Hivatalosan is lezárult a szombathelyi Sportliget fejlesztése

Nagy Donát 2020-05-20 11:14:00
Több, mint 1 milliárdot költött rá az Európai Unió.

„A szombathelyi Sportliget fejlesztése” című európai uniós finanszírozású projekt befejeződött - írja a városháza sajtóközleménye.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata jóvoltából a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló projektben a szombathelyi lakosok által közkedvelt Sportligetben a rekreációs övezet zöldfelületi fejlesztése és a meglévő szabadidős célú létesítmények komplex megújítása valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében.

A területen található sportpályák felújítása, bővítése a beruházás kiemelt eleme volt, továbbá megépítésre került egy új szolgáltató épület is. A meglévő salakos labdarúgó pályákat teljes körűen felújították és bővítették, valamint egy új pálya kialakítására is sor került nyugati irányban. Egy 4 méter magas és 22 méter széles labdafogó háló került a kapuk mögé, továbbá egy lelátó kivitelezésére is sor került. A futballpályáktól keletre egy 3500 m2-es területen piknikező zónát jelöltek ki. A megújult Sportliget teljes területén közel 260 fa és több mint 13 ezer cserje került kiültetésre. A teniszövezetet felújították, a meglévő épület bővítésével új öltöző, raktár és igazgatási funkcióval ellátott épületet létesítettek, melyhez karbantartó udvar és salaktároló került kialakításra. A bővített épület közelében 6 darab téli lefedésre alkalmas teniszpályát újítottak fel. Megújult a kosárlabdapálya, mely alkalmas streetball játékra is. Kosárlabda palánkokat, padokat és hulladékgyűjtőket helyeztek ki.

Egy központi dísztér is kialakításra került, amely kiindulópontja a rekreációs övezetnek. Itt épült a területet ellátó vendéglátó egység öltözési-tisztálkodási lehetőséggel, kölcsönzéssel. A dísztértől keletre pihenő-bemutatókert létesült a korábbi kihasználatlan, üres területen. Itt a felnőttek és az idősebbek pétanqueot, lengőtekét, pingpongot és sakkot játszhatnak. Új épület létesült esőbeálló és szabadtéri pihenőhely funkcióval. A szabadtéri fitneszpark a sétány és a patakpart mentén kialakított „kocogány” találkozásánál került kialakításra. A területen szabadtéri tornaeszközöket helyeztek el. Aszfaltozott, döntött felületű, szabványos méretű, 1300 m2-es és 200 méter hosszú görkorcsolyapálya létesült, amely a versenyszerű görkorcsolyázásra is alkalmas. A pályát a keleti irányban a társasházak felé 3 és fél méter magas, zajvédelmet is biztosító mászófal övezi 33,4 méter hosszan. A boulder mászófalat horizontális mászásra alkalmas felülettel és akadályokkal alakították ki.

A projekt megvalósítása során az akadálymentesség kiemelt szempont volt. A beruházás keretében akadálymentes gyalogos kapcsolat jött létre a Csónakázó-tó területével az Arany-patakon keresztülívelő gyalogoshíd megépítésével. A fogyatékkal élők által igénybe vehető tornaeszközök, játéklehetőségek kerültek elhelyezésre, melyek megközelítése a használó fizikai, érzékszervi és szellemi fogyatékosságának mértékétől függetlenül is kényelmesen, a parkoló zónától biztosított.

A rekreációs zóna várhatóan megnövekvő igénybevétele miatt a parkolási terület nagysága, a férőhelyek száma is növekedett, a meglévő parkolók felületét átépítették, autóbusz- és mozgássérült parkolóval is kiegészítették.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a beruházással voltak azért gondok, és ezzel kapcsolatban szakértőt is ki kellett rendelnie az új városvezetésnek.

Szólj hozzá!

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.

LMP: nem halogatható a béremelés a felsőoktatásban!

Kanász-Nagy Máté értékelése szerint a kormány "magára hagyta" a felsőoktatásban dolgozó oktatókat és kutatókat.