Dézsi: Jobban a fogunkhoz verjük a garast, mint az előző városvezetés

Pintér Bence 2020-02-28 16:10:00
Meglepetések érték Győr új fideszes városvezetését, amikor átvették a városvezetést Borkaiéktól, de a polgármester szerint nem táskában elvitt pénzekről van szó. Dézsi Csaba András szigorúbb, fegyelmezettebb hozzáállást akar képviselni, és ezt várja el mindenkitől, aki a város intézményeiben dolgozik.

Sajtótájékoztatót tartott a győri közgyűlés mai döntéseiről Dézsi Csaba András polgármester és Szeles Szabolcs alpolgármester. Ahogy arról beszámoltunk, a sajtótájékoztató elején a polgármester elsorolta, hogy kik lesznek a város új díszpolgárai, illetve kik kapnak Pro Urbe-díjat.

Ezután a polgármester összefoglalta, mit tart fontosnak az idei költségvetésből. Dézsi Csaba András szerint fontos, hogy „sikerült úgy összeállítani Győr költségvetését néhány hét alatt, hogy ez biztosítja a város életét azon a színvonalon, amit megszokhattunk”. Kiemelte emellett, hogy volt több komoly ígérete a kampányban, amelyek mind bekerültek a költségvetésbe.

Az egyik fontos példa erre szerinte Sárás csatornázása, ami tíz-tizenöt éves probléma, és eddig csak hitegetés volt az ügyben, de idén és jövőre meg fog valósulni. A másik ilyen dolog a közrendvédelem: 100 millió forintból új közrendvédelmi egység jön létre a közterület-felügyeleten belül, ami a kamerarendszert 24 órában felügyeli majd, emellett személyes jelenlétet biztosít a közterületeken, mindezt összehangoltan a rendőrséggel és polgárőrséggel.

Potyognak a csontvázak...?

Dézsi Csaba András emellett elmondta: őket is meglepetésként érte, hogy a város lakásalapját és vízgazdálkodási alapját az elmúlt években felélte az előző városvezetés. Kérdésünkre, hogy ez miért érte meglepetésként őket, hiszen mind a polgármester, mind az alpolgármester képviselő volt az elmúlt években, Dézsi azt mondta „ez jó kérdés”.

Hozzátette: közgyűlési döntések voltak erről, amiket ő nem szavazott meg, de nádorvárosi képviselőként nem foglalkozott annyira alaposan a költségvetéssel, mint polgármesterként. Ez egyébként 2,2 milliárd forintot jelent, amit a következő években vissza kell rakni a kasszába.  „Nem táskában elvitt pénzekről van szó” – nyugtatott meg minket a polgármester, hanem olyan, a költségvetésben felhasznált pénzekről, amiket vissza kell rakni. Szerinte fontos az, hogy rendet tegyenek a városban, feltárják a problémákat, amik voltak: ilyen dolog a lakásalap és a vízgazdálkodási alap is.

Valamint úgy tűnik, hogy ilyen a Rómer Múzeum ügye is, melynek vezetője közös megegyezéssel március elsejével távozik posztjáról. Kérdésünkre, amelyben ennek okait firtattuk, a polgármester elmondta: ez egy folyamat vége volt – úgy gondolja, hogy egy ilyen intézmény vezetőjének figyelnie kell minden részletre, ezt pedig Grászli Bernadett nem tette meg.

„Számos olyan gazdálkodási-szervezési probléma merült, fel amivel kapcsolatosan szembesíteni kellett az igazgatónőt. Ő szembesült ezzel, és úgy döntött, hogy a továbbiakban nem tudja ellátni ezt a feladatot. Rendezetlen a helyzet a múzeum gazdálkodásában”

– mondta Dézsi, hozzátéve, hogy ilyen szigorúan járnak el minden intézménynél, fel kell vennie mindenkinek a tempót.

Kérdésünkre, hogy pontosan mi volt a baj, a polgármester kifejtette, hogy az ásatások környékén elköltött pénzekkel kapcsolatban merültek fel problémák, elmondása szerint itt sem táskában elvitt pénzekről van szó.

