Egymilliárdos lyukat ütnek Győr költségvetésén a kormány intézkedései

Pintér Bence 2020-04-07 11:09:00
Csak a gépjárműadó elvonása és a parkolás ingyenessé tétele egymilliárdot vesz el a város költségvetéséből – nagyságrendileg akkora összeg ez, amiből a város bölcsődéi egy évig működnek.

A koronavírus miatti leállás által okozott várható gazdasági válság enyhítésére mind önkormányzati, mind kormányzati szinten hoztak már intézkedéseket.

Győrben például múlt szerdán Dézsi Csaba András polgármester – még karanténba vonulása előtt – ötpontos intézkedéscsomagot jelentett be, mutatjuk:

  1. Az önkormányzati tulajdonú helyiségek albérletbe adása esetén az albérleti díj nem haladhatja meg a bérleti díjat.
  2. Az önkormányzati tulajdonú szociális bérlakások bérleti díját elengedik, 2020. április 1. – augusztus 31. között, illetve a veszélyhelyzet megszűnéséig.
  3. 50%-kal csökkentik az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek bérleti díját 2020. április 1. – augusztus 31. között, illetve a veszélyhelyzet megszűnéséig. A rendelkezés alól kivételt képeznek az élelmiszerüzletek, drogériák, gyógyszertárak, dohányboltok, sorsolásos játék, fogadások, távszerencsejáték és lottójáték értékesítésével foglalkozó üzletek, bankok, biztosítók, pénzügyi szolgáltatók. A bérleti díj mérséklésének igényléséhez kérelmet szükséges benyújtani a Győr-Szol Zrt.-hez.
  4. Az idegenforgalmi adó mértéke 2020. április 1. – augusztus 31. között, illetve a veszélyhelyzet megszűnéséig személyenként és vendégéjszakánként 0,- Ft.
  5. Polgármesteri kérésre a Győr-Szol Zrt. 50%-kal csökkenti a bérleti díjakat a Herman Ottó utcai Vásárcsarnokban 2020. április 1. – augusztus 31-e között, illetve a veszélyhelyzet megszűnéséig.

Már ezeknek az intézkedéseknek a finanszírozása is fejfájást okozhat, főleg ha azt vesszük alapul, hogy az idei egyébként is egy olyan költségvetés volt, ahol a nadrágszíj meghúzását helyezte előtérbe a város új vezetése. Arról nem számolt be a polgármester aznap, hogy ezek az intézkedések mennyibe fognak kerülni pontosan a városnak, így csak becsülni lehet. (Megkérdeztük a Polgármesteri Hivatalt a pontos számokról, amint megkapjuk őket, frissítjük majd a cikket.)

Az idegenforgalmi adóből érkező bevétel egész évre 200 millióra rúg, ennek nagyobb része folyhatott volna be a kérdéses tavaszi-nyári időszak alatt. A bérleti díjakkal kapcsolatban a költségvetésben „Önkorm.i tulajdonú lakásokkal, nem lakáscélú bérleményekkel összefüggő bev.-kiad. beépítése (GYŐR-SZOL Zrt., technikai tétel)” címszó alatt 1,9 milliárd forint szerepel, nyilván ennek az összegnek egy jelentős része esik ki. Ugyanígy nem tudni egyelőre, hogy a várható gazdasági válsággal hogyan alakul majd az iparűzési adó összege.

Közben persze – ahogy azt a polgármester a nekünk adott interjúban is megjegyezte – a kiadások csökkennek valamelyest, hiszen egy sor rendezvény elmarad, vagy más formában valósul meg, de pontos számokat egyelőre erről az oldalról sem tudunk.

A kormány intézkedései egymilliárdot biztos elvonnak

Nem csak az önkormányzat, de a kormány is válságkezelő üzemmódban van, a sok döntés között pedig akad pár olyan, amely szintén negatívan érinti az önkormányzatok költségvetését. A kormány ugyanis a koronavírus elleni harc ellen létrehozott egyik alapot az önkormányzatokhoz befolyó gépjárműadóból finanszírozza, miközben a parkolás is ingyenessé tette az egész országban.

A gépjárműadó elvonása Győrben 550 millió forintos, parkolás ingyenessé tétele pedig közel 350-400 millió forintos kiesést jelent a városnak. Nagyságrendileg ez az összeg például a város bölcsődéinek egész éves működését fedezné.

(A parkolás esetében nyilván az év első három hónapjában fizetett parkolási díjakat le kell vonni a költségvetésben jelzett összegből.)

Kérdeztük a polgármestert arról, hogy mi a véleménye a kormány intézkedéseiről, mennyire okoz ez gondot a városnak, amint kapunk választ, jelentkezünk.

FRISSÍTÉS: A polgármester korábban egy kommentben már reagált erre a témára, miután valaki Facebookon az önkormányzatokat ért „újabb megszorításról” kérdezte. Ott azt írta: „Nem értem, hogy milyen megszorításról tetszik beszélni?! Mi is történt? Elengedték a súlyadót. Ezt elég furcsa megszorításnak mondani. Talán inkább adókedvezmény az embereknek. Eltörölték a felszíni parkolási díjat. Furcsa számomra, hogy ez ellen tiltakozik, hiszen ezzel is a lakosság pénzügyi terheit csökkentették. Tehát, megszorítás semmilyen formában nem történt. Önt félrevezette, aki ezt mondta.”

Szólj hozzá!

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.