A 2024-es Európai Parlamenti választások

ugytudjuk.hu 2024-06-25 07:20:54
Az Európai Parlament választásait ötévente tartják az Európai Unióban, és a legutóbbi szavazásra 2024. június 6. és 9. között került sor.

Magyarországon, a választási törvény értelmében, a voksolás egyetlen lehetséges időpontja 2024. június 9. volt, így ezen a napon tartották meg az ötödik ilyen jellegű választást az ország történetében. Az Alaptörvény tizenegyedik módosítása értelmében 2024-től az európai parlamenti választással egy időben zajlanak az önkormányzati választások is, így június 9-én mindkét voksolás lezajlott. Fontos, hogy a választások után is figyeljünk a közéletre és az aktuális eseményekre, miközben akár a magyar casino oldalak kínálta szórakozási lehetőségeket is kihasználhatjuk. Az online kaparós sorsjegy vélemények alapján sokan találnak szórakozási lehetőséget ebben a formában is. De először tekintsük meg a lezajlott választások részleteit.

Az európai parlamenti választások története

Az Európai Parlament (EP) az Európai Unió egyik legfontosabb intézménye, amely az uniós polgárok közvetlen választások révén megválasztott képviselőiből áll. Az EP az egyetlen közvetlenül választott uniós intézmény, amely a demokratikus képviseletet biztosítja az Európai Unió döntéshozatalában. Szerepe, feladatai és hatáskörei az idők során folyamatosan bővültek, és ma már kulcsszerepet játszik az uniós jogalkotásban és politikai folyamatokban.

Az európai parlamenti választások az Európai Unió politikai életének egyik legfontosabb eseményei. Az első közvetlen választásokat 1979-ben tartották, ami jelentős mérföldkő volt az európai integráció történetében. Ezt megelőzően az Európai Parlament tagjait a tagállamok nemzeti parlamentjei delegálták. A közvetlen választások bevezetése erősítette az Európai Parlament demokratikus legitimitását, és lehetőséget adott az európai polgároknak, hogy közvetlenül válasszák meg képviselőiket az uniós intézményben. Az Európai Parlament az egyetlen közvetlenül választott uniós intézmény, és tagjai ötéves ciklusokra kapnak mandátumot. A választások minden tagállamban ugyanazon a héten zajlanak, de a pontos dátumok országonként eltérhetnek a helyi szokások és jogi rendelkezések miatt. Magyarországon például a választási törvény értelmében csak vasárnap lehet választást tartani.

A választások során az egyes tagállamok a lakosságuk arányában különböző számú képviselőt küldenek az Európai Parlamentbe. A képviselők száma az évek során változott az Unió bővítései miatt, jelenleg 705 képviselő dolgozik az EP-ben. Az EP fő feladatai közé tartozik a jogszabályok elfogadása, a költségvetés jóváhagyása és az Európai Bizottság tevékenységének ellenőrzése.
Az európai parlamenti választások történetében számos fontos dátum van, például:

1979: Az első közvetlen EP választások
1999: Az első választások az 1995-ös bővítés után, amely során Finnország, Svédország és Ausztria csatlakozott az EU-hoz
2004: Az első választások a nagy bővítés után, amikor 10 új tagállam csatlakozott az EU-hoz, köztük Magyarország
2019: Az első választások az Egyesült Királyság kilépése (Brexit) után

Az EP választások jelentősége abban is rejlik, hogy a választások eredményei befolyásolják az unió politikai irányvonalát és a különböző uniós intézmények közötti erőviszonyokat. A választások során megválasztott képviselők az európai politikai pártok frakcióiban dolgoznak, és közösen döntenek az uniós jogszabályokról, valamint képviselik az európai polgárok érdekeit. A választásoknak különleges jelentősége van a demokratikus részvétel szempontjából is, hiszen lehetőséget adnak az európai polgároknak, hogy beleszóljanak az uniós döntéshozatalba, és közvetlenül válasszák meg azokat a képviselőket, akik az ő érdekeiket képviselik Brüsszelben.

Idei választások eredményei

A 2024-es európai parlamenti választásokat június 6. és 9. között tartották, amely során az Európai Parlament 720 tagját választották meg. Ez az esemény 27 tagállam közel 450 millió polgárának lehetőséget adott arra, hogy képviselőket küldjenek a parlamentbe. Magyarországon a szavazás június 9-én, vasárnap zajlott, mivel a helyi választási törvények szerint csak ezen a napon lehet választást tartani. Az EP tagjai ötéves ciklusokra kapnak mandátumot, és számos fontos döntésben vesznek részt, beleértve a jogszabályok elfogadását és az uniós költségvetés jóváhagyását.

