Hatalmas öngólt rúgott Puskás Tivadar azzal, hogy letiltotta a Karnevál megnyitójáról Jordán Tamásék darabját

ugytudjuk.hu 2019-08-25 17:02:00
Tolongtak a nézők a ma délelőtti pótelőadáson.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, mivel Puskás Tivadar polgármesternek nem tetszett Jordán Tamásék ajándék színdarabja (ami a várost és az eseményt népszerűsítette volna), ezért nem adhatták végül elő a Savaria Karnevál megnyitóján. Pedig a szervezők még az egyik előzetes, programismertető sajtótájékoztatón is beszámoltak róla, hogy meglepetéssel készül a Weöres Sándor Színház a karnevál alkalmából. 

A megnyitó helyett végül ma délelőtt mehetett le az előadás. A Savaria Fórum beszámolója szerint nagy baklövésnek bizonyult a fideszes polgármester húzása, ugyanis olyan jó reklámot csinált Puskás a darabnak, hogy a meleg ellenére is közel 400 néző tolongott, hogy láthassák a röpke darabocskát, sikerült teltház előtt lenyomni.

 A beszámoló szerint a darab mondanivalója - de főleg a végén jött ez ki - az, hogy milyen varázslatos a Savaria Karnevál és bárkivel aki ide téved, nagyszerű dolgok történnek meg a római császárokról a szombathelyi polgárokon át bárkivel pártállástól, kortól, nemtől függetlenül. 
 


Az előadás első fele egy helyzetkomikum, mely a három egymással versengő császár (Jordán, Endrődy és Orosz) közt zajlik, akik azon vitáznak, ki a nagyobb, méltóságteljesebb. Rajtuk kívül Jámbor Nándor szerepelt még a darabban, aki egy szolga/orvost játszott. 
 


Jordán Tamás a közönségnek azt is elmesélte, hogy Barták Balázs a darabot kifejezetten a megnyitóra írta meg és mivel nagyon rövid ideje volt a színészeknek begyakorolni a szöveget, ezért a nézők egy színházi próba szerű különlegességbe tekinthettek bele. Úgy is zajlott az egész előadás, néha Jordán szakította félbe és fűzte hozzá megjegyzéseit és volt mikor Katona Attila egészítette ki történelmi magyarázatokkal.

"Döntsék el önök, hogy a darab mennyire magasztos, emelkedett és méltó karneválhoz."

- mondta Jordán Tamás a nézőközönségnek.
 

"A történet szerint Savaria alapítója, Claudius császár álmodik és ezalatt történetesen Szombathely jelenkori városába repíti magát. Az iseumi ásatásokon Sostarics Ottó régész szedi össze, és adja le a kórházban a zavart imperátort. Ott – tekintve, hogy éppen karnevál van – mindenki római öltözékben igyekszik gyógyítani. Claudius két doktorban felismeri két, későbbi császárutódját (Septimius Severust és Valerianust) és roppant kíváncsi arra, hogy fennmarad-e az utókorban a neve. Van galiba (meg újrajátszott jelenet is) bőven, de aztán végül Claudius visszakerül Rómába. A császár egyetlen hangsúlyos mondatot enged el: „Rám mindig emlékezni fognak ha másutt nem, szeretett Savariámban bizonyosan.” 


A második részben aztán már mindenki római (császár avagy szolga), és megbeszélik azt, hogy mennyire remek dolog a Savaria Karnevál, kiválóan el lehet tölteni az időt, borok, legionariusok illetve a szép leányok között, még színházi előadást is láttak (és igen, a toronyi kenyér is belekerült)  – szóval annyira jó hely Szombathely, hogy ide jövőre is beálmodják magukat közösen." 

Ezt olvasva szinte mindenkiben felmerül a kérdés: ezzel vajon mi volt a gond? Hisz erőteljesen promózza a várost és a Savaria Karnevált egyaránt. Valószínűleg sehol, de Jordán Tamás magában a darabban végül megadta a választ a kérdésre:
 

„A színház akarna politizálni, de Claudius császár nem” 

A lap azt is feszegeti, hogy ez a mondat vajon eredetileg is benne volt-e a forgatókönyvben vagy improvizáció volt-e az események fényében. Egy dolog biztos, a jelenlévők vastapssal értékelték a Weöres Sándor Színház ajándékát.

Szólj hozzá!

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.

Miről ismerhetjük fel a minőségi CBD olajat?

Amikor valamilyen táplálékkiegészítővel, illetve annak a szedésének a gondolatával kacérkodunk, akkor lényeges kérdés az is, hogy hogyan válasszuk ki azt a konkrét terméket a sok közül, amit majd fogyasztani fogunk.