Dézsi: Konkrét lépéseket teszünk a szeszgyár bűzének ügyében

Pintér Bence 2020-10-11 10:22:00
Kétmilliárd forinttal csökkentek Győr adóbevételei a járvány miatt, a szeszgyár bűzének ügyében konkrét lépések lesznek. A polgármester szerint primitív vélemény azt mondani, hogy „ne bontsuk le a Győri Nemzeti Színházat”, viszont jó ötlet lenne benne falmászóközpontot építeni.

„Konkrét lépések lesznek a szeszgyár ügyében” – mondta Dézsi Csaba András pénteken a Győr+ Rádió műsorán. A győri polgármester egyeztetésre hívta a gyár igazgatóját és a Pannon-Víz vezérigazgatóját, és találtak is megoldást. Elmondta: nem tudja, miért nyilatkozta nekünk a gyár igazgatója, illetve aztán a Kisalföldben Lipovits Szilárd jegyző is, hogy a bűzt nem lehet mérni, hiszen ez – ahogy azt mi is megírtuk – nem igaz.

A megerősödött bűz a csatornába engedett végtermékből származik, a polgármester által megkérdezett szakemberek ötlete pedig az, hogy ezt ne oda engedjék, hanem vigyék el a város komposztálótelepére, és állítsanak elő belőle biogázt.

Kétmilliárddal lesz kevesebb pénz a költségvetésben

A polgármester konkrét számokkal szolgált a győri költségvetés járvány utáni állapota kapcsán, miután a héten Szerencsre menet áttekintette a teljes költségvetést Szeles Szabolcs alpolgármesterrel.

Dézsi Csaba András elmondta: mintegy kétmilliárd forinttal kevesebb adóbevételre számítanak idén a járvány miatt.

A költségvetés alakulásáról még májusban kérdeztük Szeles Szabolcsot, 1,7 milliárd forint átcsoportosításról a tartalékokhoz pedig május végén számoltunk be.

„Okos emberekkel veszem körül magam”

A polgármester elmondta: a Győr-Szol átalakítása kapcsán nagy fába vágták a fejszéjüket, de azon igyekeznek, hogy a lakosság által is látható munkákat minél jobban végezze a cég. Dézsi Csaba András egyébként az interjú több pontján is reagált cikkünkre, amelyben arról írtunk: a Győr-Szol igazgatóságába majdnem csak bizalmi embereit ültette a polgármester, és a környezetében most már van olyan, akinek már három pozíciója van: például Endrődi Péter kabinetfőnök, aki ezzel együtt a Győr-Szol igazgatósának elnöke, és a a Győri Térségfejlesztési és Projektmenedzsment Kft. vezetője is.

Ennek kapcsán azt is elmondta: nem ő akar minden hangszeren játszatni, de egy polgármesternek szerinte mindenre rá kell látnia, ezért okos emberekkel veszi körül magát. „Ha az vád, hogy mindent megoldok gyorsan, mindennel foglalkozni akarok és mindent meg akarok oldani, azt dicséretnek veszem” – mondta. Sokszor hangsúlyozta a polgármester is, hogy mindenki véleményére nyitott, és várja az üzeneteket Facebookon.

A műsorvezetők megpróbálták megtudni, hogy a Mátyás téren hogy építhettek illetéktelen kezek szelektív hulladékgyűjtó szigetet, de ezt a polgármester végül nem mondta el, csak azt, hogy a múlt héten átvették minden helyi képviselővel, a főépítésszel és a GYHG-val, hogy hol legyenek szelektív szigetek. A polgármester itt is visszatért arra, hogy az a vád érte, hogy kézivezérléssel vezeti az ügyeket, de szerinte ez a példa is mutatja, hogy erre néha szükség van. Ha pedig majd mindenhol kialakul a jó struktúra, akkor a póráz kevésbé lesz rövid – mondta.

Dézsi Csaba András beszélt a Facebook-oldaláról is: 25 ezren lájkolják, ebből 14 ezren győriek. Posztokat pedig azért szokott törölni elmondása szerint, mert hallgat az emberek véleményére, és alakítja azt: nem gondolja, hogy ő lenne a legokosabb.