A választási eredmények szerint az Európai Néppárt (EPP) 189 mandátumot szerzett, így a legnagyobb frakcióvá vált. A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) 135 mandátummal a második helyen végzett, míg a Renew Europe 79 mandátumot kapott. Az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) 76, az Identitás és Demokrácia (ID) 58, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség (Greens/EFA) 53, és a Baloldali GUE/NGL 39 mandátumot nyert. Független képviselők és más, nem csoportosított képviselők összesen 91 helyet kaptak. Részletesen az adatokat a következő linken lehet megtekinteni: https://results.elections.europa.eu/hu/

Az Európai Parlament képviselői közvetlenül befolyásolják az EU politikáját és jogalkotási folyamatait, biztosítva, hogy a tagállamok polgárainak érdekeit képviseljék. Az EP szerepe kiterjed a jogszabályok megalkotására, az uniós költségvetés elfogadására és az Európai Bizottság tevékenységének ellenőrzésére. A választások eredményei meghatározzák a politikai erőviszonyokat és az uniós intézmények közötti együttműködés irányát. Az EP tagjai különböző politikai csoportokban dolgoznak együtt, hogy közösen hozzanak döntéseket az Európai Unió jövőjéről.

Az ilyen fontos eseményeket nem hagynak ki figyelmen kívül a sportfogadók, hiszen sok sportfogadó iroda lehetőséget ad fogadni a politikai eseményekre, bár a Vegas.hu mobil változatban az ilyen lehetőség nem szerepelt a listán

Az idei magyar választások eredményei

A 2024-es európai parlamenti választások Magyarországon június 9-én zajlottak, ahol a Fidesz–KDNP 44,58%-os eredménnyel 11 mandátumot szerzett, ezzel megerősítve vezető szerepét. A Tisza Párt 29,72%-kal 7 mandátumot nyert, míg a Demokratikus Koalíció–MSZP–Párbeszéd szövetség 8,11%-os eredménnyel 2 képviselőt küldhet az EP-be. A Mi Hazánk 6,75%-kal 1 mandátumot szerzett. A Momentum, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Jobbik nem jutott be. Orbán Viktor szerint az eredmények megerősítették a kormány békepárti politikáját, és a magyar választók világos üzenetet küldtek az Európai Uniónak a nemzeti szuverenitás és a hagyományos értékek védelmében.

A részvételi arány 42,36% volt, ami alacsonyabb az előző választásokhoz képest. A választás során több kérdés is előtérbe került, mint például az EU és Magyarország közötti feszültségek, a migrációs politika és a gazdasági helyzet. Az eredmények tükrözik a magyar társadalom polarizáltságát és a politikai megosztottságot, valamint azt a tendenciát, hogy a nagyobb pártok továbbra is dominálnak a politikai színtéren.

Mi lesz a választások után?

A 2024. június 6–9. között tartott európai parlamenti választások új fejezetet nyitottak az Európai Unió történetében. Az újonnan megválasztott képviselők számos kulcsfontosságú döntést hoznak majd, többek között az uniós intézmények vezetőinek kiválasztásáról és az Európai Bizottság új elnökének megválasztásáról. Az új parlamenti ciklus első plenáris ülését július 16-19. között tartják Strasbourgban, ahol a Parlament megválasztja új elnökét, alelnökeit és quaestorait. Ezen kívül a képviselők folytatják a jogszabályok vizsgálatát, módosítását és az uniós intézmények munkájának ellenőrzését. Az új EP-képviselőknek írásban kell nyilatkozniuk, hogy semmilyen tisztséget nem töltenek be, amely ütközne az európai parlamenti képviselői tisztséggel, amit a Parlament jogi bizottsága ellenőriz. A választások utáni teendők:

1.    Plenáris ülés: Július 16-19. között tartják az első ülésüket Strasbourgban, ahol megválasztják az új EP-elnököt, alelnököket és quaestorokat, valamint döntenek a parlamenti bizottságok létszámáról.
2.    Bizottság elnöke: A képviselők később szavaznak az Európai Bizottság új elnökéről és közmeghallgatást tartanak a biztosjelöltekről, mielőtt jóváhagynák az új Bizottságot.
3.    Jogszabályok és felügyelet: Folytatják a jogszabályok vizsgálatát, módosítását és az uniós intézmények ellenőrzését, valamint az aktuális kérdések megvitatását.

A tagállamoknak értesíteniük kell az Európai Parlamentet az újonnan megválasztott képviselők neveiről. A képviselőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy nincs összeférhetetlenségi helyzetük, amit a Parlament jogi bizottsága ellenőriz.

Szponzorált tartalmat olvastál!

Szólj hozzá!

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.