Kásler ismét óriási számokkal magyarázza az ágykiürítés bizonyítványát

Székely Zoárd 2020-05-11 15:50:00
A miniszter szerint a legrosszabb forgatókönyvvel kellett számolni.

A Magyar Nemzetnek adott interjújában Kásler Miklós kiemelte, hogy a koronavírus ellen még se vakcina, se gyógyszer nincs, ezért a magyar orvosok is inkább a kísérleti terápiák felé fordultak. Reménykeltőnek bizonyulnak a vérplazma-kezelések, a más betegségnél alkalmazott gyógyszeres terápiák, Nyugat-Európát pedig meg is előztük két klinikai vizsgálattal, a passzív immunizáció és a szervezet túlzott immunválaszának befolyásolása területén.

"A kétféle kísérleti kutatás közös célja az, hogy minél kevesebben szoruljanak intenzív ellátásra, az intenzív osztályon fekvők pedig elkerüljék a halált, illetve minél hamarabb annyira javulhassanak, hogy elhagyhassák az intenzív ellátást."

Ez a vérplazmakezelés segített egy már lélegeztetőgépre került, krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegen is. A miniszter szerint azért toborozzák a fertőzésből felgyógyultakat véradásra, hogy több emberen segíthessen a passzív immunizáció, amikor a betegségen átesett, megfelelő immunválasszal rendelkező donor vérplazmáját, feldolgozás után beadják a saját immunválasszal még nem rendelkező betegnek.

A plazma akár hónapokig is eltárolható és hasznosítható, ami a fertőzés esetleges második hullámában jelenthet komoly előnyt.

Kásler Miklós a másik módszerről, az immunválasz túlkapását gátló terápiáról azt mondta, próbálják a citokinvihart megakadályozni, elkerülni, hogy a beteg intenzív kezelésre szoruljon, ha pedig a kezelés az intenzíven indul, a citokinvihar mérséklése a cél. Egy ismert gyógyszerrel olyan módszert alkalmaztak, amellyel máshol még csak most próbálkoznak.

Cáfolják a statisztikák Kásler Miklóst

A miniszter az ágyak kiürítéséről is nyilatkozott: szerinte azért volt szükség ilyen mértékű intézkedésre, mert a járvány lefolyását az elején nem lehetett pontosan megbecsülni, erre különféle számítások voltak a legelképesztőbb számokkal.

"Volt egy matematikai modell is, amely szerint több százezer fertőzött lesz Magyarországon. A kormány és az Operatív Törzs álláspontja az volt, hogy a várható legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülnie az egészségügynek, hogy egyetlen magyar ember se maradjon ellátatlanul"

- mondta a miniszter, aki Svédországot és Olaszországot hozza fel ellenpéldaként.

"Mi azt választottuk, hogy felkészítjük a hazai egészségügyi rendszert, hogy ne kelljen olyan súlyos döntéseket hoznunk, mint az ottani egészségügyi dolgozóknak, akik elengedni kényszerültek idős állampolgáraik kezét. Ez itthon nem történhet meg."

Ennek ellenére mégis olyan döntést hoztak, amivel pontosan az történt, amit a miniszter állítása szerint megelőzni szerettek volna: az itthoni egészségügyi dolgozók kénytelenek voltak idős állampolgárok ezreit elengedni, akik további kezelésre szorultak volna - igaz, a döntés nem az ő kezükben volt.

Olvasónk csípőprotézises, törött bokájú, szinte mozgásképtelen nagymamáját is kidobták a kórházból

Az egészségügy újraindításáról Kásler Miklós azt mondta, hetek óta készültek rá, hogy a járvány csillapodik és el lehet kezdeni a szigorítások fokozatos feloldását. Úgy számol, mivel a kórházak költségei emelkedtek,

a járvány végén kompenzációt kell beépíteni a rendszerbe.

A miniszteri levél minden egészségügyi szolgáltatóra érvényes, legyen az akár magán-, akár egyházi vagy közszolgáltató.

Az egészségügyi rendszer változtatásával kapcsolatban Kásler annyit árult el, hogy 

"a járvány nagyon sokunknak hasznos tanulságokkal szolgál. Rengeteg tapasztalatot vonhatunk le. Ezek tanulmányozásával eldönthetjük, hogy milyen területen lehet és kell majd változtatni a járvány megszűnése után."

 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.