Kelemen Krisztián: „A képviselőség számomra szolgálat!”

Farkas Bazsi 2023-10-12 07:22:00
Szombathely Joskar-Ola városrészének képviselője második ciklusát tölti a közgyűlésben. Volt olyan időszak, amikor ellenzéki képviselőként úgy kellett összekalapolnia az összeget egy játszótér felújítására. Nagyinterjú.

Szombathelyen, a Joskar-Ola lakótelepen találkozunk Kelemen Krisztiánnal. Éppen az egyik helyi lakóval beszélget, amikor megérkezünk a megbeszélt időpontra. Érezni, otthonosan mozog a városrészben, ismer szinte mindenkit, hozzá fordulhatnak a telep lakói mindenféle ügyes-bajos dolgukkal.

Azon kívül, hogy a városrész képviselője, van más kötődése is a területhez?

Mindig is szerettem ezt a városrészt, van egy különleges hangulata a nagy, zöld felületeivel. Közel van a belvároshoz, de mégis nyugodt, kedves környék. Ez a nyugalom szigete. 2014-ben, közel 1000 szavazattal választottak meg a lakók, azóta is ezért a közösségért dolgozom.

Mindig ilyen volt a lakótelep?

A hangulat igen, a terület rendezettsége nem. Megválasztásom előtt nagyon rossz állapotban volt a lakótelep, nem volt egy ép pihenőpad, egy felülvizsgálat alkalmával pedig kiderült, hogy a környék egyik legnagyobb, az „alapítványi” játszóterét le kell zárni, mert a játszóelemek nagy része nem felel meg az eu-s előírásoknak és ráadásul balesetveszélyesek is voltak. 

 

Amikor elkezdtem a kampányomat 2014-ben, végig látogattam a körzet intézményeit. Egyrészt megdöbbentett a Micimackó Óvoda épületének állapota: omladozó falak között, penészes környezetben végezték a beteg gyerekek nevelését. Az óvoda uszodájának a légcseréje sem volt megoldott, ezért aztán a penész egyre nagyobb problémát okozott.

A másik nagy kihívás a játszótér volt, ami már akkor úgy nézett ki, hogy 2015 márciusában nem fog tudni kinyitni. Akkor Dr. Puskás Tivadar polgármester és a fidesz frakció vezette a várost, én pedig rendíthetetlenül szólaltam fel minden bizottsági ülésen és a közgyűlésben, hogy kapjon 2 millió forintot a játszótér a szükséges felújításokra. Ezt minden alakommal leszavazták, így kilátástalanná vált a felújítás.

Tisztán emlékszem, hogy 2015. április 7-én ott álltam egyedül a játszótéren, kezemben a telefonommal és nekiálltam felhívni az általam ismert vállalkozókat, hogy segítsenek.

Hogyan reagáltak?

Nehezen indult a dolog. Az egyik legnagyobb feladat az volt, hogy ki kellett alakítani az ütéscsillapító kavicsréteget, amelyhez 30 cm mélyen ki kellett ásni a játékelemek körül az esési távolság területét. 

Ehhez munkagép kellett. Az első vállalkozó azt mondta, hogy szívesen segítene, de sajnos tele van munkával. Adott egy másik számot és azt mondta, ezt nyugodtan hívjam fel. Felhívtam az általam teljesen ismeretlen embert, elmondtam miért keresem, azt mondta, természetes, hogy segíteni fog. Annyi kérése volt, hogy amikor jön a markoló, legyen ott két teherautó, amelyek felváltva tudják majd elhordani a kitermelt földet. Amikor megérkezett a szükséges kavics, akkor közösen terítettük szét a lakókkal.
A társadalmi összefogás egy ideig működött, aztán elérkeztünk oda, hogy a tereprendezés után meg kellett venni az új játékokat, melyhez pénzre volt szükség. Ebben frakciótársaim segítettek, illetve gyűjtést szerveztünk a lakosság körében, ami eredményes volt. Teljes volt a siker a társadalmi és képviselői összefogással, júliusban nyitott a játszótér. 

Van egy másik közkedvelt játszótér a környéken, a Barátság utcában.

Ez fiatalabb, jobb állapotban van, de ezt is folyamatosan újítgattuk. Idén év elején készült el, a már mozgássérült gyerekeket is kiszolgáló játékokkal felszerelt tér, amely teljesen új kerítést is kapott.

