Még az októberi fizetésüket sem kapták meg a Haladás NB II-es focistái?

Farkas Bazsi 2023-11-07 08:03:00
100 millió forintos hiányról beszélnek a csapatot működtető Kft.-nél. Az ügyvezető nem reagál egyetlen megkeresésre sem.

Még az októberben esedékes szeptemberi fizetésüket sem kapták meg a Szombathelyi Haladás NB II-es bajnokságban szereplő labdarúgói - értesült lapunk.

És nem csak mi, egy szerkesztőségünk birtokába került levél szerint Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő indíttatására levelet küldött a cég ügyvezetőjének a város jegyzője.

Fontos hangsúlyozni, hogy a csapatot működtető cég a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. 10,2%-ban az önkormányzat tulajdona. Így kis tulajdonosként kötelező lenne tájékoztatást kapnia. Azonban szerkesztőségünk kérdésére a jegyző azt a választ adta, hogy ők ugyan

október 30-án kiküldték a levelet az ügyvezetőknek, ám eddig választ nem kaptak.

Kerestük mi is Szántó Erzsébet ügyvezetőt, ám a telefont nem vette fel. Smsben kérdeztük meg, hogy valósak-e a Kft. pénzügyi nehézségeiről szóló hírek, ám választ nem kaptunk. 

Kerestük a cég felügyelő bizottságának elnökét, aki röviden annyit mondott, hogy csakis az Kft. ügyvezetői, és tulajdonosai felé nyilatkozhat, másnak nem adhat ki információkat a cég pénzügyeit illetően.

Ez a Haladás nem az a Haladás

Október közepén írtunk róla, hogy nem kapták meg októberi fizetésüket Haladás VSE dolgozói. Akkor nem az NB II-es focistákról, hanem arról az egyesületről volt szó, ami az atlétikát, sakkot, súlyemelést, birkózást, boxot, röplabdát, futsalt az NB III-as focit és még néhány sportágat tömöríti. Végül az egyesület dolgozói, ugyan késve, de megkapták a bérküket. Hogy novemberben időben folyósították-e a bérüket azt nem tudni. A HVSE elnöke Homlok Zsolt, klubmenedzsre pedig Szántó Erzsébet. Egyébként egyiküket sem lehetett elérni, akkor, amikor tisztázni szerettük volna, hogy mi a helyzet a bérekkel.

Holmok Zsolt egy, a nyáron, a szombathelyi Fidesz piknik rendezvényén készült beszélgetés során többek között azt mondta, hogy:

A most következő a legnehezebb 5 év lesz az eddigiek közül, mind gazdasági, mind sportszakmai szempontból. A Haladás az egy brand. A következő 5 évet ennek a klubnak a felépítésére, és a megkezdett munka befejezése kell fordítani.

Közpénz folyik a fociba, mégis néma az ügyvezető

A Kft. esetében az Opten céginformációi szerint 73 fő alkalmazottról beszélünk. Az elmúlt 5 évben nem volt ilyen magas alkalmazotti létszáma a cégnek. 

A Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft.-nek három tulajdonosa van. A már említett szombathelyi önkormányzat, az lllés Sport Alapítvány (10%) és a Haladás Marketing Kft., amelynek tulajdonosa és ügyvezetője Homlok Zsolt.

Mivel az önkormányzat is tulajdonos a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft.-ben így minden évben közpénzt juttat a cégben. Ez az idei költségvetésben 40 millió forint volt.

Az Opten adatai szerint a cég a 2022-es évben összesen 843 millió forint bevételt könyvelt el, 1 milliárd 309 millió forint mérlegfőösszeget produkált, és 23 millió 920 forintnyi nyereséget számolt el.

Holmok Zsolt a fentebb már idézett beszélgetés során azt is mondta, hogy: 

Tavaly 80%-ban bevásároltam magam a Labdarúgó Kft-be. Azon vagyok, hogy megteremtsem azt a korábbi egységes brandet, amit a városvezetők 2007-ben bekövetkezett árokásásával megbontottak. A következő 5 év feladata az lesz, hogy visszajusson a focicsapat az NB I-be, a focit pedig Európa Ligában vigyük. 

Politikai kérdésekre nem válaszolnak

Júliusban, az NB II-es bajnokság startja előtt szurkolói ankétot tartottak a Haladásnál. Mivel jó ideje nem szervezett a csapat vezetősége sajtótájékoztatót, így itt szerettük volna feltenni azt az egyszerű kérdést, hogy a csapat tulajdonosa, vagy az ügyvezetői miért nem tettek eleget annak a meghívásnak, amit a szombathelyi önkormányzat tett feléjük, és miért nem jelentek meg azon a városi közgyűlésen, ahol a helyi foci helyzete volt az egyik napirendi pont.

Politikai kérdésre nem válaszolunk - jelentette ki akkor Szántó.

Majd némi közjáték után, ami alatt az új kommunikációs vezető egyszerűen kicsavarta a mikrofont a kezünkből, végül annyit még hozzátett, hogy a júniusi közgyűlés komolyságát szerinte az mutatja, hogy a képviselők hoztak egy határozatot, amelyben arra jutottak, hogy a Haladás Labdarúgó Kft. játékosainak minimum 40% szombathelyi legyen. Az ügyvezető rámutatott, hogy a tavalyi szezonban is, már 50%-a a játékosoknak szombathelyi volt.

"Azok az emberek, akik számon kérik rajtunk, hogy mi miért nem jelenünk meg egy politikai fórumon, arra nem veszik a fáradságot, hogy utána nézzenek, hogy kik játszanak a Haladásban. Erre Balázs legközelebb legyenek kedvesek jobban felkészülni és utána kérdezni, jó?!" - zárt így Szántó.

Akkor egyébként azt kérték tőlünk, hogy írásban tegyük fel a kérdéseinket, emailben küldjük el azokat. Ezt meg is tettük, ám választ azóta sem kaptunk. 

A Haladás jeleneg a 12. helyen van a 18 csapatos NB II.-es labdarúgó bajnokságban.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.