Hiszed vagy sem, de szándékosan ér égig a fű a szombathelyi Sportliget egyes területein

Farkas Bazsi 2020-05-27 08:28:00
Az EU-s beruházásban felújított területen törekednek arra, hogy az élet minél sokszínűbben jelenhessen meg.

A napokban kezdték meg az első fűnyírásokat a városban, így a nemrégiben 1 milliárd 200 millió forintból felújított Sportligetben is. Az azonban lassan mindenkinek szemet szúrt, hogy a ligetben nem egységes a fű hossza, vagyis vannak olyan területek, ahol lassan égig ér a zöld. De mi ennek az oka? 

Hogy ezt megtudjam, levelet írtam a terület felújításában konzorciumi partnerként részt vevő Prenor, parképítő cégnek, ahonnan a cég ügyvezetőjétől, Izer Gábortól rövid időn belül jött is a válasz.

Izer válaszában azt írja, hogy

a Sportliget területén természetközeli, vagy más szóval biodiverz park került kialakításra. 

Ennek lényege röviden, hogy a természetes, vagy a természetest utánzó növénytársulásokat alkalmaz a parkban, különböző életformájú növényeket használ nagy faj és fajtagazdagságban. Ez a 

Sportligetben 64 fajta, összesen 259 darab fa; 170 fajta, közel 14.000 darab cserje; 500 fajta, közel 65.000 darab évelő növény; 100 fajta, nagyjából 140.000 darab hagymás növény elültetését jelentette.

Ugyan ez az alapkoncepció érvényesül a füves területeken is, azaz nem egy folyamatosan rövidre nyírt, gyommentes pázsit létrehozása volt a cél, hanem egy fajgazdag gyep kialakítása. Így a pázsitfű félék mellett még 300 fajta mezei virág magja lett elvetve a területen, amihez több mint 

18 kg virágmagot használtunk fel.


A tervező a gyepes területnek többféle funkciót szánt, így a Sportliget üzemeltetőjének, a Szombathelyi Sportiskola és Sportközpontnak, annak fenntartását is több féle módon kell végeznie, ezért van az egyes területeken különféle gyakorisággal nyírva a fű:

Intenzív gyepfelület: ilyen gyepfelület van a burkolatok mentén, illetve a ligetben körbe egy futóösvény került kialakításra, ezt is intenzív módon kell kezelni. Ezeken a részeken, időjárástól függően, a füvet heti-kétheti rendszerességgel kell nyírni.

Extenzív gyepfelület: ilyen gyepfelület van a sportpályák környékén, a parkoló melletti „nagyrét", illetve elszórva néhány kisebb területen. Ezeket a részeket tavasszal kétheti, később havi rendszerességgel kell nyírni.

Virágzó rét: ez gyakorlatilag a Kalandváros Déli kerítése és az Aranypatak közti részen, a Kalandváros és a görkorcsolya pálya közti területen, valamint a görkorcsolyapálya környékén helyezkedik el, de ebbe a részbe is vannak belenyírva intenzív és extenzív területek. Ezeket a területeket gyakorlatilag úgy kell kezelni mint egy kaszálót, azaz egy évben 2 alkalommal kell kaszálni, egyszer júniusban, egyszer novemberben. Hozzá tartozik még, hogy kaszálás után a levágott füvet nem szabad azonnal elhordani a területről hanem várni kell, amíg megszárad, hogy a magok kiperegjenek belőle. Ez egy nagyon látványos rész, mivel a ritka nyírás miatt rendkívül sok vadvirág nyílik benne, most például pipacs, búzavirág, margaréta stb., illetve különféle rovaroknak ad otthont.

A fű tehát nem hanyagságból nincs lenyírva a Sportliget egyes területein, hanem azért, hogy a biológiai sokféleséget minél inkább be tudja mutatni, illetve meg tudja őrizni a park. 

A Sportligettel kapcsolatban most is folyik egy vizsgálat, a város ugyanis kifogásolta az átadott létesítmény egyes elemeit. A problémák a salakos focipályákkal kezdődtek, ahol egy nagyobb eső után bokáig állt a víz. Ezután a teniszpályákra is panasz érkezett, ahol az alapvonalak mellé közvetlenül kerültek kapcsolószekrények és kandeláberek, használhatatlanná téve így azokat. Sőt a kivitelező levonulása után még 25 tonna salakot kellett ráhordania az üzemeltetőnek a teniszpályákra. Mindezek ellenére két nappal a tavalyi önkormányzati választások előtt Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), több fideszes képviselő társaságában átadta a ligetet. 

