Éppen, csak vegetál a parknak álmodott vépi szélerőmű

Farkas Bazsi 2020-06-10 06:42:00
2005 óta üzemel a Szombathely melletti szélturbina, így egymagában azonban csupán a fenntartási költségeit fedezi

Jó ideje magában árválkodik Szombathely és Vép között egy szélerőmű. Az erőművet 2005-ben, 3 évnyi előkészítő munka után állították fel. Szenzáció is volt a környéken, sokan direkt csak azért autóztak el akkor arra, hogy közelről is megcsodálják a turbinát. 

Az idő aztán haladt, és a tervből, miszerint egy 16 szélerőműből álló park állna majd Vép határában, nem lett semmi. 

De, hogy miért nem lett semmi, azt már a Szélerőmű Vép Nonprofit Kft. képviselőjétől, Piller Rudolftól kérdeztük.

Piller Rudolf azt mondja, a 2030-ig biztosan forog a vépi erőmű.

2005 októberétől indult meg a szélerőművünk éles üzeme. Magát a parkot három ütemben szerettük volna megépíteni. Ennek volt az első üteme az az egyetlen erőmű, ami ma is áll. A második ütemben három darabbal bővültünk volna, a harmadik ütemben pedig megépült volna mind a tervezett 16 darab turbina. 

Még mielőtt tovább megyünk, miért pont Vép?

2002-ben indult egy program, egy úgynevezett KÁT, vagyis Kötelező Átvételi Tarifa program, amiben mi is részt vettünk. Az Európai Unió Phare-CBC pályázatán 90% vissza nem térítendő támogatást nyertünk erőműépítésére és üzemeltetésére. A helyszín kiválasztásánál fontos volt hogy védett természeti érték, nemzeti park, látkép ne károsodjon, legyen szeles a vidék, és az is, hogy legyen csatlakozási pont.

Bocsánat a laikus kérdésért, de csatlakozás mihez?

Egy erőmű termelését valahova le is kell adni, vagyis hálózatba kell kapcsolni. Ezen a területen pedig az ÉDÁSZ hálózata alkalmas volt a villamosenergia fogadására. Na meg akkor még ott élt kollégám,  Boldizsár Sándor, aki ismerte a helyi viszonyokat, szóval ezért terveztük a szélerőmű-parkot Vépre.

Csak a lokálpatriotizmus szülte a városi legendát, hogy ez a szélerőmű volt az első az országban, vagy tényleg ez volt az?

Sajnos ki kell hogy ábrándítsam, nem ez volt az első. Az első közcélú hálózatra kapcsolt szélerőművet – ami egyébként ugyanilyen tipusú – Kulcs településen állították fel 2001-ben.

Mit tud egy ilyen erőmű, és egyáltalán van, vagyis lenne létjogosultsága, hiszen jelenleg a magyar kormány a napenergiát részesíti előnyben olyannyira, hogy szélerőmű építésére még engedélyt sem ad ki?

Létjogosultsága van, vagyis ahogy Ön is fogalmazott lenne. Persze van a napenergiának is. Azt gondolom, hogy a kettő nem lehet meg egymás nélkül. A naperőmű akkor is termel, amikor borús az idő, hiszen valamennyi napsütés akkor is van. Éjszaka viszont már nem. A szél azonban fúj éjszaka is, amikor a Nap már nem süt. A napkollektor-park hátránya, hogy sokkal nagyobb termőterületet vesz el, mint egy szélturbina. A naperőművek termelése  könnyebben tervezhető. 

Mennyi energiát termel a vépi turbina?

Évente közel 1 000 000 (egymillió) kilowattórát, ami 4-500 közepes méretű családi ház villamosenergia-igényének felel meg

Miért fontos a kiszámíthatóság? 

A villamosenergiát nem lehet tárolni. A termelést és a fogyasztást tehát össze kell hangolni. A nagy fogyasztók előre kötelezően ú.n. menetrendet kell, hogy készítsenek, hogy mennyi lesz a fogyasztásuk, ill. a termelőket is, menetrend adásra kötelezik.  A termelés és a fogyasztás összehangolását a rendszerirányító végzi, ha szükséges, leszabályozza valamelyik erőművet, vagy hiány esetén kiegyenlítő energiát vásárol. 

Most nem támogatja a kormány a szélerőműveket azt tudjuk, de miért állt le végül a vépi szélerőmű-park építése?

Ahogy korábban is mondtam, 2005-ben állítottuk üzembe a meglévő turbinát. Aztán megváltoztatták a villamosenergiatörvényt. 2006 előtt ugyanis a megújuló energiákat a lehető legmagasabb piaci áron kellett átvenni. Biztos volt a piac, biztos volt az árbevétel, ezt szüntették meg. Így a szabadpiacra kerültünk, ahol a nem menetrendezhető villamosenergia értéktelen. A csúcsidőben, gyorsan rendelkezésre álló villamosenergiának van csak igen magas ára. A szél viszont legtöbbször nem ilyenkor fúj, így nem volt értelme folytatni a beruházást, de a szélerőmű beruházások központi leállítása miatt nem is kaptunk rá engedélyt.

Meddig pörög még Vép mellett a szélkerék?

2030-ig szól az élettartama, hogy utána mi lesz vele, pillanatnyilag nem tudni. Valószínűleg ócskavasként végzi. Sok jót nem várok az elkövetkezendő évektől már, ami a zöld energia magyarországi térhódítását illeti. 

 

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.