Dézsi felülvizsgáltatta a szentivániak talajvízmérését, erre kiderült, hogy a szennyezés ipari eredetű és kifejezetten problémás

Pintér Bence 2024-01-30 08:06:00
Ismét aláírásgyűjtésbe kezdenek a szentiváni civilek, miután az önkormányzat hónapokig csak az időt húzta.

Mint arról beszámoltunk, tavaly tavasszal a civilek által összerakott pénzből a Szívügyünk Szentiván-csoport megrendelésére végeztek talajvízvizsgálatot Győrszentivánon. Akkor megírtuk: a független, akkreditált szakértők magas lítiumértéket és magzatkárosító anyagot mértek a márciusi vizsgálat során. Ez volt az a vizsgálati anyag, amit Dézsi Csaba András polgármester nem nagyon akart megvitatni a szentivániakkal.

Dr. Balogh-Farkas Renáta, a Szentiváni Civilek képviselőjelöltje hétfőn azt írta a Facebookon, hogy a város a dokumentumokat megkapta, de

nem azonnali kivizsgálást rendeltek el, hanem a szakvéleményt felülvizsgáltatták egy másik céggel, ami végül megállapította: az NMP egy természetben elő nem forduló vegyület, a Lítium más anyagok mellett pedig a természetestől jóval magasabb értéket mutat, ez pedig speciális (ipari szennyezésre utal.

„Felháborítónak tartjuk, hogy az Önkormányzat hónapokig húzta az időt és nem tett semmit az emberek egészségenek védelme, a szennyező kilétének feltárása érdekében, annak ellenére, hogy mi ezt szorgalmaztuk” – írta a képviselójelölt.

A szentiváni civilek ezért most ismét aláírásgyűjtésbe kezdenek.

Íme a négy pont:

  • Követeljük, hogy GYMJV Önkormányzata azonnali hatállyal FÜGGESSZEN FEL Győr-Győrszentiván melletti területen minden ipari park bővítésével kapcsolatos eljárást, tervezést, előkészítési folyamatot addig, amíg az ipari szennyezések forrását, a károsodás mértékét feltárják, és az szennyezőt felelősségre vonják, továbba vonja vissza a termőföldek GIPZ övezetté történő átminősítését!
  • Követeljük, hogy haladéktalanul építsenek ki talajvízvizsgáló MONITORING RENDSZERT Győrszentiván és a vele szomszédos ipari területek közé!
  • Követeljük, hogy haladéktalanul telepítsenek állandó LÉGSZENNYEZETTSÉGMÉRŐ ÁLLOMÁST Győrszentiván területére és a mérésre kerülő komponensek listája velünk civilekkel és szakértőinkkel együtt kerüljenek meghatározásra!
  • Követeljük, hogy a megszerzett 400ha termőföld területére létesítsenek legalább 200ha VÉDERDŐT! Ezzel kompenzálják az ipari területek, és a keleti elkerülő út káros hatásait! A keleti elkerülő út építése és a korábbi ipari park bővítése során jogosan minket illető, de más településre (Töltéstavára, Győrszemerére, Tétre, és a vas vármegyei Egervölgybe) telepített erdőt!

Azt is megpróbálják kideríteni a civilek, hogy mennyibe került az akkreditált mérés újraellenőriztetése, mivel a szerződést nem hozták nyilvánosságra.

Érdekes fejlemény, hogy eközben a győri önkormányzat talajvízszennyezettség-mérésbe fogott Győrszentivánon, pedig van egy akkreditált eredmény ugye a civilektől, amit felül is vizsgáltatott az önkormányzat.

Szólj hozzá!

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.

Pénteken Szijjártó Péterrel demonstrál erőt a Fidesz-KDNP Szombathelyen

A Haladás Sportkomplexumban tartják Lenkai Nóra választás előtti utolsó nagy kampányeseményét.

Életet mentettek a kőszegi rendőrök

Füsttel teli családi házból mentettek ki egy mozgáskorlátozott nőt.

Mutatjuk, miért tegyél szőnyeget a konyhába is!

Találkoztál már olyan jópofa szőnyegekkel, amelyeken kávéscsészék, ételek, italok vagy azok nevei jelennek meg? Többnyire kisebbek, és inkább a futószőnyegek méreteihez állnak közelebb, mint a hagyományos típusokhoz.