A szombathelyi Fidesz gazdaságélénkítő terve annyira komoly, hogy annak készítői azt sem tudják, melyik adónemnek mikor jár le a befizetési határideje

Farkas Bazsi 2020-03-29 17:42:00
A terv több pontjában sem a címzett önkormányzat az illetékes. Mindezt a város korábbi fejlesztésekért felelős alpolgármestere vetette papírra.

A héten csütörtökön vetett ki magából a szombathelyi Fidesz frakció egy nyílt levelet, amit a mostani városvezetésnek címeztek, és amiben 3 pontba szedett gazdaságélénkítő tervet fogalmaztak meg. 

Ebben az szerepelt, hogy

  • a város mérlegelje az iparűzési adó csökkentésének lehetőségét, amelynél feltétel lenne a dolgozói létszám minél nagyobb arányú megtartása.
  • az építményadó elengedését a 2020-as évre vonatkozóan azon vállalkozásoknál, akik tevékenységük felfüggesztésére kényszerültek, illetve 
  • a személyszállítással foglalkozó kis- és középvállalkozók esetében a súlyadó (hivatalos nevén gépjárműadó) elengedését.

Az építményadó pontnál a levél szerzője, a korábbi fideszes városvezetés fejlesztésekért felelős alpolgármestere Illés Károly megjegyzi, hogy “Ez az intézkedés nagyon időszerű, hisz a befizetések határideje a jövő héten lejár.”


Ezt azért is érdemes kiemelni, mert több tárgyi tévedés mellett Illés azzal sem volt tisztában, hogy az építményadó (akár csak a gépjárműadó) befizetési határideje március 15. volt. Így a levele keltekor a határidő már 9 napja lejárt. 

Építményadót és a súlyadót egyébként csakis természetes személyek esetében, tehát egyetlen cégnél sem, engedheti el vagy mérsékelheti, esetleg részletfizetést engedélyezhet az adóhatóság. (Semmiképpen sem az önkormányzat!) Ehhez is alapos indok kell, leginkább az, ha kivetett adó, vagy adónak minősülő járulék, vagy pótlék megfizetése súlyosan veszélyeztetné az adózó vagy a közeli hozzátartozók megélhetését.

Az építményadó és a súlyadó elengedését vállalkozásoknál javasolja Illés. Tehát nem természetes személyeknél, ami eleve jogszabályellenes lenne. Kár, hogy ezzel a korábbi városvezető nem volt tisztában.


Az iparűzési adót annak mértékében kell fizetnie egy vállalkozásnak, hogy mekkora volt az adott cég bevétele, hivatalosan mondva, mekkora volt az adóalapja. 

Ez Szombathely esetében az adóalap 2%. Azok a vállalkozások mentesülnek az iparűzési adó fizetésétől, amelyek adóalapja nem haladja meg a 2,5 millió forintot, illetve háziorvosi, vagy védőnői vállalkozás ebben az esetben pedig az adóalapja nem haladja meg az éves 20 millió forintot.

Illés javaslata az, hogy amennyiben egy vállalkozás nem bocsát el dolgozókat, úgy csökkenjen az iparűzési adója. Az önkormányzat dönthet úgy, hogy vagy nem szed iparűzési adót, vagy a maximális 2%-nál kevesebbet szed. De arra nincs jogszabályi példa, hogy egy rendelkezés különbséget tesz dolgozókat elbocsátó és nem elbocsátó cégek között. Erre jogszabályt alkotni lehetetlen.

Arról nem is beszélve, hogy az iparűzési adóelőleg befizetésének határideje (nem fogják kitalálni) március 15-én lejárt. 

A következő előleget szeptember 15-én kell befizetni. Azonban ha az adót fizető cég bevétele addigra lecsökken, akkor az az után fizetendő iparűzési adó is elenyésző lesz. Így annál kevésbé fogja megterhelni, az egyébként sajnálatos módon krízisbe került vállalkozást.

Illés egyébként nem taglalja, hogy az adócsökkentéssel járó városi költségvetés bevételkiesését mivel pótolná. A szombathelyi közgyűlés ugyanis februárban elfogadta a 2020-es év költségvetését. 

Kár, hogy a korábbi városvezető nem volt kicsit alaposabb a javaslat tételénél. 

Szólj hozzá!

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.