Február végéig kell nullás köztartozás igazolást bemutatni a Haladásnak, jelenleg 100 millió forintos inkasszó van a cég bankszámláin

Farkas Bazsi 2024-02-14 11:02:37
Az NB II-es foci csapatot működtető cég tulajdonos cége tartozásátvállalással rendezte a fizetéseket, kölcsönből.

Ahogy arról elsőként az Ugytudjuk.hu beszámolt, komoly anyagi bajba került a Szombathelyi Haladás NB II-es labdarúgó csapatát működtető Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. A cég dolgozói, tehát a labdarúgók, a szakmai stáb, a szertárosok, és az irodai dolgozók is, korábban hónapos csúszással kaptak fizetést. Volt olyan játékos, aki élve jogaival, két hónapos fizetés elmaradás után szerződést bontott és másik klub után nézett.

Legutóbb a tavaszi szezon előtti ankéton állt a szurkolók elé Homlok Zsolt, a Labdarúgó Kft-ét tulajdonló Haladás Marketing Kft. tulajdonosa. 

Homlok a csapat weboldalának tájékoztatása szerint a következőket mondta el:

“A Haladás Labdarúgó Kft. egy üzleti vállalkozás, ami éves szinten nagyságrendileg 1 milliárd forintos költségvetéssel működik. Ebben a vállalkozásban két tulajdonostársam van, az Illés Akadémia és a szombathelyi önkormányzat. Az Illés Akadémia tartja magát a hosszútávú szakmai megállapodásokhoz. Az a támogatás, amit a város ad a Haladásnak, kevesebb mint az üzletrésze. Míg jómagam éves szinten teljesítem a 80%-os üzletrészemnek megfelelő hozzájárulást.”

A szombathelyi önkormányzat 10.2%-os üzletréséhez képest 2022-ben 50 millió forintot, 2023-ban pedig 40 millió forintnyi közpénz adott támogatásként.

Információink szerint a Haladás Labdarúgó Kft. az utóbbi időben nem csupán tulajdonosi tagi kölcsönből működött, hanem a Marketing Kft. által kölcsönkért pénzből fizették ki az alkalmazottakat.

Tartozásátvállalási nyilatkozat

Novemberben robbant a hír, miszerint nem kapták meg az októberben esedékes szeptemberi fizetésüket az alkalmazottak. Majd a klub januárban közleményben tudatta, hogy minden korábbi tartozást egyenlítettek az alkalmazottak felé.

Információink szerint - és erről korábban Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő is posztolt - a fizetéseket nem a Labdarúgó Kft., hanem annak tulajdonosa, a Haladás Marketing Kft. fizette ki. A két cég között egy úgynevezett tartozásátvállalási nyilatkozat született, így az alkalmazottaknak a bért közvetlenül a Marketing Kft. fizette ki. Ez több alkalommal is így történt.
Értesüléseink szerint a Marketing Kft. a fizetéseket nem saját pénzből, hanem kölcsönből fizette ki. Szóval a modell szerint a csapatot üzemeltető cég kölcsönt kapott, a tulajdonos cégtől, amely szintén kölcsönt kapott, miközben a Labdarúgó Kft.-n az Opten adatai szerint 2023 december 20-tól, bírósági végrehajtás van, a bankszámláin pedig köztartozások miatt inkasszó.

Értesüléseink szerint az inkasszó mértéke 100 millió forint nagyságrendű.

Csakhogy az MLSZ szabályzata szerint a tavaszi szezon megkezdése után, február végéig vizsgálják azt, hogy köztartozásmentesek-e a pontvadászatban résztvevő klubok. Jelenleg pedig a Haladás nem az, így ott lebeg a csapat feje felett a kizárás lehetősége.

A Haladás VSE-nek szintén a Marketing Kft. kölcsönöz

Ahogy arról tavaly szintén cikkeztünk a Haladás VSE - melynek elnöke Homlok Zsolt - a 2022-es egyesületi beszámoló szerint 285 millió forintos mínusszal zárt. 

Az akkori állapotok szerint a HVSE-nek két kölcsöne is volt. A Homlok Zrt.-nek 210 millió forinttal, míg az egyesület tulajdonában álló HVSE Sport Kft.-nek (amely cég a futsal csapatot működteti) 63 millió 300 ezer forinttal tartozott.

Információink szerint a Haladás VSE működtetéséhez jelenleg is kölcsönök szükségesek, ezeket szintén Homlok cége, a Haladás Marketing Kft. folyósítja, amit szintén kölcsönből biztosít.

Számunkra nagyon úgy néz ki, hogy a Haladás Kft. és a VSE is egy kártyavár, amit egy erősebb tavaszi szellő össze tud dönteni. De természetesen bízunk benne, hogy a több mint 100 éves klub még legalább ennyi ideig talpon tud maradni.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.