Még saját önkormányzatait is feláldozná a Fidesz, csakhogy szétterítse a felelősséget

Bazsó Bálint 2020-11-17 14:36:00
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a kormányzati szócsőben tett kijelentése az önkormányzati adók elvonásáról nem véletlen elszólás, hanem tudatos kommunikációs lépés a kormányzat részéről. Egyrészről jól illeszkedik az utóbbi évek, évtizedek önkormányzatiságot leépítő kormányzati narratívájába, másrészről kiválóan alkalmas a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos bénázás miatti felelősség szétterítésére.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját. Vitáznál velünk? Küldd el az írásod nekünk!

Parragh a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta, hogy Orbán Viktornak azt tanácsolta, két évre engedjék el az iparűzési adót, illetve további, önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemek mértékének befagyasztását, így például az ingatlanadót, az idegenforgalmi adót, az építményadót és a kommunális adót is.

Az iparkamara örök elnöke nem először bizonyította már, hogy szívesen vállalja a rá osztott szerepet és beszél égbekiáltóan nagy ostobaságokat - lásd gimnáziumbezárási terveit - de legújabb ötletével még eddigi színes tevékenységét is képes volt elhalványítani.

Természetesen Parragh László is tudja, hogy ez az ötlet a már most kivéreztetett önkormányzatok végét jelentené. 

Azt persze nem tudjuk, hogy Parragh Lászlót érdekli-e, de azért jegyezzük le: Ezekből az adókból olyan semmiségeket végeznek el az önkormányzatok, mint például az utak, közterületek fenntartása, a helyi tömegközlekedés és az óvodák, iskolák, közművelődési intézmények működtetése, de ebből gondoskodnak az alapfokú szociális és egészségügyi ellátásról, helyi közbiztonságról, és még egy sor olyan területről, ami az élet alapvető színtereit jelenti.

Önmagában persze a kereskedelmi és iparkamara elnökének véleménye és kirívó inkompetenciája legfeljebb megmosolyogtató közjáték lenne, ám az utóbbi idők önkormányzatokat sújtó intézkedései miatt kijelentései sajnálatos módon nagyon is beleillenek a kormányzati narratívába.

Egy olyan narratívába, ahol a mindent benyelő, központosító állam osztja szét az erőforrást, irányít, de legfőképp: jelen van. Ahol az önkormányzat már nem egyéb, mint falunapi pálinkázások és március 15-i rendezvények megszervezője, ám a valódi döntések már a mindenható államtól függnek. 

Az iskolai tanszertől kezdve a kátyúzásig, minden. 

Vagyis minden a túlterjeszkedő államnak köszönhető, és oda visszavezethető. Ahol a polgármesterek kellő tisztelettel és alázattal köszönik a képviselő úrnak és asszonynak a járdafelújításra és szociális étkeztetésre kapott állami támogatást, és ahol a legkisebb falusi kocsma és közért is a kormányzati üzenetektől hangos. Ez a világ már sok helyen működik, ám ha a fenti ötlet megvalósul, még inkább általános lesz.

Ugyanakkor Parragh kijelentésének időzítése és annak helye sem véletlen.

A kormányzat kezéből egyre jobban kicsúszó járványhelyzet ugyanis épp az elmúlt tíz év központosítása miatt rendkívüli mértékben ráéghet a Fideszre. Ezt a felelőséget pedig szét kell teríteni, ehhez pedig a már most sok helyen reménytelenül eszköztelen önkormányzatok - gondoljunk csak gépjárműadó elvételére vagy a nettó tébolyt jelentő ingyenes parkolás erőltetésére - a legjobb alanyok, azok, akik az iparkamara elnöke szerint az ingatlan-, idegenforgalmi, és az iparűzési adón csücsülnek.  Ebben a játékban pedig még a saját párttársaik által irányított, fideszes falvak, városok elbizonytalanítása, elidegenítés, sőt, feláldozása sem jelent túl nagy áldozatot a kormánypártok számára.

