LMP: Itt az ideje a zöld fordulatnak!

ugytudjuk.hu 2020-06-03 15:10:00
A fenntartható gazdaság érdekében minden akadályt el kellene hárítani a zöldberuházások elől.

Lefegyverezték és kivéreztették az önkormányzatokat, akiknek mára radikálisan csökkent a hatásköre. Eközben a kormány azokat a forrásokat is folyamatosan elvonja, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy az önkormányzat a települések közösségéért érdemben cselekedhessen – mondta el Kendernay János, az LMP társelnöke, Tóth Szilárddal az LMP kecskeméti önkormányzati képviselőjével és Kis-Szeniczey Kálmánnal, az LMP kiskunfélegyházi önkormányzati képviselőjével tartott közös sajtótájékoztatóján.

A tudomány előre figyelmeztetett, akárcsak az éghajlatváltozásra és annak egyre nehezebben kezelhető következményeire. De a kormányzó erők fittyet hánytak erre. Jelenlegi politikai, társadalmi, gazdasági és környezeti berendezkedésünkkel magunk alatt vágjuk a fát.

Ezzel szemben azt látjuk, hogy Európában máshol források elvonása helyett, az önkormányzatok kiegészítő forrásokhoz jutottak a víruskrízis idejére. Hiszen a gondoskodás, az élet egészségügyi és szociális biztonságának megszervezését leghatékonyabban a településeken, kisebb közösségeknél lehet biztosítani és nyilván nem a hatalom központi védőbástyái árnyékában.

Az éghajlatváltozás a koronavírusnál is nagyobb kihívás! Nem hónapokig tart, hanem egyre keményebb formában életünk végéig, sőt a következő generációk életét is súlyosan veszélyezteti: gond lesz az egészséges ivóvíz- és élelmiszer-ellátás biztosítása, ha nincs alkalmazkodó agrárium és vízgazdálkodás, ha a vidék erőforrásait és közösségeit fejlesztés helyett továbbra is csak sorvasztja a politika, és ha nem gondoskodunk a városi lét feltételeiről és a kritikus infrastruktúrák elemeinek biztonságáról.

Mi lesz, ha valamilyen okból ellehetetlenül a víziközmű-szolgáltatás, a szemétszállítás, az energiaszolgáltatás, ha a viharok elviszik a fejünk fölül a tetőt? Akkor milyen jövő vár ránk?

A klímaváltozás Magyarországot az európai átlagnál sokkal jobban fenyegeti, ezért minden lehetőt meg kellene tenni alkalmazkodási képességünk javításáért, településeink élhetőségéért, tekintettel többek között:

  • a hőhullámokkal összefüggő egészségügyi ás élettani következményekre,
  • a rendkívüli időjárási körülmények, mint a felhőszakadások, villámáradások, út- és épületkárok, terményvesztés miatti biztosításokra és segélynyújtásra,
  • a közegészségi szempontból fenyegető új kórokozók elterjedésére.

Ebben vannak állami, települési és civil feladatok, de ezek terén tiszta és pontos feladatmegosztásra és a szükséges feltételek biztosítására van szükség. Ahhoz, hogy a magyar társadalom és gazdaság működését új alapokra helyezhessük, ellene kell állnunk a gazdaság talpra állításának rövid távú megoldásokat előnyben részesítő kísértésének. Újra kell gondolnunk a nagy presztízsberuházások társadalmi hasznosságát, ahogy a gazdasági és iparpolitikai döntéseinknél alapvető szempontként kellene tekinteni a további kitettségünk és sérülékenységünk ledolgozását is.

A fenntartható gazdaság érdekében minden akadályt el kellene hárítani a zöldberuházások elől, illetve ezekre kellene építeni a talpra állást, kéz a kézben megvalósítva a gazdasági fellendülést és a fenntartható és éghajlat-semleges gazdaságra való áttérést. De az egész középpontjában pedig az ember kell, hogy elfoglalja az őt megillető helyet. Hiszen az emberi élet értékesebb a profitnál.

