A szombathelyi Fidesz gazdaságélénkítő terve annyira komoly, hogy annak készítői azt sem tudják, melyik adónemnek mikor jár le a befizetési határideje

Farkas Bazsi 2020-03-29 17:42:00
A terv több pontjában sem a címzett önkormányzat az illetékes. Mindezt a város korábbi fejlesztésekért felelős alpolgármestere vetette papírra.

A héten csütörtökön vetett ki magából a szombathelyi Fidesz frakció egy nyílt levelet, amit a mostani városvezetésnek címeztek, és amiben 3 pontba szedett gazdaságélénkítő tervet fogalmaztak meg. 

Ebben az szerepelt, hogy

  • a város mérlegelje az iparűzési adó csökkentésének lehetőségét, amelynél feltétel lenne a dolgozói létszám minél nagyobb arányú megtartása.
  • az építményadó elengedését a 2020-as évre vonatkozóan azon vállalkozásoknál, akik tevékenységük felfüggesztésére kényszerültek, illetve 
  • a személyszállítással foglalkozó kis- és középvállalkozók esetében a súlyadó (hivatalos nevén gépjárműadó) elengedését.

Az építményadó pontnál a levél szerzője, a korábbi fideszes városvezetés fejlesztésekért felelős alpolgármestere Illés Károly megjegyzi, hogy “Ez az intézkedés nagyon időszerű, hisz a befizetések határideje a jövő héten lejár.”


Ezt azért is érdemes kiemelni, mert több tárgyi tévedés mellett Illés azzal sem volt tisztában, hogy az építményadó (akár csak a gépjárműadó) befizetési határideje március 15. volt. Így a levele keltekor a határidő már 9 napja lejárt. 

Építményadót és a súlyadót egyébként csakis természetes személyek esetében, tehát egyetlen cégnél sem, engedheti el vagy mérsékelheti, esetleg részletfizetést engedélyezhet az adóhatóság. (Semmiképpen sem az önkormányzat!) Ehhez is alapos indok kell, leginkább az, ha kivetett adó, vagy adónak minősülő járulék, vagy pótlék megfizetése súlyosan veszélyeztetné az adózó vagy a közeli hozzátartozók megélhetését.

Az építményadó és a súlyadó elengedését vállalkozásoknál javasolja Illés. Tehát nem természetes személyeknél, ami eleve jogszabályellenes lenne. Kár, hogy ezzel a korábbi városvezető nem volt tisztában.


Az iparűzési adót annak mértékében kell fizetnie egy vállalkozásnak, hogy mekkora volt az adott cég bevétele, hivatalosan mondva, mekkora volt az adóalapja. 

Ez Szombathely esetében az adóalap 2%. Azok a vállalkozások mentesülnek az iparűzési adó fizetésétől, amelyek adóalapja nem haladja meg a 2,5 millió forintot, illetve háziorvosi, vagy védőnői vállalkozás ebben az esetben pedig az adóalapja nem haladja meg az éves 20 millió forintot.

Illés javaslata az, hogy amennyiben egy vállalkozás nem bocsát el dolgozókat, úgy csökkenjen az iparűzési adója. Az önkormányzat dönthet úgy, hogy vagy nem szed iparűzési adót, vagy a maximális 2%-nál kevesebbet szed. De arra nincs jogszabályi példa, hogy egy rendelkezés különbséget tesz dolgozókat elbocsátó és nem elbocsátó cégek között. Erre jogszabályt alkotni lehetetlen.

Arról nem is beszélve, hogy az iparűzési adóelőleg befizetésének határideje (nem fogják kitalálni) március 15-én lejárt. 

A következő előleget szeptember 15-én kell befizetni. Azonban ha az adót fizető cég bevétele addigra lecsökken, akkor az az után fizetendő iparűzési adó is elenyésző lesz. Így annál kevésbé fogja megterhelni, az egyébként sajnálatos módon krízisbe került vállalkozást.

Illés egyébként nem taglalja, hogy az adócsökkentéssel járó városi költségvetés bevételkiesését mivel pótolná. A szombathelyi közgyűlés ugyanis februárban elfogadta a 2020-es év költségvetését. 

Kár, hogy a korábbi városvezető nem volt kicsit alaposabb a javaslat tételénél. 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.