Mennyire lesz jó, hogy újra Gyurcsány lett az ellenzék királya?

Pintér Bence 2020-03-09 16:15:00
A DK körül a jellegét – és nem részleteit – tekintve hasonlóan fanatikus tábor épült ki, mint Orbán Viktor és a Fidesz körül. Ez pedig veszélyes lehet.

2013-ban elmentem Gyurcsány Ferenc fórumára, és írtam is róla egy cikket. Az volt a címe, hogy Gyurcsányról, utoljára. Nyilván nem utoljára írtam Gyurcsányról, hiszen az akkoriban leírt egykori szocialista miniszterelnök időközben megcsinálta az ellenzék legnépszerűbb pártját, és 2020 elején teljesen jogosan érzi úgy, hogy a 2022-es ellenzéki összefogás ügyében ő fújja majd a passzátszelet.

Ez nyilván azért történhetett így, mert Gyurcsány Ferenc volt sokáig az ellenzéki oldal egyetlen igazán tehetséges politikusa, és a Momentumon kívül (ahol nem véletlenül nem emlegetek külön neveket) nem is akadt azóta sok kihívója. Hogy csak a szabad szemmel is látható pártokat nézzük, a Jobbik és az MSZP, bár különböző okokból és mértékben, de gyengül, az LMP vegetál – és akkor még csak pártokról, nem a vezető politikusokról beszéltünk, akik között alig találni egy maréknyi karizmatikus figurát. (Minderről érdekes vita folyik egyébként az Azonnali hasábjain, ahol a volt LMP-társelnök Schiffer András ment neki az ellenzéknek, Techet Péter publicista és mások pedig válaszoltak erre.)

Ez a cikk most nem arról szól, hogy Gyurcsánnyal és pártjával nem szabad összefogni – olyat már sokat írtam az elmúlt évtizedben, teljesen feleslegesen. Az a hajó már elment, ahhoz öt, tíz éve kellett volna értelmes alternatívát állítani az ellenzéki spektrum jobb- és baloldalán, vagy a centrumban, ez azonban végső soron senkinek sem sikerült.

Ez a cikk csupán arról szól: az összefogás szükségességének elismerése mellett, a DK politikai sikereit nem vitatva egyre több intő jel mutat arra, hogy Gyurcsány Ferenc és a DK körül a jellegét – és nem részleteit – tekintve hasonlóan fanatikus tábor épült ki, mint Orbán Viktor és a Fidesz körül. Ez pedig veszélyes lehet.

Mire gondolok? Leginkább arra, hogy az egységsugarú DK-s kommentelőt manapság csak annyi különböztet meg egy fideszestől, hogy nem azt írja, hogy hajrá Viktor!, hanem azt, hogy hajrá, Feri! Ezen kívül a legtöbb esetben – tisztelet a kivételnek – ugyanolyan agresszív, a tényekre és eltérő véleményekre egyáltalán nem nyitott, az ellenzéki politizálásról vagy egyes ügyekről másként gondolkodókat árulónak tartó hozzászólásokat ír, mint egy egységsugarú fideszes.

A fanatikusság nem csak a Fidesz-ellenességre vonatkozik ugyanakkor, hanem a Fidesszel nem, de Gyurcsánnyal sem szimpatizáló figurák felé is megvan. Ennek ellenőrzéséhez elég a DK-sok által ősellenségnek tartott független újságíró, a HVG-s Hont András Facebook-oldalára felnézni néha.

Mondok mást: itt van ez az eset Óbudáról: két helyi DK-s politikus rárontott a munkájukat végző, az eljárásrend szerint eljáró egészségügyisekre, hogy munkájuk elvesztésével fenyegetőzve vegyék rá őket arra, hogy szegjék meg az eljárásrendet. Ha ebben a történetben két fideszes politikus szerepelne, már négy felháborodott cikk született volna a dologról a Nyugati Fényen.

Kevés figyelmet kapott aztán, de Sarkadi Nagy Márton cikket írt arról, mi áll a DK-s facebookos mozgósítás sikere mögött: pontosan olyan adatgyűjtésen alapuló technika, ami a Cambridge Analytica-botrány középpontjában állt, és ami Trumpot, illetve az EU-ellenes brit politikusokat segítette a brexitkampányban. Ezt persze egyrészről számolhatjuk naprakész profizmusnak, másrészt viszont felvéshetjük az etikátlan módszerek közé is.

