MaVíz: Elsősorban klímaváltozás miatt nem folyik el egy-egy nagyobb vihar után a víz

Pintér Bence 2020-08-28 15:12:00
Nem csak arról van szó, hogy nincsenek rendben tartva az elfolyók: ezeket a rendszereket nem ilyen esőkre találták ki a Magyar Víziközmű Szövetség szerint. A klímaváltozás a ludas.

Az elmúlt hónapokban két nagy felhőszakadás is sújtotta Győr térségét, amelyek nyomán a város több utcáját is elöntött a víz. Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz) a probléma okaként a nem megfelelően tisztán tartott csatornarendszert jelölte meg, és ezen a vonalon kezdett egyeztetésbe a szolgáltatókkal, illetve kampányba Facebook-oldalán az ügyben.

Az eredmény egyelőre az, hogy a Pannon-Víz vezérigazgatója, Tőke László nyugdíjba vonult, a Győr-Szolt tíz éve irányító Sági Géza pedig úgy döntött, nem vállalja újabb öt évre a megbízást. A probléma azonban jóval mélyebbnek tűnik annál, minthogy mennyire tartjuk rendben a vízelvezető árkokat és elfolyókat – persze bizonyára itt is sokat lehet javítani a helyzeten,

a Magyar Víziközmű Szövetség közleménye szerint azonban a fő probléma a klímaváltozás.

Erről szóló írásukban leszögezik: „A csapadékvíz-elvezető hálózatok tervezésekor többéves gyakoriságú záporintenzitást vettek/vesznek figyelembe a tervezők, tehát a csatorna keresztmetszete elvileg elegendő lenne arra, hogy a legtöbb helyen elvezesse a felgyülemlett esővizet. A gond azzal van, hogy az utóbbi néhány évben a csapadék intenzitása jelentősen megnőtt, felülírva a korábbi méretezési elveket, azaz rövid idő alatt, nagy mennyiségű csapadék esik le, amit azonnal nem tud elvezetni a rendszer.” Szerintük mindennek a klímaváltozás az oka.

Persze az klímaváltozás miatt változó időjárástól független tényezők is vannak, ezek között pedig ott vannak a polgármester által azonosított problémák is: „évről-évre egyre több a leaszfaltozott és lebetonozott terület a városokban, ezzel arányosan egyre kevesebb az a zöldterület, amely elnyelhetné a lezúduló csapadék egy részét. A csapadékvíz elvezető árkok gondozásának hiánya is jellemző probléma napjainkban.”

A közleményből kiderül:

A Magyar Víziközmű Szövetség és a víziközmű szolgáltatók az utóbbi években többször is jelezték, hogy probléma jelentkezhet a klímaváltozás következtében fellépő szélsőséges időjárási viszonyok miatt.

Ami kifejezetten érdekes, hogy szerintük a teljes körű megoldást a csapadékelvezető rendszerek kapacitásának bővítése sem hozná meg, a csapadékvíz-elvezető műveket nem lehet a végtelenségig bővíteni, mivel ez gazdasági szempontból finanszírozhatatlan. „A megoldás a korszerű, integrált csapadékvíz-gazdálkodás lehetne, lokális vízvisszatartással, korszerű tározási módszerek alkalmazásával, amelynek megvalósítása – az anyagiakon kívül – személetváltást, odafigyelést és egy egészen más, rendszerszintű együttműködést igényelne” – írták.

A közlemény vége pedig mintha direkt üzenet lenne a győri polgármester felé, azt írják ugyanis, hogy „a klímaváltozás hatásaiért, így a villámárvizekért, az elöntésekért, illetve ezek által okozott károkért nem lehet kizárólag az üzemeltetőket felelőssé tenni”. A MaVíz szerint a meglevő vízilétesítmények üzemeltetői csak a tervezett és megépített kapacitásokat tudják legjobb tudásuk szerint működtetni, ha arra elegendő forrást kapnak a közművek tulajdonosaitól. Szerintük fontos emlékeztetni arra is, hogy a közműtulajdonosok felelőssége a rekonstrukció és a kapacitásnövelő beruházások végrehajtása is.

Korábban az LMP győri elnöke, Jenei Ferenc írt arról publicisztikát lapunkban, hogy érdemes lenne a nyári felhőszakadások következményeit a klímaváltozás szempontjából is megvizsgálni.

Szólj hozzá!

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.