Sárváron befuccsolt a rabszolgatörvény ellenzéki ellehetlenítése

Fehér Buda 2019-02-11 18:49:00
Az ellenzéki képviselők rendkívüli közgyűlést hívtak össze, de rajtuk kívül csak a polgármester jelent meg.

Január 1-től hatályos a rabszolgatörvény néven elhíresült törvénymódosítás, ami évi 250-ről 400-ra emeli az egy évben kiadható maximális túlórák számát. A törvény rengeteg indulatot váltott ki a magyarokból, többször is tüntettek ellene Vas megyében, és az egész országban.

Szombathelyen az ellenzéki képviselők egy rendkívüli közgyűlésen torpedózták meg a törvényt, január 8-án fogadták el azt a rendeletet, miszerint a 100 százalékban önkormányzati tulajdonban működő cégekben ne lehessen elrendelni a 400 óra túlórát. A döntés felforgatta Szombathely közéletét, de azt is megmutatta, hogy az ellenzéki politikusok képesek együttműködni, ha van, ami összekovácsolja őket.

A szombathelyi sikeren felbuzdulva a szentgotthárdi ellenzéki képviselők is megpróbáltak elfogadni egy hasonló rendeletet, ám ott a fideszes képviselők levetették a napirendről a rabszolgatörvény elutasítását célzó előterjesztést. A lépéssel megpróbálkoznak a kőszegi és a zalaegerszegi képviselők is, ott az LMP-s képviselők nyújtják be azt a határozatot, ami megtiltaná az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságoknak, hogy alkalmazzák a rabszolgatörvényt.

A sárvári képviselők közül Németh Zsolt, Eiveck Péter és Szabó Lajos is megpróbálták elfogadtatni egy hasonló rendeletet, és kezdeményezték a rendkívüli közgyűlés összehívását. A február 4-i közgyűlésre azonban a város fideszes képviselői nemes egyszerűséggel nem mentek el, így az határozatképtelen lett. Németh Zsolttól, a Híd a Jövőnkért Egyesület elnökétől megtudtuk, hogy a kezdeményező képviselőkön kívül csak az ülést levezető polgármester jelent meg.

Emiatt Sárváron nem tudták elrendelni, hogy az önkormányzati tulajdonú cégekben ne lehessen bevezetni a 400 óra túlórát.

Az ellenzéki képviselők emellett azt akarták kérni a sárvári munkáltatóktól, hogy ne alkalmazzák a túlóratörvényt, ehelyett inkább ösztönzéssel bírják a munkavállalókat többletmunkára.

Németh Zsolt azt is elmondta, hogy az előterjesztést aláíró képviselők célja volt a dolgozók felvilágosítása is. Azt szerették volna elérni, hogy a sárváriak tisztában legyenek azzal, hogy mit jelent az, hogy 250-ről 400 órára emelték a túlórakeretet, és hogy mit jelent az, hogy 12 hónapról 36 hónapra emelték a kifizethetőséget, és lecsökkentették a szabadnapok számát.

A határozati javaslatot benyújtó képviselők azon az állásponton vannak, hogy a munkavállalóknak heti 40 óra munkára európai szintű bért kell adni, amiből megfelelő módon tudnak élni az emberek. Ha ez nem következik be, akkor a fiatal, jól képzett munkavállalók el fogják hagyni az országot, ami hosszú távon megkérdőjelezi a magyarság sorsát.

Szólj hozzá!

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról