LMP: Itt az ideje a zöld fordulatnak!

ugytudjuk.hu 2020-06-03 15:10:00
A fenntartható gazdaság érdekében minden akadályt el kellene hárítani a zöldberuházások elől.

Lefegyverezték és kivéreztették az önkormányzatokat, akiknek mára radikálisan csökkent a hatásköre. Eközben a kormány azokat a forrásokat is folyamatosan elvonja, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy az önkormányzat a települések közösségéért érdemben cselekedhessen – mondta el Kendernay János, az LMP társelnöke, Tóth Szilárddal az LMP kecskeméti önkormányzati képviselőjével és Kis-Szeniczey Kálmánnal, az LMP kiskunfélegyházi önkormányzati képviselőjével tartott közös sajtótájékoztatóján.

A tudomány előre figyelmeztetett, akárcsak az éghajlatváltozásra és annak egyre nehezebben kezelhető következményeire. De a kormányzó erők fittyet hánytak erre. Jelenlegi politikai, társadalmi, gazdasági és környezeti berendezkedésünkkel magunk alatt vágjuk a fát.

Ezzel szemben azt látjuk, hogy Európában máshol források elvonása helyett, az önkormányzatok kiegészítő forrásokhoz jutottak a víruskrízis idejére. Hiszen a gondoskodás, az élet egészségügyi és szociális biztonságának megszervezését leghatékonyabban a településeken, kisebb közösségeknél lehet biztosítani és nyilván nem a hatalom központi védőbástyái árnyékában.

Az éghajlatváltozás a koronavírusnál is nagyobb kihívás! Nem hónapokig tart, hanem egyre keményebb formában életünk végéig, sőt a következő generációk életét is súlyosan veszélyezteti: gond lesz az egészséges ivóvíz- és élelmiszer-ellátás biztosítása, ha nincs alkalmazkodó agrárium és vízgazdálkodás, ha a vidék erőforrásait és közösségeit fejlesztés helyett továbbra is csak sorvasztja a politika, és ha nem gondoskodunk a városi lét feltételeiről és a kritikus infrastruktúrák elemeinek biztonságáról.

Mi lesz, ha valamilyen okból ellehetetlenül a víziközmű-szolgáltatás, a szemétszállítás, az energiaszolgáltatás, ha a viharok elviszik a fejünk fölül a tetőt? Akkor milyen jövő vár ránk?

A klímaváltozás Magyarországot az európai átlagnál sokkal jobban fenyegeti, ezért minden lehetőt meg kellene tenni alkalmazkodási képességünk javításáért, településeink élhetőségéért, tekintettel többek között:

  • a hőhullámokkal összefüggő egészségügyi ás élettani következményekre,
  • a rendkívüli időjárási körülmények, mint a felhőszakadások, villámáradások, út- és épületkárok, terményvesztés miatti biztosításokra és segélynyújtásra,
  • a közegészségi szempontból fenyegető új kórokozók elterjedésére.

Ebben vannak állami, települési és civil feladatok, de ezek terén tiszta és pontos feladatmegosztásra és a szükséges feltételek biztosítására van szükség. Ahhoz, hogy a magyar társadalom és gazdaság működését új alapokra helyezhessük, ellene kell állnunk a gazdaság talpra állításának rövid távú megoldásokat előnyben részesítő kísértésének. Újra kell gondolnunk a nagy presztízsberuházások társadalmi hasznosságát, ahogy a gazdasági és iparpolitikai döntéseinknél alapvető szempontként kellene tekinteni a további kitettségünk és sérülékenységünk ledolgozását is.

A fenntartható gazdaság érdekében minden akadályt el kellene hárítani a zöldberuházások elől, illetve ezekre kellene építeni a talpra állást, kéz a kézben megvalósítva a gazdasági fellendülést és a fenntartható és éghajlat-semleges gazdaságra való áttérést. De az egész középpontjában pedig az ember kell, hogy elfoglalja az őt megillető helyet. Hiszen az emberi élet értékesebb a profitnál.

A világjárvány, a vészhelyzet megpróbáltatásait és az előttünk álló, pontosabban már velünk lévő klímaváltozás hatásait az ország átfogó zöld újra-indításával tudjuk csak orvosolni. És így tudunk egyben felkészülni akár a következő járványokra is. A kezünkben van a jövőnk.

Szólj hozzá!

9 millió forintot fizet PR-cikkekért a győri önkormányzat a Kisalföldnek

A PR-cikkeken kívül nem sokszor szerepel a győri polgármester a kormányközeli napilapban.

A rábízott idős ápoltat lopta meg egy nő Sopronban

Ékszereket, ezer eurót és 2 millió forintot lopott el.

A kormány a Közútra mutogat a lassan teljesen széteső bucsui határátkelő ügyében

2021-es határozat szerint rendbe kellene tenni az átkelőt és környezetét.

Összebalhézott két sofőr Szombathelyen

Egyikük ököllel verte szét a másik autóját.

Hazudott a debreceni önkormányzat az akkumulátorgyár vízigényéről?

Szerintük csak 25 ezer köbméter víz kell majd, egy általuk megrendelt tanulmány szerint viszont akár 60 ezer is.

Tablettáit reklámozta a rádióban a győri polgármester

Érdekesen használta fel a város ügyeinek megvitatására szánt időt Dézsi Csaba András.

Audi-bértárgyalás: Egyelőre nincs megegyezés

Túl magasak a dolgozói elvárások a cég szerint, és szerintük több ponton nincsenek összhangban a közösen kialakított stratégiai célokkal.

Autó nélkül maradt Illés Károly

És a havi jövedelme is 100 ezer forinttal csappant meg.

Hajtó Péter 87 felújítandó útszakasz listáját küldte meg a polgármesternek

Dézsi Csaba András ismét beszólt a gyárvárosi fideszes képviselőnek, nem maradt el a válasz.

A kor előrehaladtával változik az idő érzékelése

A felnőttek és a gyermekek különböző módon ítélik meg az idő hosszát - derült ki az ELTE kutatásából.

Ahogy Banglades sem ruhagyártó nagyhatalom, Magyarország sem lesz akkumulátorgyártó nagyhatalom

Máris reagált az LMP a kormány akkumulátorgyár építési könnyítésére.