Hogyan lett Vas és Győr-Moson-Sopron a két legveszélyeztetettebb megye az országban?

Székely Zoárd 2020-11-02 18:54:00
Meddig fognak emelkedni az alábbi számok?

Roppant érdekes videóra bukkantunk a Reddit oldalán: 2020. április 7. óta megyékre bontva végigkövethetjük Magyarországon a koronavírussal fertőzöttek arányát. A térképen heti átlagban mutatják a napi új pozitív tesztek számát, mégpedig a következő módon:

  • a sárgával jelölt megyékben 100.000 főből 0-1 új pozitív tesztet mértek naponta,
  • a narancssárgával jelölt megyékben 100.000 főből 1-4 új pozitív tesztet mértek naponta,
  • a pirossal jelölt megyékben 100.000 főből 4-7 új pozitív tesztet mértek naponta,
  • a lilával jelölt megyékben 100.000 főből 7-nél több új pozitív tesztet mértek naponta.
Covid-19 Magyarországon 😷- 2020. október from r/hungary

Ha a videó fentebb nem indulna el, itt megtekinthető külön böngészőablakban is.

A videón látható, hogy a hivatalos adatok szerint tavasszal Vas megyében 0-0,2 között, míg Győr-Moson-Sopron megyében 0-0,8 között ingázott a megbetegedési arány - ebben az időszakban Pest, Zala, Fejér, valamint Komárom-Esztergom megye állt az élen 1,3-3,7 aránnyal.

A "csendesebb" nyári hónapok után eleinte Budapesten ugrottak meg a számok, ám szeptember 10-től nem is találunk már sárgával jelölt megyét a térképen. Győr-Moson-Sopron 3 nappal később már stabilan a pirossal jelölt megyékbe tartozik (5-6,3), majd szeptember 18-től lilára vált (8,3-10,1) - Vas megye ekkor érte el a pirossal jelölt stádiumot 5,7-es aránnyal. Szeptember 24-től azonban Vas megye is lila színűre vált (9,9-13,8).

A videó az október 31. utáni adatokkal ér véget,

ekkorra Győr-Moson-Sopronban 41, Vas megyében 47,8 a 100.000 főre jutó új pozitív tesztek aránya naponta - ezzel pedig magasan a legkiugróbb aránnyal rendelkezünk az ország többi megyéje közül.

Mindenkiben jogosan merül fel a kérdés: hogyan lehet valamennyire kordában tartani az utóbbi hetekben egyre jobban meglendült számokat?

Doktor a győri kórházból: Tele van a kórház koronavírusos betegekkel

Rengeteg témába vágó hírrel találkozunk különböző médiumok felületein, ám most a Magyar Narancs egy hosszabb írásából szeretnék idézni néhány sort - ettől függetlenül érdemes a teljes cikket elolvasni, tanulságos lehet.

„Röst Gergely matematikusprofesszor, a kormányjelentéseket készítő járványügyi matematikuscsapat vezetője még augusztusban egy Portfolio-interjúban állt ki a tesztelés és a kontaktkutatás fontossága mellett. (...)

A kormánynak tanácsokat adó professzor világosan elmondta, hogy mit kell tenni, ha a kormány meg akarja akadályozni a fertőzés kezelhetetlen terjedését. A kormány pont ezeket nem csinálja. Nem növelte, hanem csökkentette a tesztkapacitásokat, és még csak kísérletet sem tett komoly kontaktkutató szervezet létrehozására. Egyszerűen nem akarja tudni, hány fertőzött van. Így jutottunk el abba a veszélyesen szégyenteljes helyzetbe, hogy a magyar kormány még a WHO szegény országokra szabott protokolljának sem képes megfelelni: annak, hogy az elvégzett tesztek legfeljebb 5 százaléka lehet pozitív. A hasonló európai hivatal a fejlett Európára 3 százalékot határozott meg. Ez nálunk most 10–12 százalék!"

- olvasható a cikkben.

„Azt már a Covid előtt is pontosan tudta a kormány, hogy az egészségügyben a szakemberek alulfizetettsége és veszélyes mértékű hiánya a leggyengébb láncszem. A legtöbben ilyenkor az orvosokra gondolnak. Persze ők is nagyon fontosak, miként erre hirtelen a kormány is rájött. És talált is pénzt arra, hogy a magyar közellátásban tartsa őket. Persze úgy, hogy az egyik kezével adott, a másikkal mindent visszavett. De a betegek szempontjából a jól képzett szakdolgozók hiánya még végzetesebb. Mint amilyenek a PCR-teszteket végző mikrobiológiai laboránsok vagy a lélegeztetett betegekre vigyázó intenzíves ápolónők. (...) 

A másik sürgős tennivaló pedig a WHO által az első naptól követelt tesztelés és kontaktkutatás, aminek a radikális felfuttatását hetek óta a hazai szakemberek is egyre hangosabban követelik. Nem véletlen, hogy a britek napi félmillió tesztet akarnak már a közeljövőben is végezni. Legyen ugyanis világos, hogy az intenzív osztály lélegeztetőgépestül nem a megoldás, hanem az utolsó, vékonyka szalmaszál. Ezt a legtöbb beteg sajnos nem éli túl. A megoldás, ha nem akarunk több ezer halottat: megakadályozni azt, hogy sok tízezer ember megfertőződjön.

Ha nem lesz ingyen tesztelés, a fertőzés jelenlegi 1,4 körüli R-je, azaz a terjedési rátája esetén egyetlen megoldás marad: a szabad mozgás újbóli korlátozása."

- hangsúlyozza a cikk írója.

Járvány: Ausztria is újra bezár

„Még egyszer: a több ezer halott vagy karácsony hamis dilemmájának feloldására ma még van eszköz – az időben végzett ingyen tesztelés és a kontaktkutatás. Vajon mi járhat a kormány fejében, hogy nem ezt csinálja?"

- zárja gondolatait az egészségügyi menedzser.

 

Fotó: MTI

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.