Jó lesz-e, ha megmarad Győr belvárosában a korlátozott parkolás?

Pintér Bence 2020-11-30 19:03:28
A belváros minél autómentesebbé tétele jó irány, de közben lépni kell a belvárosi üzletek védelmében is: az autóforgalom csökkenésével több teret kell engedni a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Amennyiben válaszcikket írnál, írj levelet erre a címre!

Bár a fél novembert igénybe vette, úgy tűnik, lassan kialakul a parkolási rend Győr belvárosában, amivel a városvezetés gyakorlatilag megkerüli a kormányzati szándékot, és a korlátlan felszíni ingyenes parkolás helyett a nap nagyobb részében csak a helyi bérlettel rendelkezőknek engedi a parkolást. Ez már önmagában elég merész húzásnak tűnik Magyarország egyik legautósabb városában, még időlegesen is, még akkor is, ha nem számoljuk, hogy a fideszes polgármester épp a fideszes kormány intézkedését cselezi ki,

ami azonban még erősebb, az az, hogy a Dézsi polgármester bejelentette: lehetőség szerint a járvány után is megtartaná a most kialakított rendet.

Bár én az utóbbi hetekben nem jártam a belvárosban, így nem tudom, a gyakorlatban autósként mekkora bosszúságot okoz az intézkedés, egy dologban biztos vagyok: pont ilyen konfliktusokat kell felvállalni akkor, ha élhetőbb jövőt akarunk építeni. De pár kérdés nyitva maradt egyelőre.

Mi lesz a belvárosi üzletekkel?

Az új parkolási rend lényege, hogy hétköznap csak 10:00 és 16:30 között állhatnak meg olyan autósok a belváros majdnem teljes egészében, akiknek nincs bérletük, tehát akik nem helyiek. Ezen felül az ésszerűség jegyében iskolák, óvodák, bölcsődék környékén tíz percre meg lehet állni. Az intézkedés oka Dézsi Csaba András polgármester szerint nem csupán az, hogy most az ingyenes parkolás miatt nem tudnak parkolni a helyiek, hanem általában véve az, hogy a belváros levegőjét rontják a parkolás miatt ott köröző autók, ezért aztán a mostani szabályozás megtartásával rendezné ezt a problémát.

Az autók belváros peremére, illetve parkolóházakba terelése, egyáltalán: a belvárosi autós forgalom csökkentése a megfelelő módon nagyon környezetbarát, zöld, és progresszív irány, ráadásul politikailag egyébként talán nem is annyira rizikós, hiszen a belvárosi lakosok biztosan győri választók, a belvárosban parkolók jelentős része viszont jó eséllyel az agglomerációból érkezik.

Az elképzelés viszont felvet egy problémát: mi lesz így a belvárosi üzletekkel?

Hiszen ha nem vihetem be az autómat a belvárosba, de az Árkádnál továbbra is ingyen parkolhatok, akkor még többen fognak úgy dönteni, hogy akkor majd hazafelé mindent elintéznek a bevásárlóközpontban kényelmesen, egy helyen. Magyarán szólva az intézkedés első ránézésre tovább gyengíti a belvárost, és tovább erősíti a bevásárlóközpontot.

A parkolás korlátozása valójában lehetőség

És ez így is lesz, amennyiben Dézsi polgármester intézkedése ennyiben marad. Egyszerűen csak a parkolás korlátozásával szinte borítékolhatóan gyengülni fog a belváros. (És akkor még nem számoltunk a kulturális negyed Árkád melletti felépítésével és a színház esetleges lebontásával – ezek is mind hasonló irányban hatnak.) Ha azonban a város lehetőségként, egy intézkedéssorozat első lépéseként tekint erre a döntésre, akkor nagyon izgalmas dolgokat lehet kihozni a belváros autósforgalmának csökkentéséből. Ezt a témát érintettük már a dugók és a Jedlik utca kapcsán is, de

a parkolás átalakítása lehetőséget adna a gyalogos- és kerékpárosbarát belváros, a még inkább Sétáló Győr kialakításhoz, amivel a belváros újra felvirágozhatna: szó szerint és képletesen is.

Magyarán szólva: ha autóval nem lehet majd könnyen elérni a belvárost, akkor szükség lesz ezzel párhuzamosan a gyalogos zónák kiszélesítésére és a közösségi közlekedés fejlesztésére: avagy a buszjáratok izmosítására, a tervezett körvasút elkészítésére, valamint a védett kerékpárutak kialakítására.

Szerencsére a parkolás korlátozásával rengeteg helyet lehet felszabadítani a belvárosban, és máris kevésbé radikális ötletnek tűnik, hogy mondjuk váljon védett kerékpárúttal ellátott gyalogos zónává az Árpád és Bajcsy-Zsilinszky utcák Baross utcához közeli szakasza, vagy hogy a Pálffy és Schwarzenberg utcákból legyen gyalogos-kerékpáros sétány az Árkád felé.

Az irány tehát bár konfliktusokkal fog járni, de a jövő szempontjából nagyon jó, egy dolog azonban biztos: nem lesz szabad itt megállni.

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.