 

Mennyire vannak rossz állapotban az itteni utak, járdák?

2014-ben indítottam el egy járdafelújítási programot. Ez most ott tart, hogy a Hunyadi utca járdája szinte teljesen fel lett újítva azon a részen, amely az én körzetemhez tartozik. A Szent Márton, a Hajnal, a Barátság és a Károlyi Antal utcákban, valamint a Pázmány Péter körúton szintén történtek járdafelújítások.

Az elmúlt 9 évben teljesen megújult a Szent Márton tér, a Vásárcsarnok épülete és most nemrég a környezete, ahol 85 parkolót újítottunk fel, ebből 44 teljesen újonnan létesült.

Ebben a körzetben is vannak még pénzre váró, már kész parkoló tervek?

Három helyen terveztettem meg parkolót. A Barátság utca 17. mellett és a Pázmány körút 25. mellett egy-egy 32 férőhelyes, valamint a Károlyi Antal utca végén egy 63 férőhelyes parkolóra készültek el a tervek. Ezek mind bekerültek a TOP Plusz programba, vagyis ha a kormány megegyezik az EU-val és megkapjuk a költségvetési ciklus pénzét, akkor egyből indulhat a parkolók építése.

A parkolási probléma enyhítésében úgy néz ki, hogy partner a Lidl is.

Az áruház jelenleg még partner, és ezt köszönjük is. Az biztos, hogy Damoklész kardjaként lebeg felettünk az az intézkedés, amivel a Lidl végül csakis a saját vásárlóinak engedi majd a parkoló használatot. Ezért nagyon indokolt a Károlyi Antal utcában a parkoló megépítése.

A szeptemberi közgyűlésen Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő vetette fel, hogy meg kellene vizsgálni azt, hogy hogyan lehetne a vállalati autókat kitiltani a lakótelepekről. A Joskar-Olán is probléma ez?

Részben. Czeglédy képviselőtársam több lehetséges megoldást is felvázolt. Például, hogy családonként csak két autó parkolhasson a lakótelepen. Vagy a három és fél tonnát meghaladó teherautó ne hajthasson be a parkolóba. Ez nálunk is probléma volt, de évekkel ezelőtt a Barátság utca egyik tömbbelsőjében a társasházi lakók kérésére kikerültek kiegészítő táblák, melyek miatt csak személyautóval lehet ott parkolni. Máshol is adott ez a lehetőség, melyről folyamatosan egyeztetek a lakókkal.

 

Be is tartják?

Maguk a lakók jelzik, ha valaki ezt megszegi.

50 éves lesz a lakótelep. Mivel készülnek?

1973. november 7-én adták át a Joskar-Ola lakótelepet és ennek lesz a kerek évfordulója. Nagyrészt megvan a programja is a rendezvénynek: a napján ünnepeljük, tehát november 7-én, kedden, 16:30-kor a Mikes Kelemen 5-29. tömbbelsőben lesz egy ünnepi műsor az emléktáblánál. Beszédekkel, koszorúzással. Innen átmennénk a volt Szent Györgyi iskola (mai Horvát Oktatási Központ) épületébe, ahol fotótárlatot láthatnak az érdeklődők Joskar-Ola anno és most címmel, helytörténeti előadással egybekötve. 

 

Joskar-Oláról jönnek vendégek?

Az a helyzet, hogy bár jelenleg is testvérvárosa Szombathelynek Joskar-Ola, a rendszerváltáskor azonban elhalt az élő kapcsolat. Több kísérlet is volt arra, hogy újraélesszük a kapcsolatot, de nem járt eredménnyel.

Ha már a programoknál tartunk, a 23. Joskar-Ola Napokat tartották az idén.

Ez már a 25. lett volna, ám a covid miatt két év kimaradt. Ez a Joskar-Ola Alapítvány legnagyobb rendezvénye, de Bakos Ildikó elnök asszony vezetésével több kisebb eseményt is tartanak, mint például a csokinyuszi kereső, élelmiszer adományozás, karácsonyi műsor, csak, hogy párat említsek. Az alapítvánnyal az egyik évben 100 tő rózsát is elültettünk a lakótelepen, de adományoztunk már kerékpárokat is.

2014 előtt jóval kisebb szabású volt a Joskar-Ola Napok. Innentől kezdve önálló logót kapott a rendezvény és zenei fesztivál jelleget öltött. Volt olyan év, amikor kettő, volt olyan, amikor három színpaddal ment a rendezvény. 2016-ban Dr. Alban és Majka adott egymás után koncertet. Azt hiszem az volt a csúcs. Abban a három napban közel 30 ezren látogattak ki.

Hogy mekkora a program, az mindig a rendelkezésre álló forrástól függ. Az önkormányzat támogatja a rendezvényt, de ez az összköltségek 40%-át fedezi, a maradék 60%-ot szponzoroktól gyűjtjük be.

Folytassuk egy másik, az önkormányzatnál betöltött tisztségével. A Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnökeként is dolgozik. Ön kérte a bizottsági elnöki megbízatást, vagy felkérésként kapta?

Amióta önkormányzati képviselő vagyok az összes hatósággal, rendőrséggel, közterület-felügyelettel, polgárőrséggel, de a katasztrófavédőkkel és a mentőkkel is nagyon jó viszonyt ápolok, így talán kézenfekvő is volt, hogy engem kérnek meg ennek a pozíciónak a betöltésére.

 

Komoly munkát folytatunk annak érdekében, hogy az ország egyik legbiztonságosabb városában élhessünk. Ez elsősorban a rendőrségnek köszönhető, aztán a közterület-felügyeletnek és a polgárőröknek, a köztéri kamera rendszernek és persze az állampolgároknak. Az elmúlt években kiemelkedően megnőtt az állampolgári bejelentések száma, ez pedig a hatóság munkáját segíti.

Említette a köztéri kamerát. Úgy vettem észre, hogy sok esetben a lakók a kamerától várják a végső megoldást. Nem hamis biztonságérzet ez?

Minden probléma megoldásaként a térfigyelő kamerát látja a lakosság, ez így van, de nem tehetünk minden sarokra kamerát. Jelenleg 15 helyszín van kijelölve bővítésre, ilyen például a KRESZ-park is. A terület felújításával olyan érték jött létre, amit meg kell óvnunk. Ha bűncselekmény van, akkor a kamerafelvétel bizonyító erejű tud lenni.

Az illegális hulladéklerakás elleni harcban is komoly fegyvernek számít a kamera.

2010 és 2019 között a szombathelyi önkormányzat 52 millió forintot költött az illegálisan lerakott hulladék elszállítására. Most ez az összeg évenként az egy-két millió forintot sem éri el. Az egyik legnagyobb segítséget ebben a mobilkamerák jelentették. A kamerák képei a közterület-felügyelethez futnak be, amikor a diszpécser látja, hogy megáll egy autó, és kezdik lepakolni a szemetet, azonnal tudja riasztani a kollégáit és a rendőröket. Így a tettenérés meg tud valósulni. Ilyenkor megteszi a feljelentést, megindul az eljárás.

Javult a helyzet a Parkerdőben?

Szemmel láthatóan igen.

Mi a helyzet magával a Parkerdő körüli erdővel?

Az Erdei iskola utca vége volt az egyik legkritikusabb rész, ide helyeztünk ki először kamerát. Megszüntettük az illegális lerakásokat, és le is zártuk az utat. A Jégpince utca melletti terület volt a következő, amit bekameráztunk. Fontos volt, hogy a hulladék legális elhelyezésére kihelyezzünk két konténert. Oda csakis a SZOVA által adott és logóval ellátott zsákokat lehet elhelyezni.

Jó kapcsolatot ápolunk a parkerdőben az aktív civilekkel, amiben tudunk segítünk nekik. Nem egyszer működtünk együtt szemétszedési akcióban.

 

Szombathelyen napelemes kamerákat helyeztünk ki a szelektív szigetek megfigyelésére. A Márton Áron, a Rákóczi, a Hunyadi utcában a lakók előszeretettel használják ezeket a szigeteket lomtalanításra. De ezek nem ezért vannak. Szeretnénk nyomatékosítani, hogy rendeltetésszerűen használják a szelektív szigeteket.

A Kábítószer Egyeztető Fórum tagjaként is dolgozik. Jelen van a kábítószer Szombathelyen? És, ha igen, milyen szerek vannak a városban?

2019 év vége óta vagyok a fórum elnöke. A választás évében nem is működött a KEF, újra kellett alakítani. Hoztam egy olyan intézkedést, hogy minden hónapban összehívom a tagokat és a közgyűlést követő péntek reggel ülésezik a szakmai fórum. Megbeszéljük a drogprevenciós programokat. Az önkormányzat minden évben 2 millió forinttal támogatja az ebben a szektorban dolgozó szervezeteket.

Két évvel ezelőtt készült el Szombathely drogellenes stratégiája. Készült egy kutatás is, 5 és 13 évfolyamosok körében. A közel 7000 diákból 3300-at sikerült megszólítani, 84 kérdést tettünk fel. A válaszok alapján két komoly konklúziót vontunk le: egyrészt ebben a korcsoportban Szombathelyen sokkal jobb a helyzet drogfogyasztás tekintetében, mint máshol az országban. A másik konklúzió pedig, hogy az ötödik osztályosok, tehát a 12 évesek, sokkal többet tudnak a kábítószerekről, mint mi azt gondolnánk. Meggondoltak a fiatalok és ki sem próbálják ezeket a szereket.

A 25-30 év közöttiek korosztályában korábban jellemző volt a herbál, ám most úgy tűnik, ez kiment a divatból és maradt a marihuána. Szombathelyen a kemény drogok nincsenek jelen. Ettől függetlenül nem dőlhetünk hátra, van munkánk, teendők bőven, továbbra is dolgoznunk kell, hogy a városban élőket, különösen a fiatalokat megvédjük a drogoktól, a veszélyektől és a függőségektől.

Az egyik utolsó témára váltanék. Volt, hogy az utóbbi 5-10 évben kihagyott Falco-meccset?

Komoly indoknak kell lennie, hogy kihagyjak egy hazai Falco-meccset. A 2000-es évek végén még az Aréna Savariában a B-középben ültem. Nagy kosárlabda rajongó vagyok a családommal együtt. A sportág szeretete még a gimiből fakad. Volt egy osztálytársam, aki nagy Toni Kukoc rajongó volt, én pedig Scottie Pippent favorizáltam. Minden szabadidőnket kosarazással töltöttük. Hogy az alacsony testmagasságunkat kompenzáljuk ebben a sportágban elkezdtünk komolyan edzeni a súlypont emelkedésünkre. 

Minden nap 2 kilós lábsúllyal mentünk iskolába, és abban is kosaraztunk. Az érettségire az osztálytársamnak 1 méter 10 centis súlypontemelkedése volt, nekem pedig 1 méteres lett, ennek köszönhetően nekifutásból kézilabdával tudtam zsákolni. A mai napig minden héten eljárok kosarazni és konditerembe is. Mi egy sportos család vagyunk. A feleségem testnevelő tanár és teniszedző, ebből fakadóan a család minden tagja szeret teniszezni. A gyerekekkel sokat járunk túrázni is.

 

A képviselőség számomra egy szolgálat, a közélet mellett pedig éppen ugyanezt teszem. Ügyfeleim pénzügyi, illetve ingatlan igényeire és problémáira adok megoldási javaslatokat. A tanári végzettség megszerzését követően felsőfokú ingatlanvagyon értékelő és pénzügyi végzettségeket is szereztem.

Vannak tervek a következő ciklusra a Joskar-Olán?

Az elmúlt években, a városrész komoly fejlesztéseket kapott. Megújult a Szent Márton - Hunyadi - Vörösmarty kereszteződés, a Hunyadi utca végén a körforgalom, járdák újultak meg, felújításra került az összes közintézmény, pihenőparkok kerültek kialakításra, játszóterek szépültek.

A nagy felújítások mellett a lakótelep kisebb ügyeivel is foglalkozom. A lakók jelezték például, hogy szüksége lenne egy kisebb kutyafuttatóra, a kistestű kutyák számára. Ez jövőre megvalósulhat. Beszéltem már a tervben lévő parkolóépítésekről, szeretném a járdafelújítást is folytatni. Fel szeretném újítani a Nyár és az Ősz utcákat, mert ezek vannak a legramatyabb állapotban. Bízom benne, hogy jövőre ismét megkapom bizalmat és a következő ciklusban is folytathatom a munkát, amit elkezdtem. 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.