Einstandolták a Médiaközponttól a Savaria Filmszemlét, azóta egy magán egyesület működik a fesztiválnak érkező pénzügyi támogatásokból

Farkas Bazsi 2024-06-17 17:48:00
Eddig 4 év alatt közel 100 millió forintnyi intézeti támogatásban részesült a rendezvény.

A Szombathelyi Médiaközpont munkatársai, élükön az akkori igazgatóval, Koczka Tiborral, és a főszerkesztővel Lovass Tiborral 2014-ben alapították meg a Savaria Filmszemlét. Már az első szemlén komoly szakmai képviselet volt jelen. A megnyitón a Nemzeti Médiahatóság, a Filmalap és a Művészeti Akadémia küldöttei mondtak beszédet. A filmszemle weboldala szerint is, a szervezés ekkor még a Szombathelyi Médiaközponthoz tartozott. 

A Filmszemélt aztán minden évben megrendezték, csakhogy 2019 és 2020 között komoly változás állt be a szervezésben.

2019-ben még a Médiaközpont, 2020-ban pedig már a -  2020. január 24-én alapított -  Savaria Filmakadémia Egyesület volt az esemény lebonyolítója. 

Érdemes ezek mellé a dátumok mellé venni a Szombathelyi Médiaközpontban bekövetkezett változásokat. 

2014-ben Koczka Tibor - későbbi Fidesz-KDNP színekben alpolgármester - volt a Médiaközpont ügyvezetője. Őt 2014 novemberében váltotta Lovass Tibor, aki 2019 március 18-ig volt cégvezető, őt pedig Halmágyi Miklós váltotta fel. Mindez a szombathelyi közgyűlésben bekövetkezett erőviszonyok változásával volt összefüggésben. 2014-ben a Fidesz-KDNP nyerte az önkormányzati választást, 2019 januárjában pedig többséget szerzett a baloldal, így Lovasst a közgyűlési többséghez lojális Halmágyi került a helyi közmédia élére.

2019. májusában még Halmágyi és Lovass aláírásával küldte ki a Médiaközpont a sajtómeghívót a 6. Savaria Filmszemlére. 2020-ban, a 7. szemlén azonban jött a váltás, a filmszemle weblapja szerint is, ebben az évben már az egyesület volt a szervező. Igaz az egyesület elnöke Lovass Tibor, a covid miatt online megtartott szemle köszöntőjét még Horváth Soma (Éljen Szombathely!) szombathelyi alpolgármesterrel közösen ejtette meg.

Nyolcadik alkalommal került megrendezésre Szombathelyen a Savaria Filmszemle. Sok jó film, sok jó alkotó. Köszönet Lovass Tibornak! - ezt pedig már Hende Csaba (Fidesz-KDNP) Szombathely és térségének parlamenti képviselője posztolta 2021-ben a Facebook-oldalán egy olyan fotó társaságában, amely arról árulkodik, hogy Hende és Lovass jó kapcsolatot ápol egymással.

Fotó: Hende Csaba Facebook-oldala

Meglendültek a támogatások

Ettől az évtől kezdve folyamatosan több millió forintos támogatást kapott az egyesület a három napos filmszemle megrendezésére. 

2021-ben 16 millió forintot,
2022-ben 25 millió 666 ezer forintot,
2023-ban 25 millió 800 ezer forintot,
2024-ben 28 millió 974 ezer forintot ítélt meg a Filmintézet.

2023-ban tettük fel a kérdést Lovassnak, hogy mire költik el a több mint 25 és félmillió forintos támogatást. Az elnök azt mondta, hogy az egyesület alkalmazottainak egész éves bérét is ebből a támogatási összegből fizetik ki. A maradék pénz a terembérletre, vendégek utaztatására, zsűri díjára, díjazottak pénzjutalmára megy el.

Hende Csaba beszédet mond a Savaria Filmszemlén

Fotó: Hende Csaba Facebook-oldala

Felkerült a birosag.hu-ra az egyesület 2023-as beszámolója. Eszerint összesen 41 millió 5 ezer forint bevétele volt az egyesületnek. A Filmintézeti támogatáson túl is folyt még be támogatási pénz, összesen 32 millió 399 ezer forint szerepel ezen a soron. A személyi jellegű ráfordítások soron pedig 26 millió 185 ezer forint szerepel.

Annak ellenére, hogy a tavalyi évet 1 millió 688 ezer forintos mínusszal zárta az egyesület, az Opten cégnyilvántartró adatai szerint folyamatosan nő az alkalmazotti létszám. A standard 3 fős alkalmazotti csapat, idén februárban előbb 5, majd áprilisban 7 főre nőtt. 

