Gurmai Zita: A nők és a gyermekek védelmét a karantén sem áshatja alá

Gurmai Zita 2020-03-30 13:00:00
Az Európai Szocialista Párt Nőszervezetének az elnöke arról ír, hogy az összezártság növeli a családon belüli bántalmazást.

A járvány terjedése, a kénytelen otthoni összezártság növeli a kapcsolati és családon belüli erőszak esélyét. Nem nehéz ezt megérteni, hiszen az otthonokban, a lakásokban lényegében hetekre összezárt párok, családok tartózkodnak. Ha a nő már eleve olyan kapcsolatban élt, hogy rendszeres volt a bántalmazás, minden bizonnyal most gyakoribbá válnak az ilyen esetek. Ezt erősíti meg Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat vezetője is, aki pénteken elmondta, hogy megugrott a telefonhívások száma az utóbbi hetekben.


 
Az otthon falai nem biztonságot adnak, hanem fokozzák a bántalmazó bátorságát. Egy bántalmazott nő a mostani helyzetben, még kiszolgáltatottabbá, tehetetlenné válik, hiszen kevés kilépési lehetősége van a jelenlegi karantén-szituációból.
 


A jelenség általános voltát bizonyítja, hogy egyre több országban jelzik, a segélyvonalak forgalmának rendkívüli növekedését. Tapasztalatok szerint az áldozatok már sms-ben és e-mailben vagy a Facebook segítségével is jelzik az eseteket a különböző segítő szervezetek felé.


 
Ilyen tapasztalatokról számolnak be pl. Spanyolországban, Franciaországban vagy Cipruson. Hazánkban a az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat igazgatója jelentette be, hogy a korábbiakhoz képest jelentősen emelkedett a központ felé érkező hívások száma, és ennek további növekedésére számítanak.


 
Szerencsére az innovatív, jó gyakorlatok száma is emelkedik: különböző információs kampányok indulnak, van, ahol az esetek online bejelentésének lehetőségét biztosítják, továbbá növekszik az online támogató pszichológiai és pszicho-szociális szolgáltatások köre is.


 
Spanyolországban például nem jár büntetés a kijárási szabályok megszegésért, ha egy nő bántalmazás bejelentése miatt hagyja el otthonát. Andalucia tartományában 680 patikát vonnak be abba a kezdeményezésbe, amelyben, ha egy nő, segélykérő kódként, a "maszk19"-et kéri a gyógyszertárban, akkor a személyzet tudja, hogy egy bántalmazott kér segítséget ilyen formában, és aktivizálni tudja a jelzőrendszert.  Az olaszországi Trento egyik ügyésze úgy rendelkezett, hogy családon belüli erőszak esetén a bántalmazónak, és nem az áldozatnak kell elhagynia az otthonukat. 


 
Németországban, a zöldpárti Katrin Göring-Eckhard szólította fel a kormányt, hogy a vírushelyzet miatti, lényegében otthoni csapdába esett nők megóvására biztosítson pénzt védett lakások vásárlására. A képviselőnő továbbá sürgeti a hatóságokat, hogy fontolják meg a jelenleg épp üres szállodák és vendégházak átalakítását, és tegyék lehetővé, hogy ezek a helyek is rendelkezésére álljanak a bántalmazott nők befogadására.


 
A szomszédos Ausztriában a kormány két nő tagja az igazságügyi miniszter és az integrációért felelős miniszter együtt hívták fel a figyelmet arra, hogy a mostani krízishelyzet növelheti a családon belüli erőszakos esetek számát. Az osztrák Igazságügyi Minisztérium a bejelentések és eljárások menetét tervezi hatékonyabbá tenni, továbbá tájékoztató kampányt indítanak a megelőzést segítve, például bevásárlóközpontokban.


 
Vannak tehát jó és innovatív példák, megoldási lehetőségek, amelyek hatékonyabbá tehetik a kapcsolati és családon belüli erőszak rejtett eseteinek feltárását, bejelentését. Ne felejtsük el: a karantén sem adhat lehetőséget a bántalmazóknak, most még hatványozottabban fel kell lépniük a hatóságoknak az előforduló esetekben.


 
Az erőszakos elkövetőket el kell távolítani, a nők és gyermekek védelmét a karantén sem áshatja lát. Fontos lenne, hogy a bejelentéseket elektronikus úton is meg lehessen tenni, meg kell növelni a segélyvonalaknál dolgozó munkatársak számát, online tanácsadást, chat-szolgáltatásokat kell biztosítani.


 
Pár napja már Novák Katalin is megszólalt az ügyben, ami örvendetes. Az viszont kevésbé örömteli, hogy az online elérhetőség biztosításán túl más intézkedéseket nem tett a kormány. Pedig, ahogyan a fenti példák is mutatják, bőven van tere a jogi és technikai jellegű innovációnak.


 
Mindent el kell követnünk azért, hogy ne legyenek újabb áldozatok!

Szólj hozzá!

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.