Húsz ország harminc civil szervezete közös levélben tiltakozik az UNESCO-nál a Fertő-tavi, kormányzati óriásberuházás ellen

Nagy Donát 2020-08-07 15:34:16

Forrás: Magyar Hang

Immár két éve kerítés fogadja a strandolni vágyókat, a kormány egy óriási luxusszállodát és több száz hajó befogadására alkalmas kikötőt tervez ide, lebetonozva a fél tópartot.

Kétéves az Ugytudjuk.hu, hogy megajándékozhassunk, olvasd el figyelmesen a cikket! 

Húsz ország harminc civil szervezete küldött levelet az UNESCO Világörökségi Központ igazgatójának Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize, a Fertő tó védelme értelmében, a tó magyar szakaszára tervezett kormányzati gigaberuházás miatt - írja a Magyar Hang.

Fotó: MTI / Jászai Csaba

A civil szervezetek által jegyzett levélben azt írták a tekintélyes szervezet igazgatójának:

fel kívánjuk hívni a figyelmét a növekvő veszélyre az egyik határon átívelő UNESCO Világörökségi helyszínnel, a Fertő/Neusiedlersee Kultúrtájjal kapcsolatban. A magterületen (amely Ramsari és az EU Madár- és Élőhelyvédelmi direktíváinak keretén belül Natura 2000-es területként is nyilvántartott) belül tervezett, nem fenntartható turisztikai ingatlanfejlesztések veszélyeztetik a terület kiemelkedő egyetemes értékét. (…)

A helyi magyar és osztrák lakosok UNESCO Világörökségi központnak küldött figyelmeztetései ellenére nincs jele annak, hogy a magyar kormány a tó soproni partján tervezett idegenforgalmi infrastruktúra-fejlesztéseket újragondolná. A turizmus az egyik kiemelt veszélyforrás a terület természeti értékeire, és a tervezett beruházás éppen a turizmus fejlesztését javasolja az alábbi elemekkel: szálláskapacitások növelése a kultúrtáj magyar komponensének magterületén belül egy kemping, motel és 100 szobás 4 csillagos szálloda építésével; a gépjármű forgalom növelése 800 férőhelyes parkoló építésével; az idegenforgalmi használat növelése új teniszpálya építésével, és a meglévő vitorlás- és evezős kikötő férőhelyeinek növelésével. Ezek a fejlesztések nincsenek összhangban az UNESCO Világörökségi helyszínek számára kidolgozott működési útmutatóval. (…)

A Fertő-tó Barátai elnevezésű helyi civil mozgalom szerint nem vizsgáltak alternatív fejlesztési lehetőségeket és a helyi közösségek nem vettek részt átlátható módon a tervezési szakaszban. A kiadott építési engedély környezeti hatásvizsgálaton (KHV) alapul, amelyet jelenleg az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága vizsgál. (…)

A fentiekre hivatkozva kérjük az UNESCO Világörökségi Központot, hogy ösztönözze a Világörökségi Bizottságot a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj felvételére a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. Azonnali cselekvésre van szükség, hogy az említett világörökséget a jövő generációk számára megmentsük!

Major Gyula, a „Fertő tó barátai” nevű helyi mozgalom képviselője a levél kapcsán hozzátette:

Nagyon örülünk annak, hogy ennyi ország és szervezet közösen hívja fel az UNESCO figyelmét arra, hogy a Fertő tó kiemelkedő egyetemes értékeinek védelme mindannyiunk közös érdeke. A világörökségi státuszra a Fertő tó partján élő magyar és osztrák lakosok nagyon büszkék, de ez a büszkeség felelősséggel is jár! Közös érdekünk, hogy a kulturális és természeti értékeket megőrizzük és fenntartható fejlesztéseket hajtsunk végre a területen.

Bízunk benne, hogy az UNESCO Világörökségi titkársága a magyar és osztrák állammal közösen meghallgatja a nemzetközi közösség kérését és megakadályozzák a Fertő tó partján tervezett magyar beruházást, és egy jobb fejlesztési alternatívát javasolnak, amiből a Fertő mentén élő és dolgozó emberek is profitálhatnak. Csak ez garantálhatja a kiemelkedő egyetemes értékek védelmét a területen a jövő generációi számára.

Valami oda nem illőt olvastál a cikkben? Ez csakis EZÉRT lehetett.

Szólj hozzá!

Kihúzták az ötös lottó e heti nyerőszámait

Mutatjuk azt is, mennyit lehetett nyerni.

Vádat emeltek annak az önvezető autónak a sofőrje ellen, amely elütött egy nőt

Elaine Herzberg a biciklijét akarta áttolni az úton, sem a kocsi, sem a sofőrje nem vette észre.

Fölényes győzelmet aratott a horvát bajnok ellen a Győri Audi ETO KC

A győrieknek ez volt sorozatban a 39. veretlen BL-meccsük.

Nem hiszed el, mekkora baromságokért adtak idén anti-Nobel-díjat

Aligátort "héliumos hangon" beszéltető kutatócsoport és a nárcizmust szemöldök alapján azonosító pszichológusok is nyertek idén.

Oszlopnak ütközött egy autó Körmenden

Az autóban csak a vezetője utazott.

Három férfi verekedett össze Bönyben

Egyiküket kórházba kellett vinni.

Világszerte már 30 milliónál is több koronavírus-fertőzött van

A halálos áldozatok száma közelít az 1 millióhoz.

Az operatív törzs visszatért, és készen áll kordában tartani a koronavírus-járványt

Müller Cecília szerint a járvány első hulláma elsősorban az idősebbeket érintette, most viszont a 20-29 éves korosztályból kerül ki a legtöbb pozitív eset.

Most könnyedén megnehezítheti a biciklitolvaj életét, elég csak annyit tennie, hogy

vasárnap kilátogat Kőszegen a Fő térre és regisztrálja a biciklijét.

Donald Trump vasárnaptól bannolhatja a TikTokot

Eztán már nem lehet letölteni az appot az Egyesült Államok területén.

Hűvösebb, de napsütéses időnk lesz a hétvégén

Hétfőtől pedig újból 30 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk.

Celebekkel teletömött Zoom-meetingen futott egymásba Jennifer Aniston és Brad Pitt

Még egy elég kínos jelenetet is elő kellett adnia az egykori sztárpárnak.

Nem jönnek a spanyolok: Betett a koronavírus-helyzet és a szigor

A Sevilla labdarúgóklub 2500 belépőjegyet visszamondott a jövő csütörtökön Budapesten sorra kerülő, Bayern München elleni európai Szuperkupa-mérkőzésre. A németek viszont jönnek.

Vacak levegőt szívunk Szombathelyen és Győrben

És itt most nem a trágyaszag a fő gond.

van még itt cikk a témában:

Hogy sikerült idén a szúnyoggyérítés Győrben? – A Győr-Szol illetékeseivel beszélgettünk

Össze lehet vetni két évet szúnyogártalom szempontjából? Mi határozta meg a győri gyérítés feltételeit? Mi lehet az oka, hogy akkor is van szúnyog, ha jó hatásfokkal működik a biológiai, illetve a földi kémiai gyérítés? Lárvatérkép, szúnyogbölcső, deltametrin: minden, amit a gyérítésről tudni érdemes.