10 ezer forintos tescós utalványokat hoz a nyuszi a sárvári nyugdíjasoknak

Farkas Bazsi 2024-03-20 07:32:00
Kondora István, fideszes polgármester levelének kíséretében.

Sárvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelete alapján, azokat a sárvári, a 70. életévüket betöltött polgárokat, akik részére a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság, havi nettó 177 ezer 422 forint meg nem haladó folyósít időskorúak támogatásában részesítem - így kezdődik az a levél, amit olvasónk küldött el szerkesztőségünknek, és amit Kondora István (Fidesz-KDNP) polgármester írt alá. 

A borítékban nem csak levél, de 10 ezer forintos bevásárlóutalvány is lapult, amit a Tescoban válthatnak be az idősek. 

Ez azért meglepő, mert a sárvári médiában, Kondora István polgármester Facebook-oldalán és az önkormányzat részéről előzetesen semmilyen információ nem jelent meg arról, hogy a nyugdíjasok idén ismét kapnak utalványokat.

Sőt, amikor 2023. november 26-án a testületi ülésen Klimits István (független) önkormányzati képviselő arra kérdezett rá, hogy a városvezetés tervei ismét, hogy vásárlási utalványokat oszt, akkor Kondora azt mondta, hogy konkrétum nincs az ügyben, ám mivel a GDPR szabályozás alapján a kormányhivatal legutóbb kifogásolta a hasonló akciót, így megfontolandó, hogy a jövőben egyáltalán bármilyen formában legyen-e.

Úgy néz ki, Kondora megfontolta és úgy döntött, hogy lesz.

Az időskorúak támogatását a városvezetés 2022-ben az országgyűlési választások előtt vezette be. A 8 ezer forintos támogatást azok a 70 év feletti nyugdíjasok kapták, akiknek a nyugdíja nem érte el a minimálbér összegét (133 ezer ft-ot). 

A kiosztott támogatás 781 főt érintett, ami 6 millió 250 ezer forintba került a városnak. A Sárvári Hírlapban az időskorúak támogatásáról szóló hír 2022-ben már február 25-én megjelent, idén azonban mindezidáig a nyilvánosság tájékoztatása nélkül, titokban osztják az utalványokat.

A fenti logika alapján utalvány 2023-ban is járt volna támogatásként a rászorulóknak, azonban mégsem kapták meg. Az önkormányzat szociális rendelete ugyanis világosan kimondja, hogy a képviselő-testület „évente egy alkalommal” hivatalból szociális támogatást állapít meg a jogosultaknak.

„A Képviselő-testület a saját költségvetése terhére évente egy alkalommal, hivatalból, szociális támogatást állapít meg annak a rászoruló személynek, aki a 70. életévét legkésőbb a tárgyévben betölti és a nyugdíjfolyósító szerv adatszolgáltatása alapján a kötelező legkisebb munkabér havi nettó összegét meg nem haladó összegű, a nyugdíjfolyósító szerv által folyósított ellátással rendelkezik.” 

A sárvári időseknek járó elmaradt támogatás 2023 októberében is téma volt a képviselő-testületi ülésen. Kondora István polgármester szerint azonban a minimálbéres kisnyugdíjasok (154 ezer 300 forint) tavaly olyan sok külön juttatást kaptak, hogy emiatt nem tartotta indokoltnak a támogatás megállapítását. Kondora a következőket mondta ezzel kapcsolatban a testületi ülésen:

„Figyelembe veszem, azt, hogy a nyugdíjasok novemberben kapnak, egy mondjuk úgy, hogy jelentősebb nyugdíjkiegészítést, figyelembe veszem, hogy januárban a nyugdíjasok kapnak egy teljes összeget, 13. havi nyugdíjat.”  

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Kondora az összesen 6 millió forintot kitevő támogatás összegét inkább a Szijártó Valéria főjegyző vezette hivatalban osztotta szét jutalomra. Bár az önkormányzat tavaly 630 milliós költségvetési hiányt produkált, Kondora mégis több mint 33 millió forintos jutalmat osztott ki a hivatal dolgozóinak, Szijártó főjegyzőnek és négy másik vezetőnek egyenként 1 millió feletti összegben fizetett ki jutalmat. 

Úgy tűnik tehát, hogy Kondora szívesebben oszt ki 33 milliós jutalmat az önkormányzati hivatalban, mint 6 millió forint időskorúak támogatást a minibálbéres sárvári kisnyugdíjasoknak, akiknek a nyugdíjemelése minden évben csak az infláció mértékével emelkedik.

Sárváron az időskorúak támogatása minden évben tartogat meglepetést, 2022-ben a választások előtt még a sárvári média tájékoztatta a húsvéti utalványokról a sárváriakat, 2023-ban Kondora István polgármester a támogatást inkább a hivatali jutalmakra költötte el, 2024-ben pedig minden előzetes tájékoztatás nélkül, a városvezetők és a helyi média teljes hallgatása mellett titokban kezdték el azt kiosztani. 

Kérdést küldtük Kondora polgármesternek, hogy valóban elmaradt-e az akció lakossági tájékoztatása, vagy csupán mi voltunk felületesek. Amennyiben valóban nem történt külön tájékoztatás, ugy annak mi volt az oka.

Amint érkezik válasz, azt közölni fogjuk. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek.