Ötcsillagos jutalomfalatok Sárváron: Kondora István polgármester és a városvezetés több milliós jutalmai

ugytudjuk.hu 2024-10-25 09:16:37
Akár csak 5 évvel ezelőtt, a mostani ciklus végén is jutalmat kapott a polgármester és az alpolgármester.

Bár a Sárvári Média beszámolt a 2024 szeptemberében tartott képviselő-testületi ülésről, a kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében a helyi média egy fontos eseményéről elfelejtette tájékoztatni a város polgárait.

A testületi ülés egyik fontos döntése volt, hogy a város képviselői jutalmat szavaztak meg Kondora István polgármesternek.

Kondora az indoklás szerint „2019. október 13. és 2024. augusztus 31. napja között végzett kiemelkedő színvonalú polgármesteri tevékenysége elismeréseként” részesült 6 havi jutalomban. A polgármester havi illetménye havi bruttó 975 ezer forint, a hat havi jutalom összege tehát 5 millió 850 forint.

Sárváron minden választás után az első, és úgy tűnik legfontosabb várost érintő ügynek Kondora jutalmazása bizonyul. Így volt ez már 2019-ben is, amikor a novemberi ülésen a képviselő-testület „2018. május 1. és 2019. április 30. közötti időszakban végzett munkáját” ismerte el 6 havi jutalommal, ami akkor 3 és fél millió forintot jelentett.

A sárvári képviselők szerint tehát Kondora folyamatosan magas színvonalon látja el a munkáját, kivéve 2019. május elseje és 2019. október 12. napja közt. A polgármester munkája egyedül ebben az 5 és fél hónapban – valamilyen rejtélyes oknál fogva – nem bizonyult jutalomra érdemesnek.

A testületi ülésen nem csak Kondora István polgármesternek, hanem Szabó Zoltán társadalmi megbízatású alpolgármesternek is jutalmat szavaztak meg a képviselők, aki szintén 6 havi jutalomban részesült

Szabó Zoltán 2020 január 1-jétől volt Sárvár társadalmi megbízatású alpolgármestere. A városban korábban ilyen tisztség nem létezett, a városvezetés ezt kifejezetten Szabó részére hozta létre, miután a 2019 őszi önkormányzati választáson a kertvárosi körzetben Klimits István ellenzéki jelölt legyőzte. Megválasztása után alpolgármesterként havi 314 ezer 100 forint tiszteletdíjban és 47 ezer 115 forint összegű költségtérítésben részesült. Az önkormányzati törvény (Mötv. 80. § 2.) lehetővé teszi a társadalmi megbízatású alpolgármester számára, hogy a tiszteletdíja egészéről vagy meghatározott részéről lemondjon, Szabó Zoltán ezt - nem meglepő módon - nem tette meg. Sőt Kondora javaslatára – ahogy az Máhr Tivadar tiszteletdíja esetében is minden ciklus elején történik – a törvény szerint megállapítható legmagasabb összeget szavazták meg részére tiszteletdíjként.

A sárvári adófizetők nem csupán a Kondora részére megszavazott milliós jutalmakat állták az elmúlt években, hanem magáncélra használható gépkocsit is biztosítanak neki. S amíg a város korábbi polgármesterének Dénes Tibornak nem volt szüksége tanácsadóra, addig Kondora 2019 óta csak Gagyi Levente segítségével tudja ellátni a feladatait, ami ebben a ciklusban 27 millió forintba került a sárváriaknak. Máig nem tudni, hogy Gagyi tanácsadói tevékenysége miben állt pontosan, így azt sem tudni, vajon az országosan is elhíresült 19 millió foritnos garázsvécé felújítása már a közös munka eredménye lett volna.

