Meddig mennél el, hogy bizonyítsd a fiad ártatlanságát? - Jacob védelmében kritika

Székely Zoárd 2020-12-05 09:57:38
Tragédiával felöntött depresszióvonat az év egyik legjobbja.

Baromi erős sorozattal rukkolt elő az Apple TV+, a tavaly elindult streamingszolgáltató: a 8 részes mini az azonos című könyv (Defending Jacob) adaptációja, amely egy kertvárosi család életét és egy megrázó gyilkosság utáni nyomozás részleteit követi nyomon. Témája egyszerre elgondolkodtató és gyomorbavágó, minden kétséget kizáróan az év egyik legjobbja. Hölgyeim és uraim: íme a Jacob védelmében!

Fotó: imdB

Andrew Stephen Barber (Chris Evans) több mint 10 éve kerületi ügyész, szakmájában az egyik legjobbnak számít. A csodás karrier mellett, Andy példásan neveli feleségével, Laurie-val (Michelle Dockery) 14 éves fiúkat, Jacobot (Jaeden Martell), aki a család igazi szeme fénye. Egy tragikus napon egyik iskolatársát, Ben Rifkint holtan találják a parkban. Az áldozattal három késszúrással végeztek, a gyilkos fegyver azonban nem kerül elő. Nincs igazságtalanabb, ha egy gyilkosság egy gyermek életét követeli, ám a történet, akkor lesz még húsbavágóbb, mikor a gyanú Andrew fiára, Jacobra terelődik.

A jelenben kezdünk egy vádesküdtszéki tárgyalással, ahol Andynak korábbi kollégája és egyben haragosának, Neal Loguidice ügyvédnek kell vallania az elmúlt év megpróbáltatásairól. A tárgyalótermi vallomások és részletek felidézéséből rajzolódnak ki az elmúlt 10 hónap eseményei, amik magukba foglalják a teljes család széthullását, a nyomozást és Jacob Barber ártatlanságának vagy bűnösségének kérdéskörét is.

Fotó: imdB

Nem mehetünk el szó nélkül a kiváló színészgárda mellett: Chris Evanst hosszú idők után talán most először látjuk Amerika Kapitány jelmeze nélkül, de lehengerlően lubickol a szerepében. Az elmúlt szűk tíz évben rengeteget tanult a Marvelnél, de legfőképp azt, hogy kell igazi starpowerrel uralni a vásznat vagy a kijelzőt. Kétségkívül Evans a széria csúcsa, részben azért, mert tud is mit kezdeni a karakterrel: eddig a világ apját játszotta, most csupán Jacobét, mégsem tűnik könnyebnek a feladat, de nem is veszi félvállról a dolgot. Jaeden Martell is kiemelkedő a címszerepben, aki játszi könnyedséggel hozza a zárkózott, magának való, de belső feszültséggel teli kamaszfiút - ismerős lehet az Az, illetve a Tőrbe ejtve filmekből -, Michelle Dockery pedig hibátlanul alakítja az egyre feszültebb és már-már a bekattanás szélén álló anyát - akit egy idő után meg lehetne fojtani egy kanál vízben, de valahol nem lehet hibáztatni miatta. A mellékszereplők is egytől egyig kiválóak, külön kiemelvén a meglepetés-karaktert, akiről csupán annyit árulok el, hogy főszerkesztőként és zenetanárként is egyaránt páratlan alakításokat képes nyújtani.

Fotó: imdB

A széria zömét a Jacob tárgyalására való felkészülés, a fiú olykor bizarr viselkedésének megértése, a családon belüli nehézségek, no meg a szép lassan csepegtetett titkok teszik ki. A váltakozó érzelmi hullámvasút (a kezdeti boldogságot a meggyanúsítást követő düh, aztán a tehetetlenség érzése váltja fel, majd ezt követően megint jön a bizakodás, a hinni akarás, ami végül kétkedésbe, apátiába és lemondásba kezd átcsapni) az igazi ereje a sorozatnak. A család pedig nem csak a gyilkossági ügy, hanem a média áldozatává is válik, hiszen a tv és az újságok minél hamarabb bűnöst akarnak találni, és nem félnek Jacobot gyilkosnak kikiáltani.

Szintén fontos kiemelni a sorozat képi világát, a színek tökéleten passzolnak a történet komorságához, az arcokra helyezett állandó fókusz pedig még őszintébben tükrözi vissza a karakterek őrlődő lelki állapotát.

Fotó: imdB

Na de a legfontosabb kérdés: vajon bűnös-e a gyilkossággal vádolt Jacob? Nos, az ezzel kapcsolatos elméletet csupán a megtekintés után lehet felállítani, ugyanis fordulatokból nem lesz hiány, a végső konklúzió azonban lehet nem mindenki számára lesz kielégítő. Ettől függetlenül valóban remek élményt nyújt a sorozat, lassúsága és komor hangvétele miatt csak erős idegzetűeknek ajánlott.

 

Fotó: imdB

Szólj hozzá!

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.