Még saját önkormányzatait is feláldozná a Fidesz, csakhogy szétterítse a felelősséget

Bazsó Bálint 2020-11-17 14:36:00
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a kormányzati szócsőben tett kijelentése az önkormányzati adók elvonásáról nem véletlen elszólás, hanem tudatos kommunikációs lépés a kormányzat részéről. Egyrészről jól illeszkedik az utóbbi évek, évtizedek önkormányzatiságot leépítő kormányzati narratívájába, másrészről kiválóan alkalmas a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos bénázás miatti felelősség szétterítésére.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját. Vitáznál velünk? Küldd el az írásod nekünk!

Parragh a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta, hogy Orbán Viktornak azt tanácsolta, két évre engedjék el az iparűzési adót, illetve további, önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemek mértékének befagyasztását, így például az ingatlanadót, az idegenforgalmi adót, az építményadót és a kommunális adót is.

Az iparkamara örök elnöke nem először bizonyította már, hogy szívesen vállalja a rá osztott szerepet és beszél égbekiáltóan nagy ostobaságokat - lásd gimnáziumbezárási terveit - de legújabb ötletével még eddigi színes tevékenységét is képes volt elhalványítani.

Természetesen Parragh László is tudja, hogy ez az ötlet a már most kivéreztetett önkormányzatok végét jelentené. 

Azt persze nem tudjuk, hogy Parragh Lászlót érdekli-e, de azért jegyezzük le: Ezekből az adókból olyan semmiségeket végeznek el az önkormányzatok, mint például az utak, közterületek fenntartása, a helyi tömegközlekedés és az óvodák, iskolák, közművelődési intézmények működtetése, de ebből gondoskodnak az alapfokú szociális és egészségügyi ellátásról, helyi közbiztonságról, és még egy sor olyan területről, ami az élet alapvető színtereit jelenti.

Önmagában persze a kereskedelmi és iparkamara elnökének véleménye és kirívó inkompetenciája legfeljebb megmosolyogtató közjáték lenne, ám az utóbbi idők önkormányzatokat sújtó intézkedései miatt kijelentései sajnálatos módon nagyon is beleillenek a kormányzati narratívába.

Egy olyan narratívába, ahol a mindent benyelő, központosító állam osztja szét az erőforrást, irányít, de legfőképp: jelen van. Ahol az önkormányzat már nem egyéb, mint falunapi pálinkázások és március 15-i rendezvények megszervezője, ám a valódi döntések már a mindenható államtól függnek. 

Az iskolai tanszertől kezdve a kátyúzásig, minden. 

Vagyis minden a túlterjeszkedő államnak köszönhető, és oda visszavezethető. Ahol a polgármesterek kellő tisztelettel és alázattal köszönik a képviselő úrnak és asszonynak a járdafelújításra és szociális étkeztetésre kapott állami támogatást, és ahol a legkisebb falusi kocsma és közért is a kormányzati üzenetektől hangos. Ez a világ már sok helyen működik, ám ha a fenti ötlet megvalósul, még inkább általános lesz.

Ugyanakkor Parragh kijelentésének időzítése és annak helye sem véletlen.

A kormányzat kezéből egyre jobban kicsúszó járványhelyzet ugyanis épp az elmúlt tíz év központosítása miatt rendkívüli mértékben ráéghet a Fideszre. Ezt a felelőséget pedig szét kell teríteni, ehhez pedig a már most sok helyen reménytelenül eszköztelen önkormányzatok - gondoljunk csak gépjárműadó elvételére vagy a nettó tébolyt jelentő ingyenes parkolás erőltetésére - a legjobb alanyok, azok, akik az iparkamara elnöke szerint az ingatlan-, idegenforgalmi, és az iparűzési adón csücsülnek.  Ebben a játékban pedig még a saját párttársaik által irányított, fideszes falvak, városok elbizonytalanítása, elidegenítés, sőt, feláldozása sem jelent túl nagy áldozatot a kormánypártok számára.

Magyarul a kormányzat úgy tudja gyengíteni a magyar közgondolkodásban még mindig rendkívül népszerű önkormányzatiságot és annak eszméjét, hogy saját felelősségét rátolja azokra, akiket korábban épp ő tett eszköztelenné. Ezzel pedig megágyazva egy újabb elvonásnak, vagyis újabb központosításnak.

A maga nemében mesteri terv.

Szólj hozzá!

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.