Hivatalosan is lezárult a szombathelyi Sportliget fejlesztése

Nagy Donát 2020-05-20 11:14:00
Több, mint 1 milliárdot költött rá az Európai Unió.

„A szombathelyi Sportliget fejlesztése” című európai uniós finanszírozású projekt befejeződött - írja a városháza sajtóközleménye.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata jóvoltából a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló projektben a szombathelyi lakosok által közkedvelt Sportligetben a rekreációs övezet zöldfelületi fejlesztése és a meglévő szabadidős célú létesítmények komplex megújítása valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében.

A területen található sportpályák felújítása, bővítése a beruházás kiemelt eleme volt, továbbá megépítésre került egy új szolgáltató épület is. A meglévő salakos labdarúgó pályákat teljes körűen felújították és bővítették, valamint egy új pálya kialakítására is sor került nyugati irányban. Egy 4 méter magas és 22 méter széles labdafogó háló került a kapuk mögé, továbbá egy lelátó kivitelezésére is sor került. A futballpályáktól keletre egy 3500 m2-es területen piknikező zónát jelöltek ki. A megújult Sportliget teljes területén közel 260 fa és több mint 13 ezer cserje került kiültetésre. A teniszövezetet felújították, a meglévő épület bővítésével új öltöző, raktár és igazgatási funkcióval ellátott épületet létesítettek, melyhez karbantartó udvar és salaktároló került kialakításra. A bővített épület közelében 6 darab téli lefedésre alkalmas teniszpályát újítottak fel. Megújult a kosárlabdapálya, mely alkalmas streetball játékra is. Kosárlabda palánkokat, padokat és hulladékgyűjtőket helyeztek ki.

Egy központi dísztér is kialakításra került, amely kiindulópontja a rekreációs övezetnek. Itt épült a területet ellátó vendéglátó egység öltözési-tisztálkodási lehetőséggel, kölcsönzéssel. A dísztértől keletre pihenő-bemutatókert létesült a korábbi kihasználatlan, üres területen. Itt a felnőttek és az idősebbek pétanqueot, lengőtekét, pingpongot és sakkot játszhatnak. Új épület létesült esőbeálló és szabadtéri pihenőhely funkcióval. A szabadtéri fitneszpark a sétány és a patakpart mentén kialakított „kocogány” találkozásánál került kialakításra. A területen szabadtéri tornaeszközöket helyeztek el. Aszfaltozott, döntött felületű, szabványos méretű, 1300 m2-es és 200 méter hosszú görkorcsolyapálya létesült, amely a versenyszerű görkorcsolyázásra is alkalmas. A pályát a keleti irányban a társasházak felé 3 és fél méter magas, zajvédelmet is biztosító mászófal övezi 33,4 méter hosszan. A boulder mászófalat horizontális mászásra alkalmas felülettel és akadályokkal alakították ki.

A projekt megvalósítása során az akadálymentesség kiemelt szempont volt. A beruházás keretében akadálymentes gyalogos kapcsolat jött létre a Csónakázó-tó területével az Arany-patakon keresztülívelő gyalogoshíd megépítésével. A fogyatékkal élők által igénybe vehető tornaeszközök, játéklehetőségek kerültek elhelyezésre, melyek megközelítése a használó fizikai, érzékszervi és szellemi fogyatékosságának mértékétől függetlenül is kényelmesen, a parkoló zónától biztosított.

A rekreációs zóna várhatóan megnövekvő igénybevétele miatt a parkolási terület nagysága, a férőhelyek száma is növekedett, a meglévő parkolók felületét átépítették, autóbusz- és mozgássérült parkolóval is kiegészítették.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a beruházással voltak azért gondok, és ezzel kapcsolatban szakértőt is ki kellett rendelnie az új városvezetésnek.

Szólj hozzá!

Hová tűnt a szombathelyi Fidesz?

A Fidesz korábbi alpolgármestere, Koczka Tibor szerint addig senki sem fog nyilatkozni amíg a központból ki nem adják a narratívát.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.