De miért kell szigorú költségvetés?

A sajtótájékoztató során Szeles Szabolcs alpolgármester is kiemelte, hogy megfeszített munkára volt szükség, és ő is azt hangsúlyozta, hogy ez egy fegyelmezett költségvetés, megköszönte, hogy mindenki belátta a folyamatban, hogy idén szigorúnak, átláthatónak, rendezettnek kell lenni – ki kell igazítani a költségvetésben rövid távon, és hosszú távon is, újféle gondolkodást kell meghonosítani: feladatorientált költségvetést szeretne.

Mivel mindkét városvezető úgy beszélt, mintha legalábbis hézagok lennének a költségvetésben, ezért rákérdeztünk: a gazdag városnak tartott Győrben ennyire küszködni kellett egy működő költségvetés összehozásáért?

Dézsi Csaba András ekkor visszautalt arra, hogy váratlanul szembesültek azzal, hogy 2,2 milliárd forint hiányzik a kasszából, majd kifejtette azt is, hogy a költségvetés létrehozásakor minden ágazati vezető elmondja az igényeit. „Ahhoz kellett egy komoly, nagy fegyelmezettség, hogy ezeket az igényeket a reális szintre faragjuk le” – mondta, hozzátéve, hogy menedzsmentszemléletet képviselnek. Szeles hozzáfűzte ehhez, hogy ugyan Győr erős város, de azért van az az összeg, ami egy erős városnak is tud hiányozni.

„A különböző rendezvények finanszírozásának, a közpénzek elköltésének módjában egyfajta szerénységet és praktikus szemléletet kértünk és követeltünk meg mindenkitől. Ezt megértették és alkalmazkodtak ehhez – bár volt, aki nem értette meg. Ez egy másfajta kommunikáció kell nem csak részünkről, de az intézmények részéről is” – mondta Dézsi.

A polgármester elmondta: ő egyébként minden egyes szerződést végigolvas, mindennek utánajár: „jobban fogunkhoz verjük a garast, mint az előző városvezetést”, jogi, közgazdasági szempontból is alaposak próbálnak lenni – ez szempont volt az alpolgármesterek kiválasztásánál is. Erre egy példa a Giro d’Italia: Dézsi szerint Révész Márius kormánybiztos mikor bement hozzá, 120 milliót akart kérni, mikor kiment, 100 milliót adott.

Mi lesz, ha kevesebb lesz az iparűzési adó?

A polgármester kitért arra a közgyűlésen már részben megvitatott, Nemzeti Versenyképességi Tanács felől a kormányhoz érkező javaslatra, miszerint át kéne alakítani az iparűzési adót, amelyből ezután kevesebb folyna be az önkormányzatokhoz. Dézsi ismét kiemelte: erről egyelőre autentikus forrás nem beszélt, szerinte például az erről beszélő Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke emellett is sok „furcsa” dolgot mondott.

Elmondta: tájékozódni fog arról, hogy mik a valódi tervek, másrészt pedig az a fontos, hogy a város működőképességét hosszú távon meg tudják őrizni. Ha mégis csökkenne az iparűzési adó, akkor ezért cserébe kompenzációt várnak majd a kormánytól.

Dézsi: Ilyen még talán nem is volt

A polgármester kiemelte, hogy emlékei szerint példátlan dolog történt: a pénteki közgyűlésen beterjesztőként befogadta az ellenzéki javaslatokat a költségvetési rendeletbe – magyarázata szerint ez azért ebben a formában történt, mert maga a beterjesztés nem volt elég jó minőségű formailag. Mi úgy értesültünk, hogy az okok között szerepet játszott az is, hogy a Fidesz-frakció biztos nem szavazta volna meg az ellenzéki előterjesztést.

