Németh Ákos: Ha nyugaton a zöldtetőé a jövő, Szombathelyen miért ne lehetne?

Székely Zoárd 2020-09-01 13:56:00
Egyöntetűen támogatja a város a klímaváltozás elleni küzdelmet.

Mit is jelent pontosan a zöldtető fogalma? Hogyan tudná megkönnyíteni a zöldtető a városlakók életét és a klímaváltozás elleni felkészülést? Egyáltalán lehetséges-e Szombathelyet a nyugati mintára átformálni? Németh Ákos önkormányzati képviselővel beszélgettünk.

A klímaváltozás hatásai sokkal inkább érintik a városi környezetet, ugyanis minél sűrűbben lakott egy település, annál nagyobb a probléma. Már néhány ezres városokban is kialakul az úgynevezett városklíma, ami egy városi hőszigetet jelent gyakorlatilag. Ez a jelenség a lakók számára azonnal nyilvánvalóvá válik: minél inkább beépített, aszfaltosabb-betonosabb egy város, annál magasabb a hőmérséklet. Ennek velejárója az ún. városközponti vihar, melynek során gyakorlatilag a csapadék nagyon gyorsan egy helyre koncentrálódik, amit az alulméretezett vízgyűjtők nem képesek megfelelően elraktározni. 

Éppen ezért elkezdtük Szombathely adottságait vizsgálni, többek között az Ezer fa projekt keretein belül. Szerencsére sok zöldes, fás tér lelhető fel a városban, azonban nagy, összefüggő, beépítetlen zöld terület fejlesztésre alkalmas térséget nem nagyon találunk. Nyilván az Ezer fa projekt szempontjából nem akadály, hogy ezer fát elültessünk, de jó volna megtalálni a módját, hogy újabb zöld területeket létesítsünk.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Így jött képbe a zöldtetők megvalósításának ötlete, ami Nyugat-Európában már rendkívül elterjedt – Angliában például azt tervezik, hogy 2050-re parkvárossá fejlesztik Londont, ami azt jelenti, hogy a háztetők 50 százalékát beépítik zöldtetőnek. Szingapúrban még ennél is tovább mentek: ott azt mondták, hogy 2030-ig szeretnék a város tetőinek 80 százalékát zöldtetővé alakítani.

Úgy tűnik, nyugaton ez a jövő, ugyanis rengeteg pozitív hatása van a zöldtetőknek: azon kívül, hogy javítják a levegő minőségét, a csapadékot is megkötik, így sokkal lassabban szivárog a víz a csatornarendszerbe. Emellett növelik a biodiverzitást, és védik a tetőszerkezetet mind az UV-sugárzástól, mind a hőingadozástól. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

A zöldtetőknek két fajtája ismert, az extenzív és az intenzív. Az extenzív zöldtető olyan természet közeli vegetáció kialakítását teszi lehetővé, ami nem igényel sok gondozást és kisebb terhelést jelent a tető számára, hiszen egy durván 10 cm-es talajszintről beszélünk.

Az intenzív zöldtető viszont jóval több kialakítási lehetőséget hordoz magában: egyaránt szóba jöhet a füvesítés és fás szárú növények telepítése, továbbá közösségi térként is használható, megfelelő kivitelezéssel tehát a tető valódi kertként funkcionálhat.

