Egymilliárdos lyukat ütnek Győr költségvetésén a kormány intézkedései

Pintér Bence 2020-04-07 11:09:00
Csak a gépjárműadó elvonása és a parkolás ingyenessé tétele egymilliárdot vesz el a város költségvetéséből – nagyságrendileg akkora összeg ez, amiből a város bölcsődéi egy évig működnek.

A koronavírus miatti leállás által okozott várható gazdasági válság enyhítésére mind önkormányzati, mind kormányzati szinten hoztak már intézkedéseket.

Győrben például múlt szerdán Dézsi Csaba András polgármester – még karanténba vonulása előtt – ötpontos intézkedéscsomagot jelentett be, mutatjuk:

  1. Az önkormányzati tulajdonú helyiségek albérletbe adása esetén az albérleti díj nem haladhatja meg a bérleti díjat.
  2. Az önkormányzati tulajdonú szociális bérlakások bérleti díját elengedik, 2020. április 1. – augusztus 31. között, illetve a veszélyhelyzet megszűnéséig.
  3. 50%-kal csökkentik az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek bérleti díját 2020. április 1. – augusztus 31. között, illetve a veszélyhelyzet megszűnéséig. A rendelkezés alól kivételt képeznek az élelmiszerüzletek, drogériák, gyógyszertárak, dohányboltok, sorsolásos játék, fogadások, távszerencsejáték és lottójáték értékesítésével foglalkozó üzletek, bankok, biztosítók, pénzügyi szolgáltatók. A bérleti díj mérséklésének igényléséhez kérelmet szükséges benyújtani a Győr-Szol Zrt.-hez.
  4. Az idegenforgalmi adó mértéke 2020. április 1. – augusztus 31. között, illetve a veszélyhelyzet megszűnéséig személyenként és vendégéjszakánként 0,- Ft.
  5. Polgármesteri kérésre a Győr-Szol Zrt. 50%-kal csökkenti a bérleti díjakat a Herman Ottó utcai Vásárcsarnokban 2020. április 1. – augusztus 31-e között, illetve a veszélyhelyzet megszűnéséig.

Már ezeknek az intézkedéseknek a finanszírozása is fejfájást okozhat, főleg ha azt vesszük alapul, hogy az idei egyébként is egy olyan költségvetés volt, ahol a nadrágszíj meghúzását helyezte előtérbe a város új vezetése. Arról nem számolt be a polgármester aznap, hogy ezek az intézkedések mennyibe fognak kerülni pontosan a városnak, így csak becsülni lehet. (Megkérdeztük a Polgármesteri Hivatalt a pontos számokról, amint megkapjuk őket, frissítjük majd a cikket.)

Az idegenforgalmi adóből érkező bevétel egész évre 200 millióra rúg, ennek nagyobb része folyhatott volna be a kérdéses tavaszi-nyári időszak alatt. A bérleti díjakkal kapcsolatban a költségvetésben „Önkorm.i tulajdonú lakásokkal, nem lakáscélú bérleményekkel összefüggő bev.-kiad. beépítése (GYŐR-SZOL Zrt., technikai tétel)” címszó alatt 1,9 milliárd forint szerepel, nyilván ennek az összegnek egy jelentős része esik ki. Ugyanígy nem tudni egyelőre, hogy a várható gazdasági válsággal hogyan alakul majd az iparűzési adó összege.

Közben persze – ahogy azt a polgármester a nekünk adott interjúban is megjegyezte – a kiadások csökkennek valamelyest, hiszen egy sor rendezvény elmarad, vagy más formában valósul meg, de pontos számokat egyelőre erről az oldalról sem tudunk.

A kormány intézkedései egymilliárdot biztos elvonnak

Nem csak az önkormányzat, de a kormány is válságkezelő üzemmódban van, a sok döntés között pedig akad pár olyan, amely szintén negatívan érinti az önkormányzatok költségvetését. A kormány ugyanis a koronavírus elleni harc ellen létrehozott egyik alapot az önkormányzatokhoz befolyó gépjárműadóból finanszírozza, miközben a parkolás is ingyenessé tette az egész országban.

