Az EMMI szerint csak azokat küldték haza a kórházakból, akik nem igényelnek orvosi kezelést

ugytudjuk.hu 2020-05-08 15:29:00
A veszélyhelyzet idején egyszerűbb hozzájutni az ápolási díjhoz - állítja az államtitkár.

Ahogy arról mi is beszámoltunk április elején a Kormány elrendelte, hogy a kórházakban fel kell szabadítani az ágyakat, hogy így készüljenek fel az esetleges koronavírussal fertőzött betegek ellátására. Ez az intézkedés Vas megyében 937, míg Győr-Moson-Sopron megyében 1595 kórházi ágyat jelentett. Mi is közöltük egy olvasónk levelét, akinek csípőprotézises, törött bokájú nagymamáját is kidobták a kórházból. Demeter Márta és Ungár Péter LMP-s képviselők azzal a kérdéssel fordultak Kásler Miklóshoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteréhez, hogy hogyan támogatja a Kormány azokat a családokat, akiknek otthon kell ápolniuk a hazakerülő hozzátartozóikat. Kásler megbízásából Rétvári Bence, államtitkár válaszolt, aminek a végére még azért belefért egy kis kioktatás is. 

Tisztelt Képviselő Asszony és Képviselő Úr! 

Az Önök által feltett, „Hogyan segítik azokat a családokat, ahol az ágyfelszabadítások miatt kórházból hazakerülő beteget ápolnak?” című írásbeli kérdésre — Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úr megbízásából — az alábbi választ adom.

A Kormány segíti a szociális szolgáltatást nyújtókat a járvány okozta többletfeladatok ellátásában, így például a házi segítségnyújtás igénylésekor sem kell gondozási szükséglet felmérést végezni, vagyis az ellátás azonnal biztosítható jogosultsági feltételek vizsgálata nélkül is, és az állami támogatás így is igénybe vehető.

Házi segítségnyújtás keretében az ellátotti létszám nőtt 2010 és 2018 között 75 054 főről 92 422 főre, a szakmai munkakörben foglalkoztatottak létszáma pedig ugyanezen időszakban 5764 főről 12 386 főre emelkedett. Az egy főre jutó gondozási támogatás mértékét 145 000 Ft-ról 330 000 Ft-ra emeltük ( 210 000 Ft, amihez az idei évben kapcsolódik további 120.000 Ft minimálbér, garantált bérminimum kompenzáció). Míg a tavalyi évben házi segítségnyújtásra 25,7 milliárd forintot fordított a központi költségvetés (ide nem számítva az év közben biztosított kompenzáció összegét), addig 2020-ban az állami támogatásba épített minimálbér és garantált bérminimum kompenzáció miatt a teljes kiadás 32,2 milliárd forintra növekedett.

A veszélyhelyzet során teendő, egyes szociális és gyermekvédelmi ellátásokkal kapcsolatos intézkedésekről, valamint a szociális szolgáltatásoknak a veszélyhelyzet során elrendelt működési rendjéről szóló 88/2020. (IV. 5.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) kimondja, hogy az alapszolgáltatások igénybevételéhez szükséges ellátotti jogosultság vizsgálatot nem kell elvégezni, alapszolgáltatások esetén a napi igénybevételt igazoló ellátotti aláírástól el kell tekinteni. A települési önkormányzatok elsősorban a szociális törvény szerinti szociális alapszolgáltatások útján biztosítják a rászorulók ellátását.

A települési önkormányzat vagy a települési önkormányzattal ellátási szerződést kötött egyházi és nem állami fenntartó által nyújtott alapszolgáltatások esetén pedig a szolgáltatói nyilvántartásba bejegyzett, valamint a finanszírozási rendszerbe befogadott ellátotti létszám, feladatmutató és férőhelyszám túlléphető. A települési önkormányzat a központi költségvetésről szóló törvényben biztosított támogatásra jogosult tehát azon személyek után, akiket a fenti rendelkezések szerint lát el.

A Rendelet több pénzbeli szociális ellátás, és szolgáltatás tekintetében tartalmaz átmeneti, az érintettek helyzetét javító intézkedéseket.

Ezek közül szükséges kiemelni az ápolási díj, illetve a gyermekek otthongondozási díja (GYOD) megállapításához kapcsolódó rendelkezést. Ennek alapján a veszélyhelyzet ideje alatt a GYOD és az ápolási díj megállapítása iránti új eljárásban a szakértői vizsgálat a veszélyhelyzet megszűnéséig az ápolás helyszínén végzett vizsgálat mellőzésével, kizárólag az ápolt személy önkiszolgálási képességére, illetve ápolási— gondozási szükségletére vonatkozó hivatalos iratra alapozva is elvégezhető. Ha szükséges a dokumentumok hiánypótlása, azt az ügyfél elektronikus úton is teljesítheti.

Ezen intézkedéssel azon személyek számára, akik ápolási díjra, gyermekek otthongondozási díjára vonatkozó kérelmet nyújtanak be, az hatóságok meg tudják állapítani a megfelelő típusú ápolási díjat, vagy GYOD-ot.

Ismételten tájékoztatom, hogy kizárólag azokat a betegeket engedik haza a kórházból, akik az egészségügyi veszélyhelyzet alatt nem igényelnek kórházi kezelést. A kezelőorvos kompetenciája eldönteni, hogy hazaengedhető-e a beteg.

A háziorvosok feladata a betegek részére az otthoni szakápolás elrendelése, melyet otthonápolási szolgáltatók végeznek. A betegek szociális ellátásának biztosítása önkormányzati feladat.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a szolgáltatást az otthoni szakápolási szolgáltatók havi jelentései alapján finanszírozza. Amennyiben növekszik az ellátotti létszám, úgy ezzel arányosan biztosítja a NEAK a többletfinanszírozást is. A családokat hozzátartozójuk ápolásához a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház által kiadott rehabilitációs oktató videók is segítik: http://wwwipetz.gyorhu/rehab.

Sajnos az ellenzéki pártok most sem voltak képesek félretenni pártpolitikai érdekeiket. Nem szavazták meg a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat házszabálytól eltérő tárgyalását és nem szavazták meg magát a törvényt sem, mellyel megint csak azt bizonyították, hogy a magyar emberek nem számíthatnak az ellenzékre. Önöknek fontosabb pártpolitikai érdekük, mint a magyar emberek biztonságának megvédése.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.