Rétvári államtitkár szerint az OMSZ véleménye alapján az orvosi ügyelet legjobb helye a sürgősségi osztály közelében van, szakmai nyomásra Szombathelyen mégis a régi helyén, a 11-es Huszár úton marad

Farkas Bazsi 2023-11-17 07:25:02
Azt egyébként a mentők helyi vezetője is elmondta, hogy a mostani helye a legtökéletesebb az ügyeletnek.

Október egyik legforróbb témája volt a szombathelyi orvosi ügyelet további sorsa. 2021. január 1-én vette át az ügyelet üzemeltetését a szombathelyi önkormányzat az Országos Mentőszolgálattól. Ekkor kezdte meg működését a 11-es Huszár úton az ügyelet, azóta pedig felmérések bizonyítják, hogy az új helyszín jól teljesített.

Decembertől azonban - igazodva az országos rendhez - a város ügyeletének működtetése ismét az OMSZ feladata lesz. És ugyan az önkormányzat korábban 100 millió forintos nagyságrendben költött az épület átépítésére és felműszerezésére, a mentők központi vezetése mégis úgy döntött, hogy a Markusovszky kórházba, a sürgősségi osztály környezetébe viszi be az ellátást. 

Ez ellen több helyi vezető tiltakozott

Haklits Györgyi a háziorvosok nevében az októberi közgyűlésen elmondta, hogy a Huszár úton kialakított rendelő minden szempontból megfelelt mind az orvosoknak, mind pedig a betegeknek. Egy felmérés szerint a betegek 93%-os elégedettséggel nyilatkoztak a mostani helyről.

Kötse Tamás a Nyugat-Dunántúli Regionális Mentőszervezet vezető mentőtisztje ugyanezen az ülésen arról beszélt, hogy a 11-es Huszár úti telephelyet terjesztették tovább a központnak. 

A közgyűlést követően néhány nap múlva Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója telefonon értesítette László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármestert arról, hogy az egyeztetések után mégis a régi helyen, a 11-es Huszár úti helyiségben marad a háziorvosi ügyelet.

Még ezelőtt a döntés előtt, Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő írásban kérdezte meg Pintér Sándor, Belügyminisztert arról miért ésszerű egy modern, célirányosan kialakított, ingyenes használatra felajánlott épületet, lecserélni a zsúfolt és nem erre a célra létrehozott kórházra?

November 14-én érkezett válasz a Minisztériumtól, amit Rétvári Bence államtitkár jegyzett. Érdekes, hogy ugyan a végső döntés mégsem a kórházi helyszín javára döntött, Rétvári mégis a sürgősségi osztály mellett érvel válaszában.

Az egyes ügyeleti telephelyek elhelyezkedését, működésének időtartamát az OMSZ részletes elemzést követően tervezte meg, figyelembe véve többek között a lakosságszámra, az infrastruktúrára és a sürgősségi osztályoktól való távolságra vonatkozó adatokat is. Az ügyeleti pontok mellett figyelembe kell venni a mentési pontokat, a mentőállomásokat és a kórházak sürgősségi osztályait is. Ezek együttes száma a 300-at meghaladja országosan.

Az elmúlt időszak tapasztalatai alátámasztják, hogy az ügyeleti telephely kialakítása és működtetése a kórházak sürgősségi osztálya mellett, azokkal együttműködésben történik. A közös triage (az ellátási igény szerinti betegosztályozás) segíti a betegek hatékony betegútszervezését. Ennek eredménye, hogy a sürgősségi osztályokra csak a valóban sürgősségi (kórházi) ellátást igénylő betegek kerülnek és a járóbetegként kezelhető, ellátható betegek nem terhelik ezeket az osztályokat. Ez az előny a másik oldalon is érezhető, hiszen az ügyeletben nem kell súlyos, esetleg életveszélyes betegek ellátását megkezdeni, szállításukat megszervezni. A két alrendszer tehát egymást segíti, kiegészíti és tehermentesíti.

2023. február 1. óta már 15 vármegyében működik az egységes alapellátási ügyeleti rendszer, melynek keretében több mint 170 ezer betegellátás történt. A visszajelzések alapján az ügyelet által nyújtott betegellátással a betegek továbbra is elégedettek, az 5 fokozatú skálán átlagosan 4 feletti pontszámot adnak.

A csatlakozott vármegyék ellátott betegeinek visszajelzése alapján az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer jól működik, egy orvosra alig 1 beteg jut óránként átlagosan az ügyeleti időben. Mindezek alapján Szombathely térségének lakói is megalapozottan bízhatnak az új struktúra megfelelőségében, az ellátás magas színvonalában - írja Rétvári.

