Rétvári államtitkár szerint az OMSZ véleménye alapján az orvosi ügyelet legjobb helye a sürgősségi osztály közelében van, szakmai nyomásra Szombathelyen mégis a régi helyén, a 11-es Huszár úton marad

Farkas Bazsi 2023-11-17 07:25:02
Azt egyébként a mentők helyi vezetője is elmondta, hogy a mostani helye a legtökéletesebb az ügyeletnek.

Október egyik legforróbb témája volt a szombathelyi orvosi ügyelet további sorsa. 2021. január 1-én vette át az ügyelet üzemeltetését a szombathelyi önkormányzat az Országos Mentőszolgálattól. Ekkor kezdte meg működését a 11-es Huszár úton az ügyelet, azóta pedig felmérések bizonyítják, hogy az új helyszín jól teljesített.

Decembertől azonban - igazodva az országos rendhez - a város ügyeletének működtetése ismét az OMSZ feladata lesz. És ugyan az önkormányzat korábban 100 millió forintos nagyságrendben költött az épület átépítésére és felműszerezésére, a mentők központi vezetése mégis úgy döntött, hogy a Markusovszky kórházba, a sürgősségi osztály környezetébe viszi be az ellátást. 

Ez ellen több helyi vezető tiltakozott

Haklits Györgyi a háziorvosok nevében az októberi közgyűlésen elmondta, hogy a Huszár úton kialakított rendelő minden szempontból megfelelt mind az orvosoknak, mind pedig a betegeknek. Egy felmérés szerint a betegek 93%-os elégedettséggel nyilatkoztak a mostani helyről.

Kötse Tamás a Nyugat-Dunántúli Regionális Mentőszervezet vezető mentőtisztje ugyanezen az ülésen arról beszélt, hogy a 11-es Huszár úti telephelyet terjesztették tovább a központnak. 

A közgyűlést követően néhány nap múlva Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója telefonon értesítette László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármestert arról, hogy az egyeztetések után mégis a régi helyen, a 11-es Huszár úti helyiségben marad a háziorvosi ügyelet.

Még ezelőtt a döntés előtt, Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő írásban kérdezte meg Pintér Sándor, Belügyminisztert arról miért ésszerű egy modern, célirányosan kialakított, ingyenes használatra felajánlott épületet, lecserélni a zsúfolt és nem erre a célra létrehozott kórházra?

November 14-én érkezett válasz a Minisztériumtól, amit Rétvári Bence államtitkár jegyzett. Érdekes, hogy ugyan a végső döntés mégsem a kórházi helyszín javára döntött, Rétvári mégis a sürgősségi osztály mellett érvel válaszában.

Az egyes ügyeleti telephelyek elhelyezkedését, működésének időtartamát az OMSZ részletes elemzést követően tervezte meg, figyelembe véve többek között a lakosságszámra, az infrastruktúrára és a sürgősségi osztályoktól való távolságra vonatkozó adatokat is. Az ügyeleti pontok mellett figyelembe kell venni a mentési pontokat, a mentőállomásokat és a kórházak sürgősségi osztályait is. Ezek együttes száma a 300-at meghaladja országosan.

Az elmúlt időszak tapasztalatai alátámasztják, hogy az ügyeleti telephely kialakítása és működtetése a kórházak sürgősségi osztálya mellett, azokkal együttműködésben történik. A közös triage (az ellátási igény szerinti betegosztályozás) segíti a betegek hatékony betegútszervezését. Ennek eredménye, hogy a sürgősségi osztályokra csak a valóban sürgősségi (kórházi) ellátást igénylő betegek kerülnek és a járóbetegként kezelhető, ellátható betegek nem terhelik ezeket az osztályokat. Ez az előny a másik oldalon is érezhető, hiszen az ügyeletben nem kell súlyos, esetleg életveszélyes betegek ellátását megkezdeni, szállításukat megszervezni. A két alrendszer tehát egymást segíti, kiegészíti és tehermentesíti.

2023. február 1. óta már 15 vármegyében működik az egységes alapellátási ügyeleti rendszer, melynek keretében több mint 170 ezer betegellátás történt. A visszajelzések alapján az ügyelet által nyújtott betegellátással a betegek továbbra is elégedettek, az 5 fokozatú skálán átlagosan 4 feletti pontszámot adnak.

A csatlakozott vármegyék ellátott betegeinek visszajelzése alapján az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer jól működik, egy orvosra alig 1 beteg jut óránként átlagosan az ügyeleti időben. Mindezek alapján Szombathely térségének lakói is megalapozottan bízhatnak az új struktúra megfelelőségében, az ellátás magas színvonalában - írja Rétvári.

A válasz kapcsán több kérdés merül fel. Ha valóban a sürgősségi a legjobb helye az orvosi ügyeletnek, akkor az OMSZ Szombathelyen nem a legjobb megoldást választotta?

Ha szakmailag mégis a 11-es Huszár úti épület a legjobb döntés az ügyeletnek, akkor válaszában miért a sürgősségit priorizálja Rétvári?

Esetleg előfordulhat, hogy homokszem került a gépezetbe, és az államtitkárnak fogalma sincsen arról, hogy Szombathelyen végül megváltozott a korábbi döntés, és nem a sürgősségin fogadják decembertől a betegeket, így felesleges volt kardoskodni mellette.

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.