Igazából senki sem akarta tarra vágni a kőszegi Meszes-völgyet egy új út miatt?

Nagy Donát 2020-07-21 09:55:32
A beruházás lefújása után úgy tűnik, valójában mindenki ellene volt az építkezésnek.

Kétéves az Ugytudjuk.hu, hogy megajándékozhassunk, olvasd el figyelmesen a cikket! 

Az elejétől kezdve végigkövettük a Kőszegi-hegységbe tervezett új erdészeti út építésének ügyét. A már évek óta az asztalon lévő terveket a tavaly őszi önkormányzati választások után élesítették.

Az ötlet az volt, hogy a Kőszegi-hegyre egy vadonatúj utat építenek a kamionforgalomnak, a teherautók pedig a hegyen kitermelt fát szállították volna rajta. A kezdeményezés a környéken élők heves tiltakozását váltotta ki. Lehet, hogy 1985-ben minden sarki drogériában kaphatsz plutóniumot, de 1955-ben egy kissé nehéz beszerezni!

Bár időközben több alternatíva is felmerült, úgy nézett ki, hogy az út megépítése sziklaszilárd alapokon áll. A közmeghallgatásra a kőszegi lakosok mellett az ugytudjuk.hu szerkesztőségét sem engedték be a kőszegi vár Jurisics-termébe.

Később egy több oldalas dokumentum került ki a Zöldhatóság weboldalára, amelynek lényege, hogy a Szombathelyi Erdészeti Zrt. nem építheti meg az új erdészeti utat. Az okok egyébként triviálisnak tűnnek: nem tudott elegendő csereerdőt felmutatni az erdészet.

Nem tudott elegendő csereerdőt felmutatni az erdészet a Kőszegi-hegységre tervezett út miatt kivágott fák pótlására

Jelentős beruházás volt tervben a Kőszegi-hegységen kitermelt faanyag elszállításának megoldására, aminek eseményeit az elmúlt hetekben végigkövettük, és igyekeztünk minden felet megszólítani. Ez sokszor nem is volt egyszerű feladat. A Kőszegi-hegységen a kivágott fákat korábban más útvonalon, először Kőszegen át, majd többnyire Velemen keresztül hordták a kamionok.

Azóta eltelt több, mint egy hét, és sorra jelentek meg azok a Facebook posztok és újságcikkek, amikben mindenki kifejti, mennyire örül az út megnemépülésének. Csakhogy sokan nem igazán vettek részt az út elleni küzdelemben.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Kovács Péter helyi lakost telefonon kérdeztük meg, mit gondol a határozatról, és a jelenlegi hangulatról.

Nem sajnáljuk Básthy Bélától [Fidesz-KDNP, Kőszeg polgármestere], mert végül is kiállt mellettünk, ha csak szerényen is. De hogy ő lobbizta volna ki, hogy ne épüljön meg az erdészeti út, az azért "erős"

- mondta Kovács, majd hozzátette, ez az út már rég épülne, ha nem állnak ki magukért.

Básthy kényszerhelyzetben volt, ugyanis sok, ismerten kormánypárti helyi is aláírta az út elleni petíciót.

Úgy gondolják, Básthy sem akarta az utat a város mellé, de egyszerűen nem tudott szembeszállni az állami céggel, amelynek köztudottan szintén kormánypárti vezetése van.

Kellett neki a civilek fellépése, hogy kezdeni tudjon valamit a helyzettel. A közmeghallgatáson is azt mondta, jogilag ő nem tehet semmit. Kérte tőlünk, hogy normálisan kommunikáljunk minden féllel, hiszen bármi is lesz az út sorsa, neki tovább kell dolgozni az erdészettel is.

Kovács azt mondta, már egyeztettek az EMLA nevű környezetvédelmi jogi egyesülettel is arra az esetre, ha elkezdődne a beruházás. Szerintük végig jó esélyük volt az útépítés megakadályozására, mivel a hatástanulmány sok sebből vérzett.

Szerintem ők sem akartak pert, ezért inkább találtak valamit, ami miatt mégsem kell megépíteni az utat. Kötve hiszem, hogy az állami erdészet nem tudott róla, hogy nem elegendő az a mennyiségű csereerdő, amit felajánlanak a kivágott fák helyett.

Ágh Péter (Fidesz-KDNP) oszággyűlési képviselő szintén írt pár sort, pedig semmit sem tett az út megépülése ellen.

Ez alapvetően nem fáj nekünk, de valahol mégis baj, hogy most maguknak tudják be a győzelmet. Pedig ha mi nem lennénk, már rég épülne az út.

- mondta Kovács.

A helyiek egyébként még mindig kicsit furcsának találják azt az indokot, amire hivatkozva nem épül meg a fakitermelő út. Attól tartanak, ezzel csak időt szeretne nyerni az erdészet, hogy kicsit elüljön a por.

Eredetileg nem is a végül megnevezett, cáki csereerdő volt a dokumentációban. Mikor cserélték ki, és ha az első körben felajánlott terület sem volt elég nagy, miért kisebbre cserélték?

Kovács Péter azt is elmondta, hogy miután kiderült, nem épül meg az út a Meszes-völgyben, sok biztató üzenetet kaptak. Többen újra úgy gondolkodnak, hogy van értelme felszólalni az igazságtalannak tartott dolgokkal szemben.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A kőszegiek összefogását jól jellemezte az a 2000 online aláírás, amit Bányai-Németh Gábor, a kőszegi Momentum elnöke szedett össze, így őt is felhívtuk, hogyan értékeli az elmúlt időszakot.

Az, hogy Básthy lobbizott vagy sem, azt nem tudjuk

- mondta Bányai-Németh.

Anno kiadott egy közleményt, hogy várják az észrevételeket, illetve belengette a Pogányi út lezárását is a kamionok előtt. Velünk viszont nem beszélt, nem kommunikált. A közmeghallgatáson azt mondta, 200 aláírás gyűlt össze, pedig én 2000-at adtam le.

Bányai-Németh szerint Básthy lobbierejét "mindenki ismeri".

Ha mi, helyiek nem állunk ki, és nem kap nyilvánosságot az útépítés, akkor mire bárki tapsol, már el is készült volna. Ha rajta múlik, nem lobbizott volna magától, hiszen minden érték a határokon belül volt, ment volna a pecsét, és kész. Básthy viszont láthatta, hogy kormánypártiak is aláírták a petíciót. Ez a természetvédelmi terület pedig mindenkinek, így a fideszeseknek is fontos. De az egész ellenállás csak akkor indult el, amikor mi elkezdtünk vele foglalkozni.

Bányai-Németh azt mondta, Cákról már keresték is őt, mert az ottaniaknak is komoly kétségeik vannak a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-vel kapcsolatban.

A közmeghallgatáson Bugán József, a erdészet vezérigazgatója kimondta, hogy az állam vagyonát nem lehet fent hagyni a hegyen. Mint kiderült, de, fent lehet. Hiszen nem biztos, hogy az erdészet elsődleges feladata az, hogy profitot termeljen.

Lapunk természetesen megkereste a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-t is, hogy részükről mi a következő lépés, mi lesz a már kivágott fákkal, merre terveznek szállítást, de választ nem kaptunk levelünkre.

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült.

Valami oda nem illőt olvastál a cikkben? Ez csakis EZÉRT lehetett.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.