MaVíz: Elsősorban klímaváltozás miatt nem folyik el egy-egy nagyobb vihar után a víz

Pintér Bence 2020-08-28 15:12:00
Nem csak arról van szó, hogy nincsenek rendben tartva az elfolyók: ezeket a rendszereket nem ilyen esőkre találták ki a Magyar Víziközmű Szövetség szerint. A klímaváltozás a ludas.

Az elmúlt hónapokban két nagy felhőszakadás is sújtotta Győr térségét, amelyek nyomán a város több utcáját is elöntött a víz. Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz) a probléma okaként a nem megfelelően tisztán tartott csatornarendszert jelölte meg, és ezen a vonalon kezdett egyeztetésbe a szolgáltatókkal, illetve kampányba Facebook-oldalán az ügyben.

Az eredmény egyelőre az, hogy a Pannon-Víz vezérigazgatója, Tőke László nyugdíjba vonult, a Győr-Szolt tíz éve irányító Sági Géza pedig úgy döntött, nem vállalja újabb öt évre a megbízást. A probléma azonban jóval mélyebbnek tűnik annál, minthogy mennyire tartjuk rendben a vízelvezető árkokat és elfolyókat – persze bizonyára itt is sokat lehet javítani a helyzeten,

a Magyar Víziközmű Szövetség közleménye szerint azonban a fő probléma a klímaváltozás.

Erről szóló írásukban leszögezik: „A csapadékvíz-elvezető hálózatok tervezésekor többéves gyakoriságú záporintenzitást vettek/vesznek figyelembe a tervezők, tehát a csatorna keresztmetszete elvileg elegendő lenne arra, hogy a legtöbb helyen elvezesse a felgyülemlett esővizet. A gond azzal van, hogy az utóbbi néhány évben a csapadék intenzitása jelentősen megnőtt, felülírva a korábbi méretezési elveket, azaz rövid idő alatt, nagy mennyiségű csapadék esik le, amit azonnal nem tud elvezetni a rendszer.” Szerintük mindennek a klímaváltozás az oka.

Persze az klímaváltozás miatt változó időjárástól független tényezők is vannak, ezek között pedig ott vannak a polgármester által azonosított problémák is: „évről-évre egyre több a leaszfaltozott és lebetonozott terület a városokban, ezzel arányosan egyre kevesebb az a zöldterület, amely elnyelhetné a lezúduló csapadék egy részét. A csapadékvíz elvezető árkok gondozásának hiánya is jellemző probléma napjainkban.”

A közleményből kiderül:

A Magyar Víziközmű Szövetség és a víziközmű szolgáltatók az utóbbi években többször is jelezték, hogy probléma jelentkezhet a klímaváltozás következtében fellépő szélsőséges időjárási viszonyok miatt.

Ami kifejezetten érdekes, hogy szerintük a teljes körű megoldást a csapadékelvezető rendszerek kapacitásának bővítése sem hozná meg, a csapadékvíz-elvezető műveket nem lehet a végtelenségig bővíteni, mivel ez gazdasági szempontból finanszírozhatatlan. „A megoldás a korszerű, integrált csapadékvíz-gazdálkodás lehetne, lokális vízvisszatartással, korszerű tározási módszerek alkalmazásával, amelynek megvalósítása – az anyagiakon kívül – személetváltást, odafigyelést és egy egészen más, rendszerszintű együttműködést igényelne” – írták.

A közlemény vége pedig mintha direkt üzenet lenne a győri polgármester felé, azt írják ugyanis, hogy „a klímaváltozás hatásaiért, így a villámárvizekért, az elöntésekért, illetve ezek által okozott károkért nem lehet kizárólag az üzemeltetőket felelőssé tenni”. A MaVíz szerint a meglevő vízilétesítmények üzemeltetői csak a tervezett és megépített kapacitásokat tudják legjobb tudásuk szerint működtetni, ha arra elegendő forrást kapnak a közművek tulajdonosaitól. Szerintük fontos emlékeztetni arra is, hogy a közműtulajdonosok felelőssége a rekonstrukció és a kapacitásnövelő beruházások végrehajtása is.

Korábban az LMP győri elnöke, Jenei Ferenc írt arról publicisztikát lapunkban, hogy érdemes lenne a nyári felhőszakadások következményeit a klímaváltozás szempontjából is megvizsgálni.

Szólj hozzá!

Bejegyezték a Haladás 1919 Labdarúgó Kft.-t

Egyelőre még 100%-ban a szombathelyi önkormányzat a tulajdonos.

Két győri és egy szombathelyi gimnázium a középiskolák TOP 20-as csapatában

A Kazinczy Ferenc Gimnázium, a Révai Miklós Gimnázium, és szombathelyi az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium volt eminens. 

Kósa Roland lett Győr alpolgármestere

Konszenzussal választották meg.

Lemondott mandátumáról Jenei Ferenc

A győri önkormányzati képviselő mandátumát Rosinger Tímea veszi fel.

Mit kell tudni a chili paprika aromáról?

A chili kapcsán nincs ember a Földön, aki ne a tüzes csípősségre asszociálna.

Az Audi vezetése Győr új polgármesterénél járt

A mai találkozó megerősítette a feleket abban, hogy erős a partnerség a város és a vállalat között.

Marad az előterjesztések 5 napos közzétételi ideje Sárváron

Kondora polgármester visszavonta az szmsz ezen módosítását.

Többszöri próbálkozás után kapták el a győri kábítószerneppert a rendőrök

Rendszeresen vezetett jogsi nélkül kábítószer hatása alatt.

Illegális fegyvertartóra csaptak le Sárváron

Puskát és 100 darab lőszert találtak.

Frontális karambol történt a 82-esen, Győrújbarátnál

A baleset miatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt.

DK: A győri megyei közgyűlés járjon el a sugárterápiás gépek javításának érdekében!

Ha arra volt pénz, hogy a megyei önkormányzat 100 millió forintért bérelje a győri Csónakházat, amelynek a fenntartása azóta is milliókat emészt fel, akkor a sugárterápiás gépekre is legyen! - véli a párt.

Újranyit az oladi posta Szombathelyen

Február, március környékén kezdheti meg működését. Nem a Posta fogja üzemeltetni.

Megint nincs fizetés a Haladás VSE-ben

Hova lesz az évi 250 millió forintos minisztériumi támogatás?