Rétvári államtitkár szerint az OMSZ véleménye alapján az orvosi ügyelet legjobb helye a sürgősségi osztály közelében van, szakmai nyomásra Szombathelyen mégis a régi helyén, a 11-es Huszár úton marad

Farkas Bazsi 2023-11-17 07:25:02
Azt egyébként a mentők helyi vezetője is elmondta, hogy a mostani helye a legtökéletesebb az ügyeletnek.

Október egyik legforróbb témája volt a szombathelyi orvosi ügyelet további sorsa. 2021. január 1-én vette át az ügyelet üzemeltetését a szombathelyi önkormányzat az Országos Mentőszolgálattól. Ekkor kezdte meg működését a 11-es Huszár úton az ügyelet, azóta pedig felmérések bizonyítják, hogy az új helyszín jól teljesített.

Decembertől azonban - igazodva az országos rendhez - a város ügyeletének működtetése ismét az OMSZ feladata lesz. És ugyan az önkormányzat korábban 100 millió forintos nagyságrendben költött az épület átépítésére és felműszerezésére, a mentők központi vezetése mégis úgy döntött, hogy a Markusovszky kórházba, a sürgősségi osztály környezetébe viszi be az ellátást. 

Ez ellen több helyi vezető tiltakozott

Haklits Györgyi a háziorvosok nevében az októberi közgyűlésen elmondta, hogy a Huszár úton kialakított rendelő minden szempontból megfelelt mind az orvosoknak, mind pedig a betegeknek. Egy felmérés szerint a betegek 93%-os elégedettséggel nyilatkoztak a mostani helyről.

Kötse Tamás a Nyugat-Dunántúli Regionális Mentőszervezet vezető mentőtisztje ugyanezen az ülésen arról beszélt, hogy a 11-es Huszár úti telephelyet terjesztették tovább a központnak. 

A közgyűlést követően néhány nap múlva Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója telefonon értesítette László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármestert arról, hogy az egyeztetések után mégis a régi helyen, a 11-es Huszár úti helyiségben marad a háziorvosi ügyelet.

Még ezelőtt a döntés előtt, Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő írásban kérdezte meg Pintér Sándor, Belügyminisztert arról miért ésszerű egy modern, célirányosan kialakított, ingyenes használatra felajánlott épületet, lecserélni a zsúfolt és nem erre a célra létrehozott kórházra?

November 14-én érkezett válasz a Minisztériumtól, amit Rétvári Bence államtitkár jegyzett. Érdekes, hogy ugyan a végső döntés mégsem a kórházi helyszín javára döntött, Rétvári mégis a sürgősségi osztály mellett érvel válaszában.

Az egyes ügyeleti telephelyek elhelyezkedését, működésének időtartamát az OMSZ részletes elemzést követően tervezte meg, figyelembe véve többek között a lakosságszámra, az infrastruktúrára és a sürgősségi osztályoktól való távolságra vonatkozó adatokat is. Az ügyeleti pontok mellett figyelembe kell venni a mentési pontokat, a mentőállomásokat és a kórházak sürgősségi osztályait is. Ezek együttes száma a 300-at meghaladja országosan.

Az elmúlt időszak tapasztalatai alátámasztják, hogy az ügyeleti telephely kialakítása és működtetése a kórházak sürgősségi osztálya mellett, azokkal együttműködésben történik. A közös triage (az ellátási igény szerinti betegosztályozás) segíti a betegek hatékony betegútszervezését. Ennek eredménye, hogy a sürgősségi osztályokra csak a valóban sürgősségi (kórházi) ellátást igénylő betegek kerülnek és a járóbetegként kezelhető, ellátható betegek nem terhelik ezeket az osztályokat. Ez az előny a másik oldalon is érezhető, hiszen az ügyeletben nem kell súlyos, esetleg életveszélyes betegek ellátását megkezdeni, szállításukat megszervezni. A két alrendszer tehát egymást segíti, kiegészíti és tehermentesíti.

2023. február 1. óta már 15 vármegyében működik az egységes alapellátási ügyeleti rendszer, melynek keretében több mint 170 ezer betegellátás történt. A visszajelzések alapján az ügyelet által nyújtott betegellátással a betegek továbbra is elégedettek, az 5 fokozatú skálán átlagosan 4 feletti pontszámot adnak.

A csatlakozott vármegyék ellátott betegeinek visszajelzése alapján az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer jól működik, egy orvosra alig 1 beteg jut óránként átlagosan az ügyeleti időben. Mindezek alapján Szombathely térségének lakói is megalapozottan bízhatnak az új struktúra megfelelőségében, az ellátás magas színvonalában - írja Rétvári.

A válasz kapcsán több kérdés merül fel. Ha valóban a sürgősségi a legjobb helye az orvosi ügyeletnek, akkor az OMSZ Szombathelyen nem a legjobb megoldást választotta?

Ha szakmailag mégis a 11-es Huszár úti épület a legjobb döntés az ügyeletnek, akkor válaszában miért a sürgősségit priorizálja Rétvári?

Esetleg előfordulhat, hogy homokszem került a gépezetbe, és az államtitkárnak fogalma sincsen arról, hogy Szombathelyen végül megváltozott a korábbi döntés, és nem a sürgősségin fogadják decembertől a betegeket, így felesleges volt kardoskodni mellette.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.