A rendőrség szerint túl drága lenne kideríteni a szentiváni talajvízszennyezés okát

ugytudjuk.hu 2024-06-20 05:25:24
Az Audi, a Märklin és a Büchl telephelyeit vizsgálta a rendőrség.

Tavaly közösségi finanszírozásból végeztek talajvízvizsgálatot a győrszentiváni civilek, és mint kiderült, akkreditált szakértők magas lítiumértéket és az NMP nevű, magzatkárosító anyagot is megtaláltak a vizsgálat során. Dézsi Csaba András leköszönő polgármester először nem volt hajlandó megismerni az eredményeket, aztán nem hitte el őket, de az általa elrendelt újravizsgáltatás is azt mutatta, hogy probléma van, ami ipari eredetű. Mint arról korábban írtunk, a mérés soránkét anyag jelenléte is meglepetést és egyben aggodalmat okozott.

A Greenfo felületén Kun Zoltán most arról ír: 

mivel sem az illetékes Katasztrófavédelem, sem a Kormányhivatal nem kívánta a szennyezés forrását feltárni, a Szentiváni Öko Szeglet (SZÖSZ) ügyészségi bejelentése nyomán ismeretlen tettes ellen nyomozás indult.

A rendőrkapitányság álláspontja az NMP szennyezéssel kapcsolatban megegyezik az egyesületével: a jogszabályok erre a vegyi anyagra nem állapítanak meg határértéket, ami azt jelenti, hogy az nem jelenhet meg a „talajvízben, a természetben semmilyen mértékben sem.”

A vizsgálati osztály megállapítja azt is, hogy „a városrész egy kertvárosi, falusias lakóövezet, a lakosság egy része ásott, fúrt kutakból öntözi a saját maga által művelt veteményes kertjét, így egy ilyen toxikus, természetben elő nem forduló vegyület talajvízben történő megjelenése akár komoly egészségügyi kockázatot is jelenthet az ott élők számára, hiszen az NMP humánegészségügyi hatása, bőrirritáción és szemirritáción túl a kimutatott reprodukciós toxicitásig terjed”.

A rendőrkapitányság határozatában megírta, hogy megkeresték mind a Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, mind a környezetvédelemért, közte a hulladékgazdálkodásért felelős Kormányhivatalt, valamit a Győr város területén NMP-t engedéllyel használó cégeket. Ezek alapján a vizsgálati osztály elismerte, hogy az oldószer csak emberi szennyezés útján juthatott a talajvízbe, valamint beazonosította, hogy a mintavételi helyek, az üzemek helye és a talajvíz áramlási iránya alapján, mely cégek telephelyének környékéről származhat a szennyeződés.

A fentiek ellenére a cikk szerint az eljárást felfüggesztették, aminek indokaként az alábbit írja a rendőrkapitányság:

a szennyezés pontos forrását „minden kétséget kizáróan szükséges lenne bizonyítani, ami csak úgy lenne lehetséges, ha a 3 telephelyen és környékükön kb. 50, fúrással végrehajtott talajvízminta-vételt és a minták minőségi és mennyiségi elemzését hajtanánk végre, mely jelentős, 10 millió forintot is meghaladó eljárási költséggel járna.”

A teljes levélből kiderül, hogy a három szóban forgó telephely az Audi, a Büchl és a Märklin, mindhárom cég használ vagy használt korábban NMP-tartalmú festéket, és mindegyik úgy nyilatkozott, hogy ezeket megfelelően kezeli.

Mit találtak a vízben korábban?

A szentiváni civilek korábban a talajvíz és a levegő szennyezettségének mérésére 16 millió forintot gyűjtöttek össze. Az előkészületi munka során meghatározták az a három helyszínt, ahol 2023. március végén megtörtént az akkreditált talajvíz mintavétel. 

A lítium koncentrációja a vizsgált mintákban 262 - 614 μg/l értékek közötti volt. Fontos tudni, hogy a lítium megengedhető mértékére nincs előírás és természetes módon is előfordulhat a talajvízben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott „Magyarország ivóvízminősége, 2020” című jelentés foglalkozik a vízbázisok természetes eredetű elemeinek országos szintű vizsgálatával. Eszerint a 2016 és 2018 közt végzett vizsgálat során a lítium jellemző értéke 9,8 μg/l volt. Ehhez képest a győr-győrszentiváni értékek jelentősen magasabbak.

„A másik anyag, ami jelen volt a vízben, az az NMP. Ennek a vegyületnek a megjelenése természetes okokkal nem magyarázható. Egészségügyi hatása a bőr- és szemirritáción túl a kimutatott reprodukciós toxicitásig terjed, magzatkárosító hatása van. Általában oldószerként használják különféle iparágakban, például a petrolkémiai és felületkezelési technológiák során, illetve a gyógyszeriparban. Koncentrációja Győr-Győrszentivánon 2 és 10 μg/l érték között volt” – írták korábban a civilek.

Szólj hozzá!

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.