A sárvári ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje szerint fel kellene fújni a lufit, hogy valóban ötcsillagos legyen

Fehér Buda
2019. augusztus 20. kedd, 09:45
Arra kéri a sárváriakat, hogy pontozzák, hogyan teljesít a város.

„A város polgármestere elengedett egy lufit, ötcsillagost, és most nem enged belőle. Pedig a lufi enged” – írja Németh Zsolt, a sárvári ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje egy közleményben, amit lapunkhoz juttatott el. Németh egy kisebb játékot is összeállított a sárváriaknak, azt kéri tőlük, hogy pontozzák, hogyan teljesít a város. A következőkben változatlanul közöljük a polgármesterjelölt közleményét:

 

Honnan jött ez az ötcsillagos gondolat? Valószínű, hogy az akkoriban fénykorát élő sárvári Spirit Szálló ötcsillagos elismertsége ihlette a városvezetőt. Hát, ha a szálloda ötcsillagos, akkor a város is. Úgy tűnik az nem zavarta, hogy a Danubius és Park Inn is „csak” négy csillagos, de vannak 3 *-os szállók is.

Ha komolyan vesszük az ötcsillagos minősítést – pedig muszáj, mert azóta is emlegeti – akkor mi is minősítsünk. De ne a Hotelstar minősítését vegyük át szóról szóra, mert az száz oldalakat jelentene.
Emeljük ki a téma fejezeteket! Mondjuk egy tucatot. Meg még egyet.

Tisztaság
Olvasva a városlakók véleményét, látva a város végein elszórt hulladékot ezért csak csillaghullás jár. Kivették a HUKE kezéből a szemétszállítást, eltűntették a város öt végpontjából a nagyméretű konténereket, ahová lehetet vinni a hulladékot. Ebből a spórolásból csak káosz lett. A szemetes városról persze mi is tehetünk, de talán több szeméttartó, azok rendszeres ürítése jótékonyhatású lehetne. Jobban kellene a parkokra ügyelni.
Pontszám:

Karbantartottság:
Ebben a kategóriában pozitív az elmozdulás. Megújultak a középületek: szociális intézmény, kórház, SZTK, bölcsőde, óvodák, Nádasdy, Gárdonyi iskolák. Az, hogy mindez uniós pénzből készült a látvány és érték szempontjából másodlagos. Persze vannak még foltjai a városnak, de ezek elsősorban magánkézben lévő ingatlanok.
Pontszám:

Általános benyomás: 
Bármelyik úton jövünk be Sárvárra, ipari vagy kereskedelmi egységekkel találkozik a vendég. Pozitív a benyomás, látszik, hogy egy városba érkezett. Az már kevésbé pozitív, inkább lehangoló, hogy a bevető útjaink – a Rákóczi kivételével – toldozott, foltozott utak. Ha kerékpárral, motorral jönnek, akkor meg már balesetveszélyes. Nem jobb a helyzet, ha behajt a vendég egy-egy mellékutcába. A fürdő jótékony hatására a Rákóczi utca alapvetően megújult. Az idegenforgalmi magántőkés beruházások megváltoztatták az utca arculatát. Szépek az új építésű házak.
Pontszám:

Személyzet: 
Vagyis mi városlakók. Vajon mennyire vagyunk befogadók, vendégszeretők? Az évek óta nyomott propaganda ellenére a város lakói többségében még mindig vendégszerető vendégfogadók. Nem véletlenül, hiszen ez a hivatásuk, foglalkozásuk, egzisztenciájuk. Azonban azt sem tagadhatjuk, hogy van egy erősödő idegenellenesség. Ez elsősorban a vendégmunkásként itt dolgozó ukránokra irányul. Amit elfogadunk a magyar szomszédoktól, azt már tőlük megtagadjuk. (ilyenkor jut eszembe: remélem a tőlünk nyugatra ment honfitársainkat talán barátságosabban fogadják.)
Pontszám:

Parkolás
Talán a legfájóbb pontja városnak a parkolás. Évek óta a városvezetés homokba dugja a fejét, ahelyett, hogy világos, a városra kiterjedő koncepciót alkotna a parkolással kapcsolatban. Majd ezt a sárváriakkal megvitatva fogadná el. ( De lehet, hogy ezt a műfajt már elfelejthetjük!?)
Addig is szívjuk a jelenlegi helyzetet a város főutcáján, a lakótelepeken, az iskolák, óvodák környékén, a ……… Ön is folytathatná a sort.
Pontszám:

Akadálymentesítés
Próbáltak már mozgássérült társaságában közlekedni a városban? Sajnos a boltok, pénzintézetek többsége, kormányablak, önkormányzati fogadó, földhivatal, gyermekorvosi rendelő stb. megközelíthetetlen a tolószékeseknek. Bár vannak elmozdulások – a felújításoknál uniós előírás az akadálymentesítés – még bőven van teendő.
Pontszám: 