A válasz kapcsán több kérdés merül fel. Ha valóban a sürgősségi a legjobb helye az orvosi ügyeletnek, akkor az OMSZ Szombathelyen nem a legjobb megoldást választotta?

Ha szakmailag mégis a 11-es Huszár úti épület a legjobb döntés az ügyeletnek, akkor válaszában miért a sürgősségit priorizálja Rétvári?

Esetleg előfordulhat, hogy homokszem került a gépezetbe, és az államtitkárnak fogalma sincsen arról, hogy Szombathelyen végül megváltozott a korábbi döntés, és nem a sürgősségin fogadják decembertől a betegeket, így felesleges volt kardoskodni mellette.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Most a győri Városháza folyosóján lépett meg Pintér Bence elől a GYHG vezérigazgatója

Legutóbb az irodában bújkálva rendőrt hívott, de most sem vette át a Kúria ítéletét.

Mitől lesz igazán modern egy konyha?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, hogy a lakberendezési stílusok legalább olyan lendületesen változnak, mint az öltözködésben a divat, mégis vágyunk arra, hogy a mi konyhánk is modern legyen.

Nem kapott NB II-es licencet a Haladás

Az NB III-as versenyengedélyben még reménykedik a vezetőség.

A költöztetés árát több feltétel is befolyásolja

A költözés egy több összetevős művelet, melynél a siker sok mindenen múlik. Nem csupán a helyes időzítés, de a megfelelő előkészület, a költöztető cég kiválasztása és a költségek optimalizálása is lényeges elem. Ennek megvalósítása érdekében előzetes tervezésre is szükség van, amelybe beletartozik az árajánlat kérése is. 

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

A győri Városrendészet vezetője indul a vámosszabadi polgármesteri székért

Dézsi Csaba András polgármester többször beszélt mostanában arról, hogy Győrhöz csatolná a falut, Miletics Mór lehet a trójai falova.

2,3 milliárd forint vesztesége volt 2023-ban a Győr-Szolnak

Megjelent a városüzemeltető cég beszámolója a tavalyi évről.

Öt és fél évet kapott a drogos, ittas győrűjfalui autós ámokfutó

Az autóban senki sem használt biztonsági övet, egy fiatal nő meghalt.

Zsugorodik a Fidesz Szombathelyen?

Egy kis teremben elfért Dömötör Csaba hallgatósága.

Győr nagy részén szúnyogirtás lesz csütörtök éjszaka

Amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Mi alapján válassz arcápoló kozmetikumokat?

Sok nagy márka életkor szerint ajánlja az arcápoló készítményeket, így ha most kezded a bőröd ápolását, valószínűleg eszerint választasz, azonban sokkal inkább a bőröd aktuális állapota kellene, hogy meghatározza a rutinodat. 

Hetven tő kendert nevelt a családi ház mellett a vendvidéki településen élő férfi

A vádlott által termesztett növények száma a csekély mennyiség felső határát meghaladta.

Győr volt polgármestere, Balogh József Pintér Bencét támogatja

Vérfrissítésre, fiatalokra van szükség a volt polgármester szerint.

Új köztéri szobra lehet Szombathelynek

Éhen Gyula alakja kerülhet vissza az Éhen Gyula térre.

A szombathelyi Városházán lesz az SZKKA szurkolói ankétja - Frissítve

Teljesen nyilvánosan öntene tiszta vizet a pohárba a városvezetés.

Női karóra a merészebb színek kedvelőinek

Sokan a diszkrét, visszafogott kiegészítőkre esküsznek, míg mások szeretnek kísérletezni és játszani a különféle színekkel vagy anyagokkal. Olykor szívesen nyúlunk egy-egy extravagánsabb darabhoz, mint például egy lenyűgöző zöld női karórához.

Három játékos távozott a Szombathelyi Haladástól

Pálfi Donát a Facebook-on köszönt el a szurkolóktól.

A győri Rómer Házba érkezik a Háromharmad podcast

Élőben veszik fel a 24.hu politikai kibeszélőműsorát.

A charmok mindenki szívébe belopják magukat

Ékszerek terén is elengedhetetlen a megújulás, ennek ellenére léteznek olyan különleges koncepciók, amelyek hosszú éveken át velünk maradnak. Ennek ékes példái a charmok, amelyek töretlen népszerűségnek örvendnek az utóbbi időben. 

Legyen sajtónyilvános a Haladás taggyűlése!

Nyílt levél a Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. tulajdonosaihoz.