Hiszed vagy sem, de az Óperint utca környéke régen egy külön település volt Szombathely mellett

ugytudjuk.hu 2020-12-17 18:11:26
Ez is magyarázatot ad, hogy miért is van Újperint.

Az ismert szombathelyi helytörténész, Balló László írt egy posztot ez egykori Perint községről, ami egykor Szombathely mellett létezett. 

Most időutazást teszünk Szombathely egy kedves zugában, és felidézzük Perint község legjellegzetesebb épületét, amely ma is áll, ha már nem is emlékeztet eredeti formájára - kezdi így a szerző.

Perint község a mai Óperint utca és annak déli oldalán elterülő környéke, de a település egy része a Perint patak keleti oldalán húzódott. Pontosan a mai Óperint utca, a Körmendi út első szakasza, a patakkal való találkozásáig, a másik oldalon pedig a mai Mátyás király, a Juhász Gyula és a Sorok utca által határolt terület tartozott ehhez az önálló községhez.

Perint keleti szomszédja Szombathely volt,

északon pedig Karicsa határolta, amely szintén nem egyetlen utcából, nem a Nagykar utcából állt csupán, hanem a Kiskart is magába foglalta. Óperint keleti bejáratánál volt a város Karicsai kapu nevű délnyugati bejárata.

Perintről tudjuk, hogy 1779. január 20-án teljesen leégett ekkor mind a 137 háza elpusztult. Lakói javarészt a püspökség jobbágyai voltak, ezért Szily püspök a várostól négy kilométerre délre, saját birtokának egy részét felparcellázva egy új települést hozott létre szerencsétlenül járt jobbágyai elhelyezésére: Újperintet. Ezután, 1782 körül a régi Perint község az Óperint nevet kapta. Óperint 1825-ben mindössze 32 házból állt, ennyi épült csupán a tűzvész utáni 46 esztendő alatt, és ekkor 269 lakója volt. Ám a 19. század közepén már 106 ház alkotta a még mindig független községet. Óperintet csak 1886-ban csatolták Szombathely városához.

Fotó: Balló László

Első képünkön még eredeti állapotában láthatjuk a Fogadó a Bárányhoz épületét, a kép jobb szélén. Ez a fotó 1880 és 1884 között készült, mert már látható rajta Wälder Alajos háza. Márpedig jeles építészünk 1880-ban telepedett le városunkban, és négy év múlva már ebben a saját családjának épített házban született fia, Wälder Gyula, aki szintén hírneves építésze lett hazánknak. A fogadó épületéből annyit láthatunk, hogy a bejárattól nyugatra három, keletre pedig hat ablaka volt. Ez az elosztás megegyezik a későbbi képeken láthatóval, ám, ahol a teljes homlokzatot megörökítette a felvétel, láthatjuk, hogy a főhomlokzatnak két bejárata volt 3-1-6-1-3 tengelyrenddel.

Fotó: Balló László

A második képen a Perint patak régi hídját látjuk, amelyre az idősebbek még emlékezhetnek is. Mögötte feltűnik a fogadó épülete, és látható, hogy a két bejárati traktust főpárkány feletti timpanonnal tették hangsúlyosabbá.

Fotó: Balló László

Még többet mutat ebből a harmadik kép, amelyen az egykori fogadó épülete gyermekkorunk idején volt állapotában látható. Ebben működött az Ételgyár elnevezésű kifőzde, amely népszerű hely volt, elsősorban elvitelre készített ételkifőzésre szakosodott. A város legforgalmasabb ilyen jellegű étkezdéjének is mondhatjuk, amelyet a következő évtizedekben egyre gyakrabban felbukkanó modern bisztrók váltottak fel az 1960-as évek végétől.

Fotó: Balló László

Utolsó képünk a Fogadó a Bárányhoz épületének mai állapotát mutatja, amelyben a középen elhelyezett hat ablak közül a két középső helyén, mintegy hangsúlyos középrészt, rizalitot képezve íves felső lezárású bejáratot alakítottak ki, amelynek íve igyekszik a két oldalsó bejárat kisebb íveivel harmonizálni.

Mint mindenütt a városban, itt is elvette a korszerűsítés a régi városképnek egy jellegzetes darabját, és a város kedvelői számára ez minden esetben egy kis szomorúságot okoz...

Az ilyen képes múltidézés, mint jelen kis cikkem is, igyekszik feleleveníteni kedves, gyermekkori emlékeinket. Fontosnak tartom fontosnak ezek megidézését, egy-egy utcarészlet korabeli állapotának bemutatását azért is, hogy az utánunk jövő nemzedék megismerhesse szeretett városunk egy-egy részletének eredeti állapotát..

Szólj hozzá!

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.