Módosították Nagykanizsa költségvetését, de a közgyűlést már csak a sajtótájékoztatóra hívták meg

Kovács Lilla 2020-05-16 19:52:00
Az Éljen VárosuNk Egyesület "látszat egyeztetésnek" nevezte a történteket.

Erre az évre több mint 900 millió forint bevételkieséssel számol Nagykanizsa a koronavírus-járvánnyal összefüggésben, ezért a költségvetés több tételén is módosított csütörtökön a polgármester. Balogh László (Fidesz-KDNP) csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a járvány alakítja a büdzsét, de továbbra is kiemelt cél a munkahelyek megőrzése és a gazdaság fellendítése, a módosítás előtt a közgyűlési többséget adó Éljen VárosuNk! Egyesülettel (ÉVE) is egyeztetett - írja az MTI. Máshogy gondolja azonban az említett koalíciós párt (amely a közgyűlés többségét adja), legalábbis Facebook-bejegyzésük szerint:

Mint írják, Balogh László valóban meghívta őket az egyeztetésre, ám akkor már a sajtó képviselői is ott voltak, így hiába adták le a javaslataikat a megszabott határidőre. 

Balogh és az ÉVE kapcsolata egyébként sem indult zökkenőmentesen, februárban az ellenzéki többségű közgyűlés arról határozott, hogy a polgármester döntési jogkörei közül többet bizottsági vagy közgyűlési hatáskörbe adnak. Balogh ezt úgy véleményezte, mint „a népfelség elvének megsértése”, mire az ÉVE képviselői azt válaszolták, hogy a Fidesz-KDNP irányítása alatt álló korábbi testületek adtak át közgyűlési jogköröket a polgármesternek, ő csak visszahelyezték azt. 

Ekkor már hetek óta húzódott az alpolgármester megválasztása is, amire végül márciusban került sor: Balogh - kihasználva a kormány által kihirdetett vészhelyzetet - átvette a város irányítását, majd egyedül döntött az alpolgármester kinevezéséről (aki nem más lett, mint Bizzer András a Fidesz-KDNP helyi frakcióvezetője), visszahívta a tanácsnokokat és csökkentette a képviselők tiszteletdíját. 

 

 

Ez utóbbit Balogh azzal indokolta, hogy így 25 millió forintot tudnak megspórolni, amit a vészhelyzetre költhetnek. Horváth Jácint, az ÉVE politikusa viszont ekkor azt mondta, hogy szerinte mindez nem megoldás, mert egy ilyen átcsoportosításnál nagyobb keretösszegű segélyprojektre lenne szükség, amit úgy terveztek megalapozni, hogy az idei évre tervezett 14 millió forintos képviselői keretüket is erre fordítanák. 

"Szeretnénk azt is látni, hogy polgármester úr és alpolgármester úr is hozzájárul ehhez, s a jövedelmük egy részét ők is felajánlják. Ezen felajánlásokból, elvonásokból és átcsoportosításból már elég szép összeg keletkezne, ebből már valóban lehetne segíteni a rászorulóknak."

Balogh László erre a javaslatra a Kanizsa újságnak úgy reagált, hogy

 

"az elvégzett munka után járó saját fizetésünk beosztását magánügynek tartom, melyből természetesen a saját belátásunk szerint adakozásra is költünk".

 

Emellett kiemelte, hogy már dolgoznak az új költségvetésen - ez született meg most.

Az említett sajtótájékoztatón Bizzer András alpolgármester kifejtette: összesen 926 millió forint bevételkieséssel számolnak a járványhelyzet miatt, az iparűzési adóból például várhatóan 25 százalékkal kevesebb folyik be a tervezettnél. Nem nyúltak hozzá, sőt lehetőség szerint többletforrást biztosítanak az egészségügy, a szociális szféra és a vállalkozások támogatására, de csökkentették az önkormányzati cégek költségvetését, elvonták az intézmények dologi költségére szánt keretet, önkormányzati fejlesztésektől vontak el forrást, illetve felére mérsékelték a sport- és kulturális támogatások keretét.


Megmarad a korábban 150 millió forintos összeggel létrehozott veszélyhelyzeti alap, ebből új elemként lakhatási támogatást nyújtanak - legfeljebb három hónapon át havi 20 ezer forintot, illetve munkanélküliség esetén plusz 30 ezer forintot a negyedik hónapban - azoknak, akik a veszélyhelyzet miatt veszítik el a munkájukat. A vállalkozásoknak - a korábbi összeget megemelve - 125 millió forintot adnak támogatásként, hogy talpon maradhassanak.

 

Az ÉVE frakciója szerint a költségvetés átalakítása a Fidesz politikai céljait szolgálja, azt "politikai bosszúra" kívánják felhasználni az önkormányzati cégekkel szemben. A vállalkozásoknak biztosított plusz 25 millió forintos forrást támogatandónak tartják, de azt nem, hogy a város cégeitől 150 millió forintot vonnak el, amivel munkahelyeket veszélyeztetnek.

 

 Hiányolták a tervezetből a polgármester és az alpolgármester költségtérítésének csökkentését, továbbá szóvá tették, hogy jelentős bér- és járulékkifizetést okoz a polgármesteri kabinet létszámának nemrég végrehajtott növelése, ami nem indokolható a veszélyhelyzettel. Balogh minderre azt reagálta, hogy a most felvett munkatársak az eddigi üres pozíciókra kerültek, és erre azért van szükség, mert a városban "egycsatornás a kommunikáció" és mert "a városvezetés jelenleg leginkább a Polgármesteri Kabineten keresztül kommunikál és teszi a dolgát".

 

 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.