30 milliós büntetést szabott ki a Közbeszerzési Hatóság a győri fürdő miatt

Pintér Bence 2024-03-27 08:13:14
Nem írtak ki új közbeszerzést a 24 milliárdból megújuló vízi élménypark üzemeltetésére, pedig kellett volna.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

A Közbeszerzési Hatóság 15 millió forintra büntette a győri önkormányzatot, további 15 millió forintra pedig a győri önkormányzat többségi tulajdonában lévő Pannon-Víz Zrt.-t, mivel

a győri fürdő 24 milliárd forintba kerülő felújítása kapcsán nem írtak ki annak üzemeltetésére új közbeszerzést, hanem egy 2021-es szerződésmódosítással azt versenyeztetés nélkül a Rába Quelle Zrt.-nek adták

derült ki az erről szóló határozatból, ami egyébként meg is semmisítette a szerződésmódosítást.

A hatóság szerint

„a 2021. december 21-én létrejött szerződésben a felek az alapszerződésben rögzítettekhez képest a szerződés tárgyának jelentős változására tekintettel nem az alapszerződés módosítását, hanem új szerződés létrehozását valósították meg, ugyanis a szerződés tárgya a beruházás eredményeképpen oly mértékben változott, amely befolyásolja a vagyonelem további üzemeltetését, és a nemzeti vagyonról szóló törvény, valamint az alábbiakban kifejtettek alapján a Kbt. hatálya alá esik.”

Azt is írták: „a Döntőbizottság a kezdeményezésben foglalt jogsértést súlyosnak ítélte, mivel az a közpénzek átlátható felhasználásának törvényi célját hiúsította meg”.

Meg is kérdeztük egyébként erről 2022 novemberében a Rába Quelle tulajdonosát, a több városban is fürdőt üzemeltető Kovacsics Imrét, amikor nagyinterjút készítettünk vele:

„Ugytudjuk.hu: Beláthatjuk, hogy kevés cég kap ilyen lehetőséget a városban. A sarki kisboltosnak nem épít egy háromszor akkor üzlethelyiséget tele áruval az állam, hogy tessék, üzemeltesd, és amíg építjük, addig nem kell rezsit és bérleti díjat fizetned. Ez nem egy piaci alapú verseny. Nem kéne az új fürdő üzemeltetését új pályázatra bocsátani?

Kovacsics Imre: Árut nem tesznek bele, azt majd mi vesszük meg. Hét és fél évig érvényes szerződésem van. A terület egy centivel nem nőtt, nem épít ide az állam három szállodát hozzá, amit átad nekem, hanem a kötelességének tett eleget a város, amit 20 éve elmulasztott. Mert úgy volt kiírva ez a szerződés – akkor ezt is elmondom önnek –, hogy a győri fürdőközpont az első ütem. A második ütemnek annak kellett volna lennie, hogy a Pannon-Víztől kapott strandot felújították volna, erre a bérbeadás előtt már kötelezték a hatóságok a Pannon-Vizet, mint tulajdonost. A harmadik ütem pedig a szálloda lett volna.

Ez utóbbi benn is van a szerződésben, annyiban számolt vele a szerződés, hogy a Rába Quelle épít hotelt.

Akkor ezek szerint kártérítési igényem van, mert 20 évet kellett ennek a szegény Kovacsics Imrének várni arra, hogy elinduljon a második ütem, és már csak hét és fél évem van hátra az üzemeltetésből, miközben én úgy számoltam, hogy az első öt évben kész lesz mindkét ütem. Így adtuk le az üzleti tervünket a pályázatunkban. A Sárvári fürdőnek évi kb. 300 millió forint bevétele van abból, hogy a hozzá épített szállodából átmehetnek a vendégek!

De ezek nem voltak benn a szerződésben, ott nem vállalt ilyet a város, legfeljebb a kiírásban esett szó róla.

Igen-igen. Amikor a pályázatot kiírták.”

A Rába Quelle 2003 óta rendelkezett az akkor felépült fürdő üzemeltetésének jogaival, amelyet fél milliárd forintért kapott meg akkor. Az akkor kötött – valamiért aztán titkolt – szerződés körüli ügyekről az Ugytudjuk.hu számolt be még 2019-ben. A dolog úgy néz ki, hogy ezt az évente részletekben fizetendő bérleti díjat a cég a legtöbb évben visszakapja a várostól felújításra, akár olyan állagmegóvó munkákra is, amelyeket a szerződés alapján nem a város vagyonából kellett volna intézni.

Az ügyben a keddi közgyűlésen interpellációt adott elő Hajtó Péter, ex-fideszes, most független, Borkai színeiben induló képviselő. Erre reagálva Dézsi Csaba András polgármester elmondta, hogy Hajtó Péter annak idején megszavazta ezt a szerződésmódosítást a közgyűlésben. Szeles Szabolcs szerint káosz van Hajtó beadványában, de ők lépéskényszerben voltak akkor, amikor ezt a döntést hozták.

Szólj hozzá!

Fókuszban a csapatépítés!

A csapatépítőkért van, aki rajong, ám többen akadnak, akik a szemüket forgatva értesülnek a következő alkalomról. Miért van ez így? Azért, mert a csapatépítésről mindenkinek mások az élményei, és igen, akad olyan, hogy nem éppen kellemesek.

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.