A videojátékozás ma már nem a sötét szobában gubbasztást jelenti

Nagy Donát 2020-01-13 14:06:00
Erről is beszélgettünk Halmos Mátéval, az eSport Szombathely Sportegyesület alapító elnökével.

Hogyan kerültél kapcsolatba a számítástechnikával?

Elég korán elkezdtem vele foglalkozni, még gyerekkoromban kaptam a szüleimtől egy Commodore 64-es számítógépet. Ez volt az első eszköz, amivel ráléptem erre az útra. Az iskola is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a számítástechnikához mindig is jobban kötődtem.

Régebben a barátaimmal LAN-partykat szerveztünk. Akkor még nem volt saját autónk, és igyekeztünk rávenni szüleinket arra, hogy a nagy monitorjainkat fuvarozzák át egyikőnkhöz.

Azóta eléggé megváltozott az informatika, és a lehetőségek. A hobbi megmaradt, csak kissé átalakult, mert egyrészt a barátaimmal továbbra is szoktam élőben találkozni, néha játszani is, a külföldi ismerőseimmel viszont rendszeresen úgy beszélgetünk online, hogy közben játszunk is.

A mostani munkád ezzel kapcsolatos?

Korábban sportoló, edző, és sportvezető voltam. Mindig is vállalkozó szelleműnek tartottam magamat. Az eSport Szombathely Sportegyesület megalapítása után a hobbim egyben a munkámmá is vált. Emellett a hagyományosan vett sportoktól sem szakadtam el. Répcelakon létrehoztuk a futsal szakosztályt, melynek jelenleg vezetője és játékos edzője is vagyok.

Hogyan jött képbe nálad az e-sportolás? Honnan jött az ötlet?

Egyre több sérülés hátráltatta pályafutásomat, emiatt átgondoltam, hogy milyen úton is érezném magam jól az aktív játék után. Eldöntöttem, hogy a magam ura leszek és vállakozásokban gondolkodtam. Felismertem a jelenséget, miszerint majd' minden ember játszott már, vagy napi szinten játszik valamilyen videojátékkal. Elkezdtem utánajárni ennek a világnak a pszichológiájának, hogy a videojátékozásból egyáltalán mit lehet kihozni. Megnéztem azt is, hol tart világszinten és itthon is az e-sport. Erre másfél évet szenteltem rá - közben pedig egy komplett iparággá is fejlődött az egész.

Nem abban gondolkodtam, hogy kihez vagy hova menjek el dolgozni, hanem mindenképpen valami sajátot akartam alkotni. A videojátékozás és később az e-sport amúgy is végig kísérte az életemet, szóval innen jöttek az alapok.

Sokan nem tudják, mi is az az e-sport, vagy csak valami távoli fogalmuk van arról, hogy itt gyerekek ülnek a gép előtt. Hogyan lehetne leírni pontosan, ami a fogalom mögött van?

Az e-sport az elektronikus sport rövidítése. Mi az eSport Szombathely Sportegyesülettel rendszerint tartunk előadásokat különböző helyszíneken, rendezvényeken videojáték témákból. Ilyen formán a mi egyesületünk elnevezése kicsit csalóka, mert mi a versenyzésen túl szeretnénk mindenkinek lehetőséget adni, hogy megismerjék az e-sportot, tudjanak fejlődni, és a játékok kipróbálása mellett bemutatni a felhasználás közben ránk ható pozitív és negatív hatásokat is. Ugyanis az e-sport pszichológiája is rendkívül tág, sok oldalról meg lehet közelíteni.

Játszani mindenki szeret, maga a játéktevékenység is jó érzéssel tölt el.

De három fő részre bontanám, hogy ki mit keres a játékokban: először is a kompetitív részét sokan szeretik, vagyis azt, hogy folyamatosan megmérkőzzön másokkal. Van, aki a grafikai élményt keresi, például egy szimulátorban. És van, aki a társaság miatt játszik. Ez sokak számára amúgy megdöbbentő, hiszen a sztereotípia szerint aki számítógépen játszik, az egy sötét szobában gubbaszt – de ez a legtöbb esetben nem így van.

A témában megjelent cikkek alatt is rendszerint előfordul az a komment, hogy „a mi korunkban bicikliztünk, és nem a gép előtt gubbasztottunk”. Ti erre hogyan szoktatok reagálni?

Én is napi szinten kapok hasonlót. De nem hiába vártam másfél évet, mire az egyesületet megalapítottuk. Amúgy szerintem én vagyok a legszerencsésebb korosztály a videojátékok szempontjából, hisz' anno nekem még volt labdám, amit a hónom alá csaptam, és csöngettem fel a barátokhoz, hogy menjünk a grundra focizni. De ezzel párhuzamosan a videojátékok is már megfelelő szinten voltak ahhoz, hogy élvezhetőek legyenek. De a szokások változnak, és mi is azon dolgozunk, hogy a jövőben objektív képet adhassunk a digitális világról.

Hogyan viszonyulnak az emberek az e-sporthoz külföldön?

Külföld megelőz minket ebben, ahány ország, annyi kultúra kapcsolódik hozzá. Van, ahol külön városrészeket is felhúznak a videojátékot kedvelők számára, az USA-ba pedig külön e-sportolói vízummal is be lehet már utazni. De vannak olyan országok, ahol az általános iskolai oktatás kereteiben foglalkoznak a digitális térrel, hiszen ott már felismerték a jótékony hatásait is. Bármerre indulunk a bolygón, vannak előrébb haladó országok. De ez nálunk egy lehetőség is, mert nem nekünk kell feltalálni a spanyolviaszt, hanem válogathatunk a legjobb megoldások közül.

