Politikai leszámolásra használja a veszélyhelyzetet a Fidesz Nagykanizsán

Nagy Donát 2020-03-25 18:52:00
A polgármester visszahívott öt tanácsnokot, kinevezett egy alpolgármestert, és átvette az önkormányzati cégek feletti tulajdonosi jogok gyakorlását is.

Nagykanizsán októberben kormánypárti polgármestert választottak, ám a képviselő-testületben többségbe került az ellenzék - írja cikkében az Index.

Most a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetben viszont jóval szélesebb jogkörük van a polgármestereknek, így számos olyan kérdésben egyedül dönthetnek, amelyek segítenek a hatékony védekezésben.

Azonban van, ahol nem csak a védekezésre gondolnak a városvezetők.

Balogh László, a város fideszes polgármestere a pártja frakcióvezetőjét, Bizzer Andrást javasolta anno alpolgármesternek, de az ellenzék többször is leszavazta a jelöltet.

Most viszont a polgármester - kihasználva a rendkívüli helyzetet - az ellenzék megkerülésével saját hatáskörben kinevezte Bizzert.

Mivel egy város veszélyhelyzetben nem maradhat döntéshozó vezető nélkül, és sajnos bármelyikünkkel, így velem is történhet nem várt esemény

- írta a döntés hátteréről a polgármester.

Törvénysértő lehet, hogy harmadszorra sem választott alpolgármestert Nagykanizsa közgyűlése

Nagy Donát Az ellenzéki többség jelezte, hogy szeretnének egyeztetni a kérdésben, de a fideszes polgármester nem kért belőle. Nem is szavazták meg az emberét. Harmadszorra sem sikerült alpolgármestert választania a nagykanizsai önkormányzati közgyűlésnek, holott a megyei kormányhivatal pert helyezett kilátásba, mert álláspontja szerint a testület mulasztásos törvénysértést követett el - írja az MTI.

Az ellenzék szerint szerint azzal nincs probléma, hogy a polgármester kinevezett egy alpolgármestert, ez ebben a helyzetben valóban egy szükséges lépés volt, de megítélésünk szerint ugyanakkor alkalmatlan az alpolgármester erre a feladatra, ezért is nem szavazták meg korábban.

Emellett viszont 5 tanácsnokot visszahívott a polgármester, amiről azt mondta,

rendkívüli helyzetben nincs lehetőség parttalan vitákra, most gyors, operatív, felelősségteljes munkára van szükség.

A lap megkereste Balogh Lászlót, hogy mi indokolta a tanácsnokok visszahívását, de a sok teendőjére hivatkozva nem kívánt nyilatkozni. 

Balogh csökkentette ezen kívül a képviselői tiszteletdíjakat is, és átvette az önkormányzati cégek feletti tulajdonosi jogok gyakorlását.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint  a különleges jogrend azért van, hogy hatékonyan lehessen védekezni a járvány ellen. Szerintük a tanácsnokok visszahívása nem szolgálja a járvány elleni védekezést. 

Nem a korlátlan hatalom az orvosság

ugytudjuk.hu Ezért ne adjunk nyíltvégű, soha le nem járó felhatalmazást a kormánynak. Az Amnesty International Magyarország, az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság , és a Társaság a Szabadságjogokért közös közleménye, hogy ebben a válságos időben se csináljunk őrültséget. Az elmúlt évtizedben megtapasztalhattuk, hogy a kormány nem tűri a hatalomgyakorlás alkotmányos korlátait.

A TASZ egyébként pár napja kiadott egy útmutatót, hogy a katasztrófavédelmi törvény alapján mire van jogosultsága a polgármestereknek és mit nem csinálhatnak. Eszerint például csak azokban az esetekben alkothatnak egyedül jogot, amelyek nem tűrnek halasztást.

Ebben többek között azt is írják, hogy

a polgármestereknek mindig jóhiszeműen kell eljárniuk, veszélyhelyzetben különösen, és nem használhatják politikai leszámolásra a hirtelen kapott jogkört.

Szólj hozzá!

Hetvenmillió éves óriáshal kövületét fedezték fel Argentínában

A Patagóniában talált ragadozóhal több mint hat méter hosszú lehetett.

Mellbimbót villantott Tóth Andi

Egy hete még eltakarta, de ma már nem fél megmutatni őket!

Körözött férfit fogtak Sárváron

A rendőrök a férfit a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetbe szállították.

Ma sem kell kabátot felvennünk

Meleg nyári napra számíthatunk.

Eszenyi Enikő felfüggeszti színészi tevékenységét a Vígszínházban

Ezt a színház új igazgatója, Rudolf Péter mondta el egy interjúban.

Tornagyőztes a Hali!

A zöld-fehérek a Siófok után a Pécset is megverte.

Kigyulladt egy szombathelyi csarnok plazmavágójának egy része

A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre.

Fél nap alatt 21 gyorshajtót mértek be a kapuvári rendőrök

Az egyik sofőr 50 helyett 106-tal száguldott.

Eldőlt Griezmann sorsa a Barcánál

Az utóbbi időben arról lehetett hallani, hogy a vezetőedző és a klubelnök sem elégedett vele.

van még itt cikk a témában:

Veszélyhelyzet után válsághelyzet: hogyan változik az életünk?

A TASZ szerint a rendkívüli jogrend ugyan véget ért, de mi nem pihenünk, mert az élet nem tért vissza a járvány előtt megszokott rendbe.

Ősztől Magyarországon is "megszabadulhatunk" a politikusoktól

Pontosabban a Facebook és az Instagram hirdetéseiktől.

Gumibottal megfélemlíteni lehet a gyereket, nem nevelni

A gyerekeknek nincs joguk ahhoz, hogy erőszakosak legyenek, de az iskolaőrség bevezetése nem alkalmas eszköze a rend fenntartásának, korlátozhatja a tanulók jogait, érdekeinek érvényesítését és diszkriminatív lehet. A Társaság a Szabadságjogokért írása a témában.