Még az októberi fizetésüket sem kapták meg a Haladás NB II-es focistái?

Farkas Bazsi 2023-11-07 08:03:00
100 millió forintos hiányról beszélnek a csapatot működtető Kft.-nél. Az ügyvezető nem reagál egyetlen megkeresésre sem.

Még az októberben esedékes szeptemberi fizetésüket sem kapták meg a Szombathelyi Haladás NB II-es bajnokságban szereplő labdarúgói - értesült lapunk.

És nem csak mi, egy szerkesztőségünk birtokába került levél szerint Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő indíttatására levelet küldött a cég ügyvezetőjének a város jegyzője.

Fontos hangsúlyozni, hogy a csapatot működtető cég a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. 10,2%-ban az önkormányzat tulajdona. Így kis tulajdonosként kötelező lenne tájékoztatást kapnia. Azonban szerkesztőségünk kérdésére a jegyző azt a választ adta, hogy ők ugyan

október 30-án kiküldték a levelet az ügyvezetőknek, ám eddig választ nem kaptak.

Kerestük mi is Szántó Erzsébet ügyvezetőt, ám a telefont nem vette fel. Smsben kérdeztük meg, hogy valósak-e a Kft. pénzügyi nehézségeiről szóló hírek, ám választ nem kaptunk. 

Kerestük a cég felügyelő bizottságának elnökét, aki röviden annyit mondott, hogy csakis az Kft. ügyvezetői, és tulajdonosai felé nyilatkozhat, másnak nem adhat ki információkat a cég pénzügyeit illetően.

Ez a Haladás nem az a Haladás

Október közepén írtunk róla, hogy nem kapták meg októberi fizetésüket Haladás VSE dolgozói. Akkor nem az NB II-es focistákról, hanem arról az egyesületről volt szó, ami az atlétikát, sakkot, súlyemelést, birkózást, boxot, röplabdát, futsalt az NB III-as focit és még néhány sportágat tömöríti. Végül az egyesület dolgozói, ugyan késve, de megkapták a bérküket. Hogy novemberben időben folyósították-e a bérüket azt nem tudni. A HVSE elnöke Homlok Zsolt, klubmenedzsre pedig Szántó Erzsébet. Egyébként egyiküket sem lehetett elérni, akkor, amikor tisztázni szerettük volna, hogy mi a helyzet a bérekkel.

Holmok Zsolt egy, a nyáron, a szombathelyi Fidesz piknik rendezvényén készült beszélgetés során többek között azt mondta, hogy:

A most következő a legnehezebb 5 év lesz az eddigiek közül, mind gazdasági, mind sportszakmai szempontból. A Haladás az egy brand. A következő 5 évet ennek a klubnak a felépítésére, és a megkezdett munka befejezése kell fordítani.

Közpénz folyik a fociba, mégis néma az ügyvezető

A Kft. esetében az Opten céginformációi szerint 73 fő alkalmazottról beszélünk. Az elmúlt 5 évben nem volt ilyen magas alkalmazotti létszáma a cégnek. 

A Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft.-nek három tulajdonosa van. A már említett szombathelyi önkormányzat, az lllés Sport Alapítvány (10%) és a Haladás Marketing Kft., amelynek tulajdonosa és ügyvezetője Homlok Zsolt.

Mivel az önkormányzat is tulajdonos a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft.-ben így minden évben közpénzt juttat a cégben. Ez az idei költségvetésben 40 millió forint volt.

Az Opten adatai szerint a cég a 2022-es évben összesen 843 millió forint bevételt könyvelt el, 1 milliárd 309 millió forint mérlegfőösszeget produkált, és 23 millió 920 forintnyi nyereséget számolt el.

Holmok Zsolt a fentebb már idézett beszélgetés során azt is mondta, hogy: 

Tavaly 80%-ban bevásároltam magam a Labdarúgó Kft-be. Azon vagyok, hogy megteremtsem azt a korábbi egységes brandet, amit a városvezetők 2007-ben bekövetkezett árokásásával megbontottak. A következő 5 év feladata az lesz, hogy visszajusson a focicsapat az NB I-be, a focit pedig Európa Ligában vigyük. 

Politikai kérdésekre nem válaszolnak

Júliusban, az NB II-es bajnokság startja előtt szurkolói ankétot tartottak a Haladásnál. Mivel jó ideje nem szervezett a csapat vezetősége sajtótájékoztatót, így itt szerettük volna feltenni azt az egyszerű kérdést, hogy a csapat tulajdonosa, vagy az ügyvezetői miért nem tettek eleget annak a meghívásnak, amit a szombathelyi önkormányzat tett feléjük, és miért nem jelentek meg azon a városi közgyűlésen, ahol a helyi foci helyzete volt az egyik napirendi pont.

Politikai kérdésre nem válaszolunk - jelentette ki akkor Szántó.

Majd némi közjáték után, ami alatt az új kommunikációs vezető egyszerűen kicsavarta a mikrofont a kezünkből, végül annyit még hozzátett, hogy a júniusi közgyűlés komolyságát szerinte az mutatja, hogy a képviselők hoztak egy határozatot, amelyben arra jutottak, hogy a Haladás Labdarúgó Kft. játékosainak minimum 40% szombathelyi legyen. Az ügyvezető rámutatott, hogy a tavalyi szezonban is, már 50%-a a játékosoknak szombathelyi volt.

"Azok az emberek, akik számon kérik rajtunk, hogy mi miért nem jelenünk meg egy politikai fórumon, arra nem veszik a fáradságot, hogy utána nézzenek, hogy kik játszanak a Haladásban. Erre Balázs legközelebb legyenek kedvesek jobban felkészülni és utána kérdezni, jó?!" - zárt így Szántó.

Akkor egyébként azt kérték tőlünk, hogy írásban tegyük fel a kérdéseinket, emailben küldjük el azokat. Ezt meg is tettük, ám választ azóta sem kaptunk. 

A Haladás jeleneg a 12. helyen van a 18 csapatos NB II.-es labdarúgó bajnokságban.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

2021-es, 2022-es számlák miatt pereskedik Győr és a Volán

A könyvvizsgáló szerint nem állt valós teljesítés az összesen 650 milliós számla mögött.

Elektromos rollert lopott a gyanú szerint ez a szombathelyi férfi

A Szombathelyi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri a felvételeken látható férfi azonosításában.

Hamis adatokkal rendelt magának hat mobiltelefont a sárvári nő

A nő a rendelésekhez gépjármű adásvételek során birtokába jutott személyes adatokat használt fel.

Világi Oszkár szerint elavult az ETO stadionja, és ezzel valamit mindenképpen kezdeni kell

A győri fociklub tulajdonosa vagyon-, és személyvédelemmel is fog foglalkozni.

A friss hús miatt indított eljárást az Aldival szemben a Gazdasági Versenyhivatal

A GVH szerint nem kizárólag magyar hús kerül a friss húsos hűtőbe, az Aldi szerint viszont csakis az.

Nőtt az eladott új autók száma az Európai Unióban júniusban

A júniusban eladott személyautók száma 4,3 százalékkal, 1 millió 90 ezerre nőtt éves összevetésben a májusi 3 százalékos csökkenést követően. Idén eddig márciusban és májusban jegyeztek fel csökkenést.

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.