A világjárvány, a vészhelyzet megpróbáltatásait és az előttünk álló, pontosabban már velünk lévő klímaváltozás hatásait az ország átfogó zöld újra-indításával tudjuk csak orvosolni. És így tudunk egyben felkészülni akár a következő járványokra is. A kezünkben van a jövőnk.

Szólj hozzá!

Kikapott a Gyirmót Pécstől

1:0 lett az eredmény.

Hamilton egyedüli rekorderré vált

Már nem Schumacher a csúcstartó.

Meghalt a Samsung elnöke

16 milliárd dolláros örökséget hagyott hátra.

Ezúttal sem volt telitalálat az ötös lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Szekszárdon győzött a Győr

A Győr hatpontos különbségű győzelmet aratott az Atomerőmű vendégeként a női kosárlabda NB I szombati játéknapjának második mérkőzésén.

Valter Attila kilencedik lett a Giro d'Italia 20. szakaszán

A pályafutása első Grand Tour-viadalán szereplő Valter Attilányk ez az eddigi legjobb helyezése az olasz körversenyen. Összetettben a CCC 22 éves magyar bringása két helyet előrelépve a 27.

Hamilton a pole pozícióban

A címvédő és hatszoros világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte a Forma-1-es Portugál Nagydíj szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az élről.

Büntetőeljárásban vizsgálja a rendőrség a gyöngyösfalui kalandparkban történt halálos balesetet

Büntetőeljárásban vizsgálja a rendőrség a Vas megyei gyöngyösfalui kalandparkban történt halálos baleset körülményeit - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője csütörtök este.

Szoros meccsen szenvedett vereséget a Crushers

Rendkívül szoros mérkőzésen győzte le a Budapest Wolves a Szombathely Crushers-t.

Győrben a pápai, Szombathelyen a fehérvári honvédek fertőtlenítik az iskolákat

Az őszi szünetre időzítve megkezdték az iskolák fertőtlenítését.

Szlávik: a védekezés alapvető eleme a maszk használata

A koronavírus-járvány második hullámában folyamatosan emelkedik a fertőzöttek életkora, így várhatóan sajnos még több ember fog kórházba és intenzív osztályra kerülni - mondta a Dél-pesti Centrum kórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szombaton az állami médiának.

Elmarad a Jászberényi KSE - Egis Körmend találkozó

Az Egis Körmend Facebook-oldalán jelentették be, hogy a vasárnapra tervezett Jászberény elleni meccs elmarad, mert probléma merült fel a vendéglátóknál.

Rendőautóba csapódott egy személyautó a fővárosban (Videó)

A balesetben az egyik rendőr könnyebben megsérült.

Mától kijárási tilalom van Szlovákiában

Az Igor Matovic vezette szlovák kormány ezzel az intézkedéssel is igyekszik megfékezni az egyre terjedő koronavírus-járványt.

Meghalt 38 beteg - 1820 új fertőzött

Meghalt 38 többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1820 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.

Akár 120 ezren válthatnak biztosítót év végén

A november elején kezdődő év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány még az idén is több mint egymillió gépjárművet érint, közülük akár 120 ezren is váltanak majd kgfb-szerződést a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) várakozása szerint.

van még itt cikk a témában:

LMP: Ismét a multinacionális vállalatok mellé állt a kormány

Ungár Péter, az LMP Vas megyei képviselője szerint, bár a kormánypártok korábban azt ígérték, hogy zöld pártok lesznek - sőt, a KDNP csatlakozott is a műanyagmentes júliushoz, augusztusban - mégsem támogatják a klímacélok elérését és a közös európai agrárpolitika zöld reformját.

Te is segíthetsz a téli álomra készülő sünöknek

Néhány egyszerű szabály betartásával akár te kertedben is átaludhatja a telet a hazánkban védett, igen hasznos rovarevő emlős.

Bill Gates könyvet írt arról, hogyan lehetne megállítani a globális felmelegedést

A milliárdos szerint 2100-ra a klímaváltozás ötször halálosabb lesz, mint a koronavírus-járvány.