Igazából senki sem akarta tarra vágni a kőszegi Meszes-völgyet egy új út miatt?

Nagy Donát 2020-07-21 09:55:32
A beruházás lefújása után úgy tűnik, valójában mindenki ellene volt az építkezésnek.

Kétéves az Ugytudjuk.hu, hogy megajándékozhassunk, olvasd el figyelmesen a cikket! 

Az elejétől kezdve végigkövettük a Kőszegi-hegységbe tervezett új erdészeti út építésének ügyét. A már évek óta az asztalon lévő terveket a tavaly őszi önkormányzati választások után élesítették.

Az ötlet az volt, hogy a Kőszegi-hegyre egy vadonatúj utat építenek a kamionforgalomnak, a teherautók pedig a hegyen kitermelt fát szállították volna rajta. A kezdeményezés a környéken élők heves tiltakozását váltotta ki. Lehet, hogy 1985-ben minden sarki drogériában kaphatsz plutóniumot, de 1955-ben egy kissé nehéz beszerezni!

Bár időközben több alternatíva is felmerült, úgy nézett ki, hogy az út megépítése sziklaszilárd alapokon áll. A közmeghallgatásra a kőszegi lakosok mellett az ugytudjuk.hu szerkesztőségét sem engedték be a kőszegi vár Jurisics-termébe.

Később egy több oldalas dokumentum került ki a Zöldhatóság weboldalára, amelynek lényege, hogy a Szombathelyi Erdészeti Zrt. nem építheti meg az új erdészeti utat. Az okok egyébként triviálisnak tűnnek: nem tudott elegendő csereerdőt felmutatni az erdészet.

Nem tudott elegendő csereerdőt felmutatni az erdészet a Kőszegi-hegységre tervezett út miatt kivágott fák pótlására

Jelentős beruházás volt tervben a Kőszegi-hegységen kitermelt faanyag elszállításának megoldására, aminek eseményeit az elmúlt hetekben végigkövettük, és igyekeztünk minden felet megszólítani. Ez sokszor nem is volt egyszerű feladat. A Kőszegi-hegységen a kivágott fákat korábban más útvonalon, először Kőszegen át, majd többnyire Velemen keresztül hordták a kamionok.

Azóta eltelt több, mint egy hét, és sorra jelentek meg azok a Facebook posztok és újságcikkek, amikben mindenki kifejti, mennyire örül az út megnemépülésének. Csakhogy sokan nem igazán vettek részt az út elleni küzdelemben.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Kovács Péter helyi lakost telefonon kérdeztük meg, mit gondol a határozatról, és a jelenlegi hangulatról.

Nem sajnáljuk Básthy Bélától [Fidesz-KDNP, Kőszeg polgármestere], mert végül is kiállt mellettünk, ha csak szerényen is. De hogy ő lobbizta volna ki, hogy ne épüljön meg az erdészeti út, az azért "erős"

- mondta Kovács, majd hozzátette, ez az út már rég épülne, ha nem állnak ki magukért.

Básthy kényszerhelyzetben volt, ugyanis sok, ismerten kormánypárti helyi is aláírta az út elleni petíciót.

Úgy gondolják, Básthy sem akarta az utat a város mellé, de egyszerűen nem tudott szembeszállni az állami céggel, amelynek köztudottan szintén kormánypárti vezetése van.

Kellett neki a civilek fellépése, hogy kezdeni tudjon valamit a helyzettel. A közmeghallgatáson is azt mondta, jogilag ő nem tehet semmit. Kérte tőlünk, hogy normálisan kommunikáljunk minden féllel, hiszen bármi is lesz az út sorsa, neki tovább kell dolgozni az erdészettel is.

Kovács azt mondta, már egyeztettek az EMLA nevű környezetvédelmi jogi egyesülettel is arra az esetre, ha elkezdődne a beruházás. Szerintük végig jó esélyük volt az útépítés megakadályozására, mivel a hatástanulmány sok sebből vérzett.

Szerintem ők sem akartak pert, ezért inkább találtak valamit, ami miatt mégsem kell megépíteni az utat. Kötve hiszem, hogy az állami erdészet nem tudott róla, hogy nem elegendő az a mennyiségű csereerdő, amit felajánlanak a kivágott fák helyett.

Ágh Péter (Fidesz-KDNP) oszággyűlési képviselő szintén írt pár sort, pedig semmit sem tett az út megépülése ellen.

Ez alapvetően nem fáj nekünk, de valahol mégis baj, hogy most maguknak tudják be a győzelmet. Pedig ha mi nem lennénk, már rég épülne az út.

- mondta Kovács.

A helyiek egyébként még mindig kicsit furcsának találják azt az indokot, amire hivatkozva nem épül meg a fakitermelő út. Attól tartanak, ezzel csak időt szeretne nyerni az erdészet, hogy kicsit elüljön a por.

Eredetileg nem is a végül megnevezett, cáki csereerdő volt a dokumentációban. Mikor cserélték ki, és ha az első körben felajánlott terület sem volt elég nagy, miért kisebbre cserélték?

