Egymilliárdos lyukat ütnek Győr költségvetésén a kormány intézkedései

Pintér Bence 2020-04-07 11:09:00
Csak a gépjárműadó elvonása és a parkolás ingyenessé tétele egymilliárdot vesz el a város költségvetéséből – nagyságrendileg akkora összeg ez, amiből a város bölcsődéi egy évig működnek.

A koronavírus miatti leállás által okozott várható gazdasági válság enyhítésére mind önkormányzati, mind kormányzati szinten hoztak már intézkedéseket.

Győrben például múlt szerdán Dézsi Csaba András polgármester – még karanténba vonulása előtt – ötpontos intézkedéscsomagot jelentett be, mutatjuk:

  1. Az önkormányzati tulajdonú helyiségek albérletbe adása esetén az albérleti díj nem haladhatja meg a bérleti díjat.
  2. Az önkormányzati tulajdonú szociális bérlakások bérleti díját elengedik, 2020. április 1. – augusztus 31. között, illetve a veszélyhelyzet megszűnéséig.
  3. 50%-kal csökkentik az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek bérleti díját 2020. április 1. – augusztus 31. között, illetve a veszélyhelyzet megszűnéséig. A rendelkezés alól kivételt képeznek az élelmiszerüzletek, drogériák, gyógyszertárak, dohányboltok, sorsolásos játék, fogadások, távszerencsejáték és lottójáték értékesítésével foglalkozó üzletek, bankok, biztosítók, pénzügyi szolgáltatók. A bérleti díj mérséklésének igényléséhez kérelmet szükséges benyújtani a Győr-Szol Zrt.-hez.
  4. Az idegenforgalmi adó mértéke 2020. április 1. – augusztus 31. között, illetve a veszélyhelyzet megszűnéséig személyenként és vendégéjszakánként 0,- Ft.
  5. Polgármesteri kérésre a Győr-Szol Zrt. 50%-kal csökkenti a bérleti díjakat a Herman Ottó utcai Vásárcsarnokban 2020. április 1. – augusztus 31-e között, illetve a veszélyhelyzet megszűnéséig.

Már ezeknek az intézkedéseknek a finanszírozása is fejfájást okozhat, főleg ha azt vesszük alapul, hogy az idei egyébként is egy olyan költségvetés volt, ahol a nadrágszíj meghúzását helyezte előtérbe a város új vezetése. Arról nem számolt be a polgármester aznap, hogy ezek az intézkedések mennyibe fognak kerülni pontosan a városnak, így csak becsülni lehet. (Megkérdeztük a Polgármesteri Hivatalt a pontos számokról, amint megkapjuk őket, frissítjük majd a cikket.)

Az idegenforgalmi adóből érkező bevétel egész évre 200 millióra rúg, ennek nagyobb része folyhatott volna be a kérdéses tavaszi-nyári időszak alatt. A bérleti díjakkal kapcsolatban a költségvetésben „Önkorm.i tulajdonú lakásokkal, nem lakáscélú bérleményekkel összefüggő bev.-kiad. beépítése (GYŐR-SZOL Zrt., technikai tétel)” címszó alatt 1,9 milliárd forint szerepel, nyilván ennek az összegnek egy jelentős része esik ki. Ugyanígy nem tudni egyelőre, hogy a várható gazdasági válsággal hogyan alakul majd az iparűzési adó összege.

Közben persze – ahogy azt a polgármester a nekünk adott interjúban is megjegyezte – a kiadások csökkennek valamelyest, hiszen egy sor rendezvény elmarad, vagy más formában valósul meg, de pontos számokat egyelőre erről az oldalról sem tudunk.

A kormány intézkedései egymilliárdot biztos elvonnak

Nem csak az önkormányzat, de a kormány is válságkezelő üzemmódban van, a sok döntés között pedig akad pár olyan, amely szintén negatívan érinti az önkormányzatok költségvetését. A kormány ugyanis a koronavírus elleni harc ellen létrehozott egyik alapot az önkormányzatokhoz befolyó gépjárműadóból finanszírozza, miközben a parkolás is ingyenessé tette az egész országban.

A gépjárműadó elvonása Győrben 550 millió forintos, parkolás ingyenessé tétele pedig közel 350-400 millió forintos kiesést jelent a városnak. Nagyságrendileg ez az összeg például a város bölcsődéinek egész éves működését fedezné.

(A parkolás esetében nyilván az év első három hónapjában fizetett parkolási díjakat le kell vonni a költségvetésben jelzett összegből.)

Kérdeztük a polgármestert arról, hogy mi a véleménye a kormány intézkedéseiről, mennyire okoz ez gondot a városnak, amint kapunk választ, jelentkezünk.

FRISSÍTÉS: A polgármester korábban egy kommentben már reagált erre a témára, miután valaki Facebookon az önkormányzatokat ért „újabb megszorításról” kérdezte. Ott azt írta: „Nem értem, hogy milyen megszorításról tetszik beszélni?! Mi is történt? Elengedték a súlyadót. Ezt elég furcsa megszorításnak mondani. Talán inkább adókedvezmény az embereknek. Eltörölték a felszíni parkolási díjat. Furcsa számomra, hogy ez ellen tiltakozik, hiszen ezzel is a lakosság pénzügyi terheit csökkentették. Tehát, megszorítás semmilyen formában nem történt. Önt félrevezette, aki ezt mondta.”

Szólj hozzá!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.

Súlyosan veszélyeztették gyermekeiket a csornai szülők

A gyermekek ápolatlanok voltak, a legkisebb gyermek úgy ment 2020 éve elején óvodába, hogy mindkét lábfején fagyási sérülések voltak. Nevére nem hallgatott, futni, egyenesen a hátán feküdni nem volt képes, társai hátára mászva, beléjük harapva próbált velük kapcsolatot teremteni.

Redőnybe rejtett csempészcigit fogtak a pénzügyőrök Győrnél

Összesen 659 doboz magyar zárjegy nélküli cigarettával tömték ki a redőny belsejét.

Még ki sem nyitott, máris feltörték a szombathelyi adventi vásár egyik bódéját

Csokimikulásért törtek be fiatalok a Mézeskalács Házikóba.

LMP: Black Friday helyett legyen Green Friday!

A Fekete Péntek akciósorozat helyett Zöld Péntekekre, sőt Zöld Napokra van szükség az év 365 napján, ami csökkenti a fogyasztást és fenntarthatóvá teszi a gazdaságot.

Ellopták a magyarszecsődi halotthamvasztó cégtábláját

4,6 millió forintért adták el Ausztriában.

LMP: radikálisan növelni kell a közösségi közlekedésre fordított forrásokat

A zöld párt a közösségi közlekedés fejlesztését, az erre juttatott források jelentős növelését sürgeti.

30 ezerről 40 ezer forintra nőhet Szombathelyen az albérlet támogatás 

Az egy négyzetméterre számított albérleti díj összeg, pedig kétezer forintról kétezer-ötszázra nőhet.