Idegennyelv használat: 
Sajnos sok dicsekednivalónk még itt sincs. Az idősebb korosztály már elfeledte az anno kötelező orosz nyelvet ( legfeljebb a hetes óra előtti jelentésére emlékszik), pedig a kormányunk orosz barátsága elhozhatja az orosz reneszánszát. A nyelvtanításunk sokat változott, a fiatalok már sokan beszélik a világnyelveket, az idegenforgalomban, vendéglátásban még a vendégek visszajelzései alapján van mit tenni. (Egy európai felmérés szerint a sor végén kullogunk az idegen nyelvek tudásában.)
Pontszám:

Takarítás
Egy fenti kategóriában már érintettük a város tisztaságát. Itt a város által megbízott cég munkáját kell értékelni. Ebben egy képviselőtársam cége az érintett, így Önökre bízom az értékelést.
Pontszám: 

Kommunikációs szolgáltatás: 
Látszólag a városnak mindene van: rádiója, televíziója, újságja. Ha a működését vizsgáljuk, akkor a polgármesternek, a Fidesz frakciónak van egy rádiója, egy televíziója, egy újságja. Két külön honlap is van egy a www.sarvar.hu az idegenforgalomé, a www.sarvarvaros.hu a sárváriaké. Még szerencse, hogy az itt nyaraló külföldiek töredéke ért magyarul, mert nem értenék, hogy a polgármester miért szerepel annyit a rádióban, tv-ben. Még azt hinnék, hogy ő a bemondó. Ellenzéki képviselőként már nem is próbálkozunk a helyi médiában, mert vagy nem hozzák le az információinkat, vagy nem azt, amit mi mondtunk.
Pontszám:

Étel, ital: 
Szerencsére étteremmel már nagyon jól állunk, sőt néhány már az életéért küzd. Nagy a választék. Ha van valami hiányérzetünk az a nosztalgiázó Herpenyő vagy Paraszt menüsora. Érdekes adalék: A város kocsmáinak többsége az utóbbi tíz évben bezárt. Kevesebbet iszunk? Otthon tesszük? Sajnáljuk rá a pénzt, vagy egészségesebben élünk?
Pontszám:

Szabadidős sport: 
Ha a vendégeket veszem figyelembe, akkor egyértelmű a nemzetközi trend: kerékpár. Látjuk, hogy cseh, lengyel, szlovák vendégeinknél egyre több autón van kerékpár. Nagy divat lett ez tőlünk nyugatra és északra. Mi sárváriak meg tudjuk, hogy milyen Sárváron kerékpárral közlekedni. Egyidőben koncentrálunk a gödrökre, foltokra és kinyitott autó ajtókra.
Lehet teniszezni is, már aki megtalálja a teniszpályát.
A Vadkertben olyan népszerű a lovaglás, hogy már nem is tudják fogadni a külsős vendégeket. Van bowling a fürdőn, és lehet, hogy lesz az új sportlétesítményben. ( Vagy teke lesz?) Futni meg mindenhol lehet, de a Csónakázó tó környékén ideális.
Pontszám:

Spa/wellnes: 
Szerintem ebben a kategóriában nem lesz nagy vita. A Sárvárfürdő sokszínűségével ötpontos. A vendégek által fizetett belépő is elfogadható. A Sárvár kártya pedig kimondottan jó belépő árat ad. A nyári fő időszakra a parkolást kell még megoldani.
Pontszám:

Vendégpanaszok kezelése: 
Nem nagyon tudunk erre válaszolni, mert a honlapokon fel van tüntetve a város vezetőinek a netes elérhetősége, de hogy keresik-e őket, vannak-e válaszok azt nem tudjuk. Sárvár facebook oldalán egy kettőség figyelhető meg a vélemények között: az idelátogatóknak minden tetszik, az itt lakóknak nem tetszik a sömjéni kivágott fák, a kerékpár út, a Posta téri késő esti hangos zene, vagy egy más vélemény: „ A Fürdőn és a belvároson kívül is van Sárvár”. Reagálás, válasz se a pozitív, se a negatív megjegyzésekre nincs.
Pontszám:


Ha elvégezte az értékeléseket, akkor szíveskedjék összeadni a pontokat!
1 – 30 pont között: Ez bizony döglött lufi. Már azelőtt kipukkant, mielőtt felfújták.
30-55 pont között: Ereszt a lufi. A végén még a földre száll!
45-55 pont között: Felszállt a lufi! De aztán kipukkant. Igaz nagyot szólt!
55 -60 pont között: Pont öt csillag! Vagy ötágú csillag?
60-65 pont között: Hat csillag!


Németh Zsolt

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás