Németh Zsolt: Sárvárról a régi jó vicc jut az eszembe: Hogy vagy? Jól! Bővebben? Nem jól!

Fehér Buda 2019-08-30 15:10:00
Az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje szerint látszólag nincs is probléma Sárváron, egészen addig, amíg nem nézünk a dolgok mélyébe.

Németh Zsolt, a sárvári ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje néhány hete már egy közleményben leírta, úgy érzi, hogy fel kellene fújni a lufit, hogy Sárvár valójában ötcsillagos város lehessen. Akkor arra kérte az olvasókat, hogy pontozzák a vasi kisváros néhány problémáját, most egy újabb közleményben azt vezeti le, hogy minden korosztályt érintenek a város hibái. A teljes közleményt most változatlan formában közöljük:

Sárvárról a régi jó vicc jut az eszembe: Hogy vagy? Jól! Bővebben: Nem jól!


Látszólag nincs is probléma városunkban, egészen addig, amíg nem nézünk a dolgok mélyébe.


Vizsgálódjunk először az életkoroknak megfelelően. Kezdjük a születésnél.


Mi még Sárváron születtünk. A ma született gyerekek adataiban nem fog megjelenni a „Sárváron született” adat. A megszületett babának választani kell egy gyermekorvost. A mi szüleink gyermekkorában még 5 gyermekorvos volt, most 3. Abból ketten újak, egy orvos nyugdíj mellett dolgozik.  A fiatal anyák szerint sokszor óriási a zsúfoltság, már előző nap sem kapni időpontot, így sokszor órákat kell várni a beteg gyerekkel. A zsúfoltság a beteg gyerekkel egy óriási kihívás.

Szeretne anya visszamenni dolgozni, így a babának bölcsődei ellátás kell. No, itt jön a sorban állás. Vagy más településre lehet vinni a gyereket. Volt nekünk még egy bölcsődénk, de azt a Fidesz vezette önkormányzat más célokra használja. Most például ott alakít ki orvosi rendelőket. Ha végül bejut a gyerek a bölcsibe, akkor szembesülnek a csoporton belüli magas létszámmal. Akkor most, ha optimisták vagyunk, akkor kezdjünk el új bölcsődét építeni, a régi helyett?

De jobb, ha szokja a gyerek a sokaságot, mert az óvodában aztán maximumra járatják a csoportlétszámot.  „Hála” a  jelenlegi   életpálya modellnek Sárváron is megjelent az óvónő hiány.

Éveken át a városban a törvényi megengedett létszám felett voltak az induló első osztályok az önkormányzati fenntartásban, így itt a tankerületi rendszer nem hozott létszám megszorítást. A gimiben ugyanez a helyzet. Ha most épülnének az osztálytermek, akkor nem férne be a sok pad. Nagy találmány volt a központi konyha az Alkotmány úton. Így aztán ugyanazt eszi az óvodás, az alsós, a felsős, a középiskolás. Sőt, még a szociális étkezők, nyugdíjasok is. Persze, mindenki megkapja az életkorának megfelelő étkezést?! Vagy nem?

Felnőtt a gyerekünk, kinőtt a gyermekorvosok szűk köréből. Háziorvost választunk. Nyugdíjas a péntekfalusi, a kertvárosi, a rábasömjéni háziorvos, sajnos nemrégiben meghalt egy aktív orvos. Az ügyeletnél meg ki van írva, hogy a magas kártyaszám miatt lehet, hogy sokat kell várni. Apropó! Sokat kell várni! Kapunk egy beutalót laborra, egy orvoshoz az SZTK-ba. Ha valaki csak régen járt a laborba annak természetes, hogy aznap vért vesznek, a kartonozóból felküldik az orvosi vizsgálatra. Most időpontokat kap, nem ellátást. Néhány nap múlva labor, de ha szívbeteg, cukros, mozgásszervi és egyéb baja van, hát az asszisztens elég sokat lapoz a heti naptárában, amíg időpontot talál.