A gépjárműadó elvonása Győrben 550 millió forintos, parkolás ingyenessé tétele pedig közel 350-400 millió forintos kiesést jelent a városnak. Nagyságrendileg ez az összeg például a város bölcsődéinek egész éves működését fedezné.

(A parkolás esetében nyilván az év első három hónapjában fizetett parkolási díjakat le kell vonni a költségvetésben jelzett összegből.)

Kérdeztük a polgármestert arról, hogy mi a véleménye a kormány intézkedéseiről, mennyire okoz ez gondot a városnak, amint kapunk választ, jelentkezünk.

FRISSÍTÉS: A polgármester korábban egy kommentben már reagált erre a témára, miután valaki Facebookon az önkormányzatokat ért „újabb megszorításról” kérdezte. Ott azt írta: „Nem értem, hogy milyen megszorításról tetszik beszélni?! Mi is történt? Elengedték a súlyadót. Ezt elég furcsa megszorításnak mondani. Talán inkább adókedvezmény az embereknek. Eltörölték a felszíni parkolási díjat. Furcsa számomra, hogy ez ellen tiltakozik, hiszen ezzel is a lakosság pénzügyi terheit csökkentették. Tehát, megszorítás semmilyen formában nem történt. Önt félrevezette, aki ezt mondta.”

Szólj hozzá!

A napsütésé lesz a főszerep

Nyugaton nem kell esőre számítani.

Túl a 75 millión! - Season 5 és ingyen multi a CoD Warzone-ban!

Most bárki kipróbálhatja magát többjátékos módban, teljesen ingyen!

Rákapcsolt a nyár

Kelet felől emelkedve az országban egyre nagyobb területen haladja meg a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot, nagyvárosokban akár a 27 Celsius-fokot is - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken.

Romániában ismét megdőlt az elhalálozások és a napi esetszám negatív rekordja

Romániában pénteken újabb negatív csúcsot ért el az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek és a halálesetek száma, de valamelyest enyhült a kórházak leterheltsége.

Szellemet kaptak lencsevégre egy angliai bányában

Élő videó készült a meghökkentő esetről.

Hamarosan megkezdődhet a Vasvárt elkerülő, 2x1 sávos út tervezése

Összesen egy 4,5 kilométer hosszú útszakasszal segítenék levegőhöz jutni a várost

Teljesen lezárták a 82-es főutat Csesznek mellett

A 82-es számú főút 25. kilométerszelvényében, Zirc-Kardosrét és Csesznek között két személygépkocsi ütközött augusztus 7-én fél öt után nem sokkal.

Durva: Facebook-harcosokat fognak képezni Budapesten, állítólag óriási az érdeklődés

Kifejezetten jobboldaliaknak szánják az ingyenes tanfolyamot, ami négy napig fog tartani.

Ma estétől újból lehet mozizni Sárváron

Egyelőre rövidített nyitva tartás mellett üzemel majd a filmszínház.

100 ezer gyermek vált hajléktalanná a bejrúti robbanást követően

Már legalább 154 halálos áldozatot szedett a katasztrófa.

Bonyolultabb eljutni Zala megyéből Budapestre az autóbuszjáratok megszüntetése miatt

Ungár Péter országgyűlési képviselő szerette volna, ha az intézkedésről kikérik az utazók véleményét is.

5 koronavírus-fertőzött van Szombathelyen

Jelenleg 125 fő van hatósági karanténban.

A Forma-1-be vágyik Keszthelyi Vivien

A több kategóriában is érdekelt Carlin istállóval fog dolgozni.

van még itt cikk a témában:

Újabb román horrorvontatmányt kapcsoltak le Győrnél a rendőrök

Az utánfutón jelentősen túlnyúló és szabálytalanul rögzített lakókocsit szállított a felelőtlen sofőr.