A COVID-járvány idején az önkormányzat súlyos gazdasági nehézségeire tekintettel bevezetett megszorító intézkedések (pl. a város sportszervezeteinek járó támogatás teljes megvonása) Szabó Zoltán juttatását éppúgy nem érintette, ahogy Gagyi Levente évi 5 millió 400 ezer forintos tanácsadó fizetését sem. Bár Kondora szerint a COVID egy „atombombaként” sújtotta a várost , a 2021 januári testületi ülésen Szabó Zoltán 3 havi illetményének megfelelő, 940 ezer forint összegű jutalmazását javasolta.

Mivel a kormány 2022 január 1-jén 40 %-al emelte a polgármesterek fizetését (Kondora esetében 698 ezerről 975 ezer forintra), így Szabó Zoltán tiszteletdíja is közel 440 ezer forintra, költségtérítése pedig 65 ezer forintra nőtt. 

Alpolgármesterként az elmúlt öt évben Szabó Zoltán feladatkörébe tartozott a város egészségügyének menedzselése, a milliós jutalmat tehát ezen a téren végzett „kiemelkedő munkájáért” kapta. Sárváron az elmúlt ciklusban a házi- és gyermekorvosi rendelések terén a következő változások zajlottak le:

  • 2022 szeptemberében váratlanul elhunyt a 2. számú körzet háziorvosa.  A városvezetésnek az egész önkormányzati ciklus ideje nem sikerült utódot találni, több mint két év után, november 1-jétől lesz új háziorvosa a körzetnek. 
  • A gyermekorvosi ellátás terén már ezt sem sikerült elérni, ezen a téren egyértelmű visszalépés következett be. A városban praktizáló 3 távozó gyermekorvost Szabó Zoltánéknak csak két orvossal sikerült pótolni. Sárváron a mai napig rejtély övezi, hogy a városvezetés és Szabó Zoltán a „kiemelkedő munkája” részeként miért nem tárgyalt a távozó Gecse-Kálózi Patríciával 2023 szeptemberében, s miért nem tett semmilyen lépést a kompromisszumra nyitottságot mutató doktornő maradása érdekében.
  • A sárvári képviselő-testület végül a 2024 júliusi ülésén kezdeményezte „a sárvári gyermekorvosi alapellátási körzetek átalakítását a sárvári 1. számú gyermekorvosi körzet tartós betöltetlenségére figyelemmel”, ami azt jelenti, hogy a három gyermekorvosi körzetet két körzetre redukálta le.

Sárváron úgy tűnik tehát, hogy hiába nőtt a Városházán a politikusi pozíciók száma (alpolgármester, tanácsadó), a gyermekes családok egészségügyi ellátását biztosító orvosok és körzetek száma - és ezzel együtt az ellátás színvonala  - viszont csökkent.

Ha összegezzük, Szabó Zoltán alpolgármesteri tisztsége az elmúlt 5 évben tiszteletdíj és költségtérítés címén több mint 25 millió forintba került a sárvári adófizetőknek. A „kiemelkedő munkájáért” kapott kilenc havi jutalom pedig ezen felül több mint 3 és fél millió forintba. Szabó Zoltán továbbá az összesen felvett 28,5 millió forint mellett azzal is „megtisztelte” a város lakóit, hogy két évig a telefonköltségeit is ők állhatták. Érdemes megjegyezni, hogy mindezen juttatásokat a távozó alpolgármester annak köszönhetően kapta, hogy 2019-ben megbukott a kertvárosi körzetben Klimits Istvánnal szemben. Sokatmondó, hogy a Kondora által milliós jutalmakkal honorált „kiemelkedő munkája” ellenére Szabó Zoltán idén júniusban már el sem mert indulni a választáson, hogy visszaszerezze az elvesztett képviselői helyét. Azzal, hogy Klimits ebben a körzetben aratta az egész városban a választás legfölényesebb győzelmét (68 %), a kertvárosiak egyúttal Szabó Zoltán „kiemelkedő munkájáról” is lesújtó véleményt mondtak.