Elkezdett a gyermekünk önállón dolgozni, s rájön, hogy a hétvégi buli nem Sárváron van. Arra is rájön, hogy az újságokban olvasott statisztikai átlagbérek nem Sárvárra vonatkoznak. Válogathat a munkák közül, de a legtöbb helyen inkább robotoknak kellene dolgozni. Új élményekkel, nyelvekkel gazdagodhat a munkatársai kapcsán. Főleg keleti nyelveket hall, pedig ő nyugatra készül. A helyi nagy vállalat inkább keleti vendégmunkásokat hoz, csak ne kelljen többet fizetni a magyar munkavállalónak. Valamikor buszok serege hozta a megye különböző részéből a munkásokat, most ukrán nyelvű felirat van a buszon.

Akinek már unalmas a „mamahotel”, netalán összeköltözne, házasodna, akkor felmerül a lakáskérdés. Először is az albérlet. Sárvári fizetésből szinte megfizethetetlen árakkal. Miért? Egyrészt az ide beköltöztetett vendégmunkásoknak a munkaerő közvetítő kifizeti az albérletet, persze ez árfelhajtó. Az ideköltöző munkások is albérletben laknak. Másrészt az önkormányzat a bérlakásaiból, amit csak lehetett már eladott. Harmadrészt az önkormányzat által mesterségesen feltornászott ingatlan árak miatt. Hiszen harminc éve szinte lehetetlen Sárváron telekhez jutni. Ha valaki nagyobb számú telkeket szeretett volna a saját földterületén kialakítani, azt a korábbi önkormányzatok mind elgáncsolták. A tíz éve működő jelenlegi felállású Fidesz csapat sem változtatott ezen. Ezalatt a harminc év alatt így van, aki a kárpótlási földekből kőgazdag lett, Csényén, Sitkén, Ikerváron, Rábapatyon pedig utcák nőttek ki a  kiköltöző sárváriakból. Albérlet tehát kihúzva a listából. 


 

Legyen lakásvásárlás! Hirdetik az új és régi lakásokat. Mai példák: Két szobás használt 70 m2-es 33.5 millió, két szoba 56m2 17.2 millió, a tízemeletesben 55m2 15.9 millió.

Nézzük az újakat!

60 négyzetméter 34 millió, 65 négyzetméter 68 millió.

Az agyonszidott hetvenes évek közepén, végén egy év alatt épült annyi lakás, mint a rendszerválást követő egy-egy évtizedben. 
Ne tévesszen meg senkit, hogy az utóbbi években felpörgött a magánerős beruházás, főként a Rákóczi utcában. Itt sárváriak befektetési szándékkal vesznek lakást, elsősorban kiadják az apartmanokat. Árfelhajtó hatása van annak is, hogy most sok sárvári vállalkozó azért vett ingatlant, mert az ukrán vendégmunkásoknak alakítottak ki itt szállást. 

Amíg Celldömölkön, Vasváron, Csepregen, Szentgotthárdon, Csepregen,  Bükön, s természetesen Szombathelyen van bentlakásos nyugdíjas otthon, addig Sárváron nincs. Pedig óriási igény lenne rá. Volt egy elvetélt kísérlet a rendszerváltást követően, hogy a kollégium helyén épülne egy vállalkozó beruházásában egy nyugdíjas otthon, de a kedvezménnyel eladott területre mégsem az öregek költözhettek. Második alkalommal a Kóger telepen terveztek egy beruházást, de az is elhalt. Egy vagon uniós pénzt költöttek nemrég a szociális intézményre, de nincs egy bentlakó sem.

Ahogy öregszik az önkormányzat átlagéletkora talán eszükbe jut a megoldás. Pedig öregszenek, a Fidesz frakcióban már négy nyugdíjas van. 
Összességében egyik korosztály sem mondhatja, hogy minden OKÉ!

Vajon a városvezetést, a városigazgatást lehet jobban csinálni?

Valószínű, hogy igen. De ehhez más felfogás kell! A város lakóit valóságosan is be kell vonni a város közéletébe, építésébe. Mára már a két regnáló polgármester kiüresítette a közéletet. A városi közmeghallgatáson ma már annyi ember sem egy el, mint egy kis falun. Újra kell teremteni a városi közbeszédet, a városi párbeszédet. Nem csak a rádión, televízión, újságon keresztül üzenni a sárváriaknak! Egyszóval: újra kell teremteni a demokráciát!

Szólj hozzá!

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok.