Az eredeti költségek közel dupláját verheti el a kormány a szombathelyi Gothard-kastélyra

ugytudjuk.hu 2018-12-20 06:47:00
Többször bejelentették, hogy hamarosan készen lesz, most úgy néz ki, 2021-re ez talán be is következik. Csak éppen kétszer annyiba kerül majd, mint gondolták, és a pénz még nem áll rendelkezésre.

Minden cikkünknek ilyen gyorsan legyen foganatja, kezdi az atlatszo.hu: közel egy hónapja írtak a szombathelyi Gothard-kastélyról. Egyebek mellett azt, hogy bár a Fideszes városvezetés már többször is bejelentette az épület felújítását, a grandiózus tervekből egyelőre semmi sem valósult meg. 

A kastélyt az 1600-as években építették, az a 19. században került a Gothard-család birtokába. A tudományért rajongó Gothard Jenő és Sándor pedig obszervatóriumot építtetett a kastélyhoz, és a fizikai kísérletekhez szükséges technikai felszereltséggel látta azt el. 

Az épületet is utolérte az államosítás, az 1950-es években lakásokra osztották, 15 család kapott itt szállást. Ők egészen 2016-ig lakhattak itt, az utolsó lakók májusban költöztek ki. Mindez azután történt, hogy 2015-ben maga Orbán Viktor ígérte meg, hogy a Modern Városok Program keretén belül a kastély 1,8 milliárd forintból újulhat meg.

A megyei napilapban, két helyi Fideszes önkormányzati képviselő, Lendvai Ferenc és Illés Károly jelentette be, hogy 2018. március 31-ig el is készül a kastély felújítása.

De nem készült el. Sőt, magát a felújítást nem is tartotta napirenden a városvezetés egészen a december 10-i közgyűlésig. A testületnek azért kellett a Gothard-kastély felújításának ügyét tárgyalnia, mivel elkészültek a tervek.


Csak az előkészítésre 94,5 millió forintot költöttek el állami pénzből. Ezekből pedig az derült ki, hogy a tervezett 1,8 milliárd nem lesz elég a megvalósításra, több kell, majdnem a duplája. Egészen pontosan bruttó 3 milliárd 315 millió 364 ezer  649 forintot emészt fel a beruházás. Ezt sem városi, hanem állami pénzből fizetnék ki.

 

A testületnek arról kellett döntenie, hogy elfogadják e az elkészült terveket és állam bácsihoz fordulnak-e, még plusz támogatásért. 

A vita nem volt rövid, már csak azért sem, mert az elkészült tervek alapján a kastélyban ugyan kapna helyet egy felújított obszervatórium és súlytalanság-szimuláció mellett étterem, cukrászda és sörkert is, pedig az eredeti elképzelés alapján egy tudományos (fizikai) bemutató lett volna az egész épület. Most azonban úgy néz ki, mintha inkább egy plusz látványosságokkal csábító vendéglőt alakítanak ki.

Olyan ötlet is elhangzott a közgyűlésben, hogy az ELTE-Savaria Egyetemi Központtal egyeztetve lehetne élettel megtölteni az obszervatóriumot. Az ELTE-nek azonban már van egy másik régóta működő obszervatóriuma Szombathelyen. Az ellenzék azt firtatta leginkább, hogy mi értelme lenne egy ilyen intézménynek, ha nem tudnak hozzá funkciót társítani. 

Ráadásul a létesítmény fenntartási költségeiről kalkuláció sem készült. Szombathelyen pedig nem példa nélküli, hogy egy megépített létesítménynél gondok akadnak a fenntartással


Az egyedüli költség, amit a felújításon kívül kiszámoltak, az a létesítmény dolgozóinak bére. 8 fő kellene az üzemeltetéshez, a bér és a járulékok költsége pedig 24 millió forint lenne évente. Ebben a vendéglátók költségei nincsenek benne, azokat alvállalkozók üzemeltetnék. 

A Fideszes többség végül megszavazta az előterjesztést. Ezek szerint ha a kormány ad plusz pénzt az építkezésre, akkor 2021 augusztusában vághatják a szalagot a politikusok. 


Csak emlékeztetésképpen, 2016 márciusában a Fideszes képviselők azt jelentették be, hogy 2018 márciusában minden készen lesz. 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.