10 ezer forintos tescós utalványokat hoz a nyuszi a sárvári nyugdíjasoknak

Farkas Bazsi 2024-03-20 07:32:00
Kondora István, fideszes polgármester levelének kíséretében.

Sárvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelete alapján, azokat a sárvári, a 70. életévüket betöltött polgárokat, akik részére a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság, havi nettó 177 ezer 422 forint meg nem haladó folyósít időskorúak támogatásában részesítem - így kezdődik az a levél, amit olvasónk küldött el szerkesztőségünknek, és amit Kondora István (Fidesz-KDNP) polgármester írt alá. 

A borítékban nem csak levél, de 10 ezer forintos bevásárlóutalvány is lapult, amit a Tescoban válthatnak be az idősek. 

Ez azért meglepő, mert a sárvári médiában, Kondora István polgármester Facebook-oldalán és az önkormányzat részéről előzetesen semmilyen információ nem jelent meg arról, hogy a nyugdíjasok idén ismét kapnak utalványokat.

Sőt, amikor 2023. november 26-án a testületi ülésen Klimits István (független) önkormányzati képviselő arra kérdezett rá, hogy a városvezetés tervei ismét, hogy vásárlási utalványokat oszt, akkor Kondora azt mondta, hogy konkrétum nincs az ügyben, ám mivel a GDPR szabályozás alapján a kormányhivatal legutóbb kifogásolta a hasonló akciót, így megfontolandó, hogy a jövőben egyáltalán bármilyen formában legyen-e.

Úgy néz ki, Kondora megfontolta és úgy döntött, hogy lesz.

Az időskorúak támogatását a városvezetés 2022-ben az országgyűlési választások előtt vezette be. A 8 ezer forintos támogatást azok a 70 év feletti nyugdíjasok kapták, akiknek a nyugdíja nem érte el a minimálbér összegét (133 ezer ft-ot). 

A kiosztott támogatás 781 főt érintett, ami 6 millió 250 ezer forintba került a városnak. A Sárvári Hírlapban az időskorúak támogatásáról szóló hír 2022-ben már február 25-én megjelent, idén azonban mindezidáig a nyilvánosság tájékoztatása nélkül, titokban osztják az utalványokat.

A fenti logika alapján utalvány 2023-ban is járt volna támogatásként a rászorulóknak, azonban mégsem kapták meg. Az önkormányzat szociális rendelete ugyanis világosan kimondja, hogy a képviselő-testület „évente egy alkalommal” hivatalból szociális támogatást állapít meg a jogosultaknak.

„A Képviselő-testület a saját költségvetése terhére évente egy alkalommal, hivatalból, szociális támogatást állapít meg annak a rászoruló személynek, aki a 70. életévét legkésőbb a tárgyévben betölti és a nyugdíjfolyósító szerv adatszolgáltatása alapján a kötelező legkisebb munkabér havi nettó összegét meg nem haladó összegű, a nyugdíjfolyósító szerv által folyósított ellátással rendelkezik.” 

A sárvári időseknek járó elmaradt támogatás 2023 októberében is téma volt a képviselő-testületi ülésen. Kondora István polgármester szerint azonban a minimálbéres kisnyugdíjasok (154 ezer 300 forint) tavaly olyan sok külön juttatást kaptak, hogy emiatt nem tartotta indokoltnak a támogatás megállapítását. Kondora a következőket mondta ezzel kapcsolatban a testületi ülésen:

„Figyelembe veszem, azt, hogy a nyugdíjasok novemberben kapnak, egy mondjuk úgy, hogy jelentősebb nyugdíjkiegészítést, figyelembe veszem, hogy januárban a nyugdíjasok kapnak egy teljes összeget, 13. havi nyugdíjat.”  

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Kondora az összesen 6 millió forintot kitevő támogatás összegét inkább a Szijártó Valéria főjegyző vezette hivatalban osztotta szét jutalomra. Bár az önkormányzat tavaly 630 milliós költségvetési hiányt produkált, Kondora mégis több mint 33 millió forintos jutalmat osztott ki a hivatal dolgozóinak, Szijártó főjegyzőnek és négy másik vezetőnek egyenként 1 millió feletti összegben fizetett ki jutalmat. 

Úgy tűnik tehát, hogy Kondora szívesebben oszt ki 33 milliós jutalmat az önkormányzati hivatalban, mint 6 millió forint időskorúak támogatást a minibálbéres sárvári kisnyugdíjasoknak, akiknek a nyugdíjemelése minden évben csak az infláció mértékével emelkedik.

Sárváron az időskorúak támogatása minden évben tartogat meglepetést, 2022-ben a választások előtt még a sárvári média tájékoztatta a húsvéti utalványokról a sárváriakat, 2023-ban Kondora István polgármester a támogatást inkább a hivatali jutalmakra költötte el, 2024-ben pedig minden előzetes tájékoztatás nélkül, a városvezetők és a helyi média teljes hallgatása mellett titokban kezdték el azt kiosztani. 

Kérdést küldtük Kondora polgármesternek, hogy valóban elmaradt-e az akció lakossági tájékoztatása, vagy csupán mi voltunk felületesek. Amennyiben valóban nem történt külön tájékoztatás, ugy annak mi volt az oka.

Amint érkezik válasz, azt közölni fogjuk. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.