Kovács Péter azt is elmondta, hogy miután kiderült, nem épül meg az út a Meszes-völgyben, sok biztató üzenetet kaptak. Többen újra úgy gondolkodnak, hogy van értelme felszólalni az igazságtalannak tartott dolgokkal szemben.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A kőszegiek összefogását jól jellemezte az a 2000 online aláírás, amit Bányai-Németh Gábor, a kőszegi Momentum elnöke szedett össze, így őt is felhívtuk, hogyan értékeli az elmúlt időszakot.

Az, hogy Básthy lobbizott vagy sem, azt nem tudjuk

- mondta Bányai-Németh.

Anno kiadott egy közleményt, hogy várják az észrevételeket, illetve belengette a Pogányi út lezárását is a kamionok előtt. Velünk viszont nem beszélt, nem kommunikált. A közmeghallgatáson azt mondta, 200 aláírás gyűlt össze, pedig én 2000-at adtam le.

Bányai-Németh szerint Básthy lobbierejét "mindenki ismeri".

Ha mi, helyiek nem állunk ki, és nem kap nyilvánosságot az útépítés, akkor mire bárki tapsol, már el is készült volna. Ha rajta múlik, nem lobbizott volna magától, hiszen minden érték a határokon belül volt, ment volna a pecsét, és kész. Básthy viszont láthatta, hogy kormánypártiak is aláírták a petíciót. Ez a természetvédelmi terület pedig mindenkinek, így a fideszeseknek is fontos. De az egész ellenállás csak akkor indult el, amikor mi elkezdtünk vele foglalkozni.

Bányai-Németh azt mondta, Cákról már keresték is őt, mert az ottaniaknak is komoly kétségeik vannak a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-vel kapcsolatban.

A közmeghallgatáson Bugán József, a erdészet vezérigazgatója kimondta, hogy az állam vagyonát nem lehet fent hagyni a hegyen. Mint kiderült, de, fent lehet. Hiszen nem biztos, hogy az erdészet elsődleges feladata az, hogy profitot termeljen.

Lapunk természetesen megkereste a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-t is, hogy részükről mi a következő lépés, mi lesz a már kivágott fákkal, merre terveznek szállítást, de választ nem kaptunk levelünkre.

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült.

Valami oda nem illőt olvastál a cikkben? Ez csakis EZÉRT lehetett.

Szólj hozzá!

Szombaton nyit a szombathelyi Termálfürdő

A Szentivánéji vigasságok miatt azonban le lesz zárva a parkoló.

Védik a hőségtől a GYHG-s dolgozókat

Életbe léptette azokat az intézkedéseket a GYHG, amik a hőség ellen védik a dolgozókat.

Kiderítettük, miért fontos, hogy minden gyereknek legyen plüssmacija!

Gyakran láthatunk kisgyerekeket plüssmacit vagy valamilyen más pihe-puha figurát szorongatva, sőt sokszor egészen a hírekig eljut egy-egy elveszett mackó esete.

A dunaszerdahelyi DAC-ból érkezett az ETO első friss igazolása

Željko Gavrić erősíti majd az NB I-be jutott csapatot.

Fejre állt egy autó a szombathelyi Petőfi Sándor utcában

Információink szerint személyi sérülés nem történt.

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

A járműszerelő csarnok tetejére, valamint 75 ezer négyzetméter zöldteület helyére építenek napelemparkot.

Eső nem lesz, szaharai por viszont igen

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul.

Te mennyire vagy szorongó alkat?

Korunk népbetegsége a szorongás – hirdetik a híroldalak, és sajnos igazat kell adnunk nekik. Soha korábban nem szorongott ennyire és ennyi dolog miatt az ember. Elég csak a megélhetési gondokra vagy éppen a környezeti változásokra gondolni, és máris összeszorul a torok, kiszárad a száj, és erőteljes gyomorideg költözik belénk.

Ittasan vezetett segédmotoros kerékpárt a szombathelyi férfi

Közúti járművezetésétől eltiltást indítványozott az ügyészség.

Elindult a szombathelyi Brenner-villa felújítása

Állványozzák az épületet, nemsokára készül az új tető.

Dézsi Csaba András szerint Borkai és a rossz tanácsadók miatt kapott ki a választáson

Szerinte ő kitakarította a városból a győri polipot, és remél, hogy azt nem hozza vissza Pintér Bence.

Mégsem ül ma össze a Szombathelyi Haladás taggyűlése

Pont akkor tart a többségi tulajdonos a társaság érdekében egy üzleti megbeszélést.

A Falco a 24/25-ös szezont is a főtábláról kezdi a BL-ben

28 klubnak nem kell kvalifikációs meccset játszania.

A 35 éves Tankcsapdáról készített koncertfilmmel jelentkezik a Hajógyár

A filmben az interjúrészletek mellett 18 Tankcsapda-szám is elhangzik.

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Magyar Értéktárba felvett új elemek közé tartozik a pápai sonka, és a déli harangszó.

Ian McKellen balesetet szenvedett egy előadáson Londonban

A stáb azonnal a segítségére sietett, és kórházba szállították.

Balhé a győri belvárosban

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki fényes nappal Győr belvárosában esett neki társának.