Szentiváni vizsgálat: magzatkárosító anyagot találtak a szakértők a győri talajvízben

Pintér Bence 2023-06-02 23:56:00
Közösségi forrásból végeztek talajvízvizsgálatot a győr-győrszentiváni civilek. A közlemény szerint a független, akkreditált szakértők magas lítiumértéket és magzatkárosító anyagot mértek a márciusi vizsgálat során.

A Győr-Győrszentivánra tervezett, különösen veszélyes gyárak miatt a Szívügyünk Szentiván Civil Mozgalom 2022 őszén adománygyűjtést szervezett. A felhívás célja az volt, hogy a lakosok hiteles információt kapjanak a levegő minőségéről egy négyszer kéthetes légszennyezettség-mérés sorozat eredményeként. Az adománygyűjtés sikeres volt, több mint 16 millió forint gyűlt össze, mely lehetővé tette, hogy a civilek ne csak a levegő, hanem a talajvíz minőségét is megvizsgáltathassák szakértők segítségével.

Az előkészületi munka során meghatározták az a három helyszínt, ahol 2023. március végén megtörtént az akkreditált talajvíz mintavétel. A vizsgálatoknak két célja volt, egyrészt a talajvíz minőségét jellemző általános értékek meghatározása, másrészt a lakott területhez közeli ipari tevékenység talajvízre gyakorolt esetleges hatásainak ellenőrzése egy alapállapot-felméréssel.

A civilek közleménye szerint két anyag jelenléte is meglepetést és egyben aggodalmat okozott, melyek csak az alapállapot dokumentálása céljából kerültek be a mérendő komponensek közé.

A lítium koncentrációja a vizsgált mintákban 262 - 614 μg/l értékek közötti volt. Fontos tudni, hogy a lítium megengedhető mértékére nincs előírás és természetes módon is előfordulhat a talajvízben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott „Magyarország ivóvízminősége, 2020” című jelentés foglalkozik a vízbázisok természetes eredetű elemeinek országos szintű vizsgálatával. Eszerint a 2016 és 2018 közt végzett vizsgálat során a lítium jellemző értéke 9,8 μg/l volt. Ehhez képest a győr-győrszentiváni értékek jelentősen magasabbak. 

„A másik anyag, ami jelen volt a vízben, az az NMP. Ennek a vegyületnek a megjelenése természetes okokkal nem magyarázható. Egészségügyi hatása a bőr- és szemirritáción túl a kimutatott reprodukciós toxicitásig terjed, magzatkárosító hatása van. Általában oldószerként használják különféle iparágakban, például a petrolkémiai és felületkezelési technológiák során, illetve a gyógyszeriparban. Koncentrációja Győr-Győrszentivánon 2 és 10 μg/l érték között volt”

– írták.

A három mérési pont alapján a talajvíz áramlása Délről történik Észak felé, azaz a Duna irányába. A lítium és az NMP esetében is a legdélebbi ponton– a jelenlegi ipari parkhoz legközelebb eső vízmintában – volt a legmagasabb az érték, északi irányba haladva csökkenést mutatott. 

Az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján a mintavételi furatokban egyik komponens értéke sem haladta meg a 6/2009. (IV. 14.) KvVM-EüM-FVM együttes rendeletben meghatározott „B” szennyezettségi határértéket. Viszont egyes pontokon határértékhez közelít a bór, a molibdén és a toluol, amely fontos információ az aktuális állapot megismeréséhez.

A szakértői jelentés szerint a kimutatott lítium és NMP esetében – összhangban a vonatkozó törvényben és kormányrendeletben foglaltakkal – részletes tényfeltárással célszerű lenne kivizsgálni ezen anyagok jelenlétének okait.

Ennek a vizsgálatnak humánegészségügyi kockázatelemzést is tartalmaznia kellene. Az esetleges részletes tényfeltárás elvégzéséig a mérési eredményeket kiértékelő szakemberek álláspontja szerint indokolt lenne 2-3 állandó talajvízfigyelő kutat létesíteni a lakóövezet és az ipari park közé, hogy a talajvízben oldott anyagok koncentrációjának időbeli és térbeli változását nyomon lehessen követni.

Az NMP jelenléte miatt a Szentiváni Öko Szeglet Egyesület közérdekű adatigénylést nyújtott be az illetékes kormányhivatalhoz, hogy megtudja, mely cégek használják jelenleg az ipari parkban ezt az oldószert. Az ügy kivizsgálása érdekében további lépéseket is terveznek, többek között az önkormányzathoz fordulnak annak érdekében, hogy a szakértők általi javaslatok minél előbb megvalósulhassanak.

Fotók: Szentiváni Öko Szeglet

Szólj hozzá!

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.