Ennek kapcsán áttért a Győri Nemzeti Színház épületének ügyére: szerinte az egy primitív, gyenge, gyerekes vélemény, hogy „ne bontsuk le a győri színházat”, hiszen az a kérdés inkább, hogy akkor mi legyen a színház épületével, ebben pedig az „ellenzék” nem mond semmit. (Kis kitérő: a polgármesternek úgy tűnik az az opció továbbra sem érvényes vélemény, amit sokan vallanak, miszerint: színház maradjon a Győri Nemzeti Színház épülete; illetve hiába szeretne meghallgatni minden győrit, kétharmaduk véleményét, miszerint az épületet ne bontsák le, primitívnek tartja.)

Szerinte a kulturális negyed átvezeti Győrt a 21. századba, a régi színházépület kapcsán pedig az egyetlen épkézláb ötlet szerinte továbbra is Petrov Iváné, hogy legyen benne falmászóközpont és közösségi tér, és a tetején egy sky bar. A polgármester szerint ha ezt Párizsban dobná be valaki, mindenki azt mondaná, hogy zseniális.

Szólj hozzá!

Nagyon kikapott az ETO a Vasastól

Az Illovszky Rudolf Stadionban fogadta a pesti csapat a győrieket

Megverte a Győr a Debrecent

A Veszprém Arénában találkozott a debreceni és győri kézilabdacsapat.

Ezek szerint mégiscsak van helye a kamerának a kórházban

Az orosházi kórház dolgozóit és betegeit a jelek szerint nem zavarta, hogy felvétel készült ott. De akkor a kormányfüggetlen sajtó miért van kitiltva az egészségügyi intézményekből? Illetve a dolgozóknak miért van megtiltva, hogy nekünk nyilatkozzanak?

Németh Zsolt: a nagy kérdés, lesz-e Sárváron új munkásszálló?

A Híd a Jövőnkért Egyesület képviselője szerint a városba érkező külföldi munkavállalók hatással lesznek a sárvári munkavállalók keresetére.

Hármas karambol az M1-esen Ikrénynél

Lezárták az érintett útszakaszt Hegyeshalom felé.

Újabb 1,2 millió Sinopharm-vakcina érkezett Magyarországra

Ezzel már 4,5 millióra nőtt a leszállított kínai vakcinák száma - mondta Szijjártó Péter.

Ez komoly? Az EMMI két munkanapot adott a kórházak számának meghatározására

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége ráadásul csak a médiahírekből értesült erről.

Rusvai Miklós: május végére lecsenghet a harmadik hullám

Javulnak a járványügyi mutatók, a legutóbbi adatok alapján csökkent a szennyvízben a vírus örökítőanyagának mennyisége - mondta a virológus a közmédiának.

Ausztriában feloldották az éjszakai kijárási korlátozást

Hétfőtől nyitnak az általános iskolák, szerdától pedig általános nyitás lép érvénybe, azaz újra látogathatók lesznek az éttermek, hotelek, valamint a kulturális és sportrendezvények.

Két autó karambolozott Celldömölkön

Forgalmi akadály van a baleset miatt.

Fának csapódott egy autó Mezőörsnél

A jármű ezt követően felborult, forgalmi akadályt okoz.

718 új fertőzött, 61 halott

A beoltottak száma 4 600 012 fő, közülük 2 701 789 fő már a második oltását is megkapta.

Lenullázta ellenfelét a Crushers

Nézők, eső, sok szombathelyi pont.

Dézsi: az oltásnál kapott papír nem igazolja a védettséget!

A győri polgármester ezt Facebook-posztjában írta.

Holnaptól könnyebben jutunk el vonattal a Balatonhoz

Május 17-én, hétfőtől a nyári menetrend kezdetéig, június 19-ig előszezoni menetrend szerint, sűrűbben közlekednek a vonatok Budapest és a Balaton között.

Az ég is megdörrenhet

Felhős-napos idő mellett újabb záporokra, zivatarokra készülhetünk.

Király Gábor volt Norbi, a fővárosi állatkert elaltatott tigrisének nevelőszülője

Gyászolja az elhunyt állatot, amit a 2016-os EB emlékére fogadott örökbe egy évre.

van még itt cikk a témában:

Újabb 1,2 millió Sinopharm-vakcina érkezett Magyarországra

Ezzel már 4,5 millióra nőtt a leszállított kínai vakcinák száma - mondta Szijjártó Péter.

Ausztriában feloldották az éjszakai kijárási korlátozást

Hétfőtől nyitnak az általános iskolák, szerdától pedig általános nyitás lép érvénybe, azaz újra látogathatók lesznek az éttermek, hotelek, valamint a kulturális és sportrendezvények.

718 új fertőzött, 61 halott

A beoltottak száma 4 600 012 fő, közülük 2 701 789 fő már a második oltását is megkapta.