Kondora az elmúlt 5 és fél évben (2018-2024) összesen 9 millió 300 ezer forint (12 havi) jutalmat vett fel. Érdemes megemlíteni, hogy a sárvári polgármester kiemelkedő munkájának része volt, hogy 2023-ban azzal az indokkal vette el a 70 év feletti, 155 ezer forint alatti összegben részesülő nyugdíjasok időskorúak támogatását, hogy azok túl sok pluszjuttatást kaptak. Kondora szavaival: „Figyelembe veszem, azt, hogy a nyugdíjasok novemberben kapnak, egy mondjuk úgy, hogy jelentősebb nyugdíjkiegészítést, figyelembe veszem, hogy januárban a nyugdíjasok kapnak egy teljes összeget, 13. havi nyugdíjat.”  2022-ben 780 sárvári nyugdíjas összesen 6 millió 250 ezer forint értékben kapott Tesco-s utalványt, 2023-ban a 18 %-os infláció idején Kondora kiemelkedő városvezetői munkájának hála, nekik már 6 ezer forintos utalvány sem jutott. Míg a rászoruló kisnyugdíjasoktól elvette az időskorúak támogatását, ugyanabban az évben Sárvár polgármestere 33 millió forint jutalmat osztott szét az önkormányzati dolgozóknak.

Kondora kiemelkedő polgármesteri munkája úgy tűnik tehát, hogy a több milliós jutalomfalatokról marad híres, amelyből ha a kisnyugdíjasoknak nem is, neki magának bizonyosan mindig bőven jut. Kondora városvezetői tevékenységét mindenesetre a város polgárai közt korántsem értékelték olyan kiemelkedőnek a választáson, mint párttársai, ezt mutatja, hogy a helyi Fidesz az egyik legrosszabb eredményét érte el a júniusi választáson.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Kósa Roland lett Győr alpolgármestere

Konszenzussal választották meg.

Lemondott mandátumáról Jenei Ferenc

A győri önkormányzati képviselő mandátumát Rosinger Tímea veszi fel.

Mit kell tudni a chili paprika aromáról?

A chili kapcsán nincs ember a Földön, aki ne a tüzes csípősségre asszociálna.

Az Audi vezetése Győr új polgármesterénél járt

A mai találkozó megerősítette a feleket abban, hogy erős a partnerség a város és a vállalat között.

Marad az előterjesztések 5 napos közzétételi ideje Sárváron

Kondora polgármester visszavonta az szmsz ezen módosítását.

Többszöri próbálkozás után kapták el a győri kábítószerneppert a rendőrök

Rendszeresen vezetett jogsi nélkül kábítószer hatása alatt.

Illegális fegyvertartóra csaptak le Sárváron

Puskát és 100 darab lőszert találtak.

Frontális karambol történt a 82-esen, Győrújbarátnál

A baleset miatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt.

DK: A győri megyei közgyűlés járjon el a sugárterápiás gépek javításának érdekében!

Ha arra volt pénz, hogy a megyei önkormányzat 100 millió forintért bérelje a győri Csónakházat, amelynek a fenntartása azóta is milliókat emészt fel, akkor a sugárterápiás gépekre is legyen! - véli a párt.

Újranyit az oladi posta Szombathelyen

Február, március környékén kezdheti meg működését. Nem a Posta fogja üzemeltetni.

Megint nincs fizetés a Haladás VSE-ben

Hova lesz az évi 250 millió forintos minisztériumi támogatás?

Nem ismerte el bűnösségét a kiskorú veszélyeztetésével vádolt szombathelyi sportegyesületi edző

Az egyik sértett az edzőtáborban elszenvedett bántalmazás miatt nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket is elszenvedett, és kórházi ellátásra szorult.

Így változik meg az üzleti környezet a NIS2 irányelv hatálybalépésével

Komoly időszakban vagyunk, ami az üzleti környezetet illeti, mert a NIS2 irányelv hatálybalépésével sok minden megváltozik a nagyvállalati szférában. Ennek nyomán egy nagyon komplex kibervédelmi környezet alakul ki, ami az Európai Unión belül kap teret.