Sárváron befuccsolt a rabszolgatörvény ellenzéki ellehetlenítése

Fehér Buda 2019-02-11 18:49:00
Az ellenzéki képviselők rendkívüli közgyűlést hívtak össze, de rajtuk kívül csak a polgármester jelent meg.

Január 1-től hatályos a rabszolgatörvény néven elhíresült törvénymódosítás, ami évi 250-ről 400-ra emeli az egy évben kiadható maximális túlórák számát. A törvény rengeteg indulatot váltott ki a magyarokból, többször is tüntettek ellene Vas megyében, és az egész országban.

Szombathelyen az ellenzéki képviselők egy rendkívüli közgyűlésen torpedózták meg a törvényt, január 8-án fogadták el azt a rendeletet, miszerint a 100 százalékban önkormányzati tulajdonban működő cégekben ne lehessen elrendelni a 400 óra túlórát. A döntés felforgatta Szombathely közéletét, de azt is megmutatta, hogy az ellenzéki politikusok képesek együttműködni, ha van, ami összekovácsolja őket.

A szombathelyi sikeren felbuzdulva a szentgotthárdi ellenzéki képviselők is megpróbáltak elfogadni egy hasonló rendeletet, ám ott a fideszes képviselők levetették a napirendről a rabszolgatörvény elutasítását célzó előterjesztést. A lépéssel megpróbálkoznak a kőszegi és a zalaegerszegi képviselők is, ott az LMP-s képviselők nyújtják be azt a határozatot, ami megtiltaná az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságoknak, hogy alkalmazzák a rabszolgatörvényt.

A sárvári képviselők közül Németh Zsolt, Eiveck Péter és Szabó Lajos is megpróbálták elfogadtatni egy hasonló rendeletet, és kezdeményezték a rendkívüli közgyűlés összehívását. A február 4-i közgyűlésre azonban a város fideszes képviselői nemes egyszerűséggel nem mentek el, így az határozatképtelen lett. Németh Zsolttól, a Híd a Jövőnkért Egyesület elnökétől megtudtuk, hogy a kezdeményező képviselőkön kívül csak az ülést levezető polgármester jelent meg.

Emiatt Sárváron nem tudták elrendelni, hogy az önkormányzati tulajdonú cégekben ne lehessen bevezetni a 400 óra túlórát.

Az ellenzéki képviselők emellett azt akarták kérni a sárvári munkáltatóktól, hogy ne alkalmazzák a túlóratörvényt, ehelyett inkább ösztönzéssel bírják a munkavállalókat többletmunkára.

Németh Zsolt azt is elmondta, hogy az előterjesztést aláíró képviselők célja volt a dolgozók felvilágosítása is. Azt szerették volna elérni, hogy a sárváriak tisztában legyenek azzal, hogy mit jelent az, hogy 250-ről 400 órára emelték a túlórakeretet, és hogy mit jelent az, hogy 12 hónapról 36 hónapra emelték a kifizethetőséget, és lecsökkentették a szabadnapok számát.

A határozati javaslatot benyújtó képviselők azon az állásponton vannak, hogy a munkavállalóknak heti 40 óra munkára európai szintű bért kell adni, amiből megfelelő módon tudnak élni az emberek. Ha ez nem következik be, akkor a fiatal, jól képzett munkavállalók el fogják hagyni az országot, ami hosszú távon megkérdőjelezi a magyarság sorsát.

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.