Még az októberi fizetésüket sem kapták meg a Haladás NB II-es focistái?

Farkas Bazsi 2023-11-07 08:03:00
100 millió forintos hiányról beszélnek a csapatot működtető Kft.-nél. Az ügyvezető nem reagál egyetlen megkeresésre sem.

Még az októberben esedékes szeptemberi fizetésüket sem kapták meg a Szombathelyi Haladás NB II-es bajnokságban szereplő labdarúgói - értesült lapunk.

És nem csak mi, egy szerkesztőségünk birtokába került levél szerint Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő indíttatására levelet küldött a cég ügyvezetőjének a város jegyzője.

Fontos hangsúlyozni, hogy a csapatot működtető cég a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. 10,2%-ban az önkormányzat tulajdona. Így kis tulajdonosként kötelező lenne tájékoztatást kapnia. Azonban szerkesztőségünk kérdésére a jegyző azt a választ adta, hogy ők ugyan

október 30-án kiküldték a levelet az ügyvezetőknek, ám eddig választ nem kaptak.

Kerestük mi is Szántó Erzsébet ügyvezetőt, ám a telefont nem vette fel. Smsben kérdeztük meg, hogy valósak-e a Kft. pénzügyi nehézségeiről szóló hírek, ám választ nem kaptunk. 

Kerestük a cég felügyelő bizottságának elnökét, aki röviden annyit mondott, hogy csakis az Kft. ügyvezetői, és tulajdonosai felé nyilatkozhat, másnak nem adhat ki információkat a cég pénzügyeit illetően.

Ez a Haladás nem az a Haladás

Október közepén írtunk róla, hogy nem kapták meg októberi fizetésüket Haladás VSE dolgozói. Akkor nem az NB II-es focistákról, hanem arról az egyesületről volt szó, ami az atlétikát, sakkot, súlyemelést, birkózást, boxot, röplabdát, futsalt az NB III-as focit és még néhány sportágat tömöríti. Végül az egyesület dolgozói, ugyan késve, de megkapták a bérküket. Hogy novemberben időben folyósították-e a bérüket azt nem tudni. A HVSE elnöke Homlok Zsolt, klubmenedzsre pedig Szántó Erzsébet. Egyébként egyiküket sem lehetett elérni, akkor, amikor tisztázni szerettük volna, hogy mi a helyzet a bérekkel.

Holmok Zsolt egy, a nyáron, a szombathelyi Fidesz piknik rendezvényén készült beszélgetés során többek között azt mondta, hogy:

A most következő a legnehezebb 5 év lesz az eddigiek közül, mind gazdasági, mind sportszakmai szempontból. A Haladás az egy brand. A következő 5 évet ennek a klubnak a felépítésére, és a megkezdett munka befejezése kell fordítani.

Közpénz folyik a fociba, mégis néma az ügyvezető

A Kft. esetében az Opten céginformációi szerint 73 fő alkalmazottról beszélünk. Az elmúlt 5 évben nem volt ilyen magas alkalmazotti létszáma a cégnek. 

A Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft.-nek három tulajdonosa van. A már említett szombathelyi önkormányzat, az lllés Sport Alapítvány (10%) és a Haladás Marketing Kft., amelynek tulajdonosa és ügyvezetője Homlok Zsolt.

Mivel az önkormányzat is tulajdonos a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft.-ben így minden évben közpénzt juttat a cégben. Ez az idei költségvetésben 40 millió forint volt.

Az Opten adatai szerint a cég a 2022-es évben összesen 843 millió forint bevételt könyvelt el, 1 milliárd 309 millió forint mérlegfőösszeget produkált, és 23 millió 920 forintnyi nyereséget számolt el.

Holmok Zsolt a fentebb már idézett beszélgetés során azt is mondta, hogy: 

Tavaly 80%-ban bevásároltam magam a Labdarúgó Kft-be. Azon vagyok, hogy megteremtsem azt a korábbi egységes brandet, amit a városvezetők 2007-ben bekövetkezett árokásásával megbontottak. A következő 5 év feladata az lesz, hogy visszajusson a focicsapat az NB I-be, a focit pedig Európa Ligában vigyük. 

Politikai kérdésekre nem válaszolnak

Júliusban, az NB II-es bajnokság startja előtt szurkolói ankétot tartottak a Haladásnál. Mivel jó ideje nem szervezett a csapat vezetősége sajtótájékoztatót, így itt szerettük volna feltenni azt az egyszerű kérdést, hogy a csapat tulajdonosa, vagy az ügyvezetői miért nem tettek eleget annak a meghívásnak, amit a szombathelyi önkormányzat tett feléjük, és miért nem jelentek meg azon a városi közgyűlésen, ahol a helyi foci helyzete volt az egyik napirendi pont.

Politikai kérdésre nem válaszolunk - jelentette ki akkor Szántó.

Majd némi közjáték után, ami alatt az új kommunikációs vezető egyszerűen kicsavarta a mikrofont a kezünkből, végül annyit még hozzátett, hogy a júniusi közgyűlés komolyságát szerinte az mutatja, hogy a képviselők hoztak egy határozatot, amelyben arra jutottak, hogy a Haladás Labdarúgó Kft. játékosainak minimum 40% szombathelyi legyen. Az ügyvezető rámutatott, hogy a tavalyi szezonban is, már 50%-a a játékosoknak szombathelyi volt.

"Azok az emberek, akik számon kérik rajtunk, hogy mi miért nem jelenünk meg egy politikai fórumon, arra nem veszik a fáradságot, hogy utána nézzenek, hogy kik játszanak a Haladásban. Erre Balázs legközelebb legyenek kedvesek jobban felkészülni és utána kérdezni, jó?!" - zárt így Szántó.

Akkor egyébként azt kérték tőlünk, hogy írásban tegyük fel a kérdéseinket, emailben küldjük el azokat. Ezt meg is tettük, ám választ azóta sem kaptunk. 

A Haladás jeleneg a 12. helyen van a 18 csapatos NB II.-es labdarúgó bajnokságban.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.