Dézsi felülvizsgáltatta a szentivániak talajvízmérését, erre kiderült, hogy a szennyezés ipari eredetű és kifejezetten problémás

Pintér Bence 2024-01-30 08:06:00
Ismét aláírásgyűjtésbe kezdenek a szentiváni civilek, miután az önkormányzat hónapokig csak az időt húzta.

Mint arról beszámoltunk, tavaly tavasszal a civilek által összerakott pénzből a Szívügyünk Szentiván-csoport megrendelésére végeztek talajvízvizsgálatot Győrszentivánon. Akkor megírtuk: a független, akkreditált szakértők magas lítiumértéket és magzatkárosító anyagot mértek a márciusi vizsgálat során. Ez volt az a vizsgálati anyag, amit Dézsi Csaba András polgármester nem nagyon akart megvitatni a szentivániakkal.

Dr. Balogh-Farkas Renáta, a Szentiváni Civilek képviselőjelöltje hétfőn azt írta a Facebookon, hogy a város a dokumentumokat megkapta, de

nem azonnali kivizsgálást rendeltek el, hanem a szakvéleményt felülvizsgáltatták egy másik céggel, ami végül megállapította: az NMP egy természetben elő nem forduló vegyület, a Lítium más anyagok mellett pedig a természetestől jóval magasabb értéket mutat, ez pedig speciális (ipari szennyezésre utal.

„Felháborítónak tartjuk, hogy az Önkormányzat hónapokig húzta az időt és nem tett semmit az emberek egészségenek védelme, a szennyező kilétének feltárása érdekében, annak ellenére, hogy mi ezt szorgalmaztuk” – írta a képviselójelölt.

A szentiváni civilek ezért most ismét aláírásgyűjtésbe kezdenek.

Íme a négy pont:

  • Követeljük, hogy GYMJV Önkormányzata azonnali hatállyal FÜGGESSZEN FEL Győr-Győrszentiván melletti területen minden ipari park bővítésével kapcsolatos eljárást, tervezést, előkészítési folyamatot addig, amíg az ipari szennyezések forrását, a károsodás mértékét feltárják, és az szennyezőt felelősségre vonják, továbba vonja vissza a termőföldek GIPZ övezetté történő átminősítését!
  • Követeljük, hogy haladéktalanul építsenek ki talajvízvizsgáló MONITORING RENDSZERT Győrszentiván és a vele szomszédos ipari területek közé!
  • Követeljük, hogy haladéktalanul telepítsenek állandó LÉGSZENNYEZETTSÉGMÉRŐ ÁLLOMÁST Győrszentiván területére és a mérésre kerülő komponensek listája velünk civilekkel és szakértőinkkel együtt kerüljenek meghatározásra!
  • Követeljük, hogy a megszerzett 400ha termőföld területére létesítsenek legalább 200ha VÉDERDŐT! Ezzel kompenzálják az ipari területek, és a keleti elkerülő út káros hatásait! A keleti elkerülő út építése és a korábbi ipari park bővítése során jogosan minket illető, de más településre (Töltéstavára, Győrszemerére, Tétre, és a vas vármegyei Egervölgybe) telepített erdőt!

Azt is megpróbálják kideríteni a civilek, hogy mennyibe került az akkreditált mérés újraellenőriztetése, mivel a szerződést nem hozták nyilvánosságra.

Érdekes fejlemény, hogy eközben a győri önkormányzat talajvízszennyezettség-mérésbe fogott Győrszentivánon, pedig van egy akkreditált eredmény ugye a civilektől, amit felül is vizsgáltatott az önkormányzat.

Szólj hozzá!

Megújulhat a Sokorópátkai út Győr-Ménfőcsanakon

Állami kezelésű az út, de az önkormányzat is beszáll a felújításába.

Ungár Péter: Donáth Anna az Európai Gyermekvédelmi Hatóság létrehozásnak mozgalmával megvezeti a választókat

Az LMP parlamenti képviselője arról ír, hogy a gyermekvédelmet Magyarországon rendbe tenni jelenleg csak az Orbán-kormány tudja.

Kellemes tavaszi idővel indul a hét

A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések.

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.