30 milliós büntetést szabott ki a Közbeszerzési Hatóság a győri fürdő miatt

Pintér Bence 2024-03-27 08:13:14
Nem írtak ki új közbeszerzést a 24 milliárdból megújuló vízi élménypark üzemeltetésére, pedig kellett volna.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

A Közbeszerzési Hatóság 15 millió forintra büntette a győri önkormányzatot, további 15 millió forintra pedig a győri önkormányzat többségi tulajdonában lévő Pannon-Víz Zrt.-t, mivel

a győri fürdő 24 milliárd forintba kerülő felújítása kapcsán nem írtak ki annak üzemeltetésére új közbeszerzést, hanem egy 2021-es szerződésmódosítással azt versenyeztetés nélkül a Rába Quelle Zrt.-nek adták

derült ki az erről szóló határozatból, ami egyébként meg is semmisítette a szerződésmódosítást.

A hatóság szerint

„a 2021. december 21-én létrejött szerződésben a felek az alapszerződésben rögzítettekhez képest a szerződés tárgyának jelentős változására tekintettel nem az alapszerződés módosítását, hanem új szerződés létrehozását valósították meg, ugyanis a szerződés tárgya a beruházás eredményeképpen oly mértékben változott, amely befolyásolja a vagyonelem további üzemeltetését, és a nemzeti vagyonról szóló törvény, valamint az alábbiakban kifejtettek alapján a Kbt. hatálya alá esik.”

Azt is írták: „a Döntőbizottság a kezdeményezésben foglalt jogsértést súlyosnak ítélte, mivel az a közpénzek átlátható felhasználásának törvényi célját hiúsította meg”.

Meg is kérdeztük egyébként erről 2022 novemberében a Rába Quelle tulajdonosát, a több városban is fürdőt üzemeltető Kovacsics Imrét, amikor nagyinterjút készítettünk vele:

„Ugytudjuk.hu: Beláthatjuk, hogy kevés cég kap ilyen lehetőséget a városban. A sarki kisboltosnak nem épít egy háromszor akkor üzlethelyiséget tele áruval az állam, hogy tessék, üzemeltesd, és amíg építjük, addig nem kell rezsit és bérleti díjat fizetned. Ez nem egy piaci alapú verseny. Nem kéne az új fürdő üzemeltetését új pályázatra bocsátani?

Kovacsics Imre: Árut nem tesznek bele, azt majd mi vesszük meg. Hét és fél évig érvényes szerződésem van. A terület egy centivel nem nőtt, nem épít ide az állam három szállodát hozzá, amit átad nekem, hanem a kötelességének tett eleget a város, amit 20 éve elmulasztott. Mert úgy volt kiírva ez a szerződés – akkor ezt is elmondom önnek –, hogy a győri fürdőközpont az első ütem. A második ütemnek annak kellett volna lennie, hogy a Pannon-Víztől kapott strandot felújították volna, erre a bérbeadás előtt már kötelezték a hatóságok a Pannon-Vizet, mint tulajdonost. A harmadik ütem pedig a szálloda lett volna.

Ez utóbbi benn is van a szerződésben, annyiban számolt vele a szerződés, hogy a Rába Quelle épít hotelt.

Akkor ezek szerint kártérítési igényem van, mert 20 évet kellett ennek a szegény Kovacsics Imrének várni arra, hogy elinduljon a második ütem, és már csak hét és fél évem van hátra az üzemeltetésből, miközben én úgy számoltam, hogy az első öt évben kész lesz mindkét ütem. Így adtuk le az üzleti tervünket a pályázatunkban. A Sárvári fürdőnek évi kb. 300 millió forint bevétele van abból, hogy a hozzá épített szállodából átmehetnek a vendégek!

De ezek nem voltak benn a szerződésben, ott nem vállalt ilyet a város, legfeljebb a kiírásban esett szó róla.

Igen-igen. Amikor a pályázatot kiírták.”

A Rába Quelle 2003 óta rendelkezett az akkor felépült fürdő üzemeltetésének jogaival, amelyet fél milliárd forintért kapott meg akkor. Az akkor kötött – valamiért aztán titkolt – szerződés körüli ügyekről az Ugytudjuk.hu számolt be még 2019-ben. A dolog úgy néz ki, hogy ezt az évente részletekben fizetendő bérleti díjat a cég a legtöbb évben visszakapja a várostól felújításra, akár olyan állagmegóvó munkákra is, amelyeket a szerződés alapján nem a város vagyonából kellett volna intézni.

Az ügyben a keddi közgyűlésen interpellációt adott elő Hajtó Péter, ex-fideszes, most független, Borkai színeiben induló képviselő. Erre reagálva Dézsi Csaba András polgármester elmondta, hogy Hajtó Péter annak idején megszavazta ezt a szerződésmódosítást a közgyűlésben. Szeles Szabolcs szerint káosz van Hajtó beadványában, de ők lépéskényszerben voltak akkor, amikor ezt a döntést hozták.

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.