Már idén megkezdődhet a Fertő tavi gigaberuházás?

Bazsó Bálint 2020-09-22 10:27:00
Két év alatt több, mint 9 milliárd forintot költ el a kormány, indulhat a szállodaépítés is.

A beruházásról szóló, szeptember 21-én megjelent kormányhatározat szerint a kormány a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-n keresztül 2020-ban 4 milliárd 141 millió, 2021-ben pedig 5 milliárd 38 millió forint támogatást biztosít a térség fejlesztésére. Az összeg átcsoportosítása azt is jelentheti, hogy már idén megkezdődhet a jelentős tiltakozást kiváltó szállodaépítkezés.

Mészáros Lőrincék dolgozhatnak itt is

Augusztus közepén derült ki, hogy a - meglepő módon - Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros és Mészáros Kft. végezheti el a "Fertő-tavi vízitelep komplex fejlesztése II" nevű projektet. A tendert a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. írta ki, összesen 8.941.312.968 forint értékben, vagyis szinte pontosan annyiért amekkora összeget most elkülönített a magyar kormány, így feltételezhető, hogy Mészáros Lőrinc cége már idén megkezdheti a munkálatokat.

A projekt műszaki tartalma viszont nem világos, ezért megkerestük a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-t, részletezzék számunkra, hogy pontosan mit is fognak építeni a partra, ugyanis a Miniszterelnökség alá tartozó állami cég még a koronavírus-válság előtt lemondott a partra tervezett százszobás szálloda, a huszonhat apartman, az ökocentrum, a madárles és a kilátó építéséről.

Amint válasz érkezik természetesen közzétesszük.

Óriásberuházás ellen tiltakoznak

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, mintegy húsz ország harminc civil szervezete tiltakozott a Fertő tavat érintő gigaberuházás ellen. A korábbi hírek szerint az összesen 32 milliárd forintos óriásberuházás során állami tulajdonú szállodát, kempinget és motelt és építenének a partra, mindezt roppant 21. századi módszerrel: természetvédelmi területen, a part jelentős részének lebetonozásával, és persze egy 800 férőhelyes parkolóval. Hogy ez ne legyen elé, júniusban derült ki, hogy a vízitelep megépítése "nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű" ügy. 

Húsz ország harminc civil szervezete közös levélben tiltakozik az UNESCO-nál a Fertő-tavi, kormányzati óriásberuházás ellen

Húsz ország harminc civil szervezete küldött levelet az UNESCO Világörökségi Központ igazgatójának Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize, a Fertő tó védelme értelmében, a tó magyar szakaszára tervezett kormányzati gigaberuházás miatt - írja a Magyar Hang.

A civilek az UNESCO Világörökségi Központ igazgatójának írt augusztusi levelükben azt írják:

Fel kívánjuk hívni a figyelmét a növekvő veszélyre az egyik határon átívelő UNESCO Világörökségi helyszínnel, a Fertő/Neusiedlersee Kultúrtájjal kapcsolatban. A magterületen (amely Ramsari és az EU Madár- és Élőhelyvédelmi direktíváinak keretén belül Natura 2000-es területként is nyilvántartott) belül tervezett, nem fenntartható turisztikai ingatlanfejlesztések veszélyeztetik a terület kiemelkedő egyetemes értékét. (…)

A helyi magyar és osztrák lakosok UNESCO Világörökségi központnak küldött figyelmeztetései ellenére nincs jele annak, hogy a magyar kormány a tó soproni partján tervezett idegenforgalmi infrastruktúra-fejlesztéseket újragondolná. A turizmus az egyik kiemelt veszélyforrás a terület természeti értékeire, és a tervezett beruházás éppen a turizmus fejlesztését javasolja az alábbi elemekkel: szálláskapacitások növelése a kultúrtáj magyar komponensének magterületén belül egy kemping, motel és 100 szobás 4 csillagos szálloda építésével; a gépjármű forgalom növelése 800 férőhelyes parkoló építésével; az idegenforgalmi használat növelése új teniszpálya építésével, és a meglévő vitorlás- és evezős kikötő férőhelyeinek növelésével. Ezek a fejlesztések nincsenek összhangban az UNESCO Világörökségi helyszínek számára kidolgozott működési útmutatóval. (…)

A Fertő-tó Barátai elnevezésű helyi civil mozgalom szerint nem vizsgáltak alternatív fejlesztési lehetőségeket és a helyi közösségek nem vettek részt átlátható módon a tervezési szakaszban. A kiadott építési engedély környezeti hatásvizsgálaton (KHV) alapul, amelyet jelenleg az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága vizsgál. (…)

A fentiekre hivatkozva kérjük az UNESCO Világörökségi Központot, hogy ösztönözze a Világörökségi Bizottságot a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj felvételére a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. Azonnali cselekvésre van szükség, hogy az említett világörökséget a jövő generációk számára megmentsük!

Végül a tiltakozások hatására - és mert az Unesco és az Európai Bizottság is vizsgálódni kezdett - a gigaterveket jócskán megkurtították, így az eredeti 32 milliárd forint helyett jelenleg 9 milliárd forintot szánnak a fejlesztésre.

Szólj hozzá!

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák