Elértük: nem titkolja tovább a Dézsi-interjúk hanganyagait a GyőrPlusz

Pintér Bence 2023-10-13 17:15:20
Két és fél éve igyekeztek elzárni a győrieket attól, hogy visszahallgathassák a polgármester néha botrányos interjúit.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson. Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Két és fél évnyi küzdelmünkbe került, de győztünk: újra hanganyaggal együtt jelent meg Dézsi Csaba András győri polgármester szokásos kétheti interjúja a GyőrPlusz felületén. 2021. március 4-én adott interjút a GyőrPlusznak Dézsi Csaba András, amiben az egészségügyi dolgozók új szerződése miatt a Belügyminisztériumot és az országos kórház-főigazgatót is kritizálta. Ezt mi szemléztük is, amiből országos hír lett.

Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató megjegyzéseire például azt mondta a polgármester, hogy az „égbekiáltó baromság”. Ez a GyőrPlusz cikkébe nem került bele egyébként.

Ezután először csak annak az interjúnak a hanganyagát törölték le az önkormányzati média elérhető hangtárából a polgármester kérésére, majd onnantól kezdve nem kerültek fel többé a friss interjúk hanganyagai. Ez nyilván teljesen abszurd helyzet volt, hiszen egy közszereplő közügyekről beszélt egy közpénzen fenntartott rádióban, de ezt maga a köz nem ismerhette meg utólag, ha esetleg reggel elaludt volna.

Még közérdekű adatigénylés útján sem. Ez idén derült ki: mi ugyanis mindig igyekeztünk hallgatni az interjút élőben, és cikket írni belőle, illetve eleinte alkalmanként rögzíteni is. Végül 2022 óta rendszeresen, majdnem az összes adást rögzítettük – első sorban azért, hogy a néha teljesen elképesztő állítások kapcsán be tudjuk bizonyítani olvasóinknak, hogy tényleg elhangzottak.

Ilyen volt például, amikor egy aggódó szentiváni apukát osztott ki a Dézsi Csaba András minősíthetetlen hangnemben tavaly, vagy mikor a gyatra fűnyírást szabotőr ellenzéki fűnyíróbrigádokra fogta a polgármester.

Itt és itt érhető el a két eset. Illetve ott volt az az eset is, amikor először lehazugozta és leszerencsétlenezte azokat, akik szerint nem a felújítás miatt zárt be a felújítás megkezdése előtt nyolc hónappal a Magyar Vilmos Uszoda, majd elismerte, hogy mégis.

Előfordult azonban, hogy nem tudtuk felvenni a műsort – például idén januárban, ezért közérdekű adatigénylést adtunk be a GyőrPlusznak, hogy adják ki a hangfelvételt. A GyőrPlusz azonban az utolsó pillanatig küzdött ez ellen, még a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hivatal vizsgálata – és megállapítása, hogy a köznek joga van hallani az anyagot – sem volt elég ahhoz, hogy közzétegyék az interjú felvételét, inkább törölték azt.

A következőt állapította meg erre a hatóság:

„a közérdekű, illetve közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez fűződő jogok gyakorlásával kapcsolatban jogsérelem következett be, ezért az Infotv. 56. § (1) bekezdése alapján felszólította az Adatkezelőt, hogy az Infotv. előírásainak megfelelően teljesítse az Adatigénylő közérdekű adatigénylését. Amennyiben az Adatigénylő által megismerni kívánt hangfelvétel nyilvánosságkorlátozás hatálya alá eső adatokat is tartalmaz, úgy azokat távolítsa el a hanganyagból és annak okairól tájékoztassa az Adatigénylőt.”

A GyőrPlusz erre kitette két hétre az interjú hanganyagát az interjúról szóló összefoglaló cikkbe, nem szóltak róla senkinek, majd törölték azt az egész rendszerükből. A hatóság annak rendje és módja szerint el is marasztalta őket emiatt is.

A hanganyagok ettől függetlenül továbbra sem kerültek ki, de nemrég egy váratlanul a szokásos csütörtökről szerdára áthelyezett interjúról megint lemaradtunk, és közérdekű adatigénylésben a NAIH-döntésre hivatkozva ismét elkértük a hanganyagot, amit viszont most meg is kaptunk.

Most csütörtökön pedig – csodák csodája – magától rakta ki a fideszes propagandalap az interjú felvételét a cikkbe.

Az anyagokat pedig természetesen ezentúl is archiválni fogjuk, mivel egyáltalán nem bízunk abban, hogy azok egy-két év múlva is elérhetőek lesznek.

Szólj hozzá!

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.