Melyik ország a legjobb példa, Amerika vagy a Távol-Kelet?

Több igazán kiemelkedő országot lehetne mondani ha kimondottan az e-sportról, vagyis a versenyszerű videojátékozásról beszélünk. Én nem szeretnék rangsort állítani, de itthoni fejjel elképesztő dolgok övezik a videojátékozást szerte a világban. Van ország, ahol például ha egy versenyen bizonyítottan csalsz a játékban, az kihathat az életed további dolgaira is, hiszen előfordulhat, hogy később emiatt nem kapsz egy bankban hitelt.

Azért ennek örülök, hogy itt még nem tartunk. Mi egyébként ettől mennyire vagyunk lemaradva?

Nincs egy abszolút mérce, mert nincs egy olyan ernyőszervezet, mint például a fociban a FIFA. Úgy gondolom, az elmúlt évben Magyarország is dinamikusan fejlődik, mert időközben elkezdődnek a magyar bajnokságok is, amikben egyre komolyabban a felvételi követelmények is. De hibák is vannak, mert nálunk például nem eléggé szabályozott a versenyeztetés.

Szombathelyen mi egyesületként működünk, de Magyarországon van több szövetség is, akik próbálnak tenni azért, hogy itt se legyünk kiszolgáltatva a játékok kiadóinak. Ez ugyanis úgy működik, hogy licenc jogot kell kérni a játék kiadójától, hogy milyen szabályok mellett lehet szervezni versenyt. Azonban a különböző kiadóknak más-más elképzelésük van erről. Van, aki egy verseny mellé akár saját pénzdíjat is felajánl, mert érdeke, hogy a játékával minél többen megismerkedjenek; de van olyan is, aki a szabályokat maximalizálja, azaz megmondja, hogy ki és hol szervezhet ilyent.

Titeket egyébként hol lehet megtalálni?

2018 decemberétől lettünk bejegyezve, persze már korábban is elkezdtünk ezzel foglalkozni. Most készül egy honlapunk, ami hamarosan elindul.

Itt nagyon sok lehetőség lesz beépítve, hiszen külön rész lesz nem csak a versenysportnak, hanem a közösségépítésnek és a szülőknek is.

Szeretnénk a hozzátartozóknak segítséget nyújtani és átadni a tapasztalatainkat, hogy ne torz képet lássanak az e-sport világáról. Fizikális helyünk még nincs, de ezen is dolgozunk, jelenleg is tárgyalunk a témában, mert látjuk, hogy elkerülhetetlen egy felkereshető helyszín. Lépésről lépésre haladunk, a szlogenünk is ez: lépj szintet! Szeretnénk rávilágítani, hogy ez közel sem egy rossz dolog. Az egyszerű felhasználókból pedig egy valódi, helyi közösséget akarunk létrehozni. Addig is a Facebookon lehet velünk és egymással tartani a kapcsolatot.

Említetted, hogy több mindent is meg akartok valósítani a játékokkal kapcsolatban.

Amíg mindenki főként a versenyeztetéssel foglalkozik, mi inkább a másik végén fogjuk meg a dolgokat, és a közösségépítésen van a hangsúly. Nekem például a VR (virtuális valóság) technológia a kedvencem, és ez a szórakoztatás mellett az ismeretterjesztést is segítheti, vagy a megfelelő technológia mellett akár egy testnevelésóra is megtartható vele. 

A videojátéknak van egy társadalmi felelősségvállalása is. Hiszen egy szerényebb körülmények közül feltörekvő fiatal is lehet kiemelkedő tehetség, és egy kiugró siker az ő életét is megváltoztathatja. De aki a videojátékokat szereti, az nem csak sportolóvá válhat. Lehet versenyszervező, edző, kommentátor, de az online térben lehet designer, social media kezelő, honlapkészítő is. A világ pedig egyértelműen abba az irányba halad, hogy ebből meg is lehet élni. Egyébként most is folyamatosan keresünk olyan érdeklődőket, akik szívesen foglalkoznának a fent említett példák egyikével.

Magyarországon van már olyan, aki csak ebből él, ez a munkája?

Természetesen. De nem csak játékosok, edzők is főállás-szerűen foglalkoznak a témával, de akár újságírókat is lehet itt említeni, akik kifejezetten erről írnak.

Mit csinál még az egyesület?

Különböző iskolákban tartunk előadásokat, vagy rendezvényeken veszünk részt. Versenyeket is tartunk már most, egyedi igények szerint. Sőt, egyre több cégnek szervezünk csapatépítést. Ezt mi a hagyományos sportok mellett egy remek kiegészítőnek tartjuk. 

Ami még engem érdekel: Xbox vagy Playstation?

Ezt a kérdést szerintem a honlapunkra is fel fogjuk tölteni, annyiszor megkapom. Egyébként szigorúan nézve az Xbox One X egy erősebb gép, mint a Playstation 4 Pro. De a fontos inkább az, hogy melyik gépre milyen játékok jelennek meg. Mi amúgy a rendezvényeken Playstation 4-eket használunk abból kifolyólag, mert a most kedvelt és népszerű játékokból itt talán több elérhető.
 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.