Még szépségversenyt nyert fűrész is található a Tokorcson élő Tóth József motorfűrész gyűjteményében

Varga Mátyás 2020-02-21 17:30:00
Közel 450 darabból áll Józsi bácsi nem mindennapi kollekciója.

A 65 éves Tóth József Tokorcson él, és 1996 február eleje óta motorfűrészeket gyűjt. Bármennyire is szokatlan hobbinak tűnik megvan rá a magyarázat, mivel bár József korábban a vasúton dolgozott, mellette favágással foglalkozott. Az első fűrészét 1979 nyarán vette meg. A gyűjtés egy 1958-as, német gyártmányú Solo Rex-szel kezdődött nála, amit rövid időn belül két Dolmar CF típusú fűrész követett. Ez tökéletes alap volt ahhoz, hogy a gyűjtemény az évek során elérje a 450 darabot. 

Még rögtönzött idegenvezetésünk elején megtudtuk, hogy a harmincas évekig fadöntő gépeknek nevezték a fűrészeket, és ezek masszív, két emberes monstrumok voltak. A hely szűke miatt szép számmal láttunk ilyen gépeket felállítva. Három darab például nemzeti szalaggal van átkötve, amik igazi kuriózumnak számítanak, mivel magyar gyártmányúak. Az egyik gép egy 1944-ben készült, Csonka János-féle fűrész, amiből csak 400 darabot gyártottak a honvédség részére. De ezekből sajnos rengeteg eltűnt a keleti fronton.

A gyűjteményben egyedi gyártású darabok is megtalálhatóak, mi például egy Simson Star motorból átalakított  láttunk. Ennél a fűrésznél a motor el lett vágva és nincs sebességváltója. Ami érdekesség, hogy működőképes, tehát semmi hiba nincs vele. De még olyan gépet is találhatunk, aminek ha leszereljük az elejéről a hajtóművet, akkor onnantól motorcsónakként is használható. De emellett láthatunk egy két emberes gépet is, aminek a két fogantyúja között 2 méter 90 centi a távolság, valamint egy 1943-as, amerikai fűrész is gyarapítja a gyűjteményt. 

Bármennyire is furcsán hangzik, de József kisebbik fia egy soproni veterán fűrész kiállításon egy két emberes Prinz típusú fűrésszel még szépségversenyt is nyert. Itt az érdeklődők szavazhattak a kiállított darabokra. A győztes pedig egy fejsze szettel lett gazdagabb. A nem mindennapi hobbit többen is művelik az országban. Bár a régi motorfűrész gyűjtők fórumának 26 tagja van, de ez a 26 ember, az egyik facebookos csoportnak is tagja, ahol József információi szerint 14 000-en beszélgetnek a fűrészekről. 

Látogatásunk zárásaként megtudjuk, hogy az 1950-es évek közepéig nem dőlt el, hogy az elektromos, vagy a motoros fűrészeké lesz a jövő. Az elektromost azért szerették mert náluk nem jelentkezett a vibrációs betegség. Ezt a motoros változatoknál csak a 70-es években küszöbölték ki. A gyűjteményt 2003-ban a tokorcsi falunapon mutatta meg József az érdeklődőknek.

Ekkor még csak 36 fűrésze volt. De járt már a Balaton felvidéken egy erdei iskola megnyitóján, Jákon és 2008-ban Sopronban az Erdészeti Múzeum egyik kiállításán. Akit bővebben érdekel ez a nem mindennapi hobbi, az a Fűrész Mánia 5 évvel ezelőtt készített filmjében megtekintheti Józsi bácsi kollekcióját. 

FŰRÉSZ MÁNIA: 7.-ik film TÓTH JÓZSEF FŰRÉSZTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNYE

AVAGY A LÁNCFŰRÉSZ PARADICSOM Tokorcson,Tóth József gyűjtőnél jártunk ahol veterán láncfűrészekből nem lesz hiány, több kétemberes a 20-as évekből ,elektromo...

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.