Sárváron befuccsolt a rabszolgatörvény ellenzéki ellehetlenítése

Fehér Buda 2019-02-11 18:49:00
Az ellenzéki képviselők rendkívüli közgyűlést hívtak össze, de rajtuk kívül csak a polgármester jelent meg.

Január 1-től hatályos a rabszolgatörvény néven elhíresült törvénymódosítás, ami évi 250-ről 400-ra emeli az egy évben kiadható maximális túlórák számát. A törvény rengeteg indulatot váltott ki a magyarokból, többször is tüntettek ellene Vas megyében, és az egész országban.

Szombathelyen az ellenzéki képviselők egy rendkívüli közgyűlésen torpedózták meg a törvényt, január 8-án fogadták el azt a rendeletet, miszerint a 100 százalékban önkormányzati tulajdonban működő cégekben ne lehessen elrendelni a 400 óra túlórát. A döntés felforgatta Szombathely közéletét, de azt is megmutatta, hogy az ellenzéki politikusok képesek együttműködni, ha van, ami összekovácsolja őket.

A szombathelyi sikeren felbuzdulva a szentgotthárdi ellenzéki képviselők is megpróbáltak elfogadni egy hasonló rendeletet, ám ott a fideszes képviselők levetették a napirendről a rabszolgatörvény elutasítását célzó előterjesztést. A lépéssel megpróbálkoznak a kőszegi és a zalaegerszegi képviselők is, ott az LMP-s képviselők nyújtják be azt a határozatot, ami megtiltaná az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságoknak, hogy alkalmazzák a rabszolgatörvényt.

A sárvári képviselők közül Németh Zsolt, Eiveck Péter és Szabó Lajos is megpróbálták elfogadtatni egy hasonló rendeletet, és kezdeményezték a rendkívüli közgyűlés összehívását. A február 4-i közgyűlésre azonban a város fideszes képviselői nemes egyszerűséggel nem mentek el, így az határozatképtelen lett. Németh Zsolttól, a Híd a Jövőnkért Egyesület elnökétől megtudtuk, hogy a kezdeményező képviselőkön kívül csak az ülést levezető polgármester jelent meg.

Emiatt Sárváron nem tudták elrendelni, hogy az önkormányzati tulajdonú cégekben ne lehessen bevezetni a 400 óra túlórát.

Az ellenzéki képviselők emellett azt akarták kérni a sárvári munkáltatóktól, hogy ne alkalmazzák a túlóratörvényt, ehelyett inkább ösztönzéssel bírják a munkavállalókat többletmunkára.

Németh Zsolt azt is elmondta, hogy az előterjesztést aláíró képviselők célja volt a dolgozók felvilágosítása is. Azt szerették volna elérni, hogy a sárváriak tisztában legyenek azzal, hogy mit jelent az, hogy 250-ről 400 órára emelték a túlórakeretet, és hogy mit jelent az, hogy 12 hónapról 36 hónapra emelték a kifizethetőséget, és lecsökkentették a szabadnapok számát.

A határozati javaslatot benyújtó képviselők azon az állásponton vannak, hogy a munkavállalóknak heti 40 óra munkára európai szintű bért kell adni, amiből megfelelő módon tudnak élni az emberek. Ha ez nem következik be, akkor a fiatal, jól képzett munkavállalók el fogják hagyni az országot, ami hosszú távon megkérdőjelezi a magyarság sorsát.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.