Shane Black megcsinálta!

Farkas Bazsi 2018-09-15 15:35:00
A legalja Predator filmet ever.

Vannak kultikus szörnyek a film univerzumban. Ha csak kettőt szabadna megnevezni, akkor kétségkívül alien, és predator barátja lenne az a kettő, akiket rém álmunkból felriadva is azonnal szánkra tudnánk venni. Azonban lassan de biztosan az amerikai filmipar mind a kettőt ízekre szedve árulja ki, papírkutyává degradálva mind a kettő. 

Az Aliennél a Prometeus-szal keződödött a hanyatlás, aztán a Covenant már olyan mélységig vitta a sagát, hogy most tetszhalott állapotban várja a savas vérű xenomorph, hogy pár évtizednyi szunnyadás után egyszer végre ismét vérfagyasztó kereteken belül térhessen vissza. 

Most a Predator is hasonló utat jár be. Bár sokan már az 1990-es Predator kettőt is gyenge utánzatnak vélték a ‘87-es Schwarzis mozi után, mai szemmel - pláne ha a sok folytatást is felsorakoztatjuk - egy igazi Oscar-díj várományos dogma film. De miért megy lassan és biztosan a ZS kategóriás halmaz felé a FOX két igazán jól sikerült emberevő és embernyúzó gépezete. A válasz pofon egyszerű: egyik sem volt akciósztár, most viszont mind a kettő űrszörnyetegnek ilyen gúnyát varrtak.

Egyszerűen imádom az 1987-es Predit. Benne van a misztikum, na meg az, hogy az abban az időben csak és kizárólag a legyőzhetetlen akciósztár (Connan-filmek, Kommandó, Terminátor) szerepében tetszelgő Arnold végre egy méltó ellenféllel találta magát szembe és még a halál szele is meglegyintette. Nem is tudtuk mi ez a lény, ragadozni jött és kész. Ennyi bőven elég volt. 

Tudom sokan nem szeretik, nekem mégis szintúgy kedvencem a második rész, ahol a drogkartelles vonal pluszban dobott egyet a betondzsungelben prédára vadászó raszta csápú idegen sztoriján. 

Aztán jött Antal Nimród filmje, ahol kiderült, hogy a mi predátoraink csupán másodhegedűsök és kezdődött minden elcsesződni. Mert nem. Ne legyen nagy predátor, meg ne legyenek kutyák, meg mit tudom én mi. Kérjük vissza gyerekkorunk neon vérű tökéletes organizmusát, ami önmagában a csúcsragadozás mintapéldánya. Ő a legnagyobb, a legerősebb és kész.  És nagyjából ez a baj a mostani legújabb Predator filmmel is.

Egyrészt elveszi gyerekkorunk ikonját, másrészt meg akar nekünk magyarázni mindent a világ legfainabb sportvadászáról. Pedig ezek a kísérletek már eddig is rendre kudarcot vallottak. 

Shane Black szerepelt az első Predator filmben, ő volt az a szemüveges geek, aki folyton pinázós vicceket mesélt az osztagban. És bár Blacknek a buddycop moviekban elég jól össze szoktak jönni a dolgok, hogy mást ne mondjak a Rendes fickók eléggé jól sikerült, más területen eddig nem sokat brillírozott. A MARVEL rajongók egyik legutáltabb filmjét a Vasember 3-at is ő követte el. 

Mert az még talán egy 5 perces rövidfilmnek elmenne, hogy a Megtorló, Theon Greyjoy meg a robotkezű csávó a Logenből vicces beszólásokkal próbálja szórakoztatni egymást egy buszon, de egy egész estés filmhez egy vajmi kevés. Zavaros, zagyva és öncélú. Csakúgy, mint a film valamennyi poénja. Ha beülök egy predator filmre akkor nem vicceket akarok hallgatni, hanem nyúzott embereket akarok, bokáig fosott katonai osztagokat, akik nem tudják mivel állnak szemben és egy tökéletes gyilkológépet, ami úgy gyűjti a trófeákat, mint ‘93-ban a ovisok a lutra-album matricáit. 

A Predátor szobrának ledöntése nem most kezdődött, valahol az AVP 2 környékén kezdett el repedezni a talapzat, ami mostanra teljesen szétmállott. 

Ez a kisvárosi hangulat a gimivel már ott sem jött be és most sem. Az pedig lehet, hogy a Pieodne és az Ötvös Csöpi-filmekben bejön, hogy a főhős mellett ott van egy gyerek is, de sem a Vasember 3-ban, sem pedig most, ebben a Predator-filmben nem működik a dolog. 

Lapos, túl magyarázott, képileg sötét és még unalmas is. Azt a kikacsintást azért díjaztam, hogy Jake Busey annak a tudósnak a fiát játssza, akit a második filmben apja Gary Busey alakított.

Értékelés: 5/10.

Akinek ajánlom: Ha oda vagy az Asylum Stúdió filmjeiért, akkor ezt semmiképpen ne hagyd ki.


Akinek nem ajánlom: Nem szeretnéd látni, ahogy gyerek, vagy tinédzser korod kedvenc szörnyét megerőszakolják? Akkor ne nézd! 

Fotók: imdb.com

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.