Einstandolták a Médiaközponttól a Savaria Filmszemlét, azóta egy magán egyesület működik a fesztiválnak érkező pénzügyi támogatásokból

Farkas Bazsi 2024-06-17 17:48:00
Eddig 4 év alatt közel 100 millió forintnyi intézeti támogatásban részesült a rendezvény.

A Szombathelyi Médiaközpont munkatársai, élükön az akkori igazgatóval, Koczka Tiborral, és a főszerkesztővel Lovass Tiborral 2014-ben alapították meg a Savaria Filmszemlét. Már az első szemlén komoly szakmai képviselet volt jelen. A megnyitón a Nemzeti Médiahatóság, a Filmalap és a Művészeti Akadémia küldöttei mondtak beszédet. A filmszemle weboldala szerint is, a szervezés ekkor még a Szombathelyi Médiaközponthoz tartozott. 

A Filmszemélt aztán minden évben megrendezték, csakhogy 2019 és 2020 között komoly változás állt be a szervezésben.

2019-ben még a Médiaközpont, 2020-ban pedig már a -  2020. január 24-én alapított -  Savaria Filmakadémia Egyesület volt az esemény lebonyolítója. 

Érdemes ezek mellé a dátumok mellé venni a Szombathelyi Médiaközpontban bekövetkezett változásokat. 

2014-ben Koczka Tibor - későbbi Fidesz-KDNP színekben alpolgármester - volt a Médiaközpont ügyvezetője. Őt 2014 novemberében váltotta Lovass Tibor, aki 2019 március 18-ig volt cégvezető, őt pedig Halmágyi Miklós váltotta fel. Mindez a szombathelyi közgyűlésben bekövetkezett erőviszonyok változásával volt összefüggésben. 2014-ben a Fidesz-KDNP nyerte az önkormányzati választást, 2019 januárjában pedig többséget szerzett a baloldal, így Lovasst a közgyűlési többséghez lojális Halmágyi került a helyi közmédia élére.

2019. májusában még Halmágyi és Lovass aláírásával küldte ki a Médiaközpont a sajtómeghívót a 6. Savaria Filmszemlére. 2020-ban, a 7. szemlén azonban jött a váltás, a filmszemle weblapja szerint is, ebben az évben már az egyesület volt a szervező. Igaz az egyesület elnöke Lovass Tibor, a covid miatt online megtartott szemle köszöntőjét még Horváth Soma (Éljen Szombathely!) szombathelyi alpolgármesterrel közösen ejtette meg.

Nyolcadik alkalommal került megrendezésre Szombathelyen a Savaria Filmszemle. Sok jó film, sok jó alkotó. Köszönet Lovass Tibornak! - ezt pedig már Hende Csaba (Fidesz-KDNP) Szombathely és térségének parlamenti képviselője posztolta 2021-ben a Facebook-oldalán egy olyan fotó társaságában, amely arról árulkodik, hogy Hende és Lovass jó kapcsolatot ápol egymással.

Fotó: Hende Csaba Facebook-oldala

Meglendültek a támogatások

Ettől az évtől kezdve folyamatosan több millió forintos támogatást kapott az egyesület a három napos filmszemle megrendezésére. 

2021-ben 16 millió forintot,
2022-ben 25 millió 666 ezer forintot,
2023-ban 25 millió 800 ezer forintot,
2024-ben 28 millió 974 ezer forintot ítélt meg a Filmintézet.

2023-ban tettük fel a kérdést Lovassnak, hogy mire költik el a több mint 25 és félmillió forintos támogatást. Az elnök azt mondta, hogy az egyesület alkalmazottainak egész éves bérét is ebből a támogatási összegből fizetik ki. A maradék pénz a terembérletre, vendégek utaztatására, zsűri díjára, díjazottak pénzjutalmára megy el.

Hende Csaba beszédet mond a Savaria Filmszemlén

Fotó: Hende Csaba Facebook-oldala

Felkerült a birosag.hu-ra az egyesület 2023-as beszámolója. Eszerint összesen 41 millió 5 ezer forint bevétele volt az egyesületnek. A Filmintézeti támogatáson túl is folyt még be támogatási pénz, összesen 32 millió 399 ezer forint szerepel ezen a soron. A személyi jellegű ráfordítások soron pedig 26 millió 185 ezer forint szerepel.

Annak ellenére, hogy a tavalyi évet 1 millió 688 ezer forintos mínusszal zárta az egyesület, az Opten cégnyilvántartró adatai szerint folyamatosan nő az alkalmazotti létszám. A standard 3 fős alkalmazotti csapat, idén februárban előbb 5, majd áprilisban 7 főre nőtt. 

Érdemes ránézni Lovass egy másik egyesülete, a hirekplusz.hu-t kiadó Nyugati Régió Kommunikációs Egyesület 2023-as beszámolójára. Az egyesület ugyanis feltünteti, hogy szintén közreműködött a Savaria Filmszemle szervezésében. A beszámoló szerint pedig a 2022-es 4 millió 638 ezer forintos évvégi mínuszt, 2023-ra 6 millió 474 ezer pluszra hozták.

Lovass Tibor a szombathelyi Fidesz kampányrendezvényén a Vasi Skanzenban

Fotó: Hende Csaba Facebook-oldala

Kié a Filmszemle?

Érdekes kérdés egyébként, hogy tulajdonképpen kié is a Savaria Filmszemle, már ha egyáltalán egy filmszemlét lehet birtokolni. Az biztos, hogy a fesztivál ölteténél ott volt Lovass, noha az intézményi hátteret a városi cég, a Médiaközpont biztosította. 

Az egyelőre kérdéses, hogy Lovass kivel egyeztetett, kinek az engedélyével vitte át a szervezést a Savaria Filmakadémia Egyesületbe. Hogy képbe kerüljünk kérdéseket küldtünk neki:

Mikor került át a fesztivál rendezésének joga a Savaria Filmakadémia Egyesülethez?
A Szombathelyi Médiaközpont milyen feltételekkel adta át a Fesztivál jogait?
A Szombathelyi Médiaközpont, vagyis jelenleg az AGORA kap-e bármilyen szerepet a Filmszemle szervezésében, a filmek zsűrizésében?
Mivel a Fesztivál nevében szerepel a Savaria szó, a város nevének szerepeltetéséhez pedig közgyűlési döntés szükséges, a szervezői struktúra megváltozásáról kapott-e tájékoztatást a közgyűlés? 
A szervezői változás után is jóváhagyta-e a testület a névhasználatot?
Az elmúlt években a szervezők kértek-e, és kaptak-e pénzbeli hozzájárulást a szombathelyi önkormányzattól a Savaria Filmszemléhez?

Kérdéseinkre válaszokat egyelőre nem kaptunk, de amint érkezik vissza levél jelentkezni fogunk.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.