Az EMMI szerint csak azokat küldték haza a kórházakból, akik nem igényelnek orvosi kezelést

ugytudjuk.hu 2020-05-08 15:29:00
A veszélyhelyzet idején egyszerűbb hozzájutni az ápolási díjhoz - állítja az államtitkár.

Ahogy arról mi is beszámoltunk április elején a Kormány elrendelte, hogy a kórházakban fel kell szabadítani az ágyakat, hogy így készüljenek fel az esetleges koronavírussal fertőzött betegek ellátására. Ez az intézkedés Vas megyében 937, míg Győr-Moson-Sopron megyében 1595 kórházi ágyat jelentett. Mi is közöltük egy olvasónk levelét, akinek csípőprotézises, törött bokájú nagymamáját is kidobták a kórházból. Demeter Márta és Ungár Péter LMP-s képviselők azzal a kérdéssel fordultak Kásler Miklóshoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteréhez, hogy hogyan támogatja a Kormány azokat a családokat, akiknek otthon kell ápolniuk a hazakerülő hozzátartozóikat. Kásler megbízásából Rétvári Bence, államtitkár válaszolt, aminek a végére még azért belefért egy kis kioktatás is. 

Tisztelt Képviselő Asszony és Képviselő Úr! 

Az Önök által feltett, „Hogyan segítik azokat a családokat, ahol az ágyfelszabadítások miatt kórházból hazakerülő beteget ápolnak?” című írásbeli kérdésre — Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úr megbízásából — az alábbi választ adom.

A Kormány segíti a szociális szolgáltatást nyújtókat a járvány okozta többletfeladatok ellátásában, így például a házi segítségnyújtás igénylésekor sem kell gondozási szükséglet felmérést végezni, vagyis az ellátás azonnal biztosítható jogosultsági feltételek vizsgálata nélkül is, és az állami támogatás így is igénybe vehető.

Házi segítségnyújtás keretében az ellátotti létszám nőtt 2010 és 2018 között 75 054 főről 92 422 főre, a szakmai munkakörben foglalkoztatottak létszáma pedig ugyanezen időszakban 5764 főről 12 386 főre emelkedett. Az egy főre jutó gondozási támogatás mértékét 145 000 Ft-ról 330 000 Ft-ra emeltük ( 210 000 Ft, amihez az idei évben kapcsolódik további 120.000 Ft minimálbér, garantált bérminimum kompenzáció). Míg a tavalyi évben házi segítségnyújtásra 25,7 milliárd forintot fordított a központi költségvetés (ide nem számítva az év közben biztosított kompenzáció összegét), addig 2020-ban az állami támogatásba épített minimálbér és garantált bérminimum kompenzáció miatt a teljes kiadás 32,2 milliárd forintra növekedett.

A veszélyhelyzet során teendő, egyes szociális és gyermekvédelmi ellátásokkal kapcsolatos intézkedésekről, valamint a szociális szolgáltatásoknak a veszélyhelyzet során elrendelt működési rendjéről szóló 88/2020. (IV. 5.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) kimondja, hogy az alapszolgáltatások igénybevételéhez szükséges ellátotti jogosultság vizsgálatot nem kell elvégezni, alapszolgáltatások esetén a napi igénybevételt igazoló ellátotti aláírástól el kell tekinteni. A települési önkormányzatok elsősorban a szociális törvény szerinti szociális alapszolgáltatások útján biztosítják a rászorulók ellátását.

A települési önkormányzat vagy a települési önkormányzattal ellátási szerződést kötött egyházi és nem állami fenntartó által nyújtott alapszolgáltatások esetén pedig a szolgáltatói nyilvántartásba bejegyzett, valamint a finanszírozási rendszerbe befogadott ellátotti létszám, feladatmutató és férőhelyszám túlléphető. A települési önkormányzat a központi költségvetésről szóló törvényben biztosított támogatásra jogosult tehát azon személyek után, akiket a fenti rendelkezések szerint lát el.

A Rendelet több pénzbeli szociális ellátás, és szolgáltatás tekintetében tartalmaz átmeneti, az érintettek helyzetét javító intézkedéseket.

Ezek közül szükséges kiemelni az ápolási díj, illetve a gyermekek otthongondozási díja (GYOD) megállapításához kapcsolódó rendelkezést. Ennek alapján a veszélyhelyzet ideje alatt a GYOD és az ápolási díj megállapítása iránti új eljárásban a szakértői vizsgálat a veszélyhelyzet megszűnéséig az ápolás helyszínén végzett vizsgálat mellőzésével, kizárólag az ápolt személy önkiszolgálási képességére, illetve ápolási— gondozási szükségletére vonatkozó hivatalos iratra alapozva is elvégezhető. Ha szükséges a dokumentumok hiánypótlása, azt az ügyfél elektronikus úton is teljesítheti.

Ezen intézkedéssel azon személyek számára, akik ápolási díjra, gyermekek otthongondozási díjára vonatkozó kérelmet nyújtanak be, az hatóságok meg tudják állapítani a megfelelő típusú ápolási díjat, vagy GYOD-ot.

