Hiszed vagy sem, de szándékosan ér égig a fű a szombathelyi Sportliget egyes területein

Farkas Bazsi 2020-05-27 08:28:00
Az EU-s beruházásban felújított területen törekednek arra, hogy az élet minél sokszínűbben jelenhessen meg.

A napokban kezdték meg az első fűnyírásokat a városban, így a nemrégiben 1 milliárd 200 millió forintból felújított Sportligetben is. Az azonban lassan mindenkinek szemet szúrt, hogy a ligetben nem egységes a fű hossza, vagyis vannak olyan területek, ahol lassan égig ér a zöld. De mi ennek az oka? 

Hogy ezt megtudjam, levelet írtam a terület felújításában konzorciumi partnerként részt vevő Prenor, parképítő cégnek, ahonnan a cég ügyvezetőjétől, Izer Gábortól rövid időn belül jött is a válasz.

Izer válaszában azt írja, hogy

a Sportliget területén természetközeli, vagy más szóval biodiverz park került kialakításra. 

Ennek lényege röviden, hogy a természetes, vagy a természetest utánzó növénytársulásokat alkalmaz a parkban, különböző életformájú növényeket használ nagy faj és fajtagazdagságban. Ez a 

Sportligetben 64 fajta, összesen 259 darab fa; 170 fajta, közel 14.000 darab cserje; 500 fajta, közel 65.000 darab évelő növény; 100 fajta, nagyjából 140.000 darab hagymás növény elültetését jelentette.

Ugyan ez az alapkoncepció érvényesül a füves területeken is, azaz nem egy folyamatosan rövidre nyírt, gyommentes pázsit létrehozása volt a cél, hanem egy fajgazdag gyep kialakítása. Így a pázsitfű félék mellett még 300 fajta mezei virág magja lett elvetve a területen, amihez több mint 

18 kg virágmagot használtunk fel.


A tervező a gyepes területnek többféle funkciót szánt, így a Sportliget üzemeltetőjének, a Szombathelyi Sportiskola és Sportközpontnak, annak fenntartását is több féle módon kell végeznie, ezért van az egyes területeken különféle gyakorisággal nyírva a fű:

Intenzív gyepfelület: ilyen gyepfelület van a burkolatok mentén, illetve a ligetben körbe egy futóösvény került kialakításra, ezt is intenzív módon kell kezelni. Ezeken a részeken, időjárástól függően, a füvet heti-kétheti rendszerességgel kell nyírni.

Extenzív gyepfelület: ilyen gyepfelület van a sportpályák környékén, a parkoló melletti „nagyrét", illetve elszórva néhány kisebb területen. Ezeket a részeket tavasszal kétheti, később havi rendszerességgel kell nyírni.

Virágzó rét: ez gyakorlatilag a Kalandváros Déli kerítése és az Aranypatak közti részen, a Kalandváros és a görkorcsolya pálya közti területen, valamint a görkorcsolyapálya környékén helyezkedik el, de ebbe a részbe is vannak belenyírva intenzív és extenzív területek. Ezeket a területeket gyakorlatilag úgy kell kezelni mint egy kaszálót, azaz egy évben 2 alkalommal kell kaszálni, egyszer júniusban, egyszer novemberben. Hozzá tartozik még, hogy kaszálás után a levágott füvet nem szabad azonnal elhordani a területről hanem várni kell, amíg megszárad, hogy a magok kiperegjenek belőle. Ez egy nagyon látványos rész, mivel a ritka nyírás miatt rendkívül sok vadvirág nyílik benne, most például pipacs, búzavirág, margaréta stb., illetve különféle rovaroknak ad otthont.

A fű tehát nem hanyagságból nincs lenyírva a Sportliget egyes területein, hanem azért, hogy a biológiai sokféleséget minél inkább be tudja mutatni, illetve meg tudja őrizni a park. 

A Sportligettel kapcsolatban most is folyik egy vizsgálat, a város ugyanis kifogásolta az átadott létesítmény egyes elemeit. A problémák a salakos focipályákkal kezdődtek, ahol egy nagyobb eső után bokáig állt a víz. Ezután a teniszpályákra is panasz érkezett, ahol az alapvonalak mellé közvetlenül kerültek kapcsolószekrények és kandeláberek, használhatatlanná téve így azokat. Sőt a kivitelező levonulása után még 25 tonna salakot kellett ráhordania az üzemeltetőnek a teniszpályákra. Mindezek ellenére két nappal a tavalyi önkormányzati választások előtt Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), több fideszes képviselő társaságában átadta a ligetet. 

Fotó: szombathely.hu/Cseh Gábor

Az Éljen Szombathely! városvezetés azonban korábban azt mondta, hogy egyetlen közpénzen fizetett beruházás sem készülhet el silány minőségben, így vizsgálatot kezdeményeztek azért, hogy megállapítsák, kinek a felelőssége az, hogy liget ilyen hibákkal lett kivitelezve. 

Szólj hozzá!

9 millió forintot fizet PR-cikkekért a győri önkormányzat a Kisalföldnek

A PR-cikkeken kívül nem sokszor szerepel a győri polgármester a kormányközeli napilapban.

A rábízott idős ápoltat lopta meg egy nő Sopronban

Ékszereket, ezer eurót és 2 millió forintot lopott el.

A kormány a Közútra mutogat a lassan teljesen széteső bucsui határátkelő ügyében

2021-es határozat szerint rendbe kellene tenni az átkelőt és környezetét.

Összebalhézott két sofőr Szombathelyen

Egyikük ököllel verte szét a másik autóját.

Hazudott a debreceni önkormányzat az akkumulátorgyár vízigényéről?

Szerintük csak 25 ezer köbméter víz kell majd, egy általuk megrendelt tanulmány szerint viszont akár 60 ezer is.

Tablettáit reklámozta a rádióban a győri polgármester

Érdekesen használta fel a város ügyeinek megvitatására szánt időt Dézsi Csaba András.

Audi-bértárgyalás: Egyelőre nincs megegyezés

Túl magasak a dolgozói elvárások a cég szerint, és szerintük több ponton nincsenek összhangban a közösen kialakított stratégiai célokkal.

Autó nélkül maradt Illés Károly

És a havi jövedelme is 100 ezer forinttal csappant meg.

Hajtó Péter 87 felújítandó útszakasz listáját küldte meg a polgármesternek

Dézsi Csaba András ismét beszólt a gyárvárosi fideszes képviselőnek, nem maradt el a válasz.

A kor előrehaladtával változik az idő érzékelése

A felnőttek és a gyermekek különböző módon ítélik meg az idő hosszát - derült ki az ELTE kutatásából.

Ahogy Banglades sem ruhagyártó nagyhatalom, Magyarország sem lesz akkumulátorgyártó nagyhatalom

Máris reagált az LMP a kormány akkumulátorgyár építési könnyítésére.