Az imént felsorolt pozitív jellemzők miatt gondoltuk úgy, hogy érdemes lenne Szombathelyen is megvizsgálni, milyen lehetőségeink vannak. Itt kapcsolódik be a Just Nature nevű uniós projekt – ennek a pályázatnak a keretein belül kezdtünk el Szombathelyen felméréseket végezni, hogy már meglévő épületeknél milyen lehetőségeink vannak a zöldtető kiépítésére. Az első fordulón sikeresen túljutottunk, a második körös pályázatot szep. 3-án fogjuk leadni, ám sajnos különböző statikai okok miatt jelen projekt keretein belül nem fogjuk tudni megvalósítani az elképzeléseinket.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Először a Károly Róbert utcai Fiatal Házasok Otthona épületét vizsgáltuk, aminél sajnos nem sikerült minden szükséges dokumentumot megszereznünk, ezért a statikus mérnök szakvéleménye szerint nem biztos, hogy jelen formájában elbírná a létesítmény az intenzív tetőt. Ezen kívül egy másik magánépületnél is végeztünk kutatásokat, itt viszont az a probléma merült fel, hogy nem lehetett pontosan tudni, milyen födém került a tetőre – ilyen körülmények között nincs az a statikus, aki vállalná a kockázatot és alkalmasnak nyilvánítaná az épületet egy intenzív tető kialakításához.

Azt látjuk, hogy igény lenne rá a lakosság részéről, ezért a jövőben tovább keressük azokat a pályázati lehetőségeket, amik lehetővé teszik az extenzív tetők kialakítását. Szerencsére a városvezetés egyöntetűen támogatja a kezdeményezést, így közös erővel tudunk felkészülni a klímaváltozás elleni küzdelemre.

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült el. 

Szólj hozzá!

Fegyvernek látszó tárggyal akartak rabolni a szombathelyi KFC-nél

A Körmendi úti étteremhez kellett hétfő este kivonulni a rendőröknek.

A Szombathelyi Haladásba igazolt Bajner Bálint

A 33 éves csatár a szezon végéig írt alá.

VIDEÓ - Autós üldözés volt Győrben

Egy 26 éves sofőr nem bírt a vérével.

A legnépszerűbb streetwear márkák a fiatalok körében

A streetwear divat ebben a szezonban sem kerül el senkit.

Egy naptár praktikus kellék otthonra és az irodába

Bár ma már az okostelefonok, a számítógépek és az okosórák és -karkötők korában számos eszközbe beírhatjuk a legfontosabb teendőinket, az emlékeztetőket, továbbra is a papíralapú naptárak nyújtják a leglátványosabb megoldást.

15,7 millióval szponzorálta a győri önkormányzat az I. Győri Bált szervező önkormányzati céget

A cég korábban azért nem adta ki, kivel és milyen összegben szerződött, mert szerintük nem közpénzből szervezték a bált.

Czeglédy: Diplomát hazudik a Vas Népe Lenkai Nórának

Ha már erről is hazudnak, miről fognak még? - írja a képviselő.

Meneszthetik az ETO FC Győr vezetőedzőjét

Kikapott a feljutásért küzdő csapat a Kozármislenytől.

Féláron járhat a negyedéves felnőtt buszbérlet Győrben

A győri állandó bejelentett lakcímmel rendelkező lakosok a negyedéves bérleteiket féláron vásárolhatják meg.

Gyenge eső, zápor is előfordulhat hétfőn

Késő délután északnyugat felől már felszakadozik, csökken a felhőtakaró.

10 ezer forintot adna minden szombathelyi nyugdíjasnak a városvezetés

Az egészségkárosodás miatt ellátásban részesülők is megkapnák az önkormányzat egyszeri segítségét.

LMP: Lázár János minisztériuma fellebbezett a párt népszavazási kérdése ellen

A zöld párt azt akarja elérni, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt.

Lenkai Nóra: A kampány indulásával szabadságra fogok menni

Április 20-ig azonban továbbra is az ELTÉ-n dolgozik a szombathelyi Fidesz polgármester-jelöltje.

Koczka: Hende Csaba egy politikai pilótajátékot űz Szombathelyen

A Pro Savaria önkormányzati képviselője szerint a helyi Fidesz éppen úgy működik, mint egy pilótajáték, mindig a régóta bent lévők járnak legjobban.

Dézsi nem hitt a szentiváni civilek akkreditált vizsgálatának, több mint 2 millióért újramérette a szennyezést

Pedig előtte egyszer már leellenőriztette az eredeti mintákat. Ismét kicenzúrázott szerződést küldött adatigénylésre a győri polgármester.