Érdemes ránézni Lovass egy másik egyesülete, a hirekplusz.hu-t kiadó Nyugati Régió Kommunikációs Egyesület 2023-as beszámolójára. Az egyesület ugyanis feltünteti, hogy szintén közreműködött a Savaria Filmszemle szervezésében. A beszámoló szerint pedig a 2022-es 4 millió 638 ezer forintos évvégi mínuszt, 2023-ra 6 millió 474 ezer pluszra hozták.

Lovass Tibor a szombathelyi Fidesz kampányrendezvényén a Vasi Skanzenban

Fotó: Hende Csaba Facebook-oldala

Kié a Filmszemle?

Érdekes kérdés egyébként, hogy tulajdonképpen kié is a Savaria Filmszemle, már ha egyáltalán egy filmszemlét lehet birtokolni. Az biztos, hogy a fesztivál ölteténél ott volt Lovass, noha az intézményi hátteret a városi cég, a Médiaközpont biztosította. 

Az egyelőre kérdéses, hogy Lovass kivel egyeztetett, kinek az engedélyével vitte át a szervezést a Savaria Filmakadémia Egyesületbe. Hogy képbe kerüljünk kérdéseket küldtünk neki:

Mikor került át a fesztivál rendezésének joga a Savaria Filmakadémia Egyesülethez?
A Szombathelyi Médiaközpont milyen feltételekkel adta át a Fesztivál jogait?
A Szombathelyi Médiaközpont, vagyis jelenleg az AGORA kap-e bármilyen szerepet a Filmszemle szervezésében, a filmek zsűrizésében?
Mivel a Fesztivál nevében szerepel a Savaria szó, a város nevének szerepeltetéséhez pedig közgyűlési döntés szükséges, a szervezői struktúra megváltozásáról kapott-e tájékoztatást a közgyűlés? 
A szervezői változás után is jóváhagyta-e a testület a névhasználatot?
Az elmúlt években a szervezők kértek-e, és kaptak-e pénzbeli hozzájárulást a szombathelyi önkormányzattól a Savaria Filmszemléhez?

Kérdéseinkre válaszokat egyelőre nem kaptunk, de amint érkezik vissza levél jelentkezni fogunk.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Felállt az ETO szakmai stábja

Köteles László sportigazgató távozik a klubtól.

Szakember: az árhullám miatt lett sok a szúnyog

Pintér Szabolcs, a Győr-Szol Zrt. szúnyoggyérítésért felelős szakembere adott interjút a GyőrPlusznak.

Litván, olasz és lengyel ellenfelet kapott a Falco a BL-ben

A vasi klub hatodik alkalommal lesz ott a BL csoportkörében.

20 millióba került a győri nyárnyitó esemény

Friss üvegzseb-adatok érkeztek a városháza kulturális osztályáról.

Hozzunk fényt a nyáréjszakákba kerti LED-ekkel!

Ahogy beköszöntött a jó idő, ismét belecsaptunk az élvezetekbe, rendbe raktuk a kertet, a bútorokat, a grillsütőket, hogy végre szabadon, a friss levegőn élvezhessük szeretteinkkel, barátainkkal közösen a kellemes időjárást és a természet közelségét.

A Szombathelyi Sportiskolán keresztül mentenék meg a szombathelyi focit

Nagy kérdés, hogy a Haladás VSE kiadja-e a versenyeztetési jogot.

Melega Miklós maradt a szombathelyi KDNP elnöke

A tagság még csak napirendre sem vette az általa kezdeményezett bizalmatlansági indítványt.

Záporos-zivataros szerdára számíthatunk

Helyenként heves zivatarok is előfordulhatnak.

Felszámolás alá került a Dreiszker és Társai Kft.

A cégbirodalom másik cégével, a Muros Bau Kft.-vel szemben két végrehajtás is megindult.

Hétfőtől vége a kötelező akciózásoknak a boltokban

Mert a kormány úgy legyűrte az inflációt!

Legkorábban szerdán hagyhatja el a kórházat Varga Barnabás

A játékos többszörös arckoponyacsont-törést szenvedett.

Újítsd fel a teraszt, válassz időtálló és exkluzív teraszburkolatot!

Az erkélyek és teraszok nagyszerű lehetőséget kínálnak a szabadidő kellemes eltöltésére, akár pihenésről, napozásról, akár grillezésről és étkezésről van szó, hiszen egy esztétikusan és a funkciónak megfelelően kialakított kültér vonzó. 

Forray Gábor az Egis Körmend új vezetőedzője

Ferencz Csaba még egy szezont bevállalt.

Így juthat tovább a magyar labdarúgó-válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott Skócia 1-0-s legyőzésével megszerezte a németországi Európa-bajnokság A csoportjának harmadik helyét, és a továbbjutása kedden vagy szerdán dől el.

Mi a közös Habsburg Ottóban, Seregély Istvánban, Törőcsik Mariban és Balázsy Péterben?

A  Vas megyei önkormányzat 38 éves jegyzőjét Velem díszpolgárának választották.