Ugyanígy jelzésértékű a DK-kongresszus üzenete, amit Szily László foglalt össze legjobban a 444-en: mi vagyunk a Janik az ellenzéki oldalon, fogadjatok szót, álljatok be a sorba, úgyis ledarálunk – pontosan ez az a végkimenetel, amitől az egyébként mindig is Gyurcsány által leghangosabban kívánt ellenzéki összefogást a kezdettől fogva óvatosan kezelő politikusok és újságírók tartottak.

Mi következik ebből? Valószínűleg semmi

Gyurcsánynak tehát (döbbenet, de még mindig) megvan a tehetsége, megvan az egyre erősödő pártja, a fanatikus rajongótábora, illetve megvan már a főleg ezt a tábort kiszolgáló baloldali propagandamédia-hálózat is, ami változó minőséggel, a fake news, a torzítás és alkalmanként a konkrét uszítás eszközeivel építi ugyanazt a közösségi médiára és nyugdíjas olvasókra optimalizált rendszert, ami a Fidesz oldalán már működik.

A neoliberális-kapitalista DK persze szlogenekben és egyes policy-döntésekben azt mutatja magáról, hogy ők a szöges ellentéte a neoliberális-kapitalista-szélsőjobboldali Fidesznek – európai, demokrata, nem korrupt, szociálisan érzékenyebb – és ez nyilván sok szempontból igaz is. A fenti jelek azonban arra mutatnak, hogy mentalitásában, hozzáállásában a DK bizony sok szempontból elfideszesedett, vagy alapból is olyan volt, mint a Fidesz.

Nem kizárt persze, hogy ebben a rendszerben, a magyar társadalom jelenlegi mentális állapotát, politikai cinizmusát, bizalomvesztését és fáradságát tekintve csak ezen az úton lehet érvényesülni a politikában a kormánypártok ellenében, és ehhez csak Gyurcsánynak és a DK-nak van igazán gyomra. Ez azonban ördögi kör, hiszen Gyurcsányt nem véletlenül cserélték az emberek Orbánhoz szaladva, majd orbánt sem véletlenül fogják cserélni Gyurcsányhoz vagy Dobrevhez szaladva. Aztán kezdődik az egész elölről.

Mint írtam: ebből 2020-ban már nem következik az, hogy a DK-val nem szabad összefogni a Fidesz ellen, hiszen ha nincs összefogás, akkor konkrétan zéró esély van a Fidesz esetleges megszorongatására. Ebből legfeljebb annyi következik, hogy a másik még potens, felfelé ívelő ellenzéki pártnak, a Momentumnak nagyon kell figyelnie, hogy az összefogás megtartása mellett ne csak kitűző legyenek Gyurcsány kabátján, ne csak a következő SZDSZ-ként legyenek elhasználva mellette.

Végső soron ez a cikk csupán arra való, hogy amikor a DK esetleg hatalomra kerül, maradék ellenfeleit leszalámizza és a Fidesz által létrehozott centralizált demokráciát nem lebontani, hanem használni kezdi majd, akkor be tudjam linkelni mindenkinek, akit még érdekel.

Szólj hozzá!

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Életét vesztette egy férfi a sárvári lakástűzben

Napokig nem jelent meg a munkahelyén, a keresésére indult munkatársak találták meg az égésnyomokat.

Zsenik: A figyelmeztetések ellenére több mint kétmillió amerikai ült repülőre a hétvégén

Anthony Fauci, az ismert járványügyi szakember szerint a zsúfolt repterek, a tömeges utazások a mostaninál is nagyobb bajba sodorhatnak bennünket.

Somogyban és Zalában a köd, Győr-Moson-Sopron megyében pedig az ónos eső okozhat gondot

Több megyében ónos esőre, a Dél-Dunántúlon pedig ködre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

van még itt cikk a témában:

Kiadvány: Valószínű Czeglédy Csabát indítja a DK a szombathelyi Vas megye 1-es választókerület előválasztásán

A Kőszeget és Sárvárt is magában foglaló Vas megye 2-ben pedig Szilágyi Tamás egyetemi hallgató lehet a párt jelöltje.

A teljes ellenzék kinyilvánította: Orbán Viktor és kormánya nem egyenlő Magyarországgal

Közös közleményükben azt írják az ellenzéki pártok, hogy a magyarok nem Európa meggyengítése miatt csatlakoztak az öreg kontinens értékközösségéhez Szent István királyunk idején.

Közös miniszterelnök-jelöltet állít az ellenzék 2022-ben

Azt mondják, elég a lopásból. Korszakváltásra készülnek.