Ismételten tájékoztatom, hogy kizárólag azokat a betegeket engedik haza a kórházból, akik az egészségügyi veszélyhelyzet alatt nem igényelnek kórházi kezelést. A kezelőorvos kompetenciája eldönteni, hogy hazaengedhető-e a beteg.

A háziorvosok feladata a betegek részére az otthoni szakápolás elrendelése, melyet otthonápolási szolgáltatók végeznek. A betegek szociális ellátásának biztosítása önkormányzati feladat.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a szolgáltatást az otthoni szakápolási szolgáltatók havi jelentései alapján finanszírozza. Amennyiben növekszik az ellátotti létszám, úgy ezzel arányosan biztosítja a NEAK a többletfinanszírozást is. A családokat hozzátartozójuk ápolásához a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház által kiadott rehabilitációs oktató videók is segítik: http://wwwipetz.gyorhu/rehab.

Sajnos az ellenzéki pártok most sem voltak képesek félretenni pártpolitikai érdekeiket. Nem szavazták meg a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat házszabálytól eltérő tárgyalását és nem szavazták meg magát a törvényt sem, mellyel megint csak azt bizonyították, hogy a magyar emberek nem számíthatnak az ellenzékre. Önöknek fontosabb pártpolitikai érdekük, mint a magyar emberek biztonságának megvédése.

Szólj hozzá!

Az ingázóktól is kérik majd a tesztet a szlovák határon

Romlik a járványügyi helyzet északi szomszédunknál.

Hamilton új pályarekorddal szerezte meg a pole-t Bahrainben

Mögötte a szokásos sorrend, Bottas majd Verstappen, a Ferrarik a TOP10-ben sincsenek.

Egy 230 fős soproni idősotthonban 154-en már koronavírusosak

Tavasszal az ellenzéki vezetésű Budapesten szétcincálták az idősotthon fenntartóját, de amint fideszes településről van szó, maximális a titoktartás.

Kásler Miklós szerint a magyar egészségügy nélküle is bírni fogja a nyomást

Nemrég elvették tőle a kórházak irányítását, de ebből csak erőt merített.

Győr kapta a Békéscsaba elleni kézilabda meccs pontjait

Pozitív koronavírusteszt miatt nem tartották meg a mérkőzést.

A Győr Sharks taszította le Divízió I-es trónjáról a Crusherst

A Cápák veretlenül húzták be a bajnokságot.

A zalaegerszegi kórház szerint senki sincs veszélyben a bajos lélegeztetőgépek miatt

Hatszor annyi gépük van, mint amennyit jelenleg használnak, leállás esetén kicserélik az eszközt.

Már csütörtökön pályára lép a Falco

Zalaegerszegre utazik a szombathelyi csapat.

Semjén Zsolt még több reklámot szeretne a tévébe

Orbán Viktor miniszterelnök-helyettese 50 százalékkal kitolná a reklámsávot.

Szlovéniában pozitív, itthon ismét negatív lett a magyar kosarasok koronavírus-tesztje

Az elmúlt napokban Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együtteséből öt játékos - Tóth Norbert, Pongó Máté, Ferencz Csaba, Benke Szilárd és Váradi Benedek -, továbbá egy stábtag adott pozitív tesztet Ljubljanában.

Nem is olyan nehéz 170 milliárd forintot elkölteni egy éjszaka alatt

A kormánynak sikerült is. A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében a kormány kiürítette a Gazdaságvédelmi Alapot, de a Központi Maradványelszámolási Alapból és a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából is költöttek.

Szét fogunk fagyni

Ideje bekészíteni a dupla takarót estére.

Ilyenek az advent fényei Győrben - képgaléria

Érdemes megnézni ezeket a fotókat!

Kollégiumban keletkezett tűzhöz riasztották a tűzoltókat Sopronban

A Baross úti épület alagsorában tapasztaltak füstképződést a lakók.

Az orosz vakcináról és Sorosról beszélt Kásler Miklós

A miniszter szerint elegendő a szakemberek létszáma járványfronton.

A Cápák Nyúlon fogadják a Zúzókat

Győr vagy Szombathely? Szombaton kiderül, ki nyeri a Divízió I-es amerikaifoci-bajnokságot.

van még itt cikk a témában:

Kásler Miklós szerint a magyar egészségügy nélküle is bírni fogja a nyomást

Nemrég elvették tőle a kórházak irányítását, de ebből csak erőt merített.

Az orosz vakcináról és Sorosról beszélt Kásler Miklós

A miniszter szerint elegendő a szakemberek létszáma járványfronton.

Ungár Péter a szociális dolgozókon segítene, a kormány inkább csak kioktat

Az egészségügyben dolgozók ideiglenesen ingyen buszozhatnak, a szintén túlterhelt szociális dolgozóknak azonban ez a segítség sem jár. Az LMP Vas megyei országgyűlési képviselője a minisztériumtól indokok helyett csak félrebeszélést kapott.