Fotó: Vágvölgyi Bálint

Lehet-e Molnár Miklós a Vasivíz Zrt. új vezérigazgatója? Igen!

Farkas Bazsi
2019. november 17. vasárnap, 14:54
Marton Zsolt, Szombathely korábbi fideszes alpolgármestere foglal állást a kérdésben.

Lehet-e Molnár Miklós a Vasivíz Zrt. új vezérigazgatója? Igen - kezdi Facebook-posztját Marton Zsolt, Szombathely korábbi fideszes alpolgármestere, majd így folytatja: Lehetett-e Kohuth Viktor 2012-ben a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója? Igen.

 

A fenti kérdésekkel és válaszokkal amúgy le is lehetne zárni ezt a gyenge színvonalú vitát, amit az alább részletezésre kerülő okokból indított az új vezérigazgató megválasztása ellen a régi. Unalmas, de mégis jellemző történet következik egy vezetőváltás kapcsán.

 

2010-ben a Vasivíz Zrt. önkormányzati felügyelete hivatalosan hozzám tartozott. Amúgy, mint később kiderült, csak hivatalosan. Az akkori vezérigazgató, Wagner József távozása után a víziközmű szakma (többek között a Magyar Víziközmű Szövetség befolyásos vezetői) komoly országos lobbierőt felsorakoztatva Krenner Róbertet, a cég műszaki igazgatóját szerette volna vezérigazgatónak, így aztán a végleges pályáztatás lebonyolításáig (ami végül sosem történt meg) a megbízott vezérigazgató feladatköreit ő látta el. A többi tulajdonos önkormányzat is támogatásáról biztosította őt. Mindenki happy volt: megvan az új vezető.

 

Aztán egy városházi vezetői megbeszélésen megjelent Hende Csaba, aki váratlanul tájékoztatta (igen, pontosan ez a megfelelő kifejezés) a polgármestert, hogy az új vezérigazgató Kohuth Viktor lesz, aki az NGM egyik főosztályvezetője volt akkoriban.

 

Nem ismerte senki közülünk, de ez nem is volt feltétele a pozíciónak. Ismerős onnan volt a családnév, hogy a 2010-es országgyűlési választáson indult egy Kohuth Viktor Győző nevű képviselőjelölt Hende Csaba ellen, aki meglepően jó eredményt ért el (1900 szavazat, 7%), ami frusztrálta Hendét. Menjünk is el szép csendben a névazonosság (sok a Kohuth Szentpéterfán, valamint nincs hozzáférésünk az anyakönyvi nyilvántartáshoz), és egy esetleges előrelátó politikai megállapodás felemlegetése mellett. Mint utólag kiderült, az sem vált mellékes körülménnyé, hogy Hende összerúgta a port ugyanebben a kampányban a másodállásban polgármesterkedő Krenner Róberttel, aki a választókerületéhez tartozó csempeszkopácsi elöljáróként meghívta a szoci jelöltet az egyik községi rendezvényre a kampány alatt. Ezt a történetet aztán unásig hallgathattuk egy éven keresztül. De tényleg unásig.

 

2012-ben meg is választotta a Vasivíz közgyűlése Kohuth Viktort. Krenner ezután kikerült a menedzsmentből, főmérnök lett:, és hálával tartozott, hogy legalább az állása megmaradt.

 

A Szombathelyi Televízió így tudósított az eseményről: “A 31 éves, jogász végzettségű új vezető (Kohuth Viktor) legutóbb a nemzetgazdasági minisztérium főosztályvezetőjeként dolgozott, de korábban gazdasági társaságnál is szerzett gyakorlati tapasztalatot.” Természetesen semmilyen víziközműves gyakorlata nem volt.

 

Ezt követően jó nagy késéssel megjelent a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendekezéseinek végrehajtásáról szóló 58/2013.(II.27.) kormányrendelet, ami szabályozta az érintett cégek, így a Vasivíz vezetőivel szemben támasztott követelményeket, amely bizonytalanságot teremtett Kohuth képzettségének tekintetében. Hosszú futkározás, kínlódás után (ami magában foglalt egy olyan törekvést is, hogy módosítsa a kormány a szabályokat Kohuth Viktor miatt - ezt a vezérigazgató nagy befolyást színlelve legalábbis így képzelte), született egy állásfoglalás a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal részéről, ami ma is megtalálható a honlapjukon.

 

Ezen tájékoztatás utolsó, 44. pontja foglalkozik a cégek vezetőivel kapcsolatos kérdéskörrel.

 

Figyelem! Szó szerinti idézet, a kiemelésekkel együtt:

 

“A Vhr. 31. § (3) bekezdése alapján a Hivatal a kérelmező személyi állománya tekintetében folytat le vizsgálatot. E körben, az a) pontban megjelölt feltételek alapján vizsgálja, hogy

 

A) a kérelmező vezetője és annak helyettese rendelkezik-e a 31. § (3) bekezdés c) pontjában meghatározott végzettséggel, illetve az ott megjelölt szakiránnyal megegyező osztatlan képzésben szerzett főiskolai vagy egyetemi alapképzésben szerzett oklevéllel ÉS(!) a vezető és annak helyettese szakmai tapasztalata együtt számított időtartama az ac) pontban meghatározott öt éves időtartamot eléri-e,
vagy

 

b) a kérelmező vezetője és annak helyettese rendelkezik-e gazdasági vagy jogi szakirányú felsőfokú szakképesítéssel ÉS(!) a vezető és annak helyettese szakmai tapasztalata együtt számított időtartama az ac) pontban meghatározott öt éves időtartamot eléri-e.”

 

Nem véletlenül volt boldog mindenki, hiszen az “együtt” szó beiktatásával a kérdés eldőlni látszott, és a félreértelmezésre okot adó rendelet jogalkalmazója szerint is maradhatott Kohuth Viktor a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója.

 

Most ugyanezen kormányrendelet ugyanezen pontjára hivatkozva lót-fut a meneszteni kívánt vezérigazgató és stábja incl. Fidesz, Vas Népe & Co, hogy márpedig Molnár Miklós nem lehet a Vasivíz vezetője. Ehhez pedig muníciót ad ugyanazon kormányzati szerv egyik munkatársa, amelyik állásfoglalást adott ki 2014-ben ennek ellenkezőjéről. Oké, értem. Akkor Kohuthról volt szó, nem Molnárról. Egyszerűbb lett volna ezt leírni.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás