Hiszed vagy sem, de szándékosan ér égig a fű a szombathelyi Sportliget egyes területein

Farkas Bazsi 2020-05-27 08:28:00
Az EU-s beruházásban felújított területen törekednek arra, hogy az élet minél sokszínűbben jelenhessen meg.

A napokban kezdték meg az első fűnyírásokat a városban, így a nemrégiben 1 milliárd 200 millió forintból felújított Sportligetben is. Az azonban lassan mindenkinek szemet szúrt, hogy a ligetben nem egységes a fű hossza, vagyis vannak olyan területek, ahol lassan égig ér a zöld. De mi ennek az oka? 

Hogy ezt megtudjam, levelet írtam a terület felújításában konzorciumi partnerként részt vevő Prenor, parképítő cégnek, ahonnan a cég ügyvezetőjétől, Izer Gábortól rövid időn belül jött is a válasz.

Izer válaszában azt írja, hogy

a Sportliget területén természetközeli, vagy más szóval biodiverz park került kialakításra. 

Ennek lényege röviden, hogy a természetes, vagy a természetest utánzó növénytársulásokat alkalmaz a parkban, különböző életformájú növényeket használ nagy faj és fajtagazdagságban. Ez a 

Sportligetben 64 fajta, összesen 259 darab fa; 170 fajta, közel 14.000 darab cserje; 500 fajta, közel 65.000 darab évelő növény; 100 fajta, nagyjából 140.000 darab hagymás növény elültetését jelentette.

Ugyan ez az alapkoncepció érvényesül a füves területeken is, azaz nem egy folyamatosan rövidre nyírt, gyommentes pázsit létrehozása volt a cél, hanem egy fajgazdag gyep kialakítása. Így a pázsitfű félék mellett még 300 fajta mezei virág magja lett elvetve a területen, amihez több mint 

18 kg virágmagot használtunk fel.


A tervező a gyepes területnek többféle funkciót szánt, így a Sportliget üzemeltetőjének, a Szombathelyi Sportiskola és Sportközpontnak, annak fenntartását is több féle módon kell végeznie, ezért van az egyes területeken különféle gyakorisággal nyírva a fű:

Intenzív gyepfelület: ilyen gyepfelület van a burkolatok mentén, illetve a ligetben körbe egy futóösvény került kialakításra, ezt is intenzív módon kell kezelni. Ezeken a részeken, időjárástól függően, a füvet heti-kétheti rendszerességgel kell nyírni.

Extenzív gyepfelület: ilyen gyepfelület van a sportpályák környékén, a parkoló melletti „nagyrét", illetve elszórva néhány kisebb területen. Ezeket a részeket tavasszal kétheti, később havi rendszerességgel kell nyírni.

Virágzó rét: ez gyakorlatilag a Kalandváros Déli kerítése és az Aranypatak közti részen, a Kalandváros és a görkorcsolya pálya közti területen, valamint a görkorcsolyapálya környékén helyezkedik el, de ebbe a részbe is vannak belenyírva intenzív és extenzív területek. Ezeket a területeket gyakorlatilag úgy kell kezelni mint egy kaszálót, azaz egy évben 2 alkalommal kell kaszálni, egyszer júniusban, egyszer novemberben. Hozzá tartozik még, hogy kaszálás után a levágott füvet nem szabad azonnal elhordani a területről hanem várni kell, amíg megszárad, hogy a magok kiperegjenek belőle. Ez egy nagyon látványos rész, mivel a ritka nyírás miatt rendkívül sok vadvirág nyílik benne, most például pipacs, búzavirág, margaréta stb., illetve különféle rovaroknak ad otthont.

A fű tehát nem hanyagságból nincs lenyírva a Sportliget egyes területein, hanem azért, hogy a biológiai sokféleséget minél inkább be tudja mutatni, illetve meg tudja őrizni a park. 

A Sportligettel kapcsolatban most is folyik egy vizsgálat, a város ugyanis kifogásolta az átadott létesítmény egyes elemeit. A problémák a salakos focipályákkal kezdődtek, ahol egy nagyobb eső után bokáig állt a víz. Ezután a teniszpályákra is panasz érkezett, ahol az alapvonalak mellé közvetlenül kerültek kapcsolószekrények és kandeláberek, használhatatlanná téve így azokat. Sőt a kivitelező levonulása után még 25 tonna salakot kellett ráhordania az üzemeltetőnek a teniszpályákra. Mindezek ellenére két nappal a tavalyi önkormányzati választások előtt Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), több fideszes képviselő társaságában átadta a ligetet. 

Fotó: szombathely.hu/Cseh Gábor

Az Éljen Szombathely! városvezetés azonban korábban azt mondta, hogy egyetlen közpénzen fizetett beruházás sem készülhet el silány minőségben, így vizsgálatot kezdeményeztek azért, hogy megállapítsák, kinek a felelőssége az, hogy liget ilyen hibákkal lett kivitelezve. 

Szólj hozzá!

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.

Hende: A jelenlegi szombathelyi városvezetés látszat-városvezetést folytat

A választókerületi elnököt megszólalásra késztette a lehetséges fideszes önkormányzati képviselő-jelöltekről megjelent lista.

A pertől tartva közzétette a szentiváni légszennyezettség-mérés adatait a győri önkormányzat

A szentiváni civilek máris találtak benne olyan adatot, ami annyira nem megnyugtató.

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.

Nem akarta kifizetni a szállodai cechet egy férfi Szombathelyen

Két hétig lakott az ideiglenes szálláson, de fizetni, azt nem akart.

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.