Még saját önkormányzatait is feláldozná a Fidesz, csakhogy szétterítse a felelősséget

Bazsó Bálint 2020-11-17 14:36:00
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a kormányzati szócsőben tett kijelentése az önkormányzati adók elvonásáról nem véletlen elszólás, hanem tudatos kommunikációs lépés a kormányzat részéről. Egyrészről jól illeszkedik az utóbbi évek, évtizedek önkormányzatiságot leépítő kormányzati narratívájába, másrészről kiválóan alkalmas a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos bénázás miatti felelősség szétterítésére.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját. Vitáznál velünk? Küldd el az írásod nekünk!

Parragh a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta, hogy Orbán Viktornak azt tanácsolta, két évre engedjék el az iparűzési adót, illetve további, önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemek mértékének befagyasztását, így például az ingatlanadót, az idegenforgalmi adót, az építményadót és a kommunális adót is.

Az iparkamara örök elnöke nem először bizonyította már, hogy szívesen vállalja a rá osztott szerepet és beszél égbekiáltóan nagy ostobaságokat - lásd gimnáziumbezárási terveit - de legújabb ötletével még eddigi színes tevékenységét is képes volt elhalványítani.

Természetesen Parragh László is tudja, hogy ez az ötlet a már most kivéreztetett önkormányzatok végét jelentené. 

Azt persze nem tudjuk, hogy Parragh Lászlót érdekli-e, de azért jegyezzük le: Ezekből az adókból olyan semmiségeket végeznek el az önkormányzatok, mint például az utak, közterületek fenntartása, a helyi tömegközlekedés és az óvodák, iskolák, közművelődési intézmények működtetése, de ebből gondoskodnak az alapfokú szociális és egészségügyi ellátásról, helyi közbiztonságról, és még egy sor olyan területről, ami az élet alapvető színtereit jelenti.

Önmagában persze a kereskedelmi és iparkamara elnökének véleménye és kirívó inkompetenciája legfeljebb megmosolyogtató közjáték lenne, ám az utóbbi idők önkormányzatokat sújtó intézkedései miatt kijelentései sajnálatos módon nagyon is beleillenek a kormányzati narratívába.

Egy olyan narratívába, ahol a mindent benyelő, központosító állam osztja szét az erőforrást, irányít, de legfőképp: jelen van. Ahol az önkormányzat már nem egyéb, mint falunapi pálinkázások és március 15-i rendezvények megszervezője, ám a valódi döntések már a mindenható államtól függnek. 

Az iskolai tanszertől kezdve a kátyúzásig, minden. 

Vagyis minden a túlterjeszkedő államnak köszönhető, és oda visszavezethető. Ahol a polgármesterek kellő tisztelettel és alázattal köszönik a képviselő úrnak és asszonynak a járdafelújításra és szociális étkeztetésre kapott állami támogatást, és ahol a legkisebb falusi kocsma és közért is a kormányzati üzenetektől hangos. Ez a világ már sok helyen működik, ám ha a fenti ötlet megvalósul, még inkább általános lesz.

Ugyanakkor Parragh kijelentésének időzítése és annak helye sem véletlen.

A kormányzat kezéből egyre jobban kicsúszó járványhelyzet ugyanis épp az elmúlt tíz év központosítása miatt rendkívüli mértékben ráéghet a Fideszre. Ezt a felelőséget pedig szét kell teríteni, ehhez pedig a már most sok helyen reménytelenül eszköztelen önkormányzatok - gondoljunk csak gépjárműadó elvételére vagy a nettó tébolyt jelentő ingyenes parkolás erőltetésére - a legjobb alanyok, azok, akik az iparkamara elnöke szerint az ingatlan-, idegenforgalmi, és az iparűzési adón csücsülnek.  Ebben a játékban pedig még a saját párttársaik által irányított, fideszes falvak, városok elbizonytalanítása, elidegenítés, sőt, feláldozása sem jelent túl nagy áldozatot a kormánypártok számára.

Magyarul a kormányzat úgy tudja gyengíteni a magyar közgondolkodásban még mindig rendkívül népszerű önkormányzatiságot és annak eszméjét, hogy saját felelősségét rátolja azokra, akiket korábban épp ő tett eszköztelenné. Ezzel pedig megágyazva egy újabb elvonásnak, vagyis újabb központosításnak.

A maga nemében mesteri terv.

Szólj hozzá!

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.