Pollreisz Balázs szocialista képviselő egyébként egy mobil légszennyezettségmérő állomás létesítésére; az autóipar esetleges lassulása esetén a gazdaságvédelmi alap létrehozására – amely az álláskeresők egészségügyi biztosítását vállalná át három hónap után; az érdekegyeztető tanácsok felállítására, illetve a szentiváni Tölös utca közvilágításának megoldására tett javaslatot. Ez mintegy 90 millió forintba kerül összesen, mindegyik bekerül majd a költségvetésbe.

Dézsi azért megjegyezte, hogy a szocialista képviselő ezután egyébként tartózkodott a szavazáson, és arra is kitért, hogy a DK-s Glázer Tímea meg sem jelent a fontos szavazáson – egyébként azért, mert beteg volt.

Mi lesz most?

A városvezetés márciusban esik neki a közlekedés áttekintésének: ebben benn van minden a kerékpáros közlekedéstől a buszokon át az elővárosi vonatokig és az intermodális csomópont lehetséges megvalósításáig.

Emellett a polgármester környezetvédelmi vonalon nagy meglepetést ígért a március végi, következő rendes közgyűlésre, amiről egyelőre nem akart többet elárulni.

Szólj hozzá!

Alekosz edzés közben olyan mélyen elgondolkodott, hogy még Buddha is megirigyelné

Az egykori reality sztár botrányokról meg dalokról elmélkedik, miközben éppen kipöccinti magát.

Végre kiderült mikor ad interjút az Ugytudjuk.hu-nak Hende Csaba

Egy hónapot kellett várnunk egy egyszerű válaszra.

Összeütközött két metrószerelvény a 3-as metró vonalán

Egy harmadik szerelvény is érintett volt: benn ragadt az említett területen.

Hófúvás miatt adtak ki riasztást Vas és Győr-Moson-Sopron megyékre

A közútkezelő azt kéri, mindenki tájékozódjon az útviszonyokról, és csak a téli közlekedésre felkészített járműv

Havazást hoz a hétvége a Dunántúlra

Erősen felhős napok állnak előttünk.

Egy tanulmány szerint vonzóbbnak találjuk azokat, akik maszkot hordanak

A járvány előtti időben viszont teljesen máshogy gondolkodtunk azokról, akik eltakarják az arcukat.

Ne előzd a hókotrót!

Szombaton az ország nagy részén várható havazás, hófúvás, így a közútkezelő gépei is folyamatosan az országos utakon teljesítenek majd szolgálatot.

Január végén születik döntés az ETO jövőjéről

Végső fázisba értek a tárgyalások.

A koronavírus omikron változatának egy új alvariánsát fedezték fel az Egyesült Királyságban

Az első vizsgálatok alapján jobban fertőz, mint az eredeti omikron, de nem okoz komolyabb megbetegedést.

Hivatalosan is készül a Squid Game második évada

A Netflix egyik fejese szerint a sorozat univerzuma még csak most kezd el igazán felpörögni.

Ungár Péter: Hende Csaba éveken át mindent megtett azért, hogy az SZKKA-nak vége legyen

Az LMP Vas megyei országgyűlési képviselője szerint az egész történet tökéletesen mutatja Hende Csaba működését, mindennek el kell sorvadnia, ami nem hozzá kötődik.

74 éves korában elhunyt Meat Loaf, a zenészlegenda

6 évtizeden keresztül zenélt, több mint 100 millió albumot adott el.

Az ellenzék szerint ők egy nap alatt átszámolták a 470 ezer aláírást, de a Nemzeti Választási iroda úgyis elhúzza majd 60 napig

Élőlánccal vitték leadni az íveket, de vélhetően az ezeken szereplő kérdések nem lesznek ott a kormány által gyermekvédelminek mondott, valójában melegellenes kérdések mellett az országgyűlési választások napján.

Terhesség alatt is biztonsággal alkalmazhatók az mRNS-vakcinák

Több mint 65 ezer várandós anyát vizsgáltak.

A téli olimpiák eddigi házigazdáinál egy kivételével már nem megfelelő az időjárás az újabb rendezéshez

A helyzet csupán akkor változhat jó irányba, ha megfelelően kezelik a klímaváltozás okozta gondokat.