„Ez a kard akár Batthyány grófé is lehetett"

ugytudjuk.hu 2020-07-19 19:52:51
Minden gyűjtő álma a véletlen szerencse.

Ritka szép, mívesen kidolgozott, csillogó pengéjű kardot ránt jöttünkre Koszorús Ödön nyugalmazott tanár. Több évtized alatt keletkezett gyűjteménye jegyzett szakmai körökben. Is, mert a nagyközönség ugyancsak megcsodálhatta már az orosz, olasz, osztrák-magyar monarchikus darabokat, amelyek közül nem egy története valóságos regény.

A kard ki kard tehát tisztelgés a gyűjtő részéről, közli: egy '38-as mintájú, lovassági szablyával követte el az üdvözlést. „Érdekes egy darab ez. Egy régiségkereskedő révén találtam rá, azonnal megfogott. Rengeteg kardot elemeztem már, könyveket írtam róluk, nem vagyok járatlan ezen a területen. De ez a szablya valahogy másnak tűnt fel előttem. Az ugrott be, hogy akár gróf Batthyány Lajosé is lehetett. Miért is ne?"- teszi fel a kérdést a tanár úr.

Leírások szerint az ikervári Batthyány családnak jelentős fegyver, ezen belül kardgyűjteménye volt. Erről leltár készült, a gróf ugyanis precíz ember volt. A leltárral egyúttal kivédte javainak elorzását, pontos képet alkothatott vagyontárgyairól. Elvileg tehát tudhatnánk, mit is tartalmazott a fegyvergyűjteménye. Ami történelmi szempontból (is) felbecsülhetetlen jelentőségű.

Csakhogy a szabadságharc alatt, 1848 karácsonyán császáriak törtek be a védelem nélküli épületbe, majd sietősen pakolni kezdtek. „Annyit tudunk, hogy egy hosszú, nagy ládát vittek el. Több katona is fogta, tehát nehéz lehetett. A ládában valószínűleg a gyűjtemény kelt ismeretlen útra. A híres gyűjtemény, amiről sokan tudtak, maga Haynau is. Annyi bizonyos, hogy az 1850 évi leltárban a fegyvergyűjtemény már nem szerepelt".

A gyűjtemény a történelmi viharban köddé vált. Ahogy múltak az évek, évtizedek, sőt több mint másfél évszázad, feltehetően egyes darabjai a zsibikre, régiségkereskedői piacokra kerültek. „Batthyány fiatalon élvezte az életet, mulatott, társaságokba járt. Huszártiszt volt, ehhez dukált a jó megjelenés. Aminek az alapja a míves szablya volt. A birtokomban lévő darab 1838-as készítésű, egybevág a fiatal főnemes akkori mozgásával, életvitelével. Erősíti feltevésemet, hogy a szablyát a nekem eladó kereskedő egy osztrák piacon vette évekkel ezelőtt".

De az igazi meglepetést mégsem ez, hanem egy másik kard okozta a gyűjtőnek. „Hasonló forrásból jutottam hozzá egy jurátus kardhoz. Ez a jogász növendékeket díszítette. Batthyány gróf Zágrábban folytatott jogi tanulmányokat. Amikor elvégezte az egyetemet, elkészíttette jurátus kardját. Díszes markolatot csináltatott az olasz pengéhez. Hogy miért fontos ez? Mert mindez akkor történt, amikor a gróf Lombardiában időzött... Rádöbbentem: ez a kard az ő tulajdona volt!"

A kutatás folytatódik, a gyűjtő-tanár további adatokkal kívánja alátámasztani állítását. Ha bebizonyosodik, hogy valóban Batthyány-kardokra lelt, akkor az nagy szenzáció lenne. Hiszen egy fontos korszakról lennének közvetlen tárgyi bizonyítékaink, mégpedig a tragikus sorsú miniszterelnök személyéhez köthetően. A gyűjtemény fellelése az idő múlásával egyre nehezebb, mostanra leginkább minden gyűjtő álma, a véletlen szerencse segíthet.

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.