Magyarul a kormányzat úgy tudja gyengíteni a magyar közgondolkodásban még mindig rendkívül népszerű önkormányzatiságot és annak eszméjét, hogy saját felelősségét rátolja azokra, akiket korábban épp ő tett eszköztelenné. Ezzel pedig megágyazva egy újabb elvonásnak, vagyis újabb központosításnak.

A maga nemében mesteri terv.

Szólj hozzá!

Csaknem hétezer fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, elhunyt 156 beteg

6819 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 211 527 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - olvasható a Koronavirus.gov.hu-n.

Északkeleten több mint 5 centiméternyi hó is hullhat

Az ország nyugati részén hosszabb időre kisüthet a nap. A Dunántúlon az északi, északnyugati szelet a Dunántúlon helyenként élénk lökések kísérhetik.

A magyar kormány korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

Egy hét múlva dönthetnek arról, hogyan tovább.

Nemény András: Az advent lényege leginkább belül van

Szombathely polgármestere szerint a város egy erős közösség.

A legkisebb szám a 38-as volt a mai ötöslottó sorsoláson

Aki születésnapokkal játszik, annak veszett fejsze nyele volt a hét.

Meggyújtották a szombathelyi adventi koszorú első gyertyáját

Idén a vírushelyzet miatt nagyobb rendezvény nélkül tartották meg az eseményt.

Az ingázóktól is kérik majd a tesztet a szlovák határon

Romlik a járványügyi helyzet északi szomszédunknál.

Hamilton új pályarekorddal szerezte meg a pole-t Bahrainben

Mögötte a szokásos sorrend, Bottas majd Verstappen, a Ferrarik a TOP10-ben sincsenek.

Egy 230 fős soproni idősotthonban 154-en már koronavírusosak

Tavasszal az ellenzéki vezetésű Budapesten szétcincálták az idősotthon fenntartóját, de amint fideszes településről van szó, maximális a titoktartás.

Kásler Miklós szerint a magyar egészségügy nélküle is bírni fogja a nyomást

Nemrég elvették tőle a kórházak irányítását, de ebből csak erőt merített.

Győr kapta a Békéscsaba elleni kézilabda meccs pontjait

Pozitív koronavírusteszt miatt nem tartották meg a mérkőzést.

A Győr Sharks taszította le Divízió I-es trónjáról a Crusherst

A Cápák veretlenül húzták be a bajnokságot.

A zalaegerszegi kórház szerint senki sincs veszélyben a bajos lélegeztetőgépek miatt

Hatszor annyi gépük van, mint amennyit jelenleg használnak, leállás esetén kicserélik az eszközt.

Már csütörtökön pályára lép a Falco

Zalaegerszegre utazik a szombathelyi csapat.

Semjén Zsolt még több reklámot szeretne a tévébe

Orbán Viktor miniszterelnök-helyettese 50 százalékkal kitolná a reklámsávot.

Szlovéniában pozitív, itthon ismét negatív lett a magyar kosarasok koronavírus-tesztje

Az elmúlt napokban Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együtteséből öt játékos - Tóth Norbert, Pongó Máté, Ferencz Csaba, Benke Szilárd és Váradi Benedek -, továbbá egy stábtag adott pozitív tesztet Ljubljanában.

Nem is olyan nehéz 170 milliárd forintot elkölteni egy éjszaka alatt

A kormánynak sikerült is. A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében a kormány kiürítette a Gazdaságvédelmi Alapot, de a Központi Maradványelszámolási Alapból és a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából is költöttek.

Szét fogunk fagyni

Ideje bekészíteni a dupla takarót estére.

van még itt cikk a témában:

Veszélyhelyzet idején nem mondhatnak fel az egészségügyi dolgozók

Szombat este megjelent az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló kormányrendelet. Ez az a jogszabály, amely rögzíti az egészségügyi dolgozók munkaügyi feltételeit és a bérezését is. 44 napban maximalizálták a kirendelés időtartamát, viszont veszélyhelyzet idején nem lehet felmondani.