Az LGT-s Barta Tamás akkor halt meg, amikor végleg felhagyott a zenéléssel

ugytudjuk.hu 2020-11-26 19:14:00
Az emberek szeretik a legendákat, a rejtélyes történeteket. A Locomotív GT egykori gitárosának, Barta Tamásnak életútja e kívánalmaknak tökéletesen megfelel. Nem csoda hát, hogy halála után csaknem 40 évvel filmet forgattak róla.

A filmet Hajdú Eszter rendezte, címe Siess haza, vár a mama! Eredetileg most lett volna a premierje a Savaria Moziban, méghozzá jelentős zenei körítéssel. Sajnos ez is meghiúsult, későbbre tolódik. De nem kell lemondani az élményről, mert online már elérhető a 84 perces alkotás.

Barta Tamás Fenyő Miklós osztálytársa volt, együtt is rúgták ki őket a gimnáziumból. A Syconorban kezdett el zenélni, alapból vonzódott a blueshoz. Később Fenyő révén a Hungáriába került, majd a hetvenes évek elején, az Omegából kivált zenészek alakította szupergroupban, a Locomotív GT-ben kapott lehetőséget. Rövid idő alatt az ország kedvence lett. Pressert idézve „gyönyörű férfi volt", valósággal üldözték a tinédzser lányok.

Barta Tamás

 

Erről az alapról indulva nem csoda, hogy a közönség egy ütős, zenében gazdag és élvezetes filmet várt. Amit kapott, azt az eddigi reakciók alapján két véglettel jellemezhetjük: hatalmas csalódás - érdekes nyomozás. A rendezőt, aki szerencsére eredeti felvételeket is bevágott az 1974-es amerikai turnéról, láthatóan a gitáros anya-fiú kapcsolata, köznapi (disszidens) sorsa érdekelte.

Pedig a Loksi a keleti tömbből elsőként jutott a világhír küszöbére és ebben Barta zseniális gitárjátékának kiemelkedő szerepe volt. Az 1974 július 19-ei, Ozark Music Fesztiválon, a többi között, ezekkel a bandákkal léptek fel: The Eagles, Barnstorm, Aerosmith, Ted Nugent & Amboy Dukes, Lynyrd Skynyrd, REO Speedwagon... Már egy lemezszerződést is lekötöttek velük, aztán, megint csak Pressert idézve „Tamás meglátott egy gyönyörű női segget és kész".

A zenész édesanyjával, kisfiú korában

 

Barta nem utazott haza, disszidált. Másfél hónap után elvette a rá szemet vető turnémenedzser nőt. Azonnal megkapta a zöldkártyát, szinte habzsolta az élményeket. A rendező e ponton végleg elválik az LGT-től, majd egy valóban szokatlan adottságra építve folytatja a történetet.

Ez az adottság a zenész és édesanyja közti üzenetváltás, amit magnó kazettákkal oldottak meg. Meghökkentő és megdöbbentő hallani Barta gyors váltását. Azt, hogy édesanyján kívül szinte semmit sem említ volt hazájáról, barátairól, vagy addigi életéről. Viszont gyermeki lelkesedéssel ecseteli, hogy feleségével színes tévére gyűjtenek. „Tudod anyuka, egész éjjel nézhetem majd és ez nagyon baró dolog lesz".

Extra villát vett Beverly Hills mellett

 

A szalagok révén kibontakozik egy nagyon szoros és fájdalmas családtörténet. Sérelmekkel, magánnyal, kétkedéssel és vívódással. Az anya nem kap útlevelet sokáig, miközben fia egyre jobban beilleszkedik. Itthon neve tiltott, jogerősen 2.5 évi börtönre ítélik, miatta büntetik az LGT-t is. A kazetták jönnek-mennek, az anya egyre vádlóbb „Itt hagytál egyedül, a magánynak", a fiú egyre magabiztosabb „Most vettem új kocsit, jobb környékre költözünk, legyél anyuka nyitottabb, ne a múlton rágódj".  

A film aztán éles „investigation" fordulatot vesz. A nyomozás alapja Barta Tamás halála. A zenészt ugyanis 1982 februárjában a nyílt utcán lelövik, a hivatalos verzió öngyilkosságról szól. De ezt senki sem hiszi el. Barta sikeres és gazdag üzletember, elsőként ő vett fürdőmedencés villát az ottani magyarok közül, ugrásnyira Beverly Hills-től.  Élvezte az életet, új barátnője volt – ugyan miért lőtte volna magát főbe - kétszer?! A megszólaltatott magyarok is cáfolják az öngyilkosságot és több teóriájuk van arra, mi történhetett.  

LGT-filmforgatás, a kislány Morvai Krisztina, a későbbi politikus

 

Barta egykori üzlettársa, a szintén Los Angelesben élő Fekete Barna kamera előtt elmondta, hogy a „Gyilkost vagy a gyilkosokat leszámítva én voltam az utolsó, aki Bartát élve látta". Fekete szerint a helyi magyar „papírmaffiának" nem volt köze a gyilkossághoz, azt szerinte egy kolumbiai kábítószer-kereskedő társaság követte el.

„Tomi tőlük vette a kábítószert, amit - szerintem - tovább akart adni", ezt még korábban nyilatkozta a szintén dobbantott LGT-s dobosnak, a négy éve elhunyt Laux Józsefnek. Aki szintén LA-ben telepedett le és nem messze lakott Barta villájától. Laux az elmondottakat hitelesnek tartotta. Ezt a teóriát azonban cáfolja, hogy Barta nem kokózott és annak sem volt nyoma, hogy kábítószerrel üzletelt volna.

Egy másik elmélet szerint, amit Hajdú filmje is követ és a maga módján tovább erősít, a helyi magyar „papírmaffia" számolhatott le az egyre nagyobbra törő zenésszel. Ezek szerint a jó pénzt hozó üzletágat Barta az évek során kitanulta, majd önállósította magát, így konkurenciaként jelent meg az évi 16 millió dolláros piacon... Ez már valóban lehet indíték.

A szupergroup az USA-turnén

 

A film több személyt is megszólaltat Barta Tamás egykori környezetéből, sőt bemutatja a „gyanúsított" (magyar) fotóját is. Ez vezetett aztán oda, hogy a filmet tavaly letiltották, jogi huzavonák után kapott csak zöld utat.

A sors iróniája, hogy hetekkel a halálos lövések előtt jelentette ki Barta új menyasszonyának, hogy már nem nagyon érdekli a zene, nem is gitározik. Végleg arra az útra lépett, amit mindig is vágyott, ami csillogó gazdagsághoz, utazáshoz, jóléthez vezet. Még sikeresebb, igazi amerikai akart lenni. Erre tettek a lövések tragikus pontot.

Az egykori zenész hamvait helikopterről szórták szét, de még ezen is vitáznak. Egyesek szerint a Sierra Nevada, mások szerint a Csendes-óceán fölött.

Hajdú filmje egy újabb adalék a legenda és a rejtélyesség tovább éltetéséhez. Ám ahogy múlik az idő, pereg a (kártyáról) film, úgy lesz mégis úrrá rajtunk a hiányérzet: Barta Tamás több zenét érdemelt volna. 

Szólj hozzá!

Schmuck Erzsébet: azonnal kezdjen hozzá a kormány az idősek biztonságos beoltásához!

Az LMP társelnöke szerint a kormánynak fel kell számolnia az oltással kapcsolatos bizonytalanságot.

Globális alkatrészhiány miatt két hétig csak egy műszakban pörög az Audi

Szórakoztató cikkeket gyártottak tavaly autóalkatrészek helyett a beszállítók, hiány alakult ki.

Rétvári Bence szerint a Gyurcsány-bagázs rácsap a matchboxért nyúló kisfiúk kezére

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Ungár Péter kérdésére válaszolva azt írta, hogy a nemek közti egyenjogúság csupán egy a divatos gender express.

A demokrata ellenzéki szövetség tiltakozik az önkormányzatokat érintő büntetőhadjárat ellen

A szövetség szerint az Orbán-kormány az önkormányzatok kivéreztetésére játszik.

Ismét 100 fölött a koronavírusban elhunytak száma

573 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek.

Már több mint 95 millió embert fertőzött meg a koronavírus a világban

A halálos áldozatok száma pedig átlépte a 2 milliót.

Győr 750: ezt kell tudni a győri folyókról

A Vaskakas bábszínház első ünnepi videója: első alkalommal Győr folyóiról.

Elütötte az útkarbantartót az M15-ös úton, Győrben emeltek vádat az ügyben

A vádirat szerint a 75 éves férfi figyelmetlensége miatt és a megengedett sebességet túllépve ütötte el az úttest felújításán dolgozó munkást.

A hó helyett ma esőt és még ónos esőt is kaphatunk

Az ország északi felén viszont még hó várható.

Ez a cég újíthatja fel a Lánchídat

Csaknem 19 milliárd forintba kerül majd a rekonstrukció.

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a táplánszentkereszti halálos baleset okozója

Nem adta meg az elsőbbséget, az áldozat pedig nem kötötte be magát. A tavalyi baleset után most hoztak jogerős ítéletet.

Ezt a villanyoszlopot fordítva szerelték fel Ménfőcsanakon

Az ég felé néző lámpával talán a győri Batmant lehet hívni.

Farkas Balázs és a Szombathelyi Haladás útjai különváltak

Kicsivel kevesebb, mint egy évet töltött a csapatnál.

Most éppen szállítmányozási céget alapított Rogán-Gaál Cecília

Korábban a Sarka Katával közös államilag is dotált, szépségversenyben és fitneszrendezvényekben utazó cége busás osztalékot fizetett.

Messi akár brutálisan hosszú, 12 meccses eltiltást is kaphat

A Barca sztárja a spanyol Szuperkupa döntőjében ütötte tarkón az ellenfél játékosát.

Ismét letartóztatták M. Richárdot

Fennáll a bűnismétlés és a szökés-elrejtőzés veszélye.

Megszületett Léna, Odett és Hunor

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

van még itt cikk a témában:

Egész Szombathely azt énekli, hogy: Nem adom fel!

Különleges videót készítettünk nektek, ami az otthon ülést elviselhetőbbé teszi.