Szentiváni vizsgálat: magzatkárosító anyagot találtak a szakértők a győri talajvízben

Pintér Bence 2023-06-02 23:56:00
Közösségi forrásból végeztek talajvízvizsgálatot a győr-győrszentiváni civilek. A közlemény szerint a független, akkreditált szakértők magas lítiumértéket és magzatkárosító anyagot mértek a márciusi vizsgálat során.

A Győr-Győrszentivánra tervezett, különösen veszélyes gyárak miatt a Szívügyünk Szentiván Civil Mozgalom 2022 őszén adománygyűjtést szervezett. A felhívás célja az volt, hogy a lakosok hiteles információt kapjanak a levegő minőségéről egy négyszer kéthetes légszennyezettség-mérés sorozat eredményeként. Az adománygyűjtés sikeres volt, több mint 16 millió forint gyűlt össze, mely lehetővé tette, hogy a civilek ne csak a levegő, hanem a talajvíz minőségét is megvizsgáltathassák szakértők segítségével.

Az előkészületi munka során meghatározták az a három helyszínt, ahol 2023. március végén megtörtént az akkreditált talajvíz mintavétel. A vizsgálatoknak két célja volt, egyrészt a talajvíz minőségét jellemző általános értékek meghatározása, másrészt a lakott területhez közeli ipari tevékenység talajvízre gyakorolt esetleges hatásainak ellenőrzése egy alapállapot-felméréssel.

A civilek közleménye szerint két anyag jelenléte is meglepetést és egyben aggodalmat okozott, melyek csak az alapállapot dokumentálása céljából kerültek be a mérendő komponensek közé.

A lítium koncentrációja a vizsgált mintákban 262 - 614 μg/l értékek közötti volt. Fontos tudni, hogy a lítium megengedhető mértékére nincs előírás és természetes módon is előfordulhat a talajvízben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott „Magyarország ivóvízminősége, 2020” című jelentés foglalkozik a vízbázisok természetes eredetű elemeinek országos szintű vizsgálatával. Eszerint a 2016 és 2018 közt végzett vizsgálat során a lítium jellemző értéke 9,8 μg/l volt. Ehhez képest a győr-győrszentiváni értékek jelentősen magasabbak. 

„A másik anyag, ami jelen volt a vízben, az az NMP. Ennek a vegyületnek a megjelenése természetes okokkal nem magyarázható. Egészségügyi hatása a bőr- és szemirritáción túl a kimutatott reprodukciós toxicitásig terjed, magzatkárosító hatása van. Általában oldószerként használják különféle iparágakban, például a petrolkémiai és felületkezelési technológiák során, illetve a gyógyszeriparban. Koncentrációja Győr-Győrszentivánon 2 és 10 μg/l érték között volt”

– írták.

A három mérési pont alapján a talajvíz áramlása Délről történik Észak felé, azaz a Duna irányába. A lítium és az NMP esetében is a legdélebbi ponton– a jelenlegi ipari parkhoz legközelebb eső vízmintában – volt a legmagasabb az érték, északi irányba haladva csökkenést mutatott. 

Az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján a mintavételi furatokban egyik komponens értéke sem haladta meg a 6/2009. (IV. 14.) KvVM-EüM-FVM együttes rendeletben meghatározott „B” szennyezettségi határértéket. Viszont egyes pontokon határértékhez közelít a bór, a molibdén és a toluol, amely fontos információ az aktuális állapot megismeréséhez.

A szakértői jelentés szerint a kimutatott lítium és NMP esetében – összhangban a vonatkozó törvényben és kormányrendeletben foglaltakkal – részletes tényfeltárással célszerű lenne kivizsgálni ezen anyagok jelenlétének okait.

Ennek a vizsgálatnak humánegészségügyi kockázatelemzést is tartalmaznia kellene. Az esetleges részletes tényfeltárás elvégzéséig a mérési eredményeket kiértékelő szakemberek álláspontja szerint indokolt lenne 2-3 állandó talajvízfigyelő kutat létesíteni a lakóövezet és az ipari park közé, hogy a talajvízben oldott anyagok koncentrációjának időbeli és térbeli változását nyomon lehessen követni.

Az NMP jelenléte miatt a Szentiváni Öko Szeglet Egyesület közérdekű adatigénylést nyújtott be az illetékes kormányhivatalhoz, hogy megtudja, mely cégek használják jelenleg az ipari parkban ezt az oldószert. Az ügy kivizsgálása érdekében további lépéseket is terveznek, többek között az önkormányzathoz fordulnak annak érdekében, hogy a szakértők általi javaslatok minél előbb megvalósulhassanak.

Fotók: Szentiváni Öko Szeglet

Szólj hozzá!

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is