Ugyan korábban három alpolgármester dolgozott Győrben, a Fidesz szerint most, hogy nem ők irányítják a várost elég lesz egy, félállásban

Farkas Bazsi 2024-10-11 18:44:00
Alpolgármester választás, tanácsnoki kinevezés, és bizottságok alakulása nélkül ült össze az új városi közgyűlés.

Ma délután tartották az alakuló közgyűlést Győrben. Az előzetesen kiküldött meghívó szerint az alpolgármester-választás, és az szervezet működési szabályzat felülvizsgálatára is sor került volna, ám végül Pintér Bence (TSZV-LMP-Momentum) polgármester javaslatára ezeket a képviselők levették a napirendről. A változást azért kezdeményezte mivel elmondása szerint a korábbi szmsz (amely egyetlen félállású főre csökkentette az alpolgármesterek számát) törvénysértő, így annak törvényességi felülvizsgálata folyik.

A polgármester elmondta, hogy a korábbi ciklusban, amikor a Fidesz-KDNP adta a polgármestert, akkor három főállású alpolgármester segítette a polgármester munkáját. Példátlan az, hogy egy 130 ezres nagyvárosban egy félállású alpolgármester dolgozzon.  

Mivel az szmsz nem került módosításra, így a bizottságok sem álltak fel és a tanácsnokok sem kerültek megválasztásra.

A törvényileg előírt bruttó 1 millió 300 ezer forintos havi fizetést, plusz 38 ezer 650 forint idegennyelvi potlékot, valamint a havi bruttó 195 ezer forintos költségtérítést jóváhagyta a testület a polgármesternek. 

Fekete Dávid bejelentette, hogy 14 fővel alakult meg a Fidesz-KDNP frakció. Frakcióvezetőnek pedig őt választották.

Fekete azt mondta, hogyha nem is értenek egyet az alpolgármester személyével a város működésének érdekében meg fogják szavazni. Ahogy mondta ez a mostani egy eddig nem létező helyzet volt, vagyis, hogy a Fidesz-KDNP a többséget, egy ellenzéki tömörülés pedig a polgármestert adja.

Kósa Roland pedig azt bejelentette, hogy 3 főve alakult meg a Tiszta Szívvel a Városért frakció, melynek ő lesz a frakcióvezetője. 

Pintér polgármester székfoglalójában arról beszélt, hogy a ciklusban azért fog dolgozni, hogy rendbe tegyék Győrt, felkészüljenek az elkövetkezendő évtizedek kihívásaira. 

Majd ismertette az átvett költségvetés számait:

10 milliárd 100 millió forint a költségvetési vállalás, vagyis ennyi pénz megy még el működésre.

11 milliárd 500 millió forint van elkülönítve a költségvetési szerveknek, óvodák, bölcsődék, szociális intézmények, városrendészet és hasonló intézmények dolgozóinak fizetésére.

1 milliárd 200 millió forintot fog inkasszálni az állam szolidaritási hozzájárulásként.

A polgármester ezután az átláthatóságról beszélt. Mint mondta a városi cégeket kötelezni fogja arra, hogy szerződéseiket tegyék közzé. A polgármesteri hivatalban átláthatósági szobát hoznak létre.

Felújítják az eddig használaton kívüli szociális lakásokat, hogy ezek is használhatóak legyenek. 

Győr ismét egy modellváltás lehetősége előtt áll. Lehetősége van, hogy ne csak egy lábon álljon. A városban kutatólabor és szoftverfejlesztő cégek jelenthetik a kitörési pontot.

A vezetés feladata, hogy a város zöld és környezettudatos legyen. A helyi színházat pedig annak lerombolása helyett felújítaná a polgármester. De szóba hozta filharmonikusokat is, ahol a zenekar bővítésének lehetőségét szeretné megteremteni.

Tenni kell a közbiztonságért is. Ennek érdekében kamerarendszert fejlesztenek a városban, és megteremtik a lehetőségét a plusz rendőrségi járőrözésnek is.

Béke és együttműködés, Tiszta Szívvel a Városért - zárt így Pintér. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Budapest, Debrecen és Pannonhalma környékén a legjobb élni 2024-ben

De Győrnek és Szombathelynek sincsen szégyenkezni valója.

Kondora István sárvári polgármester székfoglalójában az interneten hamis nevek mögé bújt várost ócsárlókról beszélt

Máhr Tivadart választották a képviselők alpolgármesternek. A megyei közgyűlés alelnöke pedig nyomott egy szexista megjegyzést.

6 millió forintnyi drogot csíptek el egy szombathelyi garázsban

Összehangolt akcióban fogták el a Vas vármegyei rendőrök és a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei a kábítószer-kereskedőket.

Költöztetés profikkal

A költözés általában örömteli eseménye életünknek, amely azt jelenti, hogy egy nagy mérföldkövet sikerült megvalósítani. Nagyon sok vidéki ember álma a budapesti élet, illetve sokan vágyódnak a főváros forgatagából nyugalmasabb településekre.

Négy tanácsnok fog dolgozni Szombathelyen ebben a ciklusban

Bokányi Adrienn, Szuhai Viktor, és Németh Ákos mellett Kelemen Krisztián is tanácsnoki kinevezést kapott.

Érdemes időt szánni a weboldal sebességének optimalizálására

Napjainkban az embereknek már nincs türelme kivárni azt, hogy 4-5 másodpercig tartson, mire betölt egy weboldal. Ha túlságosan lassú egy honlap válaszideje, akkor a legtöbben bezárják azt, és jó eséllyel vissza sem térnek oda a későbbiek során.

Egy férfi mutogatta magát a szombathelyi Romkert-sétányon

A kis mutatványának, most nagy következményei lesznek.

Gesztenyés programmal csábít a szombathelyi Fő tér

Lesz sült gesztenye és jó zene. Jövő hétre vésse be mindenki a naptárba.

Kiss Norbert kamionversenyző jövőre is történelmet írna

A hatszoros Európa-bajnok Kiss Norbert a 2025-ös idényben szeretne a kamion Európa-bajnokság történetének legsikeresebb pilótájává válni.

A hírolvasás szórakoztató is lehet

A hírek követését nem mellőzhetjük teljesen az életünkből, hiszen képben kell lennünk bizonyos mértékben a világ történéseivel – az viszont egyáltalán nem mindegy, milyen formában dolgozzuk fel a különféle forrásokat.

Pénteken tartják a győri alakuló közgyűlést

Napirendi pont lesz az szmsz felülvizsgálata.

Balhé volt egy kőszegi focimeccsen

Az egyik szurkoló ittasan poharakat dobál a pályára, majd az egyik játékost meg is rúgta.

Milyen egy jó riasztórendszer, és miért van rá feltétlenül szükségünk?

Manapság, a világban zajló változások, amiket a híradások is rendszeresen közvetítenek nekünk, arra indítanak bennünket, hogy még a korábbiaknál is jobban megbecsüljük azt, amink van. Ugyanis ha elveszítjük ezeket, ma már sokkal nehezebb lesz pótolni őket.