Lehet-e Molnár Miklós a Vasivíz Zrt. új vezérigazgatója? Igen!

Farkas Bazsi 2019-11-17 14:54:00
Marton Zsolt, Szombathely korábbi fideszes alpolgármestere foglal állást a kérdésben.

Lehet-e Molnár Miklós a Vasivíz Zrt. új vezérigazgatója? Igen - kezdi Facebook-posztját Marton Zsolt, Szombathely korábbi fideszes alpolgármestere, majd így folytatja: Lehetett-e Kohuth Viktor 2012-ben a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója? Igen.

A fenti kérdésekkel és válaszokkal amúgy le is lehetne zárni ezt a gyenge színvonalú vitát, amit az alább részletezésre kerülő okokból indított az új vezérigazgató megválasztása ellen a régi. Unalmas, de mégis jellemző történet következik egy vezetőváltás kapcsán.

2010-ben a Vasivíz Zrt. önkormányzati felügyelete hivatalosan hozzám tartozott. Amúgy, mint később kiderült, csak hivatalosan. Az akkori vezérigazgató, Wagner József távozása után a víziközmű szakma (többek között a Magyar Víziközmű Szövetség befolyásos vezetői) komoly országos lobbierőt felsorakoztatva Krenner Róbertet, a cég műszaki igazgatóját szerette volna vezérigazgatónak, így aztán a végleges pályáztatás lebonyolításáig (ami végül sosem történt meg) a megbízott vezérigazgató feladatköreit ő látta el. A többi tulajdonos önkormányzat is támogatásáról biztosította őt. Mindenki happy volt: megvan az új vezető.

Aztán egy városházi vezetői megbeszélésen megjelent Hende Csaba, aki váratlanul tájékoztatta (igen, pontosan ez a megfelelő kifejezés) a polgármestert, hogy az új vezérigazgató Kohuth Viktor lesz, aki az NGM egyik főosztályvezetője volt akkoriban.

Nem ismerte senki közülünk, de ez nem is volt feltétele a pozíciónak. Ismerős onnan volt a családnév, hogy a 2010-es országgyűlési választáson indult egy Kohuth Viktor Győző nevű képviselőjelölt Hende Csaba ellen, aki meglepően jó eredményt ért el (1900 szavazat, 7%), ami frusztrálta Hendét. Menjünk is el szép csendben a névazonosság (sok a Kohuth Szentpéterfán, valamint nincs hozzáférésünk az anyakönyvi nyilvántartáshoz), és egy esetleges előrelátó politikai megállapodás felemlegetése mellett. Mint utólag kiderült, az sem vált mellékes körülménnyé, hogy Hende összerúgta a port ugyanebben a kampányban a másodállásban polgármesterkedő Krenner Róberttel, aki a választókerületéhez tartozó csempeszkopácsi elöljáróként meghívta a szoci jelöltet az egyik községi rendezvényre a kampány alatt. Ezt a történetet aztán unásig hallgathattuk egy éven keresztül. De tényleg unásig.

2012-ben meg is választotta a Vasivíz közgyűlése Kohuth Viktort. Krenner ezután kikerült a menedzsmentből, főmérnök lett:, és hálával tartozott, hogy legalább az állása megmaradt.

A Szombathelyi Televízió így tudósított az eseményről: “A 31 éves, jogász végzettségű új vezető (Kohuth Viktor) legutóbb a nemzetgazdasági minisztérium főosztályvezetőjeként dolgozott, de korábban gazdasági társaságnál is szerzett gyakorlati tapasztalatot.” Természetesen semmilyen víziközműves gyakorlata nem volt.

Ezt követően jó nagy késéssel megjelent a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendekezéseinek végrehajtásáról szóló 58/2013.(II.27.) kormányrendelet, ami szabályozta az érintett cégek, így a Vasivíz vezetőivel szemben támasztott követelményeket, amely bizonytalanságot teremtett Kohuth képzettségének tekintetében. Hosszú futkározás, kínlódás után (ami magában foglalt egy olyan törekvést is, hogy módosítsa a kormány a szabályokat Kohuth Viktor miatt - ezt a vezérigazgató nagy befolyást színlelve legalábbis így képzelte), született egy állásfoglalás a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal részéről, ami ma is megtalálható a honlapjukon.

Ezen tájékoztatás utolsó, 44. pontja foglalkozik a cégek vezetőivel kapcsolatos kérdéskörrel.

Figyelem! Szó szerinti idézet, a kiemelésekkel együtt:

“A Vhr. 31. § (3) bekezdése alapján a Hivatal a kérelmező személyi állománya tekintetében folytat le vizsgálatot. E körben, az a) pontban megjelölt feltételek alapján vizsgálja, hogy

A) a kérelmező vezetője és annak helyettese rendelkezik-e a 31. § (3) bekezdés c) pontjában meghatározott végzettséggel, illetve az ott megjelölt szakiránnyal megegyező osztatlan képzésben szerzett főiskolai vagy egyetemi alapképzésben szerzett oklevéllel ÉS(!) a vezető és annak helyettese szakmai tapasztalata együtt számított időtartama az ac) pontban meghatározott öt éves időtartamot eléri-e,
vagy

b) a kérelmező vezetője és annak helyettese rendelkezik-e gazdasági vagy jogi szakirányú felsőfokú szakképesítéssel ÉS(!) a vezető és annak helyettese szakmai tapasztalata együtt számított időtartama az ac) pontban meghatározott öt éves időtartamot eléri-e.”

Nem véletlenül volt boldog mindenki, hiszen az “együtt” szó beiktatásával a kérdés eldőlni látszott, és a félreértelmezésre okot adó rendelet jogalkalmazója szerint is maradhatott Kohuth Viktor a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója.

Most ugyanezen kormányrendelet ugyanezen pontjára hivatkozva lót-fut a meneszteni kívánt vezérigazgató és stábja incl. Fidesz, Vas Népe & Co, hogy márpedig Molnár Miklós nem lehet a Vasivíz vezetője. Ehhez pedig muníciót ad ugyanazon kormányzati szerv egyik munkatársa, amelyik állásfoglalást adott ki 2014-ben ennek ellenkezőjéről. Oké, értem. Akkor Kohuthról volt szó, nem Molnárról. Egyszerűbb lett volna ezt leírni.

Szólj hozzá!

A kaliforniai kormányzat adta az eddigi legőrültebb tanácsot a maszkviselésre

Szerintük evés közben ajánlott visszahúzni a maszkot az arcra.

Áldozataik orrát törték el a két szombathelyi büntetőügy vádlottjai

Súlyos testi sértésért a járásbíróság egyiküket felfüggesztettre, a másikat letöltendőre ítélte.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár zárva tart a hosszú hétvégén

Pénteken és szombaton is szünetel az intézmény nyitvatartása.

Dévai Boglárkának elszakadt a keresztszalagja, újra műteni kell

A szombathelyi tornász két év kihagyás után Szombathelyen versenyzett először október elején.

Lázár János szerint a Borkai-féléknek nincs helye a Fideszben

A relatív visszavonultságban élő volt miniszter elmondta: a győri telekbizniszek megakadályozására tett is lépéseket.

Kilóg az orrod a maszkból? A győri kézicsapat szélsői majd rákoppintanak.

A győri kézis lányok bemutatják, hogy kell szurkolás közben is helyesen hordani a maszkot

Menetrendi változások a MÁV-nál a hosszú hétvégén

Az ünnep és a háromnapos munkaszünet miatt változik a közlekedési rend. Október 22-én pénteki, 23-án szombati, 24-én ünnepnapi, 25-én a szokásos vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok.

A legnagyobb rivális vezetőedzője lett a Győri Audi ETO KC korábbi másodedzője

Zdravko Zovko szerződése a mostani idény végéig szól Siófokon.

Ebből zaklatásrekord is lehet: 60 nap alatt több mint ezerszer próbálkozott áldozatánál Győrben

A Pest megyei fiatalember ismerkedni szeretett volna a kiskorú lánnyal, aki egy idő után elutasította. Ezt a vádlott nem tudta elfogadni és két hónapon keresztül több mint ezer üzenetet küldött neki.

Majdnem Karácsonyig elfogadja a MÁV és a Volánbusz az előző tanévi diákigazolványokat

A szilveszteri buliba viszont már csak felnőtt jeggyel utazhatnak az egykori diákok.

Kihalt a barcelonai Nou Camp környéke a mai zárt kapus Barca-Fradi előtt

Európa legnagyobb stadionjában nézők nélkül lép pályára 21 órakor a Ferencváros az FC Barcelona ellen a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek nyitófordulójában.

Melléképület kapott lángra Győrben

A város hivatásos tűzoltói oltják a tüzet.

Gólzáporos győzelmet aratott a Haladás futsal csapata

A szombathelyiek őrzik első helyüket a tabellán.

Karanténba került az ellenfél csapat, elmarad a Győri Audi ETO KC szerdai meccse

Az MTK két játékosának teszteredménye is pozitív lett.

38 koronavírusos beteg halt meg tegnap Magyarországon

Közel kétezer embert kezelnek kórházban, 197-en vannak lélegeztetőgépen.

Ezen a videón látszik, miért veszélyes kivilágítatlanul biciklizni éjjel

Szellemek Győrben: Győrben közlekedünk Facebook-oldal összeállítása.

van még itt cikk a témában:

Családi látványosság lett a szombathelyi aszfaltozásból

Most pár napig ne menjen autóval a Kodály Zoltán és Kassák Lajos utca kereszteződése felé.

Idén már biztosan nem ültetnek 1000 fát Szombathelyen

Leghamarabb jövőre kezdődhet meg a város fásítási programja.

Megkapta a Haladás a 37 és fél millió forintos önkormányzati támogatást

A jövőben a felek a minisztériumhoz fordulnak azért, hogy a Sportkomplexum fenntartása zökkenőmentes legyen.