Húsz ország harminc civil szervezete közös levélben tiltakozik az UNESCO-nál a Fertő-tavi, kormányzati óriásberuházás ellen

Nagy Donát 2020-08-07 15:34:16
Immár két éve kerítés fogadja a strandolni vágyókat, a kormány egy óriási luxusszállodát és több száz hajó befogadására alkalmas kikötőt tervez ide, lebetonozva a fél tópartot.

Kétéves az Ugytudjuk.hu, hogy megajándékozhassunk, olvasd el figyelmesen a cikket! 

Húsz ország harminc civil szervezete küldött levelet az UNESCO Világörökségi Központ igazgatójának Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize, a Fertő tó védelme értelmében, a tó magyar szakaszára tervezett kormányzati gigaberuházás miatt - írja a Magyar Hang.

Fotó: MTI / Jászai Csaba

A civil szervezetek által jegyzett levélben azt írták a tekintélyes szervezet igazgatójának:

fel kívánjuk hívni a figyelmét a növekvő veszélyre az egyik határon átívelő UNESCO Világörökségi helyszínnel, a Fertő/Neusiedlersee Kultúrtájjal kapcsolatban. A magterületen (amely Ramsari és az EU Madár- és Élőhelyvédelmi direktíváinak keretén belül Natura 2000-es területként is nyilvántartott) belül tervezett, nem fenntartható turisztikai ingatlanfejlesztések veszélyeztetik a terület kiemelkedő egyetemes értékét. (…)

A helyi magyar és osztrák lakosok UNESCO Világörökségi központnak küldött figyelmeztetései ellenére nincs jele annak, hogy a magyar kormány a tó soproni partján tervezett idegenforgalmi infrastruktúra-fejlesztéseket újragondolná. A turizmus az egyik kiemelt veszélyforrás a terület természeti értékeire, és a tervezett beruházás éppen a turizmus fejlesztését javasolja az alábbi elemekkel: szálláskapacitások növelése a kultúrtáj magyar komponensének magterületén belül egy kemping, motel és 100 szobás 4 csillagos szálloda építésével; a gépjármű forgalom növelése 800 férőhelyes parkoló építésével; az idegenforgalmi használat növelése új teniszpálya építésével, és a meglévő vitorlás- és evezős kikötő férőhelyeinek növelésével. Ezek a fejlesztések nincsenek összhangban az UNESCO Világörökségi helyszínek számára kidolgozott működési útmutatóval. (…)

A Fertő-tó Barátai elnevezésű helyi civil mozgalom szerint nem vizsgáltak alternatív fejlesztési lehetőségeket és a helyi közösségek nem vettek részt átlátható módon a tervezési szakaszban. A kiadott építési engedély környezeti hatásvizsgálaton (KHV) alapul, amelyet jelenleg az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága vizsgál. (…)

A fentiekre hivatkozva kérjük az UNESCO Világörökségi Központot, hogy ösztönözze a Világörökségi Bizottságot a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj felvételére a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. Azonnali cselekvésre van szükség, hogy az említett világörökséget a jövő generációk számára megmentsük!

Major Gyula, a „Fertő tó barátai” nevű helyi mozgalom képviselője a levél kapcsán hozzátette:

Nagyon örülünk annak, hogy ennyi ország és szervezet közösen hívja fel az UNESCO figyelmét arra, hogy a Fertő tó kiemelkedő egyetemes értékeinek védelme mindannyiunk közös érdeke. A világörökségi státuszra a Fertő tó partján élő magyar és osztrák lakosok nagyon büszkék, de ez a büszkeség felelősséggel is jár! Közös érdekünk, hogy a kulturális és természeti értékeket megőrizzük és fenntartható fejlesztéseket hajtsunk végre a területen.

Bízunk benne, hogy az UNESCO Világörökségi titkársága a magyar és osztrák állammal közösen meghallgatja a nemzetközi közösség kérését és megakadályozzák a Fertő tó partján tervezett magyar beruházást, és egy jobb fejlesztési alternatívát javasolnak, amiből a Fertő mentén élő és dolgozó emberek is profitálhatnak. Csak ez garantálhatja a kiemelkedő egyetemes értékek védelmét a területen a jövő generációi számára.

Valami oda nem illőt olvastál a cikkben? Ez csakis EZÉRT lehetett.

Forrás: Magyar Hang

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.