Dézsi: Konkrét lépéseket teszünk a szeszgyár bűzének ügyében

Pintér Bence 2020-10-11 10:22:00
Kétmilliárd forinttal csökkentek Győr adóbevételei a járvány miatt, a szeszgyár bűzének ügyében konkrét lépések lesznek. A polgármester szerint primitív vélemény azt mondani, hogy „ne bontsuk le a Győri Nemzeti Színházat”, viszont jó ötlet lenne benne falmászóközpontot építeni.

„Konkrét lépések lesznek a szeszgyár ügyében” – mondta Dézsi Csaba András pénteken a Győr+ Rádió műsorán. A győri polgármester egyeztetésre hívta a gyár igazgatóját és a Pannon-Víz vezérigazgatóját, és találtak is megoldást. Elmondta: nem tudja, miért nyilatkozta nekünk a gyár igazgatója, illetve aztán a Kisalföldben Lipovits Szilárd jegyző is, hogy a bűzt nem lehet mérni, hiszen ez – ahogy azt mi is megírtuk – nem igaz.

A megerősödött bűz a csatornába engedett végtermékből származik, a polgármester által megkérdezett szakemberek ötlete pedig az, hogy ezt ne oda engedjék, hanem vigyék el a város komposztálótelepére, és állítsanak elő belőle biogázt.

Kétmilliárddal lesz kevesebb pénz a költségvetésben

A polgármester konkrét számokkal szolgált a győri költségvetés járvány utáni állapota kapcsán, miután a héten Szerencsre menet áttekintette a teljes költségvetést Szeles Szabolcs alpolgármesterrel.

Dézsi Csaba András elmondta: mintegy kétmilliárd forinttal kevesebb adóbevételre számítanak idén a járvány miatt.

A költségvetés alakulásáról még májusban kérdeztük Szeles Szabolcsot, 1,7 milliárd forint átcsoportosításról a tartalékokhoz pedig május végén számoltunk be.

„Okos emberekkel veszem körül magam”

A polgármester elmondta: a Győr-Szol átalakítása kapcsán nagy fába vágták a fejszéjüket, de azon igyekeznek, hogy a lakosság által is látható munkákat minél jobban végezze a cég. Dézsi Csaba András egyébként az interjú több pontján is reagált cikkünkre, amelyben arról írtunk: a Győr-Szol igazgatóságába majdnem csak bizalmi embereit ültette a polgármester, és a környezetében most már van olyan, akinek már három pozíciója van: például Endrődi Péter kabinetfőnök, aki ezzel együtt a Győr-Szol igazgatósának elnöke, és a a Győri Térségfejlesztési és Projektmenedzsment Kft. vezetője is.

Ennek kapcsán azt is elmondta: nem ő akar minden hangszeren játszatni, de egy polgármesternek szerinte mindenre rá kell látnia, ezért okos emberekkel veszi körül magát. „Ha az vád, hogy mindent megoldok gyorsan, mindennel foglalkozni akarok és mindent meg akarok oldani, azt dicséretnek veszem” – mondta. Sokszor hangsúlyozta a polgármester is, hogy mindenki véleményére nyitott, és várja az üzeneteket Facebookon.

A műsorvezetők megpróbálták megtudni, hogy a Mátyás téren hogy építhettek illetéktelen kezek szelektív hulladékgyűjtó szigetet, de ezt a polgármester végül nem mondta el, csak azt, hogy a múlt héten átvették minden helyi képviselővel, a főépítésszel és a GYHG-val, hogy hol legyenek szelektív szigetek. A polgármester itt is visszatért arra, hogy az a vád érte, hogy kézivezérléssel vezeti az ügyeket, de szerinte ez a példa is mutatja, hogy erre néha szükség van. Ha pedig majd mindenhol kialakul a jó struktúra, akkor a póráz kevésbé lesz rövid – mondta.

Dézsi Csaba András beszélt a Facebook-oldaláról is: 25 ezren lájkolják, ebből 14 ezren győriek. Posztokat pedig azért szokott törölni elmondása szerint, mert hallgat az emberek véleményére, és alakítja azt: nem gondolja, hogy ő lenne a legokosabb.

Ennek kapcsán áttért a Győri Nemzeti Színház épületének ügyére: szerinte az egy primitív, gyenge, gyerekes vélemény, hogy „ne bontsuk le a győri színházat”, hiszen az a kérdés inkább, hogy akkor mi legyen a színház épületével, ebben pedig az „ellenzék” nem mond semmit. (Kis kitérő: a polgármesternek úgy tűnik az az opció továbbra sem érvényes vélemény, amit sokan vallanak, miszerint: színház maradjon a Győri Nemzeti Színház épülete; illetve hiába szeretne meghallgatni minden győrit, kétharmaduk véleményét, miszerint az épületet ne bontsák le, primitívnek tartja.)

Szerinte a kulturális negyed átvezeti Győrt a 21. századba, a régi színházépület kapcsán pedig az egyetlen épkézláb ötlet szerinte továbbra is Petrov Iváné, hogy legyen benne falmászóközpont és közösségi tér, és a tetején egy sky bar. A polgármester szerint ha ezt Párizsban dobná be valaki, mindenki azt mondaná, hogy zseniális.

Szólj hozzá!

Láttad már a Covid kaput?

Mész gyanútlanul, aztán egyszer csak hsss!

Anderson szerint a Falcónak jó esélye van továbbjutni a BL-csoportból

A Falco irányítója nagy csatára számít a novgorodi nyitányon.

A kosárszövetsége elnöke visszaszólt Okorn ötletére a bajnokság átszervezését illetően

Szalay Ferenc szerint a Falco edzője a csapatával foglalkozzon egy ilyen nehéz helyzetben, az átszervezést pedig hagyja az elnökségre.

Elmarad az SZKKA szerdai, idegenbeli bajnokija is

Most az ellenfélnél lett pozitív teszt.

A járványhelyzet miatt elmarad a Szent Márton-napi vásár Szombathelyen

A Vasi Skanzen pedig az idén október 31-ig tart nyitva.

Berobbant a koronavírus az ETO FC-nél!

Ettől függetlenül a mai, Haladás elleni meccs nem marad el.

Túl alacsonynak tartja a fizetését, le akar mondani a brit miniszterelnök

Néhány konzervatív szerint Boris Johnson tavasszal jelenti be, hogy otthagyja a miniszterelnöki posztot.

A szentgotthárdi Zaporozsec zenekar ad ma akusztikus koncertet az M2 Petőfi TV-n

A fiúk szerint az utóbbi időben egyre többen hallgatnak akusztikus zenét.

Megfújtak egy gázkazánt Győrben

A szemtanúknak gyanús lett, hogy hiába épül a ház, nem be-, hanem kifelé viszik a szerkezetet.

Megszületett Orbán Viktor legújabb unokája

Azt írja, "Gyűlik a focicsapat". Mármint a miniszterelnök.

Ma talán megússzuk az esőt

Egyelőre fagyra sem kell számítani.

van még itt cikk a témában:

Láttad már a Covid kaput?

Mész gyanútlanul, aztán egyszer csak hsss!

A kosárszövetsége elnöke visszaszólt Okorn ötletére a bajnokság átszervezését illetően

Szalay Ferenc szerint a Falco edzője a csapatával foglalkozzon egy ilyen nehéz helyzetben, az átszervezést pedig hagyja az elnökségre.