Fotó: szombathely.hu/Cseh Gábor

Az Éljen Szombathely! városvezetés azonban korábban azt mondta, hogy egyetlen közpénzen fizetett beruházás sem készülhet el silány minőségben, így vizsgálatot kezdeményeztek azért, hogy megállapítsák, kinek a felelőssége az, hogy liget ilyen hibákkal lett kivitelezve. 

Szólj hozzá!

Vitézy Dávid: háborús filmeket lehetne forgatni Budapesten, olyan rosszak az utak

Budapest gyakorlatilag kivonult az útfelújítási feladatköréből, ezért olyan rosszak az utak, hogy háborús filmeket lehetne forgatni - fogalmazott Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szombati sajtótájékoztatóján a fővárosban.

Miért fontos az optimális páratartalom?

40-60% között mozog az ideális beltéri páratartalom. Ha ettől alacsonyabb, akkor száraz a levegő, ha magasabb, akkor pedig túlzottan párás. Egyik sem jó, mindkettő allergiás panaszokat is okozhat. Amikor 40% alá csökken a pára mennyisége, akkor párásítás szükséges.

Most a győri Városháza folyosóján lépett meg Pintér Bence elől a GYHG vezérigazgatója

Legutóbb az irodában bújkálva rendőrt hívott, de most sem vette át a Kúria ítéletét.

Mitől lesz igazán modern egy konyha?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, hogy a lakberendezési stílusok legalább olyan lendületesen változnak, mint az öltözködésben a divat, mégis vágyunk arra, hogy a mi konyhánk is modern legyen.

Nem kapott NB II-es licencet a Haladás

Az NB III-as versenyengedélyben még reménykedik a vezetőség.

A költöztetés árát több feltétel is befolyásolja

A költözés egy több összetevős művelet, melynél a siker sok mindenen múlik. Nem csupán a helyes időzítés, de a megfelelő előkészület, a költöztető cég kiválasztása és a költségek optimalizálása is lényeges elem. Ennek megvalósítása érdekében előzetes tervezésre is szükség van, amelybe beletartozik az árajánlat kérése is. 

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

A győri Városrendészet vezetője indul a vámosszabadi polgármesteri székért

Dézsi Csaba András polgármester többször beszélt mostanában arról, hogy Győrhöz csatolná a falut, Miletics Mór lehet a trójai falova.

2,3 milliárd forint vesztesége volt 2023-ban a Győr-Szolnak

Megjelent a városüzemeltető cég beszámolója a tavalyi évről.

Öt és fél évet kapott a drogos, ittas győrűjfalui autós ámokfutó

Az autóban senki sem használt biztonsági övet, egy fiatal nő meghalt.

Zsugorodik a Fidesz Szombathelyen?

Egy kis teremben elfért Dömötör Csaba hallgatósága.

Győr nagy részén szúnyogirtás lesz csütörtök éjszaka

Amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Mi alapján válassz arcápoló kozmetikumokat?

Sok nagy márka életkor szerint ajánlja az arcápoló készítményeket, így ha most kezded a bőröd ápolását, valószínűleg eszerint választasz, azonban sokkal inkább a bőröd aktuális állapota kellene, hogy meghatározza a rutinodat. 

Hetven tő kendert nevelt a családi ház mellett a vendvidéki településen élő férfi

A vádlott által termesztett növények száma a csekély mennyiség felső határát meghaladta.

Győr volt polgármestere, Balogh József Pintér Bencét támogatja

Vérfrissítésre, fiatalokra van szükség a volt polgármester szerint.

Új köztéri szobra lehet Szombathelynek

Éhen Gyula alakja kerülhet vissza az Éhen Gyula térre.

A szombathelyi Városházán lesz az SZKKA szurkolói ankétja - Frissítve

Teljesen nyilvánosan öntene tiszta vizet a pohárba a városvezetés.

Női karóra a merészebb színek kedvelőinek

Sokan a diszkrét, visszafogott kiegészítőkre esküsznek, míg mások szeretnek kísérletezni és játszani a különféle színekkel vagy anyagokkal. Olykor szívesen nyúlunk egy-egy extravagánsabb darabhoz, mint például egy lenyűgöző zöld női karórához.

Három játékos távozott a Szombathelyi Haladástól

Pálfi Donát a Facebook-on köszönt el a szurkolóktól.