MaVíz: Elsősorban klímaváltozás miatt nem folyik el egy-egy nagyobb vihar után a víz

Pintér Bence 2020-08-28 15:12:00
Nem csak arról van szó, hogy nincsenek rendben tartva az elfolyók: ezeket a rendszereket nem ilyen esőkre találták ki a Magyar Víziközmű Szövetség szerint. A klímaváltozás a ludas.

Az elmúlt hónapokban két nagy felhőszakadás is sújtotta Győr térségét, amelyek nyomán a város több utcáját is elöntött a víz. Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz) a probléma okaként a nem megfelelően tisztán tartott csatornarendszert jelölte meg, és ezen a vonalon kezdett egyeztetésbe a szolgáltatókkal, illetve kampányba Facebook-oldalán az ügyben.

Az eredmény egyelőre az, hogy a Pannon-Víz vezérigazgatója, Tőke László nyugdíjba vonult, a Győr-Szolt tíz éve irányító Sági Géza pedig úgy döntött, nem vállalja újabb öt évre a megbízást. A probléma azonban jóval mélyebbnek tűnik annál, minthogy mennyire tartjuk rendben a vízelvezető árkokat és elfolyókat – persze bizonyára itt is sokat lehet javítani a helyzeten,

a Magyar Víziközmű Szövetség közleménye szerint azonban a fő probléma a klímaváltozás.

Erről szóló írásukban leszögezik: „A csapadékvíz-elvezető hálózatok tervezésekor többéves gyakoriságú záporintenzitást vettek/vesznek figyelembe a tervezők, tehát a csatorna keresztmetszete elvileg elegendő lenne arra, hogy a legtöbb helyen elvezesse a felgyülemlett esővizet. A gond azzal van, hogy az utóbbi néhány évben a csapadék intenzitása jelentősen megnőtt, felülírva a korábbi méretezési elveket, azaz rövid idő alatt, nagy mennyiségű csapadék esik le, amit azonnal nem tud elvezetni a rendszer.” Szerintük mindennek a klímaváltozás az oka.

Persze az klímaváltozás miatt változó időjárástól független tényezők is vannak, ezek között pedig ott vannak a polgármester által azonosított problémák is: „évről-évre egyre több a leaszfaltozott és lebetonozott terület a városokban, ezzel arányosan egyre kevesebb az a zöldterület, amely elnyelhetné a lezúduló csapadék egy részét. A csapadékvíz elvezető árkok gondozásának hiánya is jellemző probléma napjainkban.”

A közleményből kiderül:

A Magyar Víziközmű Szövetség és a víziközmű szolgáltatók az utóbbi években többször is jelezték, hogy probléma jelentkezhet a klímaváltozás következtében fellépő szélsőséges időjárási viszonyok miatt.

Ami kifejezetten érdekes, hogy szerintük a teljes körű megoldást a csapadékelvezető rendszerek kapacitásának bővítése sem hozná meg, a csapadékvíz-elvezető műveket nem lehet a végtelenségig bővíteni, mivel ez gazdasági szempontból finanszírozhatatlan. „A megoldás a korszerű, integrált csapadékvíz-gazdálkodás lehetne, lokális vízvisszatartással, korszerű tározási módszerek alkalmazásával, amelynek megvalósítása – az anyagiakon kívül – személetváltást, odafigyelést és egy egészen más, rendszerszintű együttműködést igényelne” – írták.

A közlemény vége pedig mintha direkt üzenet lenne a győri polgármester felé, azt írják ugyanis, hogy „a klímaváltozás hatásaiért, így a villámárvizekért, az elöntésekért, illetve ezek által okozott károkért nem lehet kizárólag az üzemeltetőket felelőssé tenni”. A MaVíz szerint a meglevő vízilétesítmények üzemeltetői csak a tervezett és megépített kapacitásokat tudják legjobb tudásuk szerint működtetni, ha arra elegendő forrást kapnak a közművek tulajdonosaitól. Szerintük fontos emlékeztetni arra is, hogy a közműtulajdonosok felelőssége a rekonstrukció és a kapacitásnövelő beruházások végrehajtása is.

Korábban az LMP győri elnöke, Jenei Ferenc írt arról publicisztikát lapunkban, hogy érdemes lenne a nyári felhőszakadások következményeit a klímaváltozás szempontjából is megvizsgálni.

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.