Magyarország inkább lemondhat 16 milliárd euró EU-s pénzről, csak ne vonatkozzon ránk a szigorú jogállamisági feltételrendszer

Nagy Donát 2020-11-16 12:07:00
A magyar kormány megvétózza az EU-költségvetést, és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyreállítási alaphoz szükséges rendeletet sem fogja megszavazni.

A Portfolio információi szerint ma délután politikai vétót emel a magyar kormány Brüsszelben a 2021-2027-es uniós költségvetés és a helyreállítási alappal kapcsolatos ügyben.

A cikk szerint ez még nem a hivatalos formális (jogi) vétót jelenti, de az is jönni fog napokon belül a két rendelet ügyében.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint ha nem vizsgálják felül a jogállamisági feltételrendszert, akkor Magyarország a hétéves költségvetést és a helyreállítási alapot is megvétózza.

Fotó: Pixabay

Ahogy mi is megírtuk, Varga Judit igazságügyi miniszter is posztolt a Facebookon, ahol szintén lényegében megerősítette, hogy vétózni fog a magyar kormány a két kulcsfontosságú rendelet ügyében.

A cikk visszaemlékszik, hogy Orbán Viktor kormányfő november 8-i figyelmeztető levele után a múlt héten a kormányzati megszólalók egyike sem mondta ki világosan, hogy a magyar kormány megvétózza a 7 éves keretköltségvetés és a saját források rendeleteit. Ezért arra lehetett következtetni, hogy a magyar kormány nem fekszik keresztbe a következő hét év uniós pénzügyi tervének annak érdekében, hogy az EU-s pénzeket ne kössék jogállamisági feltételekhez.

Varga Judit: Más országokban a kormány irányítja az ügyészséget, de bezzeg nálunk

A magyar igazságügyi miniszter szerint a jogállamiság csak egy mondvacsinált valami, a fő kérdés a migránsok. Magyarország jelenleg az EU-s költségvetés vétójára készül, viszont a pénzeket továbbra is várjuk. Aki ismeri a magyar történelmet, az pontosan tudja, hogy amikor gyermekeink és unokáink jövőjéről van szó, akkor a magyar emberek és Magyarország nem köt kompromisszumot, jelentsen ez akár szabadságharcot, akár csak egy egyszerű vétót - írja Facebook bejegyzésében Varga Judit igazságügyi miniszter.

Mai információk szerint azonban a magyar kormány a 7 éves keretköltségvetést (MFF), és a helyreállítási alaphoz szükséges ún. saját források rendeletet is megvétózza. 

Mivel a jogállamisági rendeletben nem egyhangúság a követelmény, így ott nem vétóról van szó hivatalosan, hanem egy elutasító magyar (és lengyel) álláspontról, de ettől még ez a rendelet hatályba tud majd lépni. A költségvetést azonban megakasztja a magyar vétó.

Így a jogállamisági rendelet lényegében a tagállamok minősített többségének jóváhagyásával valószínűleg hatályba fog lépni 2021. január elsején.

De mi lesz a vétó után?

Megáll az egész uniós költségvetési döntéshozatal, amíg a magyarok (és a lengyelek) feltartják a többi 25 tagállamot az uniós költségvetési döntések útján éppen akkor, amikor a koronavírus-járvány egyébként is tombol és szükség lenne mielőbb a válságkezelést enyhítő pénzekre.

Közben a háttérben elindulhat egy egyezkedés, hogy hogyan lehetne módosítani úgy a jogállamisági feltételrendszert, hogy az már elfogadható legyen a két tagállamnak ahhoz, hogy végül az egyhangúságot igénylő költségvetésről minden tagállam megegyezzen.

Amíg ez nem történik meg, addig a 2020-as évre eldöntött uniós költségvetés havonta egytizenketted részével halad majd az EU 2021-től.

Ha viszont az EP és több északi tagállam nem megy bele a jogállamisági feltételek érdemi puhításába (márpedig valószínű, hogy nem mennek bele), akkor várhatóan úgy lehet haladni, ahogy azt Orbán Viktor már október elején javasolta: a helyreállítási alapról kormányközi alapon megegyezik a többi tagállam, így tehát abból akár kimaradhat Magyarország.

Hihetetlen, de ez azt jelenti, hogy inkább lemondunk 16 milliárd eurónyi helyreállítási forrásról, csak ne vonatkozzon ránk a szigorú jogállamisági feltételrendszer.

Ez mai árfolyamon 5 680 milliárd forint, megközelítőnek 379 